02.04.07
07:29
Здравейте, реших да започна да тичам имам за “сваляне ” 4-5 кг. Мястото където ще тичам е с дължина 4 км. та исках да питам достатъчни ли са като разстояние и колко пъти е добре да ходя (аз мислях за два пъти седмично).Също така исках да попитам ако не се справя с тичането (имам малък проблем с дясното коляно) и опитам с ролери дали ще има ефект.Благодря.
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 18.04.11 09:36.
Пробвай, не е задължително да ги избягаш всичките от 1ия път.
Идеята е да бягаш 30 мин с нормално темпо, нито много бавно нито много бързо.
Всъщност идеята е да се поддържа точно определен пулс, докато бягаш , но е трудно да се следи навън.
Започни с два пъти седмично и ако трябва увеличи на 3-4 пъти.
Ако си много тежък/ка не много добра идея т.к. ще се натовари доста коляното.В този случай е по-удачен велоергометъра.
За ролерите нямам идея какво натоварване се получава.
п.с. диетката е задължителна
тежа 54кг. Вело имам вкъщи но незнам защо имам чувство, че с него не се натоварвам достатъчно карам с по 20 км/ч по 1 час на лека степен и нити се изморявам нито се изпотявам нито ми увеличава пулса абе все едно не съм тренирала, по тази причина искам да потичам.
Ами то от вело до вело има разлика, но примерно го пусни на степен почти до средата и върти с 30-32км/ч и не повече от 35мин.
Важен е пулса, смята се така:
220 - годините * 75%
По принцип и аз усещам по-голямо натоварване от бягането, но това не значи, че велото е неефективно.
Според мен, ако искаш аеробна активност, трябва да въртиш велото на 1-ва или 2-ра степен с голяма скорост 40-45 км/ч...
09.04.07
13:26
Тичането е по добрия вариант и от вело и от ролери.За тичането ти препоръчвам през ден като постепенно увеличаваш разтоянието (на гладно и сутрин,най-добре)За колело - по същия начин увеличаваш степента на натоварване постепенно. ролерите лично не съм пробвал но мисля че натоварването няма да е достатъчно.А може примерно да ги въртиш един път колело ,един път тичане пак през ден.И ако към това прибавиш една разумна диета ще имаш страхотен ефект!!!КЪСМЕТ!!!
О, ролерите са нещо супер и натоварват перфектно. Проблема е, че прецакват колената доста повече от тичането, особено ако ти е скапана техниката. Само лошо регулирано колело може да те прецака повече според мен...
Започни с бягане. 4км не са сериозна дистанция /особено ако си такъв атлет какъвто се пишеш :)/
Но по-важна е диетата. Ако примерно правиш 10 мин загрявка +30 мин бягане с умерено темпо /така че да усешташ трудност, но да може да поддържаш 30 мин/ през 3-4 дена в седмицата ще е ок.