21.06.07
14:05
Здравейте!
В последно време стана модерно това явление, макар в Бг да не е така сериозно. Поне по мои наблюдения.
Мислите ли, че инструктор би ви бил полезен. Имали ли сте нужда от такъв. Бихте ли платили за инструктор? Споделете своите мисли по темата.
П.С.: Да отбележа, че аз не съм фитнес инструктор. Така че нямам задни мисли по темата. Сетих се за това и пускам темата.
21.06.07
14:12
Аз лично не бих ползвал по простата причина че се занимавам от 3 години и в нета има много инфо,но за начинаещ е много добър вариант.
21.06.07
14:54
Трябва да има фитнес инструктори. Този спорт е цяла наука и е много добре да има хора към които човек може да се обърне.
Според мен не е задължително любителите в спорта или тези които просто са решили да потренират с оптеделени цели далеч от професионалните да знаят всичко.Много по удобно е за тях да се обърнат към инструктор. Дори и хората които се занимават професионално е добре да имат личен треньор (като в другите спортове).
Иначе това че има много хора, които се възползват от незнанието на другите е отделен въпрос
Има една поговорка - “На вълка врата му е дебел защото си върши работата сам”.
Да, аз съм твърдо “за” да има инструктори, главно за начинаещите. Лошото е, че всеки в българия гледа да здравата да забогатее от “професията” си, а както всички знаем заплатите са не много високи и следователно българина предпочита да не даде на инструктор, а да си купи протеин (примерно). Само дето не протеина пази от травми, а именно ценните наставления на 1 квалифициран инструктор са за тази цел. Ако се замисли човек, има зали където 1 посещение е 5-6-8 лв. (може и да има и по-скъпи) и като добавиш и за инструктор + храна и суплементи и става доста дебела работа.
Но както в началото споменах, че съм напълно “за”, така сега искам да кажа, че опазиш ли се от контузии, напипвайки верния път без инструктор, след първата година няма много нужда от такъв, най-малкото защото повечето започват да тренират и след това се самообразоват (четат за храни, упражнения...).
Според мен не трябва да има инструктори.Ще дам за пример мен - 2 седмици преди да тръгна на фитнес, започнах да чета интензивно статии в множество интернет сайтове и да се съветвам в най-големите БГ форуми за фитнес.Когато дойде време да отида за първи път, аз знаех какво и по колко да ям, бях си направил тренировъчна програма и знаех целите си, освен това ходих с едно момче, което тренира от 2 години - какво повече ти трябва?Ако всички правеха като мен, фитнес инструкторите може би щяха да фалират... ;)
Мнението беше редактирано от DDD на 21.06.07 19:51.
21.06.07
20:18
Eми и аз съм за...Трябва да има хора който да обесняват и да показват на хората кое как и защо се прави.Друг е въпросът че едва ли е по джоба на всеки който тренира :(
23.06.07
10:03
Смятам, че инструктурите са особено важни за начинаещите и особено за начинаещите жени. Няколко съвета от квалифициран специалист могат да спестят много главоболия и травми. Друг е въпроса обаче, че в България се навъдиха много самозвани инструктури. Не са малко случаите, където определени фитнес зали наемат просто яки момчета за инструктури, които обаче не са достатъчно компетентни да тренират други хора освен себе си.
напълно съм ЗА само че който не му е скъпичко може и сам да се справи дали с помощ от приятел или с четене
Не е нужно човек да може и знае всичко. Някои хора нямат възможност и желание да научат всичко за тренировките и храненето, затова се налага да прибягват до помоща на инструкторите. До колко обаче тези инструктори са квалифицирани вече е друг въпрос.
казано от Петко К на 23.06.07, 10:49:
Не е нужно човек да може и знае всичко. Някои хора нямат възможност и желание да научат всичко за тренировките и храненето, затова се налага да прибягват до помоща на инструкторите. До колко обаче тези инструктори са квалифицирани вече е друг въпрос.
Абсолютно.
Трябва ти услуга, която е ‘know how’ - плащаш си на подходящия специалист и я получаваш, без да се налага да изразходваш, може би скъпо за теб време, минавайки по трудния път.
Е, разбира се, че така се губи от удоволствието при занимавката с ББ, но хора различни..
Колкото до квалификацията - това е една доста болна тема. Предполагам, че не са много квалифицираните инструктури, които са и достъпни до ...масовия потребител. :)
Е, аз съм ЗА по принцип, въпреки че определено самото самообразоване ми доставя удоволствие. Харесва ми да чета по въпроса, харесва ми да експериментирам със себе си. :)
И аз съм за и лично аз съм ползвал първия месец като започвах.Инструктор ми състави програмата за начинаещ и ми показваше точно изпълнение на упражненията.След това вече и сам се оправях ,разбира се в последствие и с помощта на ВВ. ;-)
След повече от 4 години в залата преди няколко месеца започнах да тренирам с персонален трениьор. Резултата е че за тези няколко месеца постигнах повече отколкото за 4те години. За 3 месеца качих 1,5 см на ръката без забранени субстанции (момиче съм) и повиших в пъти силовите си възможности.
С това искам да кажа да аз съм за инструкторите в залата. Друг е въпроса, че некомпетентни има колкото искаш. А има и междинно ниво инструктори, които предлагат посредствени тренировачни планове.
С две думи аз разглеждам инструкторите в 3 групи:
1. Професионални треньори (обикновенно това са състезатели)
2. Абсолютно некомпетентни инструктори (завършили курс за 2 седмици +2 месеца стаж в залата)
3. Посредствени инструктори (програмите които пишат се свеждат до 2 бр., една за жени и една за мъже)
Ами след като доста години съм прекарал в залите и доста неща съм научил по пътя на опита и грешката/90-те години инфото беше оскъдно/,след като изкарах курс за инструктори,след като работих 3 години като такъв...все още има неща ,които не са ми ясни..Простият извод е,че инструкторът е начин да научиш много полезни неща бързо и наготово:) Който предпочита да се блъска сам нека го прави..Да не говорим,че да речем всяко упражение си има специфика и докато извлечеш максималната полза от него може да мине доста време..Отделен въпрос,че повечето напреднали състезатели си имат определени пинизи в изпълнението:)
Мнението беше редактирано от Rocky^ на 26.06.07 04:33.