25.04.07
07:51
Може ли някой да ми каже какви упражнения да правя за релеф на гърба и по колко серии?
Благодаря предварително.
25.04.07
09:30
Релефа няма да дойде толкова от упражненията , колкото от диетата.Иначе гребането с щанга е доста добро за тази цел :)
Аз мисля, че за орелефяването са подходящи упражненията със собствено тегло - за гърба, набиране зад врат със максимално широк хват е много добро упражнение, което не е за пренебрегване. Разбира се за да се прави това упражнение за релеф, трениращия трябва да има вече достатъчно сила за повече повторения или пък обратното ако му е леко да го прави с допълнителна тежест прикачена към тялото. Набирането е упражнение за широкия гръбен мускул. За по голяма ефективност тялото не се спуска до долу, а ръцете остават винаги леко свити, при отпускането до долу активността на широкия гъбен мускул рязко спада. Трябва да се има на предвид и, че гърба няма само един мускул. Според мен една добра програма която има цел специализирането на гърба, не зависимо дали за релеф или за маса трябва да включва всички мускули на гърба: горна част: широкия гъбен мускул, трапецовидния мускул, ромбовидните мускули и упражнения за долната поясно гръбна част.
25.04.07
16:26
За набирането Невена ти е обяснила нещата. То е задължително. Един скрипец вкарваш с прониран хват, един долен, едно гребане с дъмбел и си готов.
Съдейки от моя опит, орелефяването на гърба ми не се свежда до различни упражнения и различен брой повторения. Орелефява след свалянето на килограми.