03.06.07
10:46
Информация за Ацетил Л-Карнитин(ALCAR) в пост N3
Всяка втора тема е за л-карнитин.
Информация има на сайта, но кой да чете:
Част от текста по-долу е взет от сайта (www.bb-team.org) и от чуждестранни сайтове.
Л-Карнитин
Какво е това?
Л-карнитинът, или накратко- карнитинът е аминокиселина, която тялото ни произвежда от аминокиселината лизин, като за това е нужно наличито на витамините В6, ниацин, С , както и желязо, и аминокиселината метионин.
Какво е основното му физиологично въздействие?
Основната функция на Л-карнитина е да служи като “совалка”, която пренася мастните киселини с дълга верига през клетъчната мембрана, за да достигнат митохондриите, където служат като “гориво” за енергия, нужна на тялото. Това е необходимо, тъй като мастните киселини трудно могат да преминат тази мембрана, понеже тя е непропусклива. Преминаването става лесно когато молекула на мазнината се свърже с молекула на L-Карнитина. Предимството на L-карнитина обаче не приключва дотук. След като молекулата мазнина бива изгорена, от нея се получават отпадъчни продукти, тогава карнитина се свързва с тях и ги прекарва обратно през клетъчната стена на клетката. Така действието на L-Карнитина е двойно веднъж -вкарва мазнината в клетката и веднъж - извежда ненужните продукти.
Какви са оптималните дози?
Mежду 2 и 4 грама дневно един час преди тренировка.Течната форма се усвоява по-бързо между 20 и 30 минути.
Какви са възможните вредни/странични въздействия при приема му?
L-Карнитинът е доста добре поносим от тялото, но все пак се срещат странични ефекти предимно при по-продължителна употреба. Те се изразяват в гадене, повръщане, стомашни крампи и диария.
Тук ще добавя, че до момента във форума никой не е съобщил за странични ефекти !!!
Под каква форма се продава ?
Продава се под формата на пудра(прах), таблетки(капсули), течен и ефервесцентен.
Примерен прием на л-карнитин:
За да се засили ефекта се приема при въмозжност на празен стомах. - added - 27.02.2008
Тренировъчен ден - приема се преди тренировка и вечер преди лягане
1-2 гр. 60мин преди тренировка и 1-2 гр. преди лягане
Не тренировъчен ден - сутрин след ставане и вечер преди лягане.
1-2 гр. сутрин след ставане и 1-2 гр. преди лягане
Времето на прием преди тренировка се определя от формата на л-карнитина - течна или на капсули/таблетки !
Приема се 1 месец и след това се почива 2 седмици т.к. организма се насища и просто карнитина спира да действа.
Л-карнитина се се комбинира успешно с почти всички фат бърнъри и др. такива продукти, като в този случай често самите продукти съдържат л-карнитин и трябва да се внимава за предозиране.
НАКРАТКО:
Минуси:
- страничните ефекти (както казах не се наблюдават, често ако има такива са най-вероятно от предозиране)
Плюсове:
+ играе важна роля в продукцията на енергия
+ подпомага загубата на тегло
+ транспортира мазнините в митохондриите където се използват за енергия
+ подобрява мисловната дейност
+ забавя ефекта на стареенето
+ намаля симптомите на депресията
+ подпомага сърдечно съдовата система
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 27.04.13 11:04.
На коя фирма да взема л-карнитин ?
Избора си е изцяло ваш !!!
Български:
НУТРИМ
JC
АДИФАРМ
ES POWER FOOD
EXPLODE
Чужди - има на почти всяка фирма производител на хранителни добавки.
Ориентировъчни цени и списък - ТУК - 10x to manson :wink: (update in progress)
И за последно - ТОВА НЕ Е МАГИЧЕСКА ДОБАВКА - работи, но иска правилен хранителен режим и тренировки.
———
04.03.07 - Тъй като се приема както вече писах по-горе 1 месец и после се прави почивка е напълно безсмислен приема му само в тренировъчни дни, с цел спестявания на средства !
Старата тема и мненията по нея тук
Jorku
Мнението беше редактирано от Георги Гайдов на 03.06.07 15:09.
23.06.07
13:47
Здравейте! Съжалявам ако някаде се повтаря въпоса ми , но поне аз не открих такова мнение - а именно кое е по добре за изичстване - фет бърнър или Л-карнитин - естествено и двете комбинирани с диета и тренировки.. колебая се между фетбърнър на Нутрим дали да го комбинирам с Л-карнитин също или не? Също така пия проотеин Голд 90 и тренирам 4-5 седмично Би и фитнес ?благодаря предварително ... целта ми с пиенето на тези суплементи е изичстване за летния сезон и по-добър релеф !
Acetyl L-Carnitine
1.Какво е и откъде идва ?
Ацетил л-карнитин е диетичен суплемент и е естер на Л-карнитин.Иползва се за подобряване на паметта.Намира се в животински продукти.Известен е още като:
ALC
ALCAR
2. Какво прави ?
АLC поддържа сърдечно съдовата система.Също така е и антиоксидант.
3. На кого му трябва и какви са сипмтомите за недостиг ?
ALC нивата намалят с напредване на възрастта, но т.к. не е крайно необходим недостиг не се получава.
За отбелязване е ,че се използва за лечение на Алцхаймер !
В случая играе голяма роля при намаляне на телесните мазнини, подобрение на настроението, подобрен фокус и издръжливост.
4.Дозировка и странични ефекти.
За нашата цел - намаляване на телесните мазнини за оптимална се смята дозировка от 2-3гр дневно, разделена на 2 или 3 приема.
Странични ефекти почти не се наблюдават !
5. Къде се намира ?
ALC е молекула, която се образува натурално в мозъка, черния дроб и бъбреците.Също се намира и под формата на хранителна добавка.
6. Какви са предимствата пред Л-карнитина ?
Acetyl L-Carnitine
ALC подобрява в краткосрочни и дългосрочни периоди паметта
ALC подобрява настроението (според изследвания при 53% от подложените на тест пациенти)
ALC подобрява производителността (при тест с животни има голямо увеличение на издръжливостта-бягане)
ALC енергийния метаболизъм на невроните
ALC траснпортира мазнините в митохондриите на клетките
ALC подобрява фокуса
ALC подобрява координацията (око-ръка).Прием от 1.5гр дневно в ракмите на 30 дни подобрява координацията при здрави и водещи заседнал начин на живот.
ALC подобрява възможностите за запомняне (научаване) - при жени на възраст от 22-27г. приемали 30 дни ALC е проведен тест, при който са използвани видео игри.След сравняване на резултатите се наблюадава голямо увеличение във:
времето за научване
времето за реакция и нямаляване на грешките.
ALC в момента се проучва като лек за заболяването на Паркинсон.
ALC подобрява съня и времето за възстановяване - поради тази причина единия от приемите в нетренировъчен ден ще е преди лягане
ALC възпрепятства освобождаването на Кортизол в следствие на стрес. (изследванията само върху животни обаче)
—————
ALC увеличава наличието на свободни радикали в организма и затова е необходим приема на:
ALA - алфа липоева киселина
или другите и 2 форми, които се намират малко по-трудно:
R-ALA & K-R-ALA, която се явява антиоксидант.
Приети двете заедно ALCAR+ALA имат синергичен(допълващ) ефект.
————-
ПРИЕМ:
Тренировъчен ден - приема се преди тренировка и вечер преди лягане
ALC:
1-1.5 гр. +100-200mg АLA 30-40 мин преди тренировка и 1-1.5 гр. + 100-200mg ALA преди лягане
Не тренировъчен ден - сутрин след ставане и вечер преди лягане.
1-1.5 гр. +100-200mg АLA сутрин след ставане и 1-1.5 гр. +100-200mg АLA преди лягане
В крайна сметка какво да очакваме:
- подобрена издръжливост
- подобрен фокус
- п0добрена мисловна дейност
- и не последно място - намаляне на телесните мазнини (при правилна диета)
————-
В България има АLC на фирма, която ползва, доколкото разбрах най-добрата суровина - тази на Lonza - NOW FOODS.
Мнението беше редактирано от emzo на 06.09.07 08:55.
Здравейте!
Искам да споделя с всички тук едно доста неприятно преживяване, което ми се случи в последните месеци. Дълго време се чудех на какво се дължат следните отклонения:
-абсолютен хормонален дисбаланс, стигнал почти до преждевременен климакс
-неврологични и пхихични отлконения(тремор, нервни кризи, световъртежи, депресия)
-безсъние
-липса на апетит, гадене, повръщане и диария
-проблеми с паметта и концентрацията
-изключителна загуба на мускулна маса
-сърдечни проблеми
-зрителни нарушения
Горните заключения са направени от лекари, не от мен.
Всичко това ми се случи по време на прием на Л-карнитин на известна българска фирма - по 3гр. дневно. Пила съм много от този продукт, но никога не бях приемала такива “високи” дози, а съм следвала опаковката. В началото си мислех, че нещо бъркам с диетата и тренировките, но като се замислих, че преди съм тренирала дори двуразово и нямах никакви оплаквания, а по време и след този цикъл все едно не бях аз, стигнах до жалката истина, че проблема е в добавката, която “помагала”. Какво ни слагат и ни тровят? Затова ли пишат да не се превишава препоръчаната дневна доза, защото може и да пукясаш случайно от малко повечко?
ПП:Вчера установих, че не съм сама, има и други момичета, пострадали от българските помии!
Продукта е на Биогейм!
Мнението беше редактирано от Winnie на 12.07.07 06:49.
Редно е да кажеш коя е фирмата, не че не се досещам.
казано от winnie на 06.07.07, 06:58:
Здравейте!
Искам да споделя с всички тук едно доста неприятно преживяване, което ми се случи в последните месеци. Дълго време се чудех на какво се дължат следните отклонения:
-абсолютен хормонален дисбаланс, стигнал почти до преждевременен климакс
-неврологични и пхихични отлконения(тремор, нервни кризи, световъртежи, депресия)
-безсъние
-липса на апетит, гадене, повръщане и диария
-проблеми с паметта и концентрацията
-изключителна загуба на мускулна маса
-сърдечни проблеми
Горните заключения са направени от лекари, не от мен.
Всичко това ми се случи по време на прием на Л-карнитин на известна българска фирма - по 3гр. дневно. Пила съм много от този продукт, но никога не бях приемала такива “високи” дози, а съм следвала опаковката. В началото си мислех, че нещо бъркам с диетата и тренировките, но като се замислих, че преди съм тренирала дори двуразово и нямах никакви оплаквания, а по време и след този цикъл все едно не бях аз, стигнах до жалката истина, че проблема е в добавката, която “помагала”. Какво ни слагат и ни тровят? Затова ли пишат да не се превишава препоръчаната дневна доза, защото може и да пукясаш случайно от малко повечко?
ПП:Вчера установих, че не съм сама, има и други момичета, пострадали от българските помии!
Това не е хубаво за Българската фирма...нито за клиентите...вземете мерки за тази прословута фирма.СПРЕТЕ Я!
29.07.07
17:30
Имам един въпрос. Пия течен L-carnitine, който си взимам от фитнес залата преди всяка тренировка. Шишето е 500ml и съдържа 1000mg карнетин. Цялото шише ли да пия преди тренировка или половината или изобщо да си взема на капсули?
значи тренировката ако е сутринта към 10 трябва ли да се яде преди да се приема L-Carnitine?
Защото ако не се яде след тренировката обикновенно идва време за обяд и така се пропуска закуската и съм малко объркана как точно да го приемам
Също така - вечер - колко часа след ядене?
и ако го приемеш примерно ако си ял преди 30 мин има ли някакъв ефект?
благодаря предварително
Мнението беше редактирано от Eneq на 18.08.07 15:45.
И аз нещо се навивам да си купя л-карнитин ама се чудя на коя фирма. В една фирма ми разправяха че имало в евтините и д-катнитин който бил токсичен и тн. Това което ме вълнува повече е има ли някой свестен който да не излиза по 80-100лв за 60гр.(30 дена x 2гр.).
29.09.07
20:11
nowbg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=121&Itemid=44
Разгледай и другите видове карнитин.
Zdraveite na vsi4ki iskam samo da znam dali ima nqkakva vuzrastova granica i ako ima kakvi sa granicite za upotrebata na L-carnitine
Пиши на кирилица!
ГГ
Мнението беше редактирано от Георги Гайдов на 31.10.07 19:59.
Имам аз 2 въпроса
1во- От къде мога да си купя течен L-Carnitine ,защото преди си копувах от фитнес залата където ходих но я затвориха.
2ро- Кога и по колко да пия че нещо не разбрах?
Някой може ли да препоръча продукт, който да си купя? Тренирам от скоро. Преди 4 години прекъснах. Преди това посещавах фитнес залата редовно в продължение на година. 117 кг съм и съм висок 193 см. Искам да сваля 10ина кг подкожни мазнини, главно корем и паласки.
Тренирам по 3 до 4 пъти седмично.
Л-Карнитин или ALC?
Ако пия Л-Карнитин, необходимо ли е да го комбинирам с нещо друго, както например ALC и АLA?
Цената не е от значение.
@Влад - щом цената не е от значение, това е за теб:
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/26785/
На лично събщение ще ти дам повече инфо т.к. темата си е за карнитина.
Мнението беше редактирано от emzo на 19.01.08 22:55.
Аз мисля, че от него пулса му се засилва-не учестява, а засилва и освен това се получава лека диария... Нищо тревожно, но все пак не ми се вижда нормално.
Не съм никак омазнен.
Дози 2 по 500мг на ден.
Купен от аптека. Производител АдиФарма.
Добре де наистина ли никой не е забелязал някаква промяна при прием на Л-карнитин??
казано от tpd на 12.01.08, 15:22:
Добре де наистина ли никой не е забелязал някаква промяна при прием на Л-карнитин??
При 6гр дневно се потя много, когато правя кардио и в залата и потта мирише малко странно, ама не мога да го опиша.
При нормална дозировка 2-4гр нищо не забелязвам, което да отбележа.
момчета моля за съвет значи на 17години съм и тежа 77кг трениръл съм активно но поради контузия трябваше да прекъсна за известно време - 1 година . качил съм мазнина и искам да я разкарам решил съм да пия Л-Карнитин имам на Био гейм бихте ли ме посъветвали по колко и как да го приемам
Здравейте, въпросът ми е относно L- Карнитина на Юнивърсъл. Прави ми впечатление, че този, който се продава в магазините, го няма в продуктовата листа в сайта на Universal, та се питам дали не е някакъв фалшификат. Дали е възможно да се спекулира с етикет на известна фирма ?
Мнението беше редактирано от vladoff на 27.02.08 17:15.
27.02.08
18:10
Не е фалшификат,има много такива продукти,но за по-сигорно им прати един мейл.
казано от Mothefucker на 27.02.08, 18:10:
Не е фалшификат,има много такива продукти,но за по-сигорно им прати един мейл.
E, няма да ровя чак толкова.
Мерси за мнението.
казано от emzo на 24.06.07, 13:53:
Acetyl L-Carnitine
АLC поддържа сърдечно съдовата система.Също така е и антиоксидант.[color=red]ALC увеличава наличието на свободни радикали в организма и затова е необходим приема на:
ALA - алфа липоева киселина
или другите и 2 форми, които се намират малко по-трудно:
R-ALA & K-R-ALA, която се явява антиоксидант.
Приети двете заедно ALCAR+ALA имат синергичен(допълващ) ефект.
————-
Здравейте на всички!
Нещо не разбрах в този пост, моля някой да ми обясни как АЛС може да е едновременно антиоксидант и да увеличава наличието на свободни радикали в организма. Или има някаква грешка?
Благодаря!
Мнението беше редактирано от Diana на 28.02.08 15:33.
09.03.08
12:11
Какво ще кажете за карнитина на Nutrim(мисля че така се пишеше)?Защото ми казаха че върши работа и няма странични ефекти като този на БиоГейм като гадене и други.
На Нутрим няма смисъл да се пие, на Пауър фууд също, АдиФарм също :( .За съжаление нашите нещо побългаряват. Към момента от предлаганите по аптеките най-добър ефект има някакав Super L-carnitine. Уж е американси от USA LAb. е произведен, но е добър. Опаковка от 100 капсули /1000 мг струва около 94 лева.
купих си на power food течен Л-Карнитин на него пише 20 дози по 1000мг в тренировъчен ден ясно то на него пише по една супена лъжица но когато не тренирам кога да го пия мисля в дните който не тренирам да тичам дайте съвет от понеделник почвам да го пия само преди тренировка ли да го приемам по една супена лъжица казвайте че от утря трябва да го почвам ..
30.03.08
08:18
Сутрин на гладно и вечер преди лягане.
казано от Георги Гайдов на 30.03.08, 08:18:
Сутрин на гладно и вечер преди лягане.
значи 20 мин преди тренировка по една супена лъжица демек 1000мг в тренировъчни дни и в почивните сутрин 500мг и вечер 500 мг ?
30.03.08
08:24
В тренировъчен ден 30 мин. преди тренировка 1000 мг. и преди лягане 1000 мг.
В почивен сутрин на гладно и преди лягане по 1000мг.
казано от Георги Гайдов на 30.03.08, 08:24:
В тренировъчен ден 30 мин. преди тренировка 1000 мг. и преди лягане 1000 мг.
В почивен сутрин на гладно и преди лягане по 1000мг.
значи по 2 грама на ден нали ? и с тези 20 дози където имам съм за никъде още колко да си купя ?
Еми прави си сметката да изкараш един месец.Аз пробвах на адифарма и не е толкова лош.Даде ефект.Имам един въпрос -
каква е разликата между алфа липоевата киселина и алфа линолеевата киселина ?
31.03.08
01:28
казано от csf_da на 30.03.08, 18:58:
Еми прави си сметката да изкараш един месец.Аз пробвах на адифарма и не е толкова лош.Даде ефект.Имам един въпрос -
каква е разликата между алфа липоевата киселина и алфа линолеевата киселина ?
Какъв ефект по-точно даде?
Ми не може да се каже,че е само от карнитина.но съм седем кила надолу.От тогава обаче стана застой :( Странното е,че застоя се появи точно когато ми свърши карнитина.Пия и един фет бърнър ма той предимно ми подтиска апетита.Иначе и диета и спорт.И определено мисля,че карнитина помогна,а странични ефекти нямаше.Поздрави!
01.04.08
08:41
казано от csf_da на 31.03.08, 11:23:
Ми не може да се каже,че е само от карнитина.но съм седем кила надолу.От тогава обаче стана застой :( Странното е,че застоя се появи точно когато ми свърши карнитина.Пия и един фет бърнър ма той предимно ми подтиска апетита.Иначе и диета и спорт.И определено мисля,че карнитина помогна,а странични ефекти нямаше.Поздрави!
7 кила надолу КАКВО - мазнини или мускулна маса и за колко време? Какъв беше процента мазнини в тялото ти преди и след тези свалени 7 кг? Ако мислиш, че застоя се дължи на липса на прием на Л-карнитин, а иначе храненето и кардиото са ти същите, защо не продължаваш да взимаш, по какви причини ?
Само мазнини.Мускулна маса не съм губил даже бавно малко по-малко качвам и сила.За около две седмици ги свалих и се нацепих яко в стрии.В момента качвам кардиото всеки път и мисля че излизам от застоя.От както почнах да тренирам така гледам да правя малко серии по повечко повторения и наблягам на кардио.Процента на мазнини не знам как го изчисляваш в момента съм 104 кг на гладно.Метър и осемдесет ръст.Ще минавам на ацетил л-карнитин,но чакам да ми го донесат от чужбина.Яденето е НВД обаче гледам да приемам мазнини зехтин/ленено семе.Въглехидрат рядко преди и иначе след фитнес малко мед.Ако нещо друго те интересува дай на лично.
А по темата някво мнение да дадете за това -
http://www.myprotein.co.uk/bulk-powders/amino-acids/acetyl-l-carnitine-(alcar)/
п.п.Забравих да спомена.За да не губя мускулна маса пия глутамин и амино киселини.И протеинови шейкове от време на време :)
Мнението беше редактирано от csf_da на 01.04.08 16:29.
добре, ами аз никъде не прочетох сутрин на гладно като се пие трябва ли да се чака 2 часа и след това да се яде или ?
Също така вечер - преди лягане пия извара може ли да пия изварата и след това карнитина ? или без изварата е по-добре
07.04.08
12:47
казано от csf_da на 01.04.08, 16:24:
Само мазнини.....Мускулна маса не съм губил даже бавно малко по-малко качвам и сила.......Процента на мазнини не знам как го изчисляваш в момента съм 104 кг на гладно.
Това колко в коя посока е мръднала стрелката на кантара, ако си приемал карнитин, не е доказателство, че карнитина работи.
Единствено анализ на състава на тялото (прави се от специални уреди) може да покаже това дали си изгорил мазнини.
Защо си толкова скептичен за карнитина ? Според мен той действа,но не прави чудеса.Просто в моментите когато организма посяга на мазнините за енергия карнитина го улеснява.Свалих страшно много от коремната обиколка където няма мускули а само мазнини :) Освен това аз доста се постарах да не катаболизирам.
12.04.08
07:58
Това пък какво е? Българска фирма ли е? Нещо ми се струва съмнително, защото цената на течния, дори в малкото шишенце излиза по-евтина от повечето на хапчета...
http://www.4fitnessbg.com/profile/te%D1%87%D0%B5%D0%BD-l-carnitine/
Мнението беше редактирано от Георги Николаев на 12.04.08 07:59.