02.06.07
07:13
Здравейте,
имам проблем с набиранията и той е, че почти немога да ги правя. Не съм безформен... имам нормално в общи линии атлетично тяло, 180см съм висок с широки рамене, като цяло тялото ми е пропорционално. Не съм пълен, но не съм и слаб напълно нормално телосложение.
Обаче не съм спортувал активно никога през живота ми като изключим последните 3-4 месеца фитнес. И проблема ми е, че набиранията немога да ги правя. Успявам да направя максимум 1 на съоръжението за тупане на килими пред блока :) Обаче във фитнеса въпросния лост за набирания е по-нависоко и там и едно немога да направя.
Въпроса ми е бихте ли ми дали съвет по какъв начин да ги правя така, че лека по-лека да мога да правя 1-2 набирания или някакви странични упражнения които по-нататък ще ми помогнат да се справя с това упражнение. Просто е срамота да не мога да ги правя а и по-програмата която правя като наближи това упражнение бързо се отказвам като няма ефект...
02.06.07
08:08
Това, че не можеш да правиш набирания не мисля че е проблем да продължаваш да опитваш. Набирането на лост, във всички свои разновидности е едно от необходимите и задължителни упражнения. Важноупражнение е, както за ръце, така и за гръб. Както казва Д.Йеитц... при никое друго упражнение човек не е способен да повдигне такава тежест - тази на тялото - и да изпълни толкова повторения чисто и с такъв ефект, както при набирането. Считам, че без него никоя твоя програма няма да е пълноценна.
Единствения съвет, който мога да ти дам е да се стараеш да опитваш. Поставяй си план максимум. Днес едно.... утре отиди и направи две. Мъчи се докато напреднеш.
Сега... важно е и диаметъра на лоста за набиране. В повечето случаи такива “съоръжения”, са с голям диаметър. Забелязал съм при мен, че диаметъра е от особено занчение. Ако е много голям... дланта се изплъзва, хвата е нестабилен и усилията се насочват към стабилизиране на стойката, а не това е целта. Излишно разконцентриране. Ако е по-тънък от необходимото - получава се притискане на дланта. Силата се отнема от него и отново си разконцентриран психически и не можеш да вложиш 100% усилие в набирането.
Извода: Потърси лост в някое училище - там обикновенно са спазвали някакъв общ стандарт и е възможно да попаднеш на точен диаметър за да не прилагаш излиши усилия. Старай се да напредваш. Не търси оправдание, че не можеш. Защото рецепта, за това как да се научиш и как да можеш-няма. Има само такива съвети, които аз ти дадох. Предполагам други потребители биха могли да добавят нещо повече. Ще са ти полезни. Но това е умение, което се развива в опита.
НЕ СЕ ОТКАЗВАЙ, ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА ОПИТВАШ!
Надявам се да съм ти бил поне малко полоезен.
Пиши какъв е бил ефекта от съвета ми.
Успех!
02.06.07
08:40
Повечето от нас сигурно са имали подобено проблем в началото. Аз също не можех да се набирам, но не се отказах да се опитвам. Мога да ти препоръчам две неща.
1. В единия случай може да наблегнеш на вертикалния скрипец като за начало, докато придобиеш сила в гърба и след това да го замениш със същинските набирания, които са много по-ефикасни от скрипеца.
2. В другия случай, когато се набираш и не можеш да повдигнеш собствената си тежест, помоли фитнес партньора си да те държи за краката и да ти помага. При всички положения, трябва да може да изпълниш поне 6 повторения с пълна амплитуда.
Мисля си, че с времето нещата ще се оправят, но се иска постоянство.
Успех
02.06.07
09:05
казано от Vladimir8507 на 02.06.07, 08:40:
Повечето от нас сигурно са имали подобено проблем в началото. Аз също не можех да се набирам, но не се отказах да се опитвам. Мога да ти препоръчам две неща.
1. В единия случай може да наблегнеш на вертикалния скрипец като за начало, докато придобиеш сила в гърба и след това да го замениш със същинските набирания, които са много по-ефикасни от скрипеца.
2. В другия случай, когато се набираш и не можеш да повдигнеш собствената си тежест, помоли фитнес партньора си да те държи за краката и да ти помага. При всички положения, трябва да може да изпълниш поне 6 повторения с пълна амплитуда.
Мисля си, че с времето нещата ще се оправят, но се иска постоянство.Успех
Абсолютно
Аз ще кажа от личен опит че като започвах да тренирам и едно набиране не можех да направя.В двора си имам лост там пробвах всеки ден, по-късно пробвах и във залата.Естествено не започнах да се набирам веднага а викнах един приятел да ме придържа за краката и ако се затрудня да ми помага и така лека по-лека вече правя. :-)
Един приятел преди 2 седмици не можеше да направи даже половин набиранка.Какво направих аз - когато се набира и виждам, че не може да се повдигне до край, аз го добутвах леко.И така след две седмици, вече може да прави 4 набиранки. (абсолютно сам) ;)
Мнението беше редактирано от DDD на 03.06.07 06:09.
Трябва упорито да се опитваш и ако има кой леко да ти помага е добре.И аз не можех да праве набирания и до преди месец не съм се и опитвал.Сега си ги правя по 6 широк хват за гръб,ама аз тренирам от една година.Наблегни на скрипеца,когато на него започнеш да дигаш килограми близки до твоите тогава и ще почнеш да се набираш.При мен поне така беше.
04.06.07
16:21
Ами, момчета нека аз споделя моя опит :) На 15 съм, в момента, и преди около година можех 4-5 набирания...отначало тренирах нормално - малко фитнес...около месец може би. Така ми се покачи силата на бицепсите. И започнах... Първо серии от по 5-6 набирания МАКС и за по-голям ефект ходих през ден. След 1-2 седмици се помъчих за набиране с широк хват... Успях! И така в началото дори с по 2-3 повторения, широк хват, стигнах до невероятни резултати след около месец и половина - 25!!! А за бицепс набиранията ми вървяха към 30, но това са само рекордите, принципно по 15 на серия. Много сила, супер плътен бицепс и широк гръб! Спрях тренировки преди 6 месеца, но дори и сега мога 25 набирания за бицепс без зор... :)