28.05.07
17:47
Здравейте, имам един въпрос - преди около 2 месеца си взех велоергометър, но е без отчитане за пулс. Целта ми е да сваля мазнините, но така и не мога да разбера колко бързо да въртя и на каква скорост?! Знам, че при по-бързото каране минавам на анаеробно дишане, но има опасност да сваля и мускул (иначе спазвам НВД), а при по-бавното - аеробно. Въртя 3 пъти седмично по 40 минути на 2 от общо 8 скорости, като скоростта е от 38 до 40 км/час средно. Въпросът ми е в кой режим трябва да съм, за да не качвам маса, а само да чистя мазнините от тялото и евентуално, което е по-сложно с каква скорост да въртя? На 27 години съм, 170, 70 кг. Мерси предварително.
Темата беше редактирана от michael_popov на 28.05.07 18:13.
Това за анаеробно и аеробното дишане ..не ми е ясно :gulp: Анаеробно-без наличие на кислород.Аеробно-с кислород.Това е най-простоказано значението на тези термини.Вероятно имаш впредвид пулса.За да се топят мазнини има нужда от кислород,т.е трябва да си в аеробен режим.За такъв се смятаоколо70% от максималния или 220-годините(МПЧ)70 % 0т полученото.А,ти нямш пулсомер.Тогава стария метод с говоренето.Ако повреме на аеробика трудно говориш,на всяка дума си поемаш дъх,значи горе -долу си стигнал до вариант за топене.Разбира се има и доста условности,като диета,време и т.н
28.05.07
18:57
Човек преди да питаш осведоми се малко по темата.Анаеробно дишат някои видове бактерии.Ако ти се става бактерия тука никой не може да ти помогне.
Не съм провал да дишам без кислород,предполагам ЗАЩОТО НА ХОРАТА ИМ ТРЯБВА!
28.05.07
19:56
абе и аз съм чувал за аеробни и анаеробни трнировки и аз не мога да си го обесня ама явно го използват като термини по някъф начин :О
Бодибилдинга не е спорт, в който всеки е медик и абсолютно всички термини са правилни :) Анаеробни тренировки, се използва за силовите, защото пулса се вдига, палзите между вдишванията са по-големи и на клетъчно ниво се получават различен вид реакции, според тренировката. На велоаргометъра, трябва да следиш пулса, както и дишането. За да бъде наистина кардио дейност не трябва пулса да превишава много нормалният ти, дишането трябва да е сравнително дълбоко и спокойно. Много добре влияе, нещо като хиперсерии :) спринтове и после маратон ако бягаш на стадион, но дори и на велоаргометъра, ще забележиш супер ефект. Как изведнъш ти се учестява дишането и после го нормализираш, истинско удоволствие.
казано от michael_popov на 28.05.07, 17:47:
Здравейте, имам един въпрос - преди около 2 месеца си взех велоергометър, но е без отчитане за пулс. Целта ми е да сваля мазнините, но така и не мога да разбера колко бързо да въртя и на каква скорост?! Знам, че при по-бързото каране минавам на анаеробно дишане, но има опасност да сваля и мускул (иначе спазвам НВД), а при по-бавното - аеробно. Въртя 3 пъти седмично по 40 минути на 2 от общо 8 скорости, като скоростта е от 38 до 40 км/час средно. Въпросът ми е в кой режим трябва да съм, за да не качвам маса, а само да чистя мазнините от тялото и евентуално, което е по-сложно с каква скорост да въртя? На 27 години съм, 170, 70 кг. Мерси предварително.
Малко си се объркал, ... добре де не малко а доста :) - аеробното натоварване е това в което не ти достига въздух и окисляването на кислорода се ускорява т.е. най - просто казано когато се задъхваш, анаеробното натоварване е това при което не се налага да дишаш ускорено защото натоварването е прекалено кратко - такива са силовите тренировки.
Общо взето аеробни - кардио, анаеробни - фитнес освен това двете използват различни видове енергия за изпълнението си.
Кардио тренировката, в зависимост от интензитета на натоварване може да протича анаеробно или аеробно. От белите дробове се доставя кислород до мускулите, за да се извършват процесите там; с усилване на натоварването се увеличава и нуждата от повече кислород за единица време, съответно започваме да дишаме по-учестено. В един момент не можем да набавим нужното количество кислород и започват анаеробни процеси в тялото - реакции, при които липсва кислород. В следствие се натрупва и млечна киселина, която не е била преработена - от нея и мускулната треска. Също така започват и катаболни процеси (разграждащи) (освен че натоварваме и сърдечносъдовата система). Именно за това е важно, когато правим кардио да се придържане към темпо, позволяващо ни аеробното обменяне на вещества в тялото. Това се постига като отчитаме пулса си по начина, по който описа МИЛЕ.
Конкретно към micheal_popov - За съжаление според трудността/скоростта и т.н. не можеш да определиш натоварването в/у тялото ти и в кой момент трябва да запазиш темпото. Това зависи от доста фактори, които не подлежат на изчисляване. Намери си пулсметър за ръка или нещо подобно.
29.05.07
22:16
Анаеробно дишат някои видове бактерии.Ако ти се става бактерия тука никой не може да ти помогне.
Тоя лаф ме съсипа - еваларката ти бичим! Аз иначе откак се стопли - зарязах скапаното вело и търча, докато изплезя език - не знам колко ми е пулса, ама 100 про горим мазнини като торпедо.
в залата където тренираме,аз и колегите боксьори,кислородът като процент от въздуха е много малък.като седиш без да правиш нищо се задъхваш,а представете си какво е да правиш здрав 10-рундов спаринг при такова обстоятелство.е на това му се казва анаеробна тренировка-не напълно без наличие на кислород,но е с много малко такова.прави се с цел издържливост,или по друг начин казано, за да “имаме въздух”.защото веднъж свикнеш ли да се биеш в такава обстановка после на състезание е много,много по-лесно,защото там е проветрено и кислорода е в по-големи количества.
30.05.07
14:37
Няма аеробно и анаеробно дишане при хората :) И при бактериите няма - анаеробните всъщност не дишат, само се хранят и плодят :) Анаеробно означава “безвъздушно”, а не “безкислородно”. Е, безвъздушно дишане просто си няма.
Както каза Емо, има анаеробна и аеробна тренировка/натоварване.
Преведено на най - прост език, горе - долу:
Аеробно е това, при което със съдействието на кислорода митохондриите горят мазнини за енергия. Мазнините са сложни съединения, процесът е бавен и обикновенно преди да започне с тях, клетката търси други източници, като захари, понякога и белтъци.
Анаеробно е това, при което мускулната клетка гори глюкоген - захарите - за енергия. Макар и по - прост източник, системата им за разграждане в клетката е бърза и изпипана, а и не се нуждае от кислород за процеса.
Има и междинно, т.нар кислороден кредит. Един вид се горят мазнини по обиколни пътища, не е толквоа ефективно каот аеробното горене обаче.
Клетката има най - бърз механизъм за горене на захари. Тя първо включва него! Каквото и да правиш, в началото на тренировката клетката няма да гори мазнини. Около 20 минути анаеробна дейност са й сигурни, може и повече.
После клетката почва да гори мазнини, в началото - “на кредит”, по - бавно, после и с активно участие на влизащ кислород и по - бързо. Мазнините дават за същото количество около 2 пъти повече енергия от въглехидратите, но се разграждат в един по - бавен и траен процес и при това често има липидни остатъци, като кетони и други.
Каквото и да правиш, при свалянето клетката ще гори и белтъци. Въпросът е да минимизираш процеса. Как?
1. Не претренирай. Аеробика над 1 час е вече твърде много. Не отбивай и номера - минимумът е 20 минути, добре е да са 40.
2. Следи си пулса, не толкова дишането. Пулсът го засечи по казания начин - за 10, 25 или 20 сек, умножено за да стане минута.
За да сметнеш оптималният за теб пулс за топене на мазнини, използвай формулата:
(220 - Х) * 0,7
Където Х са ти годините, 220 е постоянно число, а 0,7 е коефициент, зависим от годините ти. Ако си млад, е 0,7, за по - възрастните може да падне и до 0,6.
Формуата не е идеална и не държи сметка за теглото например, но в общия случай важи. Приеми й отклонение +- 10 удара в минута.
3. Тренирай си и мускулите! Оптимален вариант - първо силова тренировка, след това и кардио/аеробна.
4. Храни се правилно. Поеми някакви белтъци преди тренировка, за да компенсираш тези, които мускулната клетка ще изгори по време на стреса. Не яж поне час, час и половина след тренировка, за да не прекратяваш започналият процес на аеробно горене посредством вкарване в клетките на нови, “по-лесни” източници на енергия от мазнините, към които да се преориентира процесът на горене.
Надявам се да съм бил изчерпателен и да съм успял да ти помогна. Моля те, смени си някак заглавието. Малко е щуро, разбирам, че за пръв път се сблъскваш с понятията, е - надявам се вече да са ти ясни!
Поздрави
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 30.05.07 14:46.
ся да ти кажем - дишането е само аеробно , заради наличието на кислород.Ако дишаш анаеробно , най вероятно ще се задушиш
казано от topeto на 30.05.07, 20:19:
ся да ти кажем - дишането е само аеробно , заради наличието на кислород.Ако дишаш анаеробно , най вероятно ще се задушиш
Нещо не разбрах . :long:
казано от Жаката на 30.05.07, 20:22:
казано от topeto на 30.05.07, 20:19:
Нещо не разбрах . :long:
Е какво не разбра виж ми поста аз съм го обяснил най - просто.