Помощ за един начинаещ

28.04.07
21:15

Здравейте!
Новак съм и съм решил да ползвам програмата на Klimentii

понеделник -
гърди,бицепс,предмишница,корем
вторник - почивка
сряда - гръб,трицепс,предмишница,корем
четвъртък - почивка
петък - рамо,трапец,крака,корем

(естествено ако няма нищо напротив)
Поздравявам го за програмата.Значи искам да попитам следното:
на 16 години съм 175 висок тежа 75 кила.Искам да правя упражнения за релеф.Всяка сутрин правя 1час и половина кардио(тичане).Просто искам да стана по лек и да имам видим релеф.Дайте някакви съвети относно сериите, повторенията тежеста и храната.

KL

28.04.07
22:15

Хах, патент имам за програмата, не може да я ползваш ;-P

Килограмите и повторенията сам си решаваш, макар че има доста версии - много повторения за релеф, малко повторения за релеф .. Прецени как ти е най-добре, а серии правиш по 3. Това е мое лично мнение.
Храната - естествено забрави за мазното, газираното, тестеното и т.н. Не приемай много въглехидрати, щом сваляш. И един съвет за водата - преди тренировка се зареждай с много вода, и между упражненията пийвай. След тренировка пак.

Ето цитати от добри статии за водата.

В момента, в който атлета започва да се чувства жаден, той вече е дехидратиран на 3%, с което максималната му производителност е занижена с около 15%.
...
Американският колеж за спортна медицина препоръчва, спортистите да се зареждат с поне половин литър течности, които не съдържат въглехидрати и кофеин, около час преди упражненията.
За тези, които имат проблеми със задържането на течности, опитайте да пиете спортни напитки съдържащи натрий, но не целия половин литър наведнъж, а глътка по глътка. Натрият в спортните напитки помага за абсорбирането на водата в клетките.
...
Поддържането на флуидния баланс по време на тренировка изисква подмяна на течностите, загубени при потене и уриниране, чрез приемане на хидратиращи напитки като вода и спортни напитки.
Американският колеж за спортна медицина препоръчва приемането на от 100 до 300 мл течности на всеки 15-20 мин упражнения. Ако упражненията продължават по-малко от час, за предпочитане е да се пие вода. Ако се тренира повече от час, трябва да се приемат спортни напитки със 7%-на концентрация на въглехидрати за подобряване на постиженията.

Ами, вярвате или не, водата се явява градивен материал на всяка клетка и всъщност мускулните клетки са едни от тези с най-високо съдържание на вода. 70 процента! Водата служи също за смазване на ставите. Това е особено важно за тези, занимаващи се с вдигане на големи тежести, бягане или което и да е упражнение с голямо натоварване...

Водата играе съществена роля в процеса на отделяне на топлината от тялото. Това (пиенето на вода) определено води до по-малко умора при интензивни кардиоваскуларни и упражнения за сила. Водата играе също важна роля когато сме на диета и се опитваме да се разделим с нежеланите тлъстини. За да топим мазнини ефективно, трябва да пием големи количества вода... Ограничаването на приема на вода може да доведе до задържанто й в организма.

Различни изследвания показват, че ограничаването на водата води до задържане на тлъстините. Поради важната й роля за отделянето на отпадъчните продукти и пренасянето на хранителните вещества в организма, вашето тяло ще възприеме недостига на вода като голям стрес. Един от защитните механизми на тялото при стресови ситуации е да запазва натрупаните резерви от вода и мазнини

Това специално за орелефяването е доста важно.

Много ти благодаря за отговора.

29.04.07
19:25

И час и половина търчане множко ми се вижда.

KL

29.04.07
20:02

казано от alleN на 29.04.07, 19:25:

И час и половина търчане множко ми се вижда.

Е да, но зависи с какво темпо и какви са почивките.

29.04.07
21:27

Като за начинаещ ти е добра програмата!

30.04.07
07:24

Не виждам какво толкова е добра програмата за начинаещ.Даже ми се вижда,че ще му е тежичка и няма да изпълнява пълноценно.По доста мускулни групи е вкарал на ден.Освен това видях два пъти седмично да тренира предмишница,което за мен не е правилно и необходимо.Тренирай предмишница не повече от един път на седмица,даже през седмица,имай предвид,че тя се натоварва и при доста упражнения за други мускулни групи.Аз като бях начинаещ,понеже ми беше слаба предмишницата и взех да я тренирам всяка седмица и я претоварих здраво и бяха болки....Ако продължиш така месец с два пъти предмишница на седмица ще я претовариш.

KL

30.04.07
09:07

казано от kirios на 30.04.07, 07:24:

Не виждам какво толкова е добра програмата за начинаещ.Даже ми се вижда,че ще му е тежичка и няма да изпълнява пълноценно.По доста мускулни групи е вкарал на ден.Освен това видях два пъти седмично да тренира предмишница,което за мен не е правилно и необходимо.Тренирай предмишница не повече от един път на седмица,даже през седмица,имай предвид,че тя се натоварва и при доста упражнения за други мускулни групи.Аз като бях начинаещ,понеже ми беше слаба предмишницата и взех да я тренирам всяка седмица и я претоварих здраво и бяха болки....Ако продължиш така месец с два пъти предмишница на седмица ще я претовариш.

Аз програмата съм я направил така, защото в даскало си правим турнирче по канадска и предмишницата ми трябва, а това, че се натоварва от други упражнения е вярно, но сам трябва да си прецени човека дали я претренира.

За малките групи не повече от 3 серии. За големите може и 4та да вкараш ако искаш. Повторенията да са така, че да чувстваш мускула как работи. Не тренирай до отказ. Кардиото ти е много. Да бъде 30 мин. през ден, демек 4 пъти седмично.

Имам още един въпрос:
Възможно ли е по някакъв начин да се регулира метаболизма? И ако може как ?

Мнението беше редактирано от Любен Хорозов на 30.04.07 22:24.

MO

09.06.07
18:18

Добре е

Мнението беше редактирано от Mothefucker на 09.06.07 18:18.

казано от Любен Хорозов на 30.04.07, 22:23:

Имам още един въпрос:
Възможно ли е по някакъв начин да се регулира метаболизма? И ако може как ?

Регулира силно казано. При НВД примерно си забързваш метаболизма един вид, но пак казвам силно казано е това.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1