Очите

25.05.07
14:35

Има ли опасност за очите при силовите тренировки и ако е така кои упражнения трябва да се избягват особено, ако имам проблеми със зрението?

25.05.07
15:45

Всичко е заложено в гена и ако ти е заложено и тренираш силово може да имаш проблем с очите.
Възможно е примерно да ти се отлепи ретината. Звучи страшничко , има такива случаи.
Ами естествено ако се тренира много силово  - тяга и клек са най-опасните.
Особено тяга , при която забелязвам , че много хора не изпълняват правилно. Забиват си
главата и гледат надолу като слизат с шангата, което е много опасно.
Но просто, ако не ти е заложено трудно ще се провокира от силови упражнения!

25.05.07
20:39

:)

Мнението беше редактирано от mitaka101 на 16.10.07 22:15.

29.05.07
20:37

Късогледите над 3-4 диоптъра трябва да са особено предпазливи.Умерени тежести и постепенно увеличаване.

NE

30.05.07
10:27

казано от Миро на 29.05.07, 20:37:

Късогледите над 3-4 диоптъра трябва да са особено предпазливи.Умерени тежести и постепенно увеличаване.

Компетентно изказване !
Именно страдащите от миопия са особено рискови

30.05.07
14:27

казано от Kazaka на 25.05.07, 15:45:

Всичко е заложено в гена и ако ти е заложено и тренираш силово може да имаш проблем с очите.
Възможно е примерно да ти се отлепи ретината. Звучи страшничко , има такива случаи.
Ами естествено ако се тренира много силово  - тяга и клек са най-опасните.
Особено тяга , при която забелязвам , че много хора не изпълняват правилно. Забиват си
главата и гледат надолу като слизат с шангата, което е много опасно.
Но просто, ако не ти е заложено трудно ще се провокира от силови упражнения!

Не само ретината може да ти се отлепи. Устройството на очите е на пластове и всеки един пласт може да се отлепи, независимо къде се намира а => всичко е до техника.

30.05.07
14:43

Техниката си е техника тежкото си е тежко ;)

ВН

30.05.07
20:05

Ако имате проблеми с очите, избягвайте упражнения от лег, при които главата се пълни с кръв. Такива са всички упражнения на пейка с отрицателен наклон. Това включва и коремни преси от наклон при пълно пускане на трупа.

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 30.05.07 20:06.

30.05.07
20:11

Тази тема ме навежда на мисълта за една книжка с неизвестна за мен възраст на небезизвестния хм.. учен Норбеков. В нея той излага своята теория, че късогледството и далекогледството могат да бъдат лекувани с така наречените ‘упражнения за очи’. В основата на тази теория е фактът, че гореспоменатите здравословни неизправности идват тъкмо от проблем с очните мускули, отговорни за правилното фокусиране. Те биха могли да бъдат стимулирани по такъв начин, така че под силата на волята (разбирайте редовна практика, постоянство и надежда) да се постигнат сравнително бързи и внушителни резултати, тоест трайна корекция на очния недъг, която не си служи с лещи, очила, операции...
И за да не бъда голословен ще цитирам даскалката по биология, която каза онзи ден: ‘Такава корекция е напълно постижима, стига човек да успее да вложи време, нерви и търпение’.
Познавам лично двама човека, които са упражнявали тази практика, и двамата успяха, за единия (вуйчо ми) съм сигурен, за другия...еми каза че има подобрение, след което не сме се видали повече. За последно ме обсипваше с благодарности колко полезно му е било, че съм му пратил книгата.

И за финал ако някой от вас се интересува как точно би могъл да фиксира зрението си, да ме намери на skype afix91.
Ще се поразровя за файла с книгата и ще му я пратя с надеждата и той да постигне успехи. Лично аз (имам малък проблем с късогледството...засега само малък) смятам да почна тези ненатоварващи упражнения лятото (ваканцията), когато ги няма напрежението и умората и когато мога да посветя около час на ден за здравето на очите си :)

Поздрави ;)

30.05.07
22:11

Аз през всичките години на тренировки , освен 2-3 пъти пукане на капиляр в окото - по сериозен проблем не съм имал.

NE

31.05.07
08:04

казано от Voyager на 30.05.07, 20:11:

Тази тема ме навежда на мисълта за една книжка с неизвестна за мен възраст на небезизвестния хм.. учен Норбеков. В нея той излага своята теория, че късогледството и далекогледството могат да бъдат лекувани с така наречените ‘упражнения за очи’. В основата на тази теория е фактът, че гореспоменатите здравословни неизправности идват тъкмо от проблем с очните мускули, отговорни за правилното фокусиране. Те биха могли да бъдат стимулирани по такъв начин, така че под силата на волята (разбирайте редовна практика, постоянство и надежда) да се постигнат сравнително бързи и внушителни резултати, тоест трайна корекция на очния недъг, която не си служи с лещи, очила, операции...
И за да не бъда голословен ще цитирам даскалката по биология, която каза онзи ден: ‘Такава корекция е напълно постижима, стига човек да успее да вложи време, нерви и търпение’.
Познавам лично двама човека, които са упражнявали тази практика, и двамата успяха, за единия (вуйчо ми) съм сигурен, за другия...еми каза че има подобрение, след което не сме се видали повече. За последно ме обсипваше с благодарности колко полезно му е било, че съм му пратил книгата.

И за финал ако някой от вас се интересува как точно би могъл да фиксира зрението си, да ме намери на skype afix91.
Ще се поразровя за файла с книгата и ще му я пратя с надеждата и той да постигне успехи. Лично аз (имам малък проблем с късогледството...засега само малък) смятам да почна тези ненатоварващи упражнения лятото (ваканцията), когато ги няма напрежението и умората и когато мога да посветя около час на ден за здравето на очите си :)

Поздрави ;)

Ами на мен тази книга не ми помогна !
Основната идея на книгата, че всичко идва от самовнушението и вярата в това, че ще се оправиш, да съсредоточиш цялото си тяло в мисълта за лекуване на очите. Идеята е да си втълпиш, че очита са рана в тялото и то трябва да я излекува.
Познавам хора, на които тази книга е помогнала, за съжаление на мен  - не.

31.05.07
16:11

Трябва навреме да се вземат мерки.Да се правят редовни прегледи при офталмолог.Не се страхувайте от капките.После оптична корекция(очила,лещи)
навреме за да не се преуморяват очите при неясно виждане и взиране надалеч.Витамин А и Герикап подобряват донякъде зрението и стабилизират окото.Идеалния вариант е да се спре миопията на възможно най-малкия диоптър.Повече физкултура,по-малко пред компютрите.

31.05.07
23:17

Благодаря ви много за компетентните отговори. Аз съм новак в тази област и имам тепърва много да уча :)

То има ли изобщо силово упражнение, което да не е опасно за зрението и по принцип да не е опасно? :)))

Моята програма е силова. При тегло 44 кг. в момента клякам с 22,5 кг и правя мъртва тяга също с толкова 5 серии с 8 повторения. Много държа на коремните мускули затова имам 3 упражнения, включени в програмата ми (подробно съм я описала в “Тренировъчни програми и методики” в темата “Споделете вашите тренировъчни програми и опита си”). Тренирам едва от месец и половина, а резултатите вече са налице :)
Същевременно наблягам на техниката на изпълнение, според инструктора ми клековете ги правя като по учебник :)

А що се отнася до книгата на Норбеков - имам я, прочетох я, но не съм правила упражненията. Малко скептично съм настроена към това. Освен това, не ми допадна ироничния стил на изказване. Но какво пък - може и това да опитам. Ако не помогне - поне няма да ми навреди :)

Имам проблем с очите (късогледство), в залата влизам с лещи и не се правя на герой ако ми е тежко или усетя някъде болка.  Засега не съм се сблъсквала с проблеми и се надявам да не ми се случват такива и занапред. Пожелавам го на всички! :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1