Кардио

28.05.07
20:04

Въпросът ми е защо ефекта не е по-добър ако правим кардио всеки ден ? Целта е горене на мазнини :)

28.05.07
20:15

Нужно ли е кардиото всеки ден ?
И да и не.
Зависи изцяло от това дали ще се възстановиш напълно до следващата сесия.Храненето е не по-малко важно от съня ;)

29.05.07
07:07

МХМ :) точно така е, ако имаш правилно възстановяване и при нуждите на тренировката, можеш да правиш кардио и всеки ден. :) оптималният вариант варира в някакви граници.

29.05.07
13:35

Е добре де верно се натоварваш от кардиото, но ако съм трениран (имам предвид ако не съм почнал кардиото  скоро) имам чувстовото, че след 2-3 часа съм напълно възстановен. Не е като силовите тренировки да те гони МТ после и да възстановяваш определени мускули .. Та тука съм малко объркан - вярвам ще ме вкарате в пътя ;)

пс. аз лично правя интервално кардио за това нека даваме примери за него

Мнението беше редактирано от valaraukarky на 29.05.07 21:10.

29.05.07
13:47

казано от valaraukarky на 29.05.07, 13:35:

Е добре де верно се натоварваш от кардиото, но ако съм трениран (имам предвид ако не съм почнал кардиото  скоро) имам чувстовото, че след 2-3 часа съм напълно възстановен. Не е като силовите тренировки да те гони МТ после и да възстановяваш определени мускили .. Та тука съм малко объркан - вярвам ще ме вкарате в пътя ;)

пс. аз лично правя интервално кардио за това нека даваме примери за него

Целта на кардиото е да ти забърза метаболизма така че като го приключиш да гориш повече калории през целия ден, ако мислиш че по време на самото кардио се върши основната работа грешиш там изгаряш малко мазнини но те са нищожна част в сравнение с тези които са натрупани в тялото - затова е безмислено да се прави кардио повече от 1 на 48 часа - това е времето за което метаболизма остава забързан след кардиото.

29.05.07
15:55

Това, че гориш главно калории след кардиото ми е пределно ясно .. Искаш да кажеш, че няма смисъл всеки ден, защото тялото и без това си е ефектирано за 2 дена от тренировката ?

29.05.07
18:07

в фаза на дефиниция кардиото се прави от 4-6 пъти

29.05.07
18:20

Бла бла за кво ми спамиш темата? В фаза на дефиниция можеш да минеш и без кардио .. супер индивидуално е !

29.05.07
18:32

fani si купи неква книга па чети по-добре

29.05.07
19:18

Ами аз не виждам какво го мислиш толкова правиш всеки ден ,ако ти дойде на нагорно намаляш тренировките...

29.05.07
20:34

казано от FantarE на 29.05.07, 18:07:

в фаза на дефиниция кардиото се прави от 4-6 пъти

Аз не правя изобщо ;)

29.05.07
20:39

Аз не правя изобщо ;)

Ти си един от малкото в тоя форум дето чистят без кардио :)

29.05.07
21:01

казано от FantarE на 29.05.07, 18:32:

fani si купи неква книга па чети по-добре

Fani прочетеш колкото мен после давай акъли ;)

29.05.07
21:28

казано от emzo на 29.05.07, 20:39:

Аз не правя изобщо ;)

Ти си един от малкото в тоя форум дето чистят без кардио :)

Само веднъж съм го правил засега ;)

Мнението беше редактирано от Петко К на 29.05.07 21:29.

29.05.07
23:53

казано от valaraukarky на 29.05.07, 15:55:

Това, че гориш главно калории след кардиото ми е пределно ясно .. Искаш да кажеш, че няма смисъл всеки ден, защото тялото и без това си е ефектирано за 2 дена от тренировката ?

Да

Аз съм правил кардио 4 пъти досега. И скоро няма да правя пак. Просто и така си свалям ако реша.

казано от Alkorin на 29.05.07, 23:53:

Да

Абсурд. При следващото хранене организмът ще мине в анаболен режим.
Веднага щом храненето стигне до клетката пък, тя ще зареди глюкогенните депа и ще има лесен и първостепенен за нейната ориентация източник на енергия, в пряка връзка с АТФ и без нужда от кислород за процеса. Ще се преориентира към него.
То ако беше така... Това е много сложен процес - не само разграждаме, но го правим и по точно определен начин - наблягаме на мазнини. Няма такива 48 часа или 4 дена.
Както ти казаха, основно следи възстановяването. И храненето. Няма пречка и двуразово да бягаш и няма да е без смисъл, но ако организмът тине възстановява всъщност ще намалиш ефективността на тренировката и ще почнеш да гориш мускул.

30.05.07
17:36

Дзвер мерси за изчерпателния отговор !
Проблема е обаче, че не съм убеден кога съм възстановен след кардиото и отделно дали горя мускул..
Как мога да се ориентирам ? Кви са симптомите,  че горя мускул, щото с гледане в огледалото не става (малко като болест го изкарах ама ..) ?

30.05.07
18:55

казано от valaraukarky на 30.05.07, 17:36:

Кви са симптомите,  че горя мускул, щото с гледане в огледалото не става (малко като болест го изкарах ама ..) ?

Ами например спад в работните тежести, и намаляване на силата.

30.05.07
23:32

казано от D3BEP на 30.05.07, 14:55:

казано от Alkorin на 29.05.07, 23:53:

Да

Абсурд. При следващото хранене организмът ще мине в анаболен режим.
Веднага щом храненето стигне до клетката пък, тя ще зареди глюкогенните депа и ще има лесен и първостепенен за нейната ориентация източник на енергия, в пряка връзка с АТФ и без нужда от кислород за процеса. Ще се преориентира към него.
То ако беше така... Това е много сложен процес - не само разграждаме, но го правим и по точно определен начин - наблягаме на мазнини. Няма такива 48 часа или 4 дена.
Както ти казаха, основно следи възстановяването. И храненето. Няма пречка и двуразово да бягаш и няма да е без смисъл, но ако организмът тине възстановява всъщност ще намалиш ефективността на тренировката и ще почнеш да гориш мускул.

Явно не си чел внимателно, първо прочети внимателно после говори че било абсурд а може и да не го знаеш затова пак ще обясня.Къде видя че съм написъл че тялото остава 2 дена в катаболен режим ? - никаде, казах че метаболизма се ускорява за 48 часа и още какво а ? - ами че няма много смисъл да се разчита на мазнините които ще изгориш докато правиш кардио защото те са незначително малко в сравнение натрупаните по тялото, истинския бонус идва от това че МЕТАБОЛИЗМА е ускорен и се изразходват в ПОКОЙ повече калории отколкото нормално.Затова има и система за кардио наречена HIIT (High
Intensity Interval Training) където се тича само 15 минути максимум 20 и което според проучванията е 9 (ДЕВЕТ) пъти по добро от обикновеното кардио за изгаряне на мазнини и защо - защото ударението е върху забързването на метаболизма.Ще направя едно доста известно сравнение горенето на мазнини по време на кардио е като да бачкаш на някоя работа колкото работиш толкова ти се плаща, ускоряването на метаболизма е като да имаш пари в банката дори да не работиш пак ти се трупат.

Ускорен метаболизъм е добре, но:
- за сваляне ключови са катаболните процеси. Т.е. търси се ускорен метаболизъм с по - голяма тежест на катаболните процеси. Това пак е ускорен метаболизъм и храненето преустановява този процес! Ти за общ метаболизъм ли смяташ, че говорим? А защо не тогава за ударно затлъстяване? Също е ускорен метаболизъм.
- колкото повече се бяга, толкова повече се дава превес на катаболните процеси. Логиката е проста, това са процесите, осигуряващи енергия чрез разграждане на веществата. Въпросът е, че източниците не са изчерпаеми и неминуемо ще се потърсят всякакви източници в мускулната клетка, когато основните свършат. Това трябва да се избягва, най - просто поради фактите, че в мускулната клетка започват да се създава процеси, нямащи вече нищо общо с горенето на мазнини и да се търси от тях енергия, а също и поради факта, че намалената, атрофирала, с позагубено съдържание мускулна клетка всъщност започва да губи капацитета си за разграждане на мазнини - т.е. и при възстановяване на процесите тя ще гори по - малко мазнини от преди.
- грубо погледнато като направиш една тренировка и след това се надумкаш, с катаболните процеси е свършено. Как ще си гарантираш отслабването? С диета? Да, диетата може да предизвика наново катаболни процеси в организма, но до каква степен? Диетата не повишава разхода на енергия на организма. Както казахме, катаболните процеси целят осигуряване на необходимата енергия, колкото повече разходваш, повече се активизират, при това можеш да ги уравляваш в насоката да стимулираш мускулите да работят, а да топиш мазнините(с всякаква тренировка, не само с кардио), а при диетата това не го можеш. За това се комбинира въздействието им и аз не съм убеден че 1 път на 48 часа бягане е сигурна гаанция за оптимален резултат.
- И стига с тея калории! Калории не се горят, те са единица мярка за отделена топлина. Използват се в спорта за да се означи единица отделена енергия при разграждане на определен източник - да кажем мазнини, които вече можем да приемем че изгарят, доколкото се свързват с кислорода.
Калории се отделят винаги и само в катаболен режим. От тая гледна точка е излишно да спорим какво си имал предвид, като си казал, че “два дни организмът ще гори калории”.
Калориите обаче са една пълна боза, в която са влюбени младите момичета с БМВ-та и с по 3-ма любовника, които знаят всичко за света, модата и парите. Калориите имат някаква математическа и научна стойност, но пряко отнесени в тренировката са просто лафче. “Аз изгорих 200 калории” нищо не означава. Може да си си съсипал мускулите. Може да си изгорил меда, който си глътнал преди малко. Може и да си топил мазнини. А най - вероятно от всичко по нещо. Но по колко?
Без да питам как си ги сметнал, защото няма вярна формула за тях. Колелата ги мерят на обороти, културистите ги мерят на движение. Истината е обаче, че за едно и също движение с едни килограми един 140 килограмов дебелак, един 140 килограмов културист и един 70 килограмов щиглец харчат различно. Значение имат и възраста, пола. Основно значение, а има и други неща.Така че не се ловете за тях.
Важно е как да балансираш тренировката, а не как да я “калорираш”.
Изследвания, особено американски, отдавна не чета. Не им вярвам. Различните изследвания на един феномен показват различни неща. Зависи кой плаща. Това е истината.

Valaraukary,
За въпроса ти няма еднозначен отговор.
Как да разбереш, че се претоварваш и че гориш по - нетрадиционни източници на енергия?
- ако преумората ти става хронична, постоянно си уморен и без желание за работа
- ако в дългосрочен план постиженията ти падат, вместо да се покачват или поне задържат, вкл. и това, което ти каза Петко, но то може и да е подвеждащо! Ако свалиш 20 килограма дори и по идеален за мускулите начин, постиженията ти е много вероятно да паднат. По - универсална е например умората и времетраенето на бягането ти, карането на колело и т.н. - те не би трябвало да падат като издържливост, ако сваляш!
- ако дишането и сърдечният ти ритъм стават твърде неконтролируеми п овреме на тренировка - явно нещо в метаболизма не е нормално. Често хора със силен характер и воля прескачат тези симптоми и продължават да се мъчат, е - може би не е най  -доброто.

Успех!

31.05.07
12:16

Много си писъл но нещо ми се губи общата идея, както и да е катаболна фаза та катаболна фаза, ако разчиташ на изгорените по време на кардио или там на 1 ч след това мазнини бъркаш, може и да тичаш по 3 пъти на ден ако не си си сметнал правилно храненето пак нищо няма да направиш, кардиото ти подпомага диетата а не обратното затова няма смисъл да тичаш всеки ден както се казва “train hard but smart” .

Кой ти е казал, че трябва да “разчитам”. Къде въобще съм го писал това нещо.
Да посмятаме:
За един час повечето от нас правят на колелото 500 калории. Големите спецове да кажем правят 1000.
1000 калории в мазнини са малко над 100 грама.
Ако целта е да свалиш 20 килограма и правиш по 1000 калории на час на колелото, ще са ти необходими около 7 месеца при такъв режим.
Значи, за да сваляш по - бързо, трябва да сваляш и през другото време.
Храненето обаче зарежда мускулите с лесно гориво, което не е горивото, което искаме те да използват!
Как се преодолява това?
По два начина.
1. Даваш на организма по - мако енергия с храната, отколкото би имал нужда! Това зависи изцяло от храненето.
2. Поддържаш метаболизма активен, в катаболна фаза. Постига се чрез тренировката и храната.
Ако се отслабваше само по време на вело, 1 час на ден, най - добре да караме по 24 часа.
Основната идея не знам защо не си я разбрал. Тя е проста. Аеробната тренировка е активен катаболен процес. Тя не пречи, а дори помага на свалянето и идеята за избягването й е глупост, а 20-те минути ясно ги оборих. 48 часа е твърде голям период от време, за да ми говориш, че процесите в организма следват ритъма на 20 минути тичане. Тоя ритъм се обърква от храната, от съня, от събуждането дори и от дневния цикъл на организма. На някой 20 минути 3 пъти в седмицата може и да му стигат, на други не. Даже на повечето не според мен - НЕ.

Сега се сещам, че на времето, когато правихме репортажи на състезанията и интервюта с културистите, една определена група от тях правеха пътека или тичане по 20-30 мин. 4 пъти в седмицата.
Ако това е идеята, по - добре да не я коментираме! Техният дневен цикъл е нещо съвсем друго. За тях ГАРАНТИРАМ, че те могат да отслабнат доста, за много кратко време, без бягане, даже и без диета.
Голям е риска един човек в напреднала фаза на обезводняване и със сгъстена кръв, който взима медикаменти за отслабване, увеличаващи кръвното и влияещи на сърцето, да бяга твърде дълго. 100% сигурно е че той постига резултати  с по - малко тренировки.

31.05.07
17:07

Не ми се занимава да отговарям точка по точка но, първо ми казваш че като ядеш след кардиото тялото минавало в анаболен режим - ти ако си на диета и имаш отрицателен калориен баланс няма да мине в анаболен, второ казваш че калориите ги смятали само тъпи манекенки с БМВ-та а после ти сам смяташ колко калории би изгорил при едно кардио.
Това което казвам аз е че няма нужда да тичаш като гламав всеки ден по 1 или 2 пъти тъй като резултата ще е минимално по - добър ако го правиш 1 на 2 дена, да не говорим че с честото кардио рискуваш да загубиш мускулна маса именно от тези катаболни процеси, ако имаш добра диета и правиш разумно кардио нямаш никакви проблеми.Щом си вярваш в тея неща дето ги пишеш хубаво прави си ги, не ми се тръгва на кръстоносен поход да те убеждавам кое е добре и кое не а и нямам полза, така че стига глупави спорове.

Естествено, че ако си в отрицателен баланс няма да мине в анаболен(или поне не трайно). А ако ядеш отровни храни, може да мине и в по - силен катаболен.
Само че се опитваш да преиначиш темата. Думата беше кардио, а не цялостен режим. Дай да включим и почивката и да покажем, че може да си прав? Много са ... леки тия помощни средства, които използваш. И не ми отговаряй точка по точка, чети точка по точка, аз тея неща съм ги писал.

Анаболните и катаболните процеси НИКОГА не спират. Особено катаболните, защото те ти гарантират ДИШАНЕТО, КРЪВОПРЕНАСЯНЕТО, РАБОТАТА НА СЪРЦЕТО И МОЗЪКА и др. Може би оттук трябваше да започнем.
Кой точно е тоя катаболен процес, който тичането 20 минути захваща и ускорява за 48 часа? Кой орган или система обхваща, че и да не й влияят външните влияния? Пулсът ли остава ускорен за 48 часа, кръвното налягане ли, митохондриите ли нещо се уголемяват или мозъкът почва да мисли повече?
Мисля, че спорът става излишен и е от типа “кой има по - голяма пишка”.

Калориите съм ги дал, защото наблягаш на тях и са измерител за отделена енергия (но не и за отслабване). Изрично накрая съм ти писал

няма вярна формула за тях

Ако имаш какво да кажеш по въпросите ми, казвай, ако не - предлагам да приключим с безмисления спор. Не отричам познанията и постиженията ти, дразнят ме обаче категорични и изключващи определени методи заключения, обосновани по - скоро на риторика, отколкото на реални действия и доказателства.

Това е моето мнение. 20 минути на 48 часа - който го вярва, да го прави. Според мен ще има ефект. Минимален.
Аз, приятелката ми и други приятели сме отслабвали по друг начин. По - често бягане.
В момента бягам всеки ден(приятелката ми също) средно по 30-40 минути сутрин, нерядко карам и колело вечер. Спазвам хранителен режим. Тренирам фитнес. Резултати за един месец:
- тя е свалила 6 кг.
- аз съм свалил 12-13 килограма
- качил съм си постиженията в основни упражнения с 10-15 кила
- мускулите ми набъбват въпреки тежките условия; не съм ги мерил и не си падам по големи мускули, не казвам и че е качествен растеж, но аз по принцип от години тренирам и се храня по - скоро силово, а не културистично, т.е. въобще не за растеж  на маса, сол не поемам, трудно мога да задържа много вода.
- чувствам се добре. Даже не се чувствам гладен или разбит. Не си доспивам, но положението ми е такова, че просто няма как.

Не казвам, че съм пример за подражание. Нито мерило. Но тези от форума, които ме познават лично, знаят дали просто казвам нещо или казвам и го правя.
Нямам нищо против и другите да постигат резултати. Според мен в развитието на физиката винаги е имало повече от един верен път, така че не мога да отрека принципните постижения на другите, само защото не са баш по моя път.

Така че, според мен, Valaraukary, понеже за тебе е темата:
Нашите спорове са ти излишни и въобще не ти помагат. Направи сам твоя път. Пробвай при твоето хранене , тренировка и режим кое как ти се отразява. Ако искаш, прави кардио често и ако ти е много, го разреди. Ако искаш пък го прави рядко и ако усетиш, че не те натоварва достатъчно, го увеличи. Готова формула ние явно не можем да ти дадем, надявам се поне насоките да са полезни.

01.06.07
12:43

Добре само ще ти отговоря понеже ме попита кой орган или система обхваща бягането 20 мин, всъщност оптималното е 15 мин, при HIIT системата акцента е върху ускоряването на сърдечния ритъм който именно остава висок 48 часа след кардиото, тези 15 мин може да ти се виждат кратки но са много интензивни тъй като се редува спринтиране с нормално бягане и  оттука идва голямото ускоряване на пулса.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 01.06.07 12:51.

01.06.07
21:19

Мерси много за доста изчерпателните отговори, стана и спор, а в спора се ражда истината както е отбелязал някой мъдър човек. ;)
Аз лично в момента правя точно тези интервални тренировки (за HIIT съм черпил инфо от бодибилдинг.ком) Интервалните тренировки ми помагат и за скоростта и издържливост, но диетата не ми е много стриктна пък и нямам толкова много за чистене, но все пак съм забелязъл известен ефект. Нека спомена, че ги правя от скоро.
А иначе на D3BEP мога само да му сваля шапка за обосновените и точни отговорите по 1 страница ( не знам как ти се занимава толкова - ако ти се бъгне explorer-ът сигурно ще е доста напечено около теб :Д)
Лично мое мнение е че е доста индивидуално. Пробвам всякакви варианти - въпросът е кое ще ми лъхне повече доверие и ще го пробвам първо ;)

казано от Alkorin на 01.06.07, 12:43:

Добре само ще ти отговоря понеже ме попита кой орган или система обхваща бягането 20 мин, всъщност оптималното е 15 мин, при HIIT системата акцента е върху ускоряването на сърдечния ритъм който именно остава висок 48 часа след кардиото, тези 15 мин може да ти се виждат кратки но са много интензивни тъй като се редува спринтиране с нормално бягане и  оттука идва голямото ускоряване на пулса.

To затова е кардио. Но не е вярно ускоряването за 48 часа, не знам кой ги пише тея мъдри неща. Сигурен съм в това не само от опит, не само от прочетеното, а и от факта, че някои от лекарите в моята рода, за които съм споменавал, са точно кардиолози. Е, ако не друго, то поне сърдечен ритъм доста често им се случва да мерят и да се опитват да го контролират.
Пък и връзката между бързия сърдечен ритъм и отслабването ти я откриваш пръв.
Категорично отговорът е не. Не е вярна хипотезата.
Това, което е възможно - ще се опитам да ти подскажа - е високоинтервалната тренировка да увеличи потреблението на кислород(Което не само че не е право, н одаже може да се окаже обратнопропорционално на скоростта, с която червените кръвни клетки минават през белия дроб). Временно. С много условности, например в дишането.
Кислородът пък създава предпоставки в клетката да се топят мазнините.
МАКСИМАЛНИЯТ период, който давам на един такъв процес, обаче е 24 часа. Даже бих казал, че първият сън трайно ще промени нещата. Поради тази причина бих препоръчал да се прави сутрин.
Според мен, може и да си чел спортна литература, но има и други неща, преди да даваш категорични заключения
Иначе интервалната високоинтензивна тренировка е стар метод. За някои - изпитан, за други - спорен. Твърдо мога да кажа обаче, че макар и хипотезата на създателите му и на тези, които дават пари за да го продават и разпространяват, да е че той неимоверно увеличава аеробния потенциал, аз лично не се сещам за професионални отбори и спортисти в аеробния бранш, които да прилагат тази тренировка. Да кажем плувци. Или футболисти.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 02.06.07 08:53.

02.06.07
10:56

казано от valaraukarky на 01.06.07, 21:19:

Мерси много за доста изчерпателните отговори, стана и спор, а в спора се ражда истината както е отбелязал някой мъдър човек. ;)
Аз лично в момента правя точно тези интервални тренировки (за HIIT съм черпил инфо от бодибилдинг.ком) Интервалните тренировки ми помагат и за скоростта и издържливост, но диетата не ми е много стриктна пък и нямам толкова много за чистене, но все пак съм забелязъл известен ефект. Нека спомена, че ги правя от скоро.
А иначе на D3BEP мога само да му сваля шапка за обосновените и точни отговорите по 1 страница ( не знам как ти се занимава толкова - ако ти се бъгне explorer-ът сигурно ще е доста напечено около теб :Д)
Лично мое мнение е че е доста индивидуално. Пробвам всякакви варианти - въпросът е кое ще ми лъхне повече доверие и ще го пробвам първо ;)

Ако правиш HIIT сигурно знаеш точно как е но аз да кажа все пак - започваш с нормално темпо 1-2 минути, после спринтираш на макс за 15-20 сек, после тичаш с нормално темпо 1 мин и т.н. айде успех.

02.06.07
15:23

Така го правя и аз (само че отначало загрявката ми е 5 мин). Иначе съм виждал и други комбинации.

03.06.07
10:11

Имам един въпрос ако кардиото продължи примерно 40-50мин тогава със сигурност ли се губи мм.След това пия веднага гейнер с 20г протеин и 3 хапчета амино 2700 и вече след около час ям храна с доста протеин.Така ще губя ли мм?Ако трябва ще пия гейнера и аминото и преди и след кардиото?

Мнението беше редактирано от Tzetzo01 на 03.06.07 10:12.

03.06.07
21:27

Тоя гейнър го махни - обезмисля ти кардио тренировката.
Ако можеш да си набавиш качествен протеин е добре 20 минути някъде след кардиото.
Може и глутамин. Един час преди кардиото може да хапнеш нещо леко, за да не бягаш на гладно (тогава риска да загубиш мускул е мн по-голям).

04.06.07
06:26

Не знам защо се бях объркал и си мислех ,че е по-добре сутрин на гладно да карам вече ще знам, но какво точно имаш в предвид под “нещо леко” предполагам не въглехидрат или...?

04.06.07
17:11

не си се объркал ако правиш кардио на гладно по-бързо почваш да изгаряш мазнини отколкото ако си ял преди тва

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1