Пек-дек

07.07.07
21:03

Един от фитнеса след като ме видя, че правя серии на пек-дека в нашата зала ми каза “на този пек-дек недей прави гърди!”. Логично попитах “защо?”. Отговора беше нещо от сорта че когато при изпълнението лактите правят 90 градуса (поради техническите параметри на уреда) се получава външна ротация на рамото (или нещо от сорта), което не било много полезно, демек вредно.
Моят въпрос е дали има нещо такова, някой чувал ли е подобни неща и ако наистина има нещо вредно за рамото, да преустановя пек-дека, защото и без друго съм след контузия.

С такива доводи може почти всички упражнения да ги откажеш.  Ако успее да ти поясни за какво става дума може и да ме убеди ама така...

07.07.07
21:42

Бая време съм праил пек-дек и нищо ми няма, а м/ду пек-дек и флайс кое е по - доброто ? ? ?

08.07.07
00:19

А бе имаше нещо такова, аз преди като го правех пек - дека го правех по следния начин, един от моя фитнес ми го показа - значи вместо да се хващат дръжките по традиционния начин се хващат все едно вдигаш от лег т.е хващаш го най - долу и дланите ти сочат надолу.

08.07.07
05:02

Доколкото разбирам има 2 вида уреди:Единия със специални опори за ръцете които се нагласят пред тялото.Ъгъла между мишница и тяло,както и в лакътната става е 90 градуса.
Втория вид.На уреди при които  с ръце се хващат ръкохватки или лостове,а не се опират ръцете на опорните съпротивления трябва да се тренира с леко свити ръце.Защото при изпънати ръце може да се появи силно натоварване на лактите.
Препоръчва се след събирането на ръцете да се прави контролирано,със задържане отпускане  назад.

08.07.07
06:24

казано от Жаката на 07.07.07, 21:42:

Бая време съм праил пек-дек и нищо ми няма, а м/ду пек-дек и флайс кое е по - доброто ? ? ?

По-добре е пек-дек (както впрочем и кросоувъра), защото имаш постоянно съпротивление, а при флайса гравитацията тегли тежестите надолу и като се замислиш нямаш никакво съпротивление като събереш форе ръцете.

Jorku, много рядко се засичам с въпросния, но непременно ще го поразпитам (ако имам възможност). Склонен съм да се “стресна”, защото човека има над 10 години стаж, а това навява на опит (или поне се предполага).

Alkorin—> нещо не го схванах, обясни пак, моля те.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 08.07.07 06:28.

казано от MOHCTAPA на 08.07.07, 06:24:

казано от Жаката на 07.07.07, 21:42:

По-добре е пек-дек (както впрочем и кросоувъра), защото имаш постоянно съпротивление, а при флайса гравитацията тегли тежестите надолу и като се замислиш нямаш никакво съпротивление като събереш форе ръцете.

Jorku, много рядко се засичам с въпросния, но непременно ще го поразпитам (ако имам възможност). Склонен съм да се “стресна”, защото човека има над 10 години стаж, а това навява на опит (или поне се предполага).

Alkorin—> нещо не го схванах, обясни пак, моля те.

Аз пък флаиса го усещам по-добре от пек-дек.Има значение как го изпълняваш.Ако събираш ръцете горе много ясно че натоварването пада от гърдите.Ръцете трябва да спират над или малко преди рамото.Дръг вариант за флаис е с кабели на доле скрипец.Дайе съм вийдал и с бъмбели и кабели едновременно!Да си призная с кабели не съм пробвал още но мисля че ще е добро защото каквото и да правя с кабели винаги получавам добро помпане.....ако се изпълнава правилно разбирасе.

08.07.07
14:30

Значи представи си че вдигаш дъмбели от лег по същия начин хващаш крилата или перилата или както там се нарича на пек - дека само че си изправен а не си легнал, т.е предмишницата ти е водоравна а не сочи нагоре както при обикновеното изпълнение, и все едно избутваш дъмбели това е.

08.07.07
18:06

Специално за пек-дека има различни видове,едните се хващат с ръце за ръкохватки,а другите лактите са пемпердикулярни на пода.Натоварването е малко различно.Важното е лактите и раменета  да са на една линия .Тогава работи

09.07.07
17:11

Благодаря на отзовалите се!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1