малко въпроси за мъртвата тяга

FL

06.05.07
15:50

Така просто искам да задам няколко въпроса относно това базово умражнение.
1. От скоро го правя, но проблем е че не слагам много кила- нещо от сорта на 60 kg права - това голям проблем ли е? - аз знам че трябва да се прави със сравнително повече кила?
2. За какво точно помага тягата?
3. Колко бързо да правя повторенията - защо? (а колко серии е добре и горе-долу по колко% да качвам теглото след всяка следваща серия?)
4. Каква е разликата в начина на изпълнение на тягатя- с изпънати крака, и с присвиване на краката (а кое е по-лесно/трудно и ефикасно?)
5. Малко конкретизирайте точка 2.

06.05.07
16:06

1.Не, не е проблем, а и повечето килограми винаги крият риск, най-малкото че те карат да изпълняваш упражнението не толкова точно, а това при тягата може да е фатално;
2.Заздравява средната част на тялото, еректорите;
3.Няма нужда да гониш бързо повторение, прави ги с нормално (средно) темпо. Лично аз пирамидално вдигам тежестите, като с максимума правя 6 повторения.;
4.Като сгъваш в коленете товариш доста задното бедро, най-редовно там си имам мускулна треска след тяга. Не мога д акажа кое е по-ефикасно; Тягата с изпънати крака не товари бедрото, а удря главно erector spinae.
5.Натоварва долната част на гърба, бедро, ахилес  ;-)

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 06.05.07 16:15.

FL

06.05.07
16:27

кои са еректорите ^^

06.05.07
16:35

http://www.exrx.net/Muscles/ErectorSpinae.html

06.05.07
19:39

:)

Мнението беше редактирано от mitaka101 на 16.10.07 22:29.

07.05.07
08:16

казано от flame1 на 06.05.07, 15:50:

1. От скоро го правя, но проблем е че не слагам много кила- нещо от сорта на 60 kg права - това голям проблем ли е? - аз знам че трябва да се прави със сравнително повече кила?
2. За какво точно помага тягата?....

1.Колкото повече кила толкова по-добре(това което ти позволява организма де) - пр ако можеш да вдигнеш 150кг тяга ама я правиш със 70 с предтекст да не се контузиш нищо няма да стане- винаги макса!
2. Тягата натоварва всички главни мускулни групи- гръб, крака, трапец, ръце,... Ако ме вкарат в панделата и ми кажат: “Имаш право на едно упражнение” аз ще избера мъртвата тяга ;)

07.05.07
09:40

казано от flame1 на 06.05.07, 15:50:

2. За какво точно помага тягата?
3. Колко бързо да правя повторенията - защо? (а колко серии е добре и горе-долу по колко% да качвам теглото след всяка следваща серия?)
4. Каква е разликата в начина на изпълнение на тягатя- с изпънати крака, и с присвиване на краката (а кое е по-лесно/трудно и ефикасно?)
5. Малко конкретизирайте точка 2.

Аха идваме си на въпроса :) , добре е че не почваш с много кила - при тягата трябва да усвоиш техниката перфектно или ще се контузиш, тягата за мен е най-доброто упражнение най-добрия билдър на мускулна маса по цялото тяло заедно с клека иначе удря особено долната част на гърба, задната част на краката и трапеца.Повторенията ги прави със средна по скоро бавна скорост във свеки един момент на изпълнението трябва да контролираш тежеста, това важи общо за упражненията но тук е критично.Някои хора като направят едно повторение пускат тежеста на земята, не прави така много по - голям стимул за тялото е да я задържиш на 3-4 пръста от земята и пак да вдигнеш.Прави тяга със сгънати крака, тази с изправени е вариант по скоро за задната част на бедрата, и... това е важно - когато започнеш да се изправяш включи раменете веднага, не оставай цялото напрежение върху кръста.И накрая макар да казах че е добре да не почваш с много кила, ако искаш резултати трябва да слагаш много повече от 60кг.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 09.05.07 21:33.

09.05.07
09:51

2.тягата е комплексно упражнение за четириглавия бедрен мускул,големия седалищен мускули и долната част на дългия гръбен разгъвач.Силно натоварва и мускулатурата на раменния пояс,от нея предимно горната част на трапецовидния мускул. 
4.При състезателния бодибилдинг се изпълнява  тяга с изправени крака за специална тренировка на мускулите от задната част на бедрата и големия седалищен мускул.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1