24.06.07
08:53
Здравейте :) Зна4и искам да ви попитам по колко повторения да правя когато правя за релеф ? И колко време ще ми отнеме да се о4ертае ?
Извиняваите за глупавия въпрос,но незнам :)
Темата беше редактирана от reasoN на 24.06.07 08:55.
За релеф се правят повече повторения /15-20/ и тежестта е по-малка.
А колко време ще ти отнеме да се очертае това зависи изцяло от теб.Не бързай.За един два месеца едва ли ще постигнеш кой знае какви резултати,особено ака сега започваш да тренираш. ;-)
казано от Zlatina на 24.06.07, 09:06:
А колко време ще ти отнеме да се очертае това зависи изцяло от теб.Не бързай.За един два месеца едва ли ще постигнеш кой знае какви резултати,особено ака сега започваш да тренираш. ;-)
Това с многото повторения са митове отпреди 30 години, ако тренираш така ще загубиш маса и сила вследствие на по ниската интензивност, ако искаш специфична тренировка за релеф прави тройни свързани серии за една мускулна група без почивка.
Мнението беше редактирано от Alkorin на 24.06.07 09:32.
казано от Alkorin на 24.06.07, 09:31:
казано от Zlatina на 24.06.07, 09:06:
А колко време ще ти отнеме да се очертае това зависи изцяло от теб.Не бързай.За един два месеца едва ли ще постигнеш кой знае какви резултати,особено ака сега започваш да тренираш. ;-)Това с многото повторения са митове отпреди 30 години, ако тренираш така ще загубиш маса и сила вследствие на по ниската интензивност, ако искаш специфична тренировка за релеф прави тройни свързани серии за една мускулна група без почивка.
Че защо пък интензивността да е ниска при положение ,че тежестта не е голяма?
Иначе почивката между сериите е добре да я няма
За висока интензивност трябва да се тренира със субмаксимални тежести, а иначе монстара е прав за диетата и кардиото но има начини големия мускул да добие по изразена и завършена форма чрез специфична тренировка.
казано от Zlatina на 24.06.07, 09:57:
Че защо пък интензивността да е ниска при положение ,че тежестта не е голяма?
Малка тежест=ниска интензивност.
24.06.07
10:56
значи за релефа при всеки е различно- общо възприето е с малка тежест сравнително повече повторения- но при мене е различно да кажем аз правя с голяма тежест но до 8-10 макс повторения! и релефа НЕ закъснява!
Въпрос на структура е това за колко време ще направиш релефа.А иначе според мен се прави с тежести позволяващи ти повторения от 10-12,може и 15 най-много като се стремиш почивката между сериите да ти е 1мин или 1:30.Както казах всичко е до структура.Можеш да направиш релеф само с кардио,но ако си по-омазнен ти трябва и диета за по-бърз ефект.
Мнението беше редактирано от Ест на 24.06.07 16:05.
По скоро ако правиш много повторения с малки тежести в програмата ще ти падне и силата и постиженията винаги трябва да има поне 1 упр от “миналите” със свободни тежести
Не знам кви митове отпреди 30 години ви гонят,но тройните суперсерии не са методика за всеки,а за доста напреднали...Интензивността пък може да е висока и с висок брой повторения..
казано от Rocky^ на 26.06.07, 04:20:
...Интензивността пък може да е висока и с висок брой повторения..
Не, не може. Интензивността е равна на процент от максималната тежест.
Плътността може да е висока, обема също, но не и интензивността. Бъркаш понятията.
Под интензивност в бодибилдинга някои хора разбират качествена тренировка-това съм имал предвид.Тоест самата тренировка трябва да бъде по-концентрирана и да докарва организма до предела-примерно серия до отказ.Ето това е 100 процентна интензивност и няма защо да ти обяснявам,че тоя отказ спокойно може да бъде на 15 повторение да речем.Впрочем големите звезди на културизма тренират с големи бройки повторения 12-15 след като са стигнали върха по определени причини..Това лесно можеш да установиш ако си направиш труда да прегледаш някоя тяхна програма..Надявам се не си мислиш,че техните тренировки са с ниска интензивност...Това просто като пример.А високата интензивност в една тренировка се постига и преследва по различни начини...В случая ти изхождаш от понятието за трениране на 9о процента от максималните тежести с 6-8 повторение,което се препоръчва като интензивна тренировка,но това е просто част от нещото ако ме разбираш...Тоест високата интензивност може да преследва както качване на маса,така и релеф,също и сила...
Мнението беше редактирано от Rocky^ на 26.06.07 09:08.
Под интензивност се разбира максималното участие на максимален брой мускулни влакна, установено е че това се постига в рамките на 6 - 12 повторения, повече от това води до по - малък прогрес в мускулната маса и до увеличаване на издръжливостта, разбира се има и изключения - като прасците например които искат повече повторения.Но е известно че по голям брой повторения с по малка тежест не активира такъв брой мускулни влакна както тренировка със субмаксимални тежести в рамките на 6 - 12 повторения.
Интензивност си е интензивност и е % от максималната тежест (абсолютната интензивност се мери в кг.). Плътност е работата за единица време. Обема е общото количество серии и повторения (умножени по тежестта/интензивността). Начините да увеличиш натоварването върху мускулите са съответно увеличаване на интензивността (или работната тежест), обема (повече повторения или серии на същата тежест), или плътността (повече работа за единица време, т.е., съкращаване на почивките) или комбинация между трите.
За хипертрофия на мускулите се приема за оптимална интензивност в границите на 70-85% (т.е., според таблиците това са между 6 и 12 повт, ако се работи до отказ). При тази интензивност се активират максимално количество мускулни влакна, както каза Alkorin.
Някои профита наистина работят с по - леки тежести, повече повторения, но разчитат на другите, споменати по - горе методи за стимулиране на мускулите и увеличаване на натоварването - като супер серии и тройни серии, разтоварващи серии, супербавно изпълнение, предизтощаване, съкращаване на почивките и други специални техники. Имат си причина за това, и едната от тях според мен са големите им (в абсолютно отношение) работни тежести.
Мнението беше редактирано от Петко К на 26.06.07 12:44.
Всичко това за максималния брой мускулни влакна,които се активират е така,но погледнете пак,че темата е за релеф...Тук търсим релеф,а не висока хипертрофия и аз съм ви написал,че релеф се тренира също с висока интензивност.Тоест така,както сте го написали излиза,че високата интензивност се постига само при 6-8 повторения,а тя е факт и при по-големия брой само че тогава вече се работи за издръжливост и се активират червените бързи мускулни влакна и тн.Аз съм написал ,че висока интензивност се постига с висок брой повторения и това е напълно вярно.Пак ви казвам,че коментирате частен случай/тоест единия от 3-те типа тренировка/,а именно тренирането за маса и сте прави за него,но грешите за останалото..Ключовия момент в разбирането на интензивноста е момента на отказ,а не броя на повторенията.А елитните шампиони тренират с висок брой повторения именно,защото са стигнали момент ,в който до голяма степен са изчерпали възможностите на белите мускулни влакна за развитие..