малко глупав вупрос

17.05.07
20:53

Та значи какъв ми е въпроса.Забелязал сам че някои хора като правят лежанка не пускат щангата до гардите а на 3 праста разтояние, някои пак пускат до гардите. Бихте ли ми каза ли ко е по правилното изпалненеи!!!!!
коментари моля. и мерси предварително

17.05.07
20:56

сваляй до долу няма да сбъркаш

17.05.07
21:00

Правилното е до гърдите.

CL

17.05.07
21:06

Дам смъквай до долу и не бързай кат някой на повторенията. Прави ги сравнително бавно добре вдишвай преди да изтласкаш за да имаш маскимална сила при натоварването и съответно най-добър ефект !

18.05.07
11:17

казано от StanLey на 17.05.07, 20:53:

Та значи какъв ми е въпроса.Забелязал сам че някои хора като правят лежанка не пускат щангата до гардите а на 3 праста разтояние, някои пак пускат до гардите. Бихте ли ми каза ли ко е по правилното изпалненеи!!!!!
коментари моля. и мерси предварително

Аз изкам да направя следния коментар:

При тренировка един от важните принципи е постоянното напрежение на мускула. Което ще рече: за да е натоварен коректно и да се извлече максимална полза от това е нужно да не се дава момент на почивка на мускула. За това той има време след тренировката. Препоръчвам ти... от моя личен опит... не пускай додолу. Важното е да следиш постоянното напрежение на мускула. Следи дишането, следи правилното изпълнение. Коментара ми се базира на личен поит и следва да се използва за тренировка за маса. Тренировката за сила има малко по-различни постулати.
Пускането додолу, понякога води след себе си малки изкушения. Много билдъри при пускане пружинират на гръдния кош. Ако не си усвоил добре изпълнението и използваш такива методи ... то ти само лъжеш гръдните мускули и не получаваш нужното натоварване.  Други повдигат на мост тялото си, за да намалят пътя на щангата. Отново територия на пауърлифтърите. А ти тренираш, предполагам, за маса.
За това се старай да изпълняваш чисти, без тея похвати и се мъчи да не пускаш до гърдите. Всяко изпълнено повторение с пълно напрежение е гаранция за добро напомпване и оттам за качествен растеж.
Надявам се да съм ти бил полезен.
Успех!

18.05.07
11:47

Гърдите участват основно в долната част на движението, след това се включва трицепса. Така че за основно натоварване и развиване на гърдите се спуска до долу и не се заключват лактите напълно горе.

казано от posetitel на 18.05.07, 11:17:

Пускането додолу, понякога води след себе си малки изкушения. Много билдъри при пускане пружинират на гръдния кош. Ако не си усвоил добре изпълнението и използваш такива методи ... то ти само лъжеш гръдните мускули и не получаваш нужното натоварване.  Други повдигат на мост тялото си, за да намалят пътя на щангата. Отново територия на пауърлифтърите. А ти тренираш, предполагам, за маса.
За това се старай да изпълняваш чисти, без тея похвати и се мъчи да не пускаш до гърдите. Всяко изпълнено повторение с пълно напрежение е гаранция за добро напомпване и оттам за качествен растеж.

Лоста докосва гърдите без да пружинира разбира се, а постоянното напрежение се осъществява, като не почиваш горе и не заключваш лактите.

Мнението беше редактирано от Петко К на 18.05.07 11:55.

18.05.07
11:54

казано от Петко К на 18.05.07, 11:47:

Гърдите участват основно в долната част на движението, след това се включва трицепса. Така че за основно натоварване и развиване на гърдите се спуска до долу и не се заключват лактите напълно горе.

Сега... иде реч за пускане до гърдите, или спиране на движението 1-2-3 см преди гърдите. във връзка с споменатите от мен принципи, считам, че спиране в порядъка от 1-2 см преди гърдите, без да се правят мостове или други паразитни движения е по-позитивно.

18.05.07
18:14

Колкото по-надолу падне щангата - толкова по-голям стречинг в гърдите и повече работа за тях от началния момент на изтласкването.

18.05.07
18:23

Попринцип и аз знам, че е добре да не се пуска баш до долу, а 1-2-3 см над тях, защото както спомена posetitel мускулът трябва да е постоянно в напрежение. Аз съм пробвал доста пъти и двата вариянта - и до долу, и малко преди до тях. Когато пусна до долу, мускулът се разгъва целия и по голямо напрежение усещам, а когато не е баш до долу след всичките повторения чувствам гърдите си по напомпани. Докато когато пускам до долу, след това чувствам гърдите си като дроб..Така е при мен, не знам за другите и не ми трябват коментари, а просто давам коментар към въпроса

18.05.07
20:25

По принцип до долу е най-добре, но с изключение на два случая:
1. Когато гръдния кош се използва като трамплин (чийтинг)
2. Когато долу се прави голяма пауза и така се намалява натоварването.

Доколкото знам, правилното изпълнение е следното: Бавно отпускане на лоста до гърдите, като в долно положение не се задържа прекалено много. Следва бавно повдигане БЕЗ отлепяне на задника от лежанката и БЕЗ заключване на лактите и задържане в горно положение.

19.05.07
18:33

Точно така и на мен са ми го обяснявали.

19.05.07
18:48

казано от Петко К на 18.05.07, 11:47:

казано от posetitel на 18.05.07, 11:17:

Лоста докосва гърдите без да пружинира разбира се, а постоянното напрежение се осъществява, като не почиваш горе и не заключваш лактите.

Така е, но поддържането на постоянното напрежение е осъществимо смао след като не се пуска докрая. Има и друг момент. Когато се пуска додолу се получава стартово натоварване на ставите. Което ще рече, че при пускане до долу и отново започване на повторение се натоварва в началния момент лакътнета става, което е за предпочитане да се избягва. А едно такова натоварване на стават отнема от силата и концентрацията, понеже се полага голямо усилие за неговото преодоляване.
А при плавни движения, без пускане до крайна позиция се постига плавно натоварване, без особено стресиране на ставите.
Това е лично мое мнение, не го налагам. А и все пак в спора се ражда истината. Не твърдя, че съм напълно прав. Само се старая да изясня позицията си, която се основава на личния ми опит.
Има и нещо друго, което, струва ми се, пропускаме. Индивидуалното. Истината е, че ако при мен това, кеото описвам работи, то при теб може и да не е така. Всички, които се занимаваме съсредоточено с любимия си спорт, знаем, че дължината на мускулите е различна, местата на захващане при всеки от нас са специфични. Поради което никога не може да се даде еднозначен отговор. Нужно е всеки сам да експериментира и да улови това, което действа в неговите тренировки.
Така, че спора, може би е по-скоро може да се измести към това всеки от нас да каже кое е по-добро при него и да сподели собствения си опит.
Няма как да дадем еднозначен съвет, който да действа при всички. Надявам се с това всеки да е съгласен.
С уважение: Велин Иванов

Мнението беше редактирано от Велин Иванов на 19.05.07 18:59.

19.05.07
19:19

Аз също работя без да свалям до гърдите.Така чувствам по-голямо напрежение в гърдите.А и зависи от доста неща.Някои са с по-дълги ръце и свалянето до долуспоред мене сваля напрежението от гърдите.Ако се сваля до долу(негативна част) при активната(избутването) усилието пада основно в/у рамото и трицепсите,а гърдите поемат съвсем малък процент.Така смятам аз от собствен опит.Ако се работи за ММ ,мисля че това е варианта.За сила се тренира като се иползва и гръдния кош,като трибойците,гръдния кош отива към щангата.

24.05.07
10:33

травмите също влияят на упражненията - аз например имам хронична травма в рамената и когато пусна до долу щангата след това ме болят зверски. Съвета на физиотерапевта беше да не пускам до долу щангата, и все пак чувствам напрежение
и рамената не ме болят така вече

24.05.07
17:32

Не трябва да се пуска до доло разбира се .Трябва да се пуска до толкоа че ръката да ти сключи прав ъгъл. наи-вече за да не се получават травми в рамото.И по този начин не се намялява изобщо интензивноста а дори напротив тежеста пада повече върху гърдите а не на трицепса и рамото.

24.05.07
18:10

Аз като свалям до долу ми влиза най-добре.Сигурно при всеки е различно.:-)

24.05.07
18:26

Ето перфектната техника на изпълнение:
Долно положение - http://www.bodybuilding.com/fun/2002/benchright2.jpg
Горно полжение - http://www.bodybuilding.com/fun/2002/benchright1.jpg
Няма да убеждавам никой, правете си лежанката както искате, ваше право е.
Но начинаещите трябва да се учат на тази техника, а не да го заучат грешно още от началото и после да се чудят що няма ефект.

EF

25.05.07
00:36

Отговори много...мнения различни, моят съвет е да си правиш нормално с пускане до долу и да смесваш от време на време с това да пускаш до средата, дето се вика да припомпваш .

Мнението беше редактирано от Efoss на 25.05.07 00:37.

26.05.07
18:44

А да попитам за леганка под наклон за горна кърда да свалям ли до гърдите.

Сваляй.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1