22.06.07
07:34
Често се сблъскваме с това явление в залата. Дали реагираме адекватно, или просто сме забравили, че и ние сме били “там”?!
Помня времето, когато бях начинаещ. Много трудно ми беше. Нямаше кой да ме насочи, да ме посъветва. Трябваше сам да се справям както с теорията, така и с практиката. Сега вече не е съврем така. Сега миа доста трениращи, доста литература.. макар и понякога отричана и отсявана.
Нека всеки от нас изкаже мнението си за това, как се е чувствал, като начинаещ и как се отнася към тези, които сега са начеващи!
А ако сте начинаещи - споделете как се отнасят в залите с вас! Има ли подигравки, има ли заяждане, има ли спортуващи, който са по-напред от вас и проявяват готовност да ви помагат?
Какво ви е нужно, като начинаещи за да се почувствате комфортно и кату удома си, да се развивате и вървите напред?
Какви са основните ви проблеми (на начинаещите, а и не само)- липса на нужната литература, липса на съветник, липса на време, на пари.... какво?
Надявам се темата да ви е заинтригувала?
22.06.07
07:41
Еми и аз съм също начинаещ имам около 4 месеца стаж в залата и в началото по всички въпроси бях некомпетентен за другите дори и да съм прав. Имам приятел тренира година и половина и уж разбираше повече, а ме питаше за диета за да отслабне.
22.06.07
08:37
казано от TheVoice на 22.06.07, 07:41:
Еми и аз съм също начинаещ имам около 4 месеца стаж в залата и в началото по всички въпроси бях некомпетентен за другите дори и да съм прав. Имам приятел тренира година и половина и уж разбираше повече, а ме питаше за диета за да отслабне.
А по отношение на другите въпроси?
аз рядко тренирам в зала ама на 14 години нема как да съм много напреднал тренирам от лето 2006 ходил съм и в залата много пъти разбира се но по често у нас.По темата ,ами няма кой да се подиграва ако питаш ти казват на мен 2-3 пъти без да съм питал са ми казвали как да изпълнявам дадено упр правилно
22.06.07
09:54
казано от FantarE на 22.06.07, 09:17:
аз рядко тренирам в зала ама на 14 години нема как да съм много напреднал тренирам от лето 2006 ходил съм и в залата много пъти разбира се но по често у нас.По темата ,ами няма кой да се подиграва ако питаш ти казват на мен 2-3 пъти без да съм питал са ми казвали как да изпълнявам дадено упр правилно
Смяташ ли, че ако някой дойде при теб и ти покаже как да изпълняваш дадено упражнение, ебз да си питал, че това ще е в твоя полза, или това нещо те дразни?
Трябва да се помага на начинаещите и аз им помагам, питали са ме за основните работи програма, диета и съм им помагал и им помагам, все пак всички които ходиме да тренираме сме се посветили на една цел и влагаме усилия и време и такава помощ е безценна, на мене също са ми помагали и дори и сега за някои работи питам най - напредналите в нашата зала и се научават някои тънкости.
казано от Велин Иванов на 22.06.07, 09:54:
Смяташ ли, че ако някой дойде при теб и ти покаже как да изпълняваш дадено упражнение, ебз да си питал, че това ще е в твоя полза, или това нещо те дразни?
Не :coolhmm: що да ме дразни то си е в моя полза
е все пак един почна да ми обеснява че изварата не е хубава щот била направена от сухо мляко и че ся като качвам мм е добре да ям шоколадчета по обед :snake:
22.06.07
12:00
Винаги са се отнасяли добре с мен. И аз се отнасям така с неопитните. Аз отначало много четях и питах другите за различните неща.
По първия въпрос - дори и на зала не ходя. :red: %-P
Вече съм писал, откъде си черпя информацията, другото е практика.
Като начинаещ - просто си ‘дигах’, ефект ...нищожен.
Този го изпускам - виж. отг.1
Мисля, че съм намерил най-подходящата обстановка, която ме кара да се чувствам като у дома си. :coolgrin:
Какви са основните ви проблеми (на начинаещите, а и не само)- липса на нужната литература, липса на съветник, липса на време, на пари.... какво? - липса на време, определено. Не ми стига времето да прочета всичката литература. Не ми стига и за почивката и тренировките, които бих искал да правя. Е, сега малко отпуск - добре ми се отрази. :coolsmile:
Надявам се темата да ви е заинтригувала?—да, сигурно ще стане интересна. Не знам, дали ще има практическа полза от нея, но ще видим. :)
Ако те дразни значи самия ти си дразнител. Като бях начинаещ никой не ми се подигравал, сега никой не ми се подиграва и аз не съм се подигравал на никой, освен на един чичка, който се правеше на Колман и се затискаше с тежестите, без да иска да му се помогне.
22.06.07
15:36
казано от Alkorin на 22.06.07, 10:43:
Трябва да се помага на начинаещите и аз им помагам, питали са ме за основните работи програма, диета и съм им помагал и им помагам, все пак всички които ходиме да тренираме сме се посветили на една цел и влагаме усилия и време и такава помощ е безценна, на мене също са ми помагали и дори и сега за някои работи питам най - напредналите в нашата зала и се научават някои тънкости.
Абе то е хубаво да се помага на начинаещите , ама като напреднат малко и започват да стават нагли . :coolsmirk:
Еми има си хора и хора, ако станат нахални преставаш да им помагаш и да се оправат сами, аз не ходя за да им помагам така че не ме интересува много - много, но ако някой ми иска помощ помагам.
Ми аз считам себе си за средно начинаещ, т.е. едно ниво над начинаещия. Стаж - около година и нещо с почивки, в които съм продължавал да тренирам по един или друг начин, просто без да посещавам зала. Не бих казал, че ми е трудно поради факта, че съм изчел доста литература. По-скоро нямам много досег с по-напреднали и не мога да получа някакви наставления, и най-вече представа напредвам ли добре. Общо взето не се чувствам особено предразположен от другите трениращи да задавам въпроси и да търся съвет. За отношението... имало е случай, в които някой иска да изпъкне освен с мускули и с комплексарщина, но аз лично не се впечатлявам много. Изцепки от рода на: “Можеш ли да мръднеш малко, защото си се облегнал на уреда, на който правя в момента.” “Кво ми каза??” Или пък като има някой женски екземпляр, напраоооо... :D пример: разбирам се с мацката да се редуваме на два съседни уреда, които си пречат един на друг и докато си правя серията идва някакъв чиляк и едва ли не ми се обляга в/у лоста от едната страна с коментара: “ти кво бе, тя къде искаш да си прави упражненията, на главата ли?” Общо взето това е единственият път, при който съм отвръщал на подобно “дървене”. Атмосферата не е от най-приятната според мен, но обикновено съм с партньор така, че не обръщам много внимание. Това, което определено ми липсва най-много е съветник. След това се нареждат в низходящ ред: пари, време и литература, като последното въобще не мисля, че е в недостиг.
понякога (много рядко) си позволявам да давам съвети без да ми ги искат и то когато начинаещия се мъчи като грешен дявол.ако някой ме пита за нещо, помагам доколкото мога.
когато бях начинаещ гледах много внимателно и питах
Че аз и сега и сега си питам по-опитните... Като начинаещ нямах проблеми - любезно питах и утчиво ми отговаряха :) Давам съвети само ако някой поиска, защото съм имал случаи когато съм се изказвал, а “начинаещия” вземе, че изръси “...аааа, не, Недик от Скат друго каза...” Стига човек да има воля да се занимава с тежести, литература бол.
Когато бях начинаещ (и все още съм), още на първата тренировка бях “назубрил” всичко в главата си и знаех какво да правя в залата, какво да ям и т.н., още повече, че тренирах с доста по-опитен човек от мен и в началото, когато движенията на някои упражнения ми бяха трудни, той ми помагаше.И така до сега.
Основният ми проблем (предполагам и на повечето от вас) е липса на пари.Тук, в България, излиза много скъпо да се храниш и тренираш качествено, а да не говорим за добавките...
Мнението беше редактирано от DDD на 22.06.07 20:45.
23.06.07
07:00
казано от topDevil на 22.06.07, 14:39:
Ако те дразни значи самия ти си дразнител. Като бях начинаещ никой не ми се подигравал, сега никой не ми се подиграва и аз не съм се подигравал на никой, освен на един чичка, който се правеше на Колман и се затискаше с тежестите, без да иска да му се помогне.
Така е, но ми се е случвало да видя някой начинаещ, който се гърчи нато червей и нищо не прави. Приближавал съм се и съм давал съвет как да прави това и онова, а той ме гледа с един злобен поглед. Наскоро се доближавам до едно момче и муобяснявам едно упражнение за бицепс, а той ми каза... ама на мен БАТКО ми каза така... и си продължава както му е азал някой си БАТКО. А бе ОЧЕИЗВАЖДАЩО, че се занимава с пълни глупости. Какво би направил в такава ситуация ?
23.06.07
10:00
Зависи от човека - ако е някое свястно момче, дето си личи, че тренира с желание - с радост помагам и съветвам. Ако обаче е някой келеш, дето се мисли за най-големия тарикат - оставям го да си чупи главата и това е.