Глупави ли сме!?

Прескочи до:

19.05.07
16:45

Глупави ли сме ние, които се занимаваме активно с фитнес и бодибилдинг!?
Разбира се, че не - въпросът е риторичен.

Лошото обаче е, че много хора ни възприемат като безмозъчни момчета, които по цял ден не вършат нищо друго, освен да блъскат разни железа. Напоследък  много  се дразня, защото започнах да усещам едно презрително отношение и то от хора, които вероятно са в пъти по-малко интелигентни и образовани от мен. Предполагам, че и други са се сблъсквали с този феномен - в училище, на работа, сред обществото, с противоположния пол и т.н.

Ето затова в тази тема предлагам всеки от нас да напише някои факти за себе си:  Образование, интелектуални умения, какви чужди езици владее, евентуално ако се явявал на някакви международни конкурси, любими писатели и книги, и интереси, свързани с някоя наука и т.н.

Аз започвам пръв.

Завършил съм I Езикова Гимназия гр. Варна (води се най-елитната в града) с английски език. В момента съм студент III-ти курс в Софийски Университет “Св. Климент Охридски”, специалност Политология-редовно обучение. Владея английски език на много добро ниво и немски на средно. Имам отлична компютърна грамотност, не съм специалист, но съм доста над ниво “среден потребител”. Като дете съм свирил 3 години на пиано.
Интересувам се активно от история (особено средновековна и история на Световните войни), политика, високи технологии и малко от цифрова фотография.

Падам си по научна фантастика - може би затова предпочитам да чета такива книги и да гледам такива филми.
Любими книги - “Капитан Немо”, “Граф Монте Кристо”. От българската класика: “Под Игото”
Любими поети и писатели: Христо Ботьов и Иван Вазов - това за мен са върхове в литературата.
Любими чуждестранни писатели: Жул Верн, Александър Дюма.

Общо взето е това. Вие сте на ход.

19.05.07
20:43

Ами, нека поема от теб идеята. На мен ми допада.
Но преди да кажа за себе си нещо, нека спомена няколко факта. ако можем да приемем, че сме празноглави хора, то нека този, който го твърди да се запознае с томовете литература, която е изписана, да се запознае с начина на изграждане ан една балансирана диета, познанията, които всеки човек трябва да знае за себе си, за да постигне балансирана фигура.
Този спорт е цяла наука, която прави билдъра човек, който в определени моменти се познава до такава степен, че може да зане повече от лекар. Малко нескромно звучи, но е факт.
А за мен... какво да кажа.
Винаги съм бил от отличниците в класовете в основно и средно образование.
Завършил съм висше военно инж у-ще “Л.Каравелов” - София. Строителен инженер съм. Практикувам професията си. Владея на доста добро, според мен, работата с компютърни технологии, макар и самоук и любител. Считам се за човек, натрупал доста занния в областта на ББ, както теоретични, така и практически. Надявам се да мога да защитя това си твърдение с разсъжденията си по темите.
Ами... считам, че това засега е достатъчно за мен. Останалото времето ще покаже.
Успех.

19.05.07
20:51

:)

Мнението беше редактирано от mitaka101 на 16.10.07 21:17.

19.05.07
21:10

Срещал съм се и продължавам да се срещам с подобен тип отношение но така ми харесва , така правя!
Все някои трябва да се престраши и да продължи темата , макар че нямам много какво да пиша - ето :

Уча в Професионална Гимназия по Икономика специалност Банково дело и съм 10 клас , в Перник се води най елитното у-ще ( не най хубавото но ..) .
Макар да уча 5-та година немски знам съвсем малко ( колкото да се оправя с това къде е яденето и WC-to ) за сметка на това имам Първи сертификат за владеене на Английски език и скоро ще се явявам за втория(29май и 13 юни) .
Ако го взема ще почвам друг език ( италиански или испански :) ) .
Имам 2 месеца стаж в фирма за асемблиране на компютри (около 50 офис машини имам във актива си ) и се оправям добре със софтуера , предполагам че съм малко над обикновения потребител .
Интересите ми за сега са главно насочени в посока на спорта - правилно хранене и трениране , както и различните видове добавки и АС ( за които все още само чета :) ) . Обожама да чета матириали за УФО ( с удовостви бих копал в Царичине :) ) .
Обичам да готвя но само за себе си - най вече експериментирам след 24часа , тогава ми идва музата :P .
Нямам никакви изяви на конкурси.

Харесвам свежи комедий или мистерий - да има загадки,доказателства и приключение (Национално съкровище с Кейдж например).
Прочел съм всичките Хари Потър и нямам търпение за следващата . Нямам влечение към поезията .
Прочел съм само първата част на Граф Монте Кристо защото 2-рата я нямам :) . Следващата книга която ще прочета ще бъде “Десет малки негърчета “.
През свободното си време гледма Разбивачи на Митове .

За сега е това! Е все пак като за 17 годишен мисля че е добре . 
Хайде вие сте наред!

20.05.07
06:53

Завършил съм Френската гимназия (София). Следвал съм една година право в Унгария (на унгарски, съответно знам го перфектно). Сега уча право в Софийския университет и продължавам да блъскам здраво!  :-)  . Както споменах знам перфектно унгарски, много добър френски и много добър английски, подплътени с различни дипломи. Така, че “тъпите” са тези, които не полагат грижа за тялото си :exclaim:

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 20.05.07 06:58.

20.05.07
09:29

учил съм в една от елитните гимназии в бургас и след това в УНСС - счетоводство и контрол.работя съвсем друго.изчел съм повече книги от средностатистически гимназиален клас.

20.05.07
09:40

Завършил съм Професионална гимназия по строителство и архитектура в град Сливен като първенец на випуска.В момента съм 5 курс Архитектура в Университета по строителство и архитектура и геодезия в София.Работя по специалността.Имам средно ниво на владеене на английски и немски език,както и компютърна грамотност.Интересувам се от доста неща,а фитнесът е само едно от тях.

B_

20.05.07
10:30

Мисля, че това е една тема за един вид избиване на комплекси!Който се мисли за глупав или го мислят за такъв сигурно има защо.Както каза някой по горе, глупав е този който не се грижи за тялото си!

Темата е малко тип “на кой му е по-голяма пишката”. Не могат всички хора да бъдат сложени под общ знаменател. Няма такова нещо като “фитнесджии”.  Наистина има много тъпи парчета,но има и най-обикновени хора, които са там с желанието да направят хубаво тяло,или просто за тонус, и това не ги прави превръща в някакви безмозъчни твари.

20.05.07
11:20

p

Мнението беше редактирано от Predatorzzz на 20.09.16 22:32.

20.05.07
11:37

Напротив забелязъл съм , че хората които отделят време за тялото си са по умни от средностатистически човек(няма да уточнявам какъв , че ако е американец ........).А за да постигнеш някакви резултати ти трябва поне малко мозък ;)
Поздрави

20.05.07
12:32

казано от B_Ball_P2 на 20.05.07, 10:30:

Мисля, че това е една тема за един вид избиване на комплекси!Който се мисли за глупав или го мислят за такъв сигурно има защо.Както каза някой по горе, глупав е този който не се грижи за тялото си!

казано от MI5 на 20.05.07, 11:18:

Темата е малко тип “на кой му е по-голяма пишката”. Не могат всички хора да бъдат сложени под общ знаменател. Няма такова нещо като “фитнесджии”.  Наистина има много тъпи парчета,но има и най-обикновени хора, които са там с желанието да направят хубаво тяло,или просто за тонус, и това не ги прави превръща в някакви безмозъчни твари.

Вие двамата като сте много ербап, защо не написахте нищо за себе си? То е много лесно да говориш за останалите, че имали комплекси, но явно е трудно да се вникне в смисъла на темата. Тука избщо не става дума за това “кой е по-по-най”, а за това, че е добре да се знае, че тия, дето се занимаваме с фитнес не сме някакви прости горили.

20.05.07
12:51

Завършила съм “Руската гимназия” в гр. Стара Загора, профил Английки език - Руски език! Сега уча Публична администрация в СУ “Климент Охридски”, първи курс, тъй като една година съм учила Философия също в СУ.
Като дете съм се занимавала в рисуване и керамика, но спрях, защото родителите ми са художници и съответно децата около мен ме обвиняваха, че съм печелила награди, заради тях! След това съм се занимавала с баскетбол 5 год. , две години с “непрофесионални танци”(незнам как да ги квалифицирам, тъй като се самоорганизирахме и самофинансирахме, тренирахме където успеем да си уредим, но все пак имахме много изяви на сцена), две години съм била член на Младежки Общински Съвет - гр. Стара Загора, комисия “Социална политика”. От 16-годишна работя, имам сертификат за владеене на Английски, награди от конкурси за рисунки, грамота от кмета на Ст. З, в униврситета получих поименна стипендия. 

Любими автори: Сенека, Ерих Фром, Александър Дюма.....

Спорта не ражда “тъпи парчета” , а възпитава! Дава на обществото хора с ясни цели, с възможности за реална преценка, знаещи как да доведат нещата до край!  ;-)

20.05.07
13:51

казано от tonina на 20.05.07, 12:51:

Сега уча Публична администрация в СУ “Климент Охридски”, първи курс, тъй като една година съм учила Философия също в СУ.

Доста е вероятно с теб да сме се засичали из 4-ти блок, както и на лекциите на Маринов предния семестър :P

казано от Vladimir8507 на 20.05.07, 12:32:

казано от B_Ball_P2 на 20.05.07, 10:30:

казано от MI5 на 20.05.07, 11:18:

Вие двамата като сте много ербап, защо не написахте нищо за себе си? То е много лесно да говориш за останалите, че имали комплекси, но явно е трудно да се вникне в смисъла на темата. Тука избщо не става дума за това “кой е по-по-най”, а за това, че е добре да се знае, че тия, дето се занимаваме с фитнес не сме някакви прости горили.

Е хубаво,ама на 2 на 3, че ми се струва малко глупава идеята. Последна година съм в НТБГ , която се води 2ра по престижност след Немската ЕГ (поне така казаха по новините),имам 5.92 на предварителния изпит в УНСС та догодина съм там. До 7ми клас съм учил в частно училище, учил съм немски език 12 години,английски език 8 години и френски език - 5 години, като за 1вите 2 смея да твърдя, че ги владея добре писмено и устно. Дипломата от гимназията ще ми е към 5.65 (още не са ми я дали). И сега като ги казах тия неща,по-умен ли съм? На такива изказвания, че всички фитнесджии са тъпи могат да се вържат единствено хора, които имат комплекс по този въпрос, а умните изобщо не се занимават да опровергават когото и да било, защото са се доказали по някакъв начин, пък и го знаят само за себе си и изобщо не обръщат внимание на такива провокации. Един адвокат примерно, с 2 висши и 7000лв заплата на месец, ако реши, че е отпуснал шкембе и трябва да го стегне,пък защо не и да направи хубаво атлетично тяло,реши да отиде на фитнес,нима и той вече ще бъде един от “безмозъчните фитнесджии”. Този имидж идва от безмозъчните мутренски телохранители, които гледат лошо, или пък от още по безмозъчните бодибилдъри, които от толкова еднообразен живот (ядене-хранене-спане и така до живот) са загладили и последната си гънка в мозъка.Когато фитнесът е за удоволствие- всичко е ок, когато стане единствена цел в живота - тогава вече нещата отиват на зле..
П.П. и да,факт е, че залите са претъпкани с безмозъчни 120 килограмови горили
Айде със здраве.

20.05.07
15:57

казано от Vladimir8507 на 20.05.07, 13:51:

казано от tonina на 20.05.07, 12:51:

Сега уча Публична администрация в СУ “Климент Охридски”, първи курс, тъй като една година съм учила Философия също в СУ.

Доста е вероятно с теб да сме се засичали из 4-ти блок, както и на лекциите на Маринов предния семестър :P

;-P Ами много е вероятно! Имаше доста политолизи на тези лекции!  %-P

B_

20.05.07
16:24

А защо да пиша нещо за себе си, ще променя ли нещо, освен че 20 тина непознати ще знаят няколко неща за някой, който даже не са виждали и вероятно няма да помнят утре!

20.05.07
16:28

казано от B_Ball_P2 на 20.05.07, 16:24:

А защо да пиша нещо за себе си, ще променя ли нещо, освен че 20 тина непознати ще знаят няколко неща за някой, който даже не са виждали и вероятно няма да помнят утре!

Като не ти допада темата, защо коментираш! Просто не я чети и не създавай излишно напрежение!
Не го приемай като заядливост от моя страна!  ;-)

CA

20.05.07
23:20

Завършил съм Математическа гимназия “Д-р Петър Берон” гр. Варна
2 висши образования имам, едното от които е висша математика.
Говоря английски, френски, немски, и руски (но за обикновен разговор, не го владея руския много добре).
Сега се занимавам с компютри, и фитнес главно...

20.05.07
23:35

казано от MI5 на 20.05.07, 15:48:

Този имидж идва от безмозъчните мутренски телохранители, които гледат лошо, или пък от още по безмозъчните бодибилдъри

Kaто заприличаш на тях и току виж си решил да пуснеш подобна тема.
По вида посрещат, по акъла изпращат, а?  ;-P
*И не всички охранители са безмозъчни. Не, че съм бил охранител, просто да си кажа, че  подобни обобщения са...

Знам един чужд език, мога да псувам на още няколко :snake: , работя по специалността си, която е втора и сега довършвам. Първата ме отказа, защото реших, че не искам да ставам толкова скучно умен.  :ahhh:
Никога не съм се напъвал да съм отличник, даже бих казал, че съм съм толков постоянен, че само в Мързела се вписвам с постоянството си. Е, без никакви усилия съм го докарвал над 5 и нещо . Въпрос на приоритети.

Хааййййде!
Лека нощ. :)

DN

21.05.07
00:51

В момента уча в СОУ Климент Охридски гр. Пловдив профилите ми са математика физика и астрономия и информатика. Изучавам английски и руски език и владея сравнително хърватски (малко време съм живял там)  :)  имам десетина награди по физика на българско и европейско ниво и на някакав тест се явявях където имаше логически задачи европейски където се класирах 8-ми. Интересува ме физиката особенно ядрена, квантова както и историята астронамията любимата ми литература е научната основно по темите от горе  :)  Отворен съм съм абсолютно всякакво кино :)

21.05.07
14:38

Днес ми се случи една случка в академията ( НАТФИЗ) с един колега режисьор (аз уча операторство там), като му казах че съм снимал едно филмче (10 минутна курсова работа, ще дам линк като стане) за един културист, той ме попита: “Ей, и много тъп ли беше” Как не го ***** само аз си знам, но ако го бях направил щях да съм като него. Че някои говеда са наистина тъпи е техен проблем. Хората писали в темата са немалко доказателство за това че билдърите не са глупави.

Завършил сам полиграфия в НПГПФ
12 години съм учил англииски в Алианс,
уча операторско майсторство в НАТФИЗ Кръстьо Сарафов на 2ро място във випуска

и аз се интересувам от история (най вече на 20ти в, световните войни и т.н.)
занимавам се с фотография отдавна, профила във фотофорума го пуснах в темата за хобитата

Мнението беше редактирано от YODA на 21.05.07 14:44.

21.05.07
17:59

9 класс в ПМГ Враца Паралека Математи и Английски.Чужди езици-Английски и Руски :) Обичам Документални филми Екшани и разбира се Комедии:)

21.05.07
18:24

Осми клас съм във Икономическия Технокум в град Свищов, икономическа информатика с английски език е паралелката ми и тя е с най висок бал. Води се едно от най-елитните в областта (В.Търново). Уча английски вече 5 години и другата година ще се явявам на Cambridge. Занимавал съм се 7 години с тенис на корт, лека атлетика, баскетбол и волейбол, колоездене. Също и малко тенис на маса. Детството ми е било на игрищата, но за сметка на това винаги съм се учил, чел, гледал документални филми и т.н. Явявал съм се на конкурси по английски език, на математика и литература. Вземал съм първи места доста пъти и съм горд с това. Най-много от всичко обичам да бъда навън с приятели, както и да спортувам много. Също така обичам и да чета книги (фантастики, криминалета..) и да гледам филми (екшъни, комедии и т.н.).

21.05.07
20:29

Завършвам в другиден Механото гр. Бургас -не е най-елитното училище в града.Нямам отлична диплома,нямам три висши,не съм първенец в квото и да е било,нямам награди за някакви трудове,не говоря пет езика полуперфектно и един на средно ниво,не съм следвал в Кембридж ,не съм и дори кандидатствал за там,не съм минавал и покрай него,имам го само на картичка,не съм член на някоя катедра за IQ над 160,не съм изчел 20 тома квантова физика и планетарната теория на Ръдърфорд не си я спомням ясно,както и квантовия модел на Нилс Бор също.
За мен е важно да се интересувам от много и разнообразни неща за да се обогатя,тая тема наистина е тип мерене на пишки.

А за да си изкажа мнението по повод защо ни мислят за безмозъчни,понеже са ни бръснати главите и нагъваме пършоляци - това е нормално понеже хората които практикуват тоя спорт са общаци и охрани.А м/у другото в който и друг спорт да си добър няма да ти кажат ,че си  и тъп,това за малоумниците важи само за щанги/бодибилдинг/борба.
-С какво се занимаваш?
-Ми гимнастик съм през свободното си време,цял ден прая шпагати,иначе се занимавам с продажба на плод/зеленчук.
-А ,много добре,ами ти?
-Аз имам рекорд на лежанката петица на 180кг,както и косата ми от 8ми клас е била най-много 2мм,в другото време преподавам кванто..
-Ъ,тъпанар...щанги,тежести...

Не че нещо ,ама майка ми точно по тоя начин разсъждава,аз й пречупих малко мирогледа,макар че понякога като ми е сърдита го изтъква това с щангите ,че от анаболите* ми се е промил мозъкът...

*креатин монохидрат

Мнението беше редактирано от introducer на 21.05.07 20:33.

Смешно как в темата има хора, които от вчера са в залата,ама вече се засягат на “всички фитнесджии са тъпи”.  :Х

22.05.07
17:58

Пичове успокойте топката , да не вадя голямата баданарка

22.05.07
18:33

казано от MI5 на 22.05.07, 17:35:

Смешно как в темата има хора, които от вчера са в залата,ама вече се засягат на “всички фитнесджии са тъпи”.  :Х

Tова за мен ли беше  :lol:  :lol:

24.05.07
21:22

Сигурно за мен, но не се впрягам. Какво лошо има човек да знае с какви хора общува във форум?

24.05.07
22:15

Мда. Завършил съм езикова. Първи език немски, втори англииски. Уча сега више. Изобщо не виждам смисъл да се оправдавам. Нито пък имам намарение да убеждавам някой, че не съм тъп. Нека ме мисли за тъп, пък аз да си го работя.

Обаче като се появи някои като този:
http://bb2.bigbrother.bg/player_profile.pcgi?player_id=12 - фйтнес инструктор с кистинява коса (абе цялото му описание е един бисер)
и нали знаете - една келява овца цялото стадо разваля. и Този момък ето как завършил:
http://www.big.bg/modules/news02/article.php?storyid=13870
Кой колко знае, колко е умен и колко е тъп времето ще покаже.

24.05.07
23:17

А м/у другото в който и друг спорт да си добър няма да ти кажат ,че си и тъп,това за малоумниците важи само за щанги/бодибилдинг/борба.

Аз да си кажа...
По принцип има схващане, че спортистите са тъпички.
В някаква степен, има причини за това.
Става въпрос за хора, които са посветили цялото си ежедневие на нещо си, което най-често не изисква особено мозъчни напъни, рядко може да се интересуват от нещо друго и т.н.
В това отношение, ББ е доста по-добре в сравнение с други спортове.
Друга причина - Х. Стоичков.  :snake:

Едно изказване на мой приятел бивш борец:”Като бяха на 14-15 години ежедневието ми беше тренировка, училище(в което спя щото съм едвам жив от тренировката) и вечерта пак тренировка. Нито време за учене, нито сила за такова... И после що борците били тъпи... Еми... :D”

25.05.07
13:42

Да ама точно борците малко ги мързеше. От мутрите в началото много бяха от борбата. От щангите не се сещам за никой! Нищо лично, не искам да обидя някой, просто това е статистиката. Пък и щангите ми харесват повече!

29.05.07
07:05

:) няма проблеми, нека си ни мислят за глупави, това да се доказваш, че не си е.... значи вътрешно не си обеден и се опитваш да обедиш другите... Да, глупави сме :) какво толкова? :) Живота е забавление, ако тръгнем да се мислим за мъдри, умни и много знаещи... айдееее :) нЕма смисъл, к’мислите тая работа

29.05.07
20:14

:)

Мнението беше редактирано от mitaka101 на 16.10.07 21:16.

30.05.07
15:51

Аз съм завършила Природоматематическата гимназия във Варна, добро училище е, но не е най-елитното. Английският ми е на много добро ниво - писмено, устно и говоримо, работила съм и като преводач. След гимназията изкарах TOEFL и SATI с мераци за Щатите, но уви паричките не ми достигаха. Завърших Международни икономически отношения във ИУ-Варна, а сега заеършвам магистратурата си по Банков мениджмънт в СА-Свищов.  Мразя да гледам телевизия, дори и филмите едва издържам 2 часа. Обичам да чета исторически романи, особено книгите на Ерих Сенкевич, Дюма, Умберто Еко, Дикенс. Някои неща чета, защото смятам, че щом светът ги е признал за класика, трябва и аз да ги прочета, не че ми допадат особено, ама съм такава. В момента сменям професионалното си амплоа, но се усещам, че май се увличам да си търся работа към Белгия и Швейцария. А и рисувам, но само за удоволствие.

Мнението беше редактирано от peterinka на 30.05.07 15:52.

30.05.07
17:26

Ето това е типичен пример за един ТЪП човек :D:D .Това са пълни глупости бе хора.Има и разни напомнани химици,които са страшно тъпи,но като цяло това,че се грижиш за тялото си не те прави тъп.Тези изказвания ги правят хора,които ги мързи да тренират нали се сещате ;)  .Тъй,че да не ви пукааа :)

30.05.07
19:07

Пичове , не сме глупави . Много сме си добре даже

30.05.07
22:00

Обикновено тия коментари за тъпи ги чувам от едни кюфтетааа,  мани, мани. Прави сте за мързела! Освен това спорта е здраве (дори състезателите са в по добро здраве от много хора дето ги мързи да излязат от вкъщи без колата или да ядат боклуци)! В мойта академия е пълно с такива!

казано от peterinka на 30.05.07, 15:51:

Обичам да чета исторически романи, особено книгите на Ерих Сенкевич...

Хенри(х)к Сенкеевич
Пишат го и с едно е, но правилно е с две.

Аз имам какво да напиша, но няма да се изреждам тука, какъв съм, какъв съм бил, какви са ми дипломите. Излишно е. Пък и какво доказвам?
Да, тъп съм и тъп ще си остана. Възхищавам се от тези, които са умни и ги знаят нещата. Аз пък имам лоша форма на алчност - знанието никога не ми стига. Щом някой е напреднал толкова много, че да няма какво да научи в някаква насока, евалата му. Поне не е болен от моята болест.
Прилича ми малко на спор от типа: “Мойта кола е по - голяма и по - бърз от твойта” “Е да, ама мойта е Порше”.
Всеки изтъква собственото си самохвалство.

Едно съм се убедил: излишно е да се опитваш да мотивираш някой чрез собственият си успех(или чрез чужд), често се приема на завист. Грешка пък е ако се опитваш да убеждаваш или дори натрапваш някому начин на живот, който му е неприсъщ и не го разбира.
В първия случай грешката е предимно в нас, мислим че хората изхождат прекалено позитивно.
Във втория случай пък грешката е изцяло в нас - и мен да дойдат да ме убеждават, че 7 пъти на ден трябва да се кланям на изток, вероятно накрая ще взема да изпъдя или дори да обидя натрапника. Въпреки, че цялата работа може и да има някакъв смисъл.

Така че е редно да помислим дали грешката, че хората така ни изказват нещата не е и в нас, или е навсякъде само голо предубеждение. Да доказваме колко сме умни, интелигентни и начетени - няма смисъл. То се вижда и в дискусиите, и в посещаемостта.

Поздрави!

31.05.07
09:16

Глупаци има навсякъде...Във всяка сфера...Такива тотални заключения,като “Билдърите са тъпи” или “Феновете са лумпени”,не трябва да има...

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1