06.12.04
23:49
На 16 години съм. С баща ми водя спор относно мъртвата тяга. Според не трябва да я правя, както също и чукове, защото той смята, че може да си увредя кръста. Може ли наистина това да стане? Не говоря за някаква контузия да стане от неправилно изпълнение, ами просто с времето от самото движение да се появат проблеми. Има ли с какво да се заместят тези две упражнения?
Здрасти! Ако правиш всичко както трябва - не, не можеш да се увредиш. Единствено не съм сигурен за чуковете от водоравен наклон без опора, затова не ги препоръчвам. Аз лично много съм ги правил и нямам проблеми, но все пак.....
Чуковете можеш да заместиш с гребане, при което наведа напред е минимален 10-15 градуса, както и с класически чукове - легнал по корем на лежанка. При тези варианти и особено при втория, риск за кръста няма. Тягата, за съжаление, не можеш да заместиш с нищо. Що се касасе до упражнение за дългия гръбен мускул, има и други движения, които биха го повлияли добре. Но тягата не бива да се разглежда, единствено като упражнение за гръб. Това е движението, при което участват най-много мускули. Това е движението, в което (при пропорционално развитие) сме най-силни. Логично, когато можем да използваме по-голяма тежест, въпросното движение повлиява най-добре процеса на покачване на мускулната маса. Смятам (не само аз), че тягата е упражнение номер 1 за развитие на цялото тяло.
Просто няма начин това да се замени!
Поздрав!
07.12.04
13:23
Мъртвата тяга е значително по - опасна като упражнение от чуковете.
Чукове от водоравен наклон рядко някой прави, всички се правят от лек ъгъл спрямо земята. При чуковете се прави извивка в гърба и кръста се стабилизира и остава почти неподвижен, така че рискът от травма там е мноого по малък.
Без да говорим за значителните разлики в тежестите между чукове и тяга.
Просто няма по какво да ги сравним. За кое е по - безопасна тягата? За дископатия? За прешлените? За стандартна херния? За ставите?
За нито едно от тези е верният отговор според мен....
Мъртвата тяга си остава едно от най - опасните упражнения.
Чуковете съм пропуснал да ги обясня, че ги правя приведен напред, така че явно не са проблем. За мъртвата тяга се бях замислил най-вече. Сетих също, че казват за клековете, че са вредни заради големия натиск, който оказват. Имали нещо подобно при мъртвата тяга.
Аз засега трябва да кажа, че мъртавата тяга ми действа положително. Преди да почна да тренирам, ходех леко прегърбен. Като почнах да правя мъртва тяга често имам мускулна треска в долната част на гърба и свикнах да ходя по изправен. :wink:
Не бой се ман няма нищо опасно при тягата ако не превишаваш килата и не се кривиш при вдигането иначе наистина има опасност.При чуковете ни виждам опасност при опора с другата ръка.Гребането с щанга крие опасности ако не си изправил кръста, аз така миналата година го контузих жестоко правих няколко седмици гребане за 6-ца с 130 кг но не бях изправил кръста (беше на дъга) и след третата или четвъртата тренировка си излизам аз от къщи и видях нещо на земята само се наведох леко и такава болка ме обзе че щях да ревна.Не беше сецване щото ми мина но винаги си имах болки в кръста 1 година сега си бях дал пасивна почивка август-октомври и ми мина Внимавай
08.12.04
12:52
——————извън темата——————
djgorgio, и аз съм така като терминология, човеко, но съм останал с впечатление, че тук във форума много народ вика чукове на гребането. И май като пита за чукове точно гребането има предвид човека....
——————извън темата——————
И май като пита за чукове точно гребането има предвид човека....
И аз така мисля затова така поснах
09.12.04
01:36
Трябва да се внимава с тягата! НЕ може просто ей така на майтап, докато някой ти е на главата и ти говори, или си тананикаш мелодийка, докато музиката е на МАХ, да сложиш 100 кг., да си плюеш на ръцете и да си кажеш е са че те дигна 5-6 пъти от земята и хоп - забравяш да държиш кръста изправен - и ето ти травма!
Искам да кажа, че не е опасно толкова упражнението а подхода към него! Трябва да се тренира на 100% концентрация и внимание. След добра загрявка и с постепенно увеличение на тежестта по време на упражнението - принцип на пирамидата. НЕ ТРЯБВА ГОЛЕМИТЕ ТЕЖЕСТИ И МАКСИМАЛНИ ПОСТИЖЕНИЯ ДА СА САМОЦЕЛ!!! И не трябва всяка тренировка за гръб да включва тяга (това някъде го четох във форума... много съм съгласен с него)
И още нещо. Много хора препоръчват (и аз поне го спазвам) тягата да не е първото упражнение за гърба, т.е. да сте загряли наистина добре.
А упражнението дава много - сила, мускулна маса, изправена осанка, самочувствие. => ДА на ТЯГАТА!
Според мен няма никаква вреда..който иска да си прави нека да си прави ако му има полза :)
Много хора препоръчват (и аз поне го спазвам) тягата да не е първото упражнение за гърба, т.е. да сте загряли наистина добре
И не само заради загрявката представи си че почваш така
1.Мъртва тяга 3-4 серии
2.Гребане с Щанга 3-4 серии
3.Гребане с Т-щанга
4…......
5….....
С написаното по горе изкам да кажа че тягата прекалено ще натовари и изцеди кръста за следващите упражнения в които се изисква фиксирана Г-образна стойка няма да можете да си направите тренировката
Изцеден кръст-възможна травма
10.12.04
01:11
Тягата ще ми спре ли растежа на височина . Не правя но искам да започна на 15 и половина сам мерики 176-5 ,70 кг .няма да слагам големи тежести :roll:
Живко, здравей! И аз смята, че тягата няма да ти спре разтежа, обаче: разучи много внимателно техниката, за целата направи няколко тренировки с лоста, като вдигаш все едно на щангата има 200кила; много, ама много внимателно покачвай работната тежест - това трябва да си го наложиш, защото сила ще имаш предостатъчно. Разгледай темите за тягата из форума - има доста. Предлагам ти следната схема: От утре започваш с20кг лост. Правиш тяга веднъж-два пъти седмично, като всяка седмица покачваш 2,5кг на щангата. Схемата на тренировка няма значение - 1х15; 2х10; 3х8; все едно, обаче като за начало повече от 3 серии не са необходими. При тази схема и редовно трениране за година-две ще започнеш да работиш с относително големи тежести, като рискът от контузия е минимален. Започвай га теглиш и когато имаш други въпроси - питай.
Успех! :)
JiVk0 има доста добра тема по въпроса за растежа и тренировките потърси и виж
[quote author=“bobtosh”]Трябва да се внимава с тягата! НЕ може просто ей така на майтап, докато някой ти е на главата и ти говори, или си тананикаш мелодийка, докато музиката е на МАХ, да сложиш 100 кг., да си плюеш на ръцете и да си кажеш е са че те дигна 5-6 пъти от земята и хоп - забравяш да държиш кръста изправен - и ето ти травма!
Искам да кажа, че не е опасно толкова упражнението а подхода към него! Трябва да се тренира на 100% концентрация и внимание. След добра загрявка и с постепенно увеличение на тежестта по време на упражнението - принцип на пирамидата. НЕ ТРЯБВА ГОЛЕМИТЕ ТЕЖЕСТИ И МАКСИМАЛНИ ПОСТИЖЕНИЯ ДА СА САМОЦЕЛ!!! И не трябва всяка тренировка за гръб да включва тяга (това някъде го четох във форума... много съм съгласен с него)
И още нещо. Много хора препоръчват (и аз поне го спазвам) тягата да не е първото упражнение за гърба, т.е. да сте загряли наистина добре.
А упражнението дава много - сила, мускулна маса, изправена осанка, самочувствие. => ДА на ТЯГАТА!
е пич влез в флекс онлайн и там прочети за тягата , тва е едно от основните упражнения за гръб и както Бат Рони казва бяз тяга няма гръб
Не разбрах защо го критикуваш РаКо
е пич влез в флекс онлайн и там прочети за тягата , тва е едно от основните упражнения за гръб и както Бат Рони казва бяз тяга няма гръб
Освен за растеж (не само на гърба - цялата обмяна повлиява), тягата е сигурно средство да се предпазиш от травми на кръста - особено ако правиш пълноценни тренировки с големи тежести в други упражнения.
Както хората ти казаха - прочети подробно за техниката, питай, гледай по-напредналите, една чупка в кръста има, не е висша математика. Важно е да я правиш чисто и да не се презорваш от самото начало. Аз бях стигнал до 180 на серии. Няколко години след като спрях тягата не съм имал проблеми с кръста, нищо че вдигам тежко за всичко. Тази година взех да усещам леки болки в кръста и просто знам какво трябва да направя. Дори няма да слагам големи кила - просто ще си правя по-дълги серии (вече не вдигам за резултати, а за удоволствие).
Тягата е вълшебно упражнение, както и клякането.
Здравейте искам да ви питам как по точно да определя тежеста с която да започна защото имам много силни крака (клякал съм с 130 кила но много ме болеше гърба, не че не мога с повече, на лег преса слагам 250 кила) но кръста имам чувство че ми е много слаб. Вчера гледах един филм с маркус рул и най накрая разбрах как по точно се прави но днес ще игледам още един два че да съм сигурен...
ами почни от леко нагоре и сам ще си видиш ако не за тази то поне другата тренировка ще знаеш
Най-безопасно е да започнеш с по-леко, но да не качваш бързо тежестта. Трудно е, защото сила ще имаш предостатъчно, но трябва да устискаш. Започни с 50кг и качвай по 2.5кг седмично. (примерно). Поздрави! :)
Е Мартине чак пък 2.5 кг по минимум 5 да не се измори вече като усеща че е на края на способностите си тогава да покачва с 2.5 или по малко
Е то и по повече може, ама така е по-сигурно, че няма да се контузиш. Освен това, по-бявно ще стигнеш по-далеч. Това си е мое мнение, заобичах го тоя метод, щото така си излекувах контузията в кръста. Иначе няма проблеми и за 2-3 тренировки да си достигнеш възможностите, но закъде бързаме всъщност? :wink:
30.12.04
16:16
ее.. то може да се контузи и без щанга... като я остави на земята и ако не внимава как се изправя... :wink:
Тягата според мен е по-опасна,по простата причина че трябва първо да овладееш добре техниката и тогава да редиш дисковете.Това го казвам от горчив опит.Отначало е подобре да се поне със сумо тяга,защото дава по-добра устойчивост.Що се отнася до чуковете аз съм им фен.Прекарасно упражнение за масата на гърба.
Ти можеш да преценш най-добре дали си готов за тяга,но ако не си тренирал поне 1 година и нямаш координация и концентрация,по добре не опитвай!!
30.12.04
23:44
аз пък съм чувал,че независимо от техниката,трябва да имаш поне 20 години за тягата,щото до преди тва си уязвим и т.н..
13.01.05
23:25
Сигурно отдавна забравена тема за тая тяга ама се сетих реших да допрочета и да споделя че аз започнах да правя тяга 1 което се случи на 2 рата тренирофка от (чъковете не ги праих както трябва щото и аз не знам що стойката беше праивилна сичко океи ама осещах напрежение в кръста )малко ме болеше кръста от 3тата тренирофка за гръб от тягата кръста ми напрао се опрай адски добре ми подейства .това упр е най великото след лега за мен :twisted:
добре, може ли някой да изрови от някой от филмчетата за културисти как е заснето как се прави тяга правилно, да почна и аз да го правя тва упражнение, защото ме е страх да качвам повече кг. на чуковете...просто се притеснявам, че кръста ми ще каже “пук” и ще си търся нов :)