31.08.07
15:34
Здравейте,имам проблем с теглото и си мислех че сам ще се оправя но уви...на 24 г. съм 178см и 103 кг кофти ... та,реших веднъж за винаги да махна излишните килограми поне 10-20 ентусиазирах се и купих ,Лежанка,Тежести,Скрипец,Вело...спрях вредните храни например никакви мазнини,хляб,пържено ... но в последвие разбрах че трябва режим на хранене а уви аз не правих такъв , мислех си че като спра тия храни и правя някакви упражнениа ще се получи за 3-4 месеца ама сега разбирам колко съм грешал!!!...Какво бихте ме посъветвали от къде да тръгна ? все пак тия уреди ги имам в наличност мисля,че ще ми помогнат , но трябва ли да взимам някакви стимуланти? Л-карнитин ? който всъщност съм ползвал 20-30 дена ефекта беше 2-3 кг... бях 107 сега съм 102-103 ... искам да почна от начало и този път правилно ... тренировки,режим на хранене ... мисля че ако правя всичко както трябва в рамките на 5-6 месеца ще стигна до 90 кг. , с 2 думи моля дайте съвет:) от къде да почна и как да се ориентирам по-нататък,каква програма на тренировки да ползвам и т.н. Благодаря предварително !!!
31.08.07
18:07
Здравей,
Първо поздравления за това, че си се решил да направиш нещо хубаво за и със себе си.
Знам колко е трудно, но веднъж почнеш ли и видиш резултат - няма спиране, като наркотик е :)
Бих те посъветвал преди да почнеш каквото и да било, да прочетеш малко материали от сайта. НВД, ВМ-НВХ и т.н. диети.
След това спри да пиеш карнетини и т.н. неща, без да си проучил въпроса.
Трябва да си наясно, че диетата не е систематично лишаване от храна, а добре пресметнат прием на такава.
Бих ти препоръчал НВД (Ниско Въглехидратна Диета) или ВМ-НВХ(Високомазнинно-Ниско Въглехидратно Хранене).
Прочети първо за двете диети, след това виж и моята тема. Както ще видиш и аз не бях в час,
но с течение на времето успях да асимилирам информацията, която отначало те удря като Фадрома и в главата ти настава пълен хаос :)
Моята диета е ВВД (за качване, която скоро ще смения с ВМ-НВХ, но това е друга тема),
но от първия ми пост можеш да се ориентираш къде и какво да сметнеш.
Почни с четенето, като “стоплиш” и си сметнеш всичко необходимо (и си прочел за диетите)
се обади пак и ще продължиме заедно на следващия етап :)
п.с.
Въоръжи се със зверско търпение :)
31.08.07
21:42
Колега, НВД-ВМ е за качване, аз лично не му я препоръчвам, той иска да сваля, а не да качва все пак. Вариантите са два - НВД или РБД със точно пресметнати BMR, въглехидрати, белтъци и т.н. ( аз лично препоръчвам РБД ). Първо за двата режима можеш да прочетеш тук :
НВД - http://www.bb-team.org/articles/comments/907/
РБД - http://www.bb-team.org/articles/comments/910/
За BMR ще прочетеш тук - http://www.bb-team.org/articles/comments/914/
Първо прочети всички докато ти стане ясно, ако не разбираш нещо не се притеснявай да питаш. След това хващаш една таблица със стойностите на храните за 100гр. като :
http://aronmen.hit.bg/1%20hrani.htm
http://spidersport.com/calories.php
И т.н., с google.com ще намериш още, та измисляш си една примена деита, постваш тук, пък ние поправяме грешките ако ги има. Сега от прима виста за отслабването - първо и най-важно трябва да си на отрицателен калориен баланс, тоест със форумала ( линка за BMR ) си пресмяташ колко ккал. са ти необходими за да запазваш теглото си, примерно - 3000ккал. за деня, вадиш 500 от 3000 и получаваш 2500ккал. за деня. С приема на по-малко ккал отколкото му трябват на тялото то започва да си набавя необходимата енергия от мастните депа ( мазнините по тялото ) тоест - отслабваш, като така си запазваш максимално мускулната маса, проблема на диетите тип “1 ден - вода, 2 ден - ябълка, 3 ден - вода от бойлера и т.н.” е че при тях приема на ккал. за деня е нищожен което кара организма да мине на гладуващ режим, с други думи - топи всички друго, но не и мазнините, които си ги пази в случей, че гладът продължи дълго време, а след като приключиш с подобна диета, свалиш 5кг. за една седмица и започнеш да се храниш нормално в следващите две седмици ще си качил 10кг., защото организма ще започне да складира веднага приетата храна в случей, че настъпи нов период на зверски глад. Друго - трябва да поддържаш сравнително ниски нива на хормона инсулин във организма, това се постига като не ядеш въг. или ядеш въг. с нисък гликокимичен индекс или ГИ ( ГИ показва и разделя въг. на 3 групи - бързи, средни, бавни, проблема идва от бързите въг. ( сладки, шоколад, захар, хляб, ориз, картофи и т.н. ) те навлизат и се усвояват бързо от организма и по този начин повишават кръвната захар, за да се нормализира тя, панкреаса започва да повишава производството на хормона инсулин, което от своя страна забавя всички функции в организма, с други думи след хапване на нещо сладко, следващата приета храна ( въг. или мазн. ) е много вероятно да бъде складирана под формата на мазнини по тялото. Друго важно нещо е кардиото за него можеш да прочетеш на много места в изданието, просто пишеш в търсачката “кардио” ( не във форума, в главанта страница на сайта ) и има много полезни и интересни статии с които ще се ориентираш какво кардио да правиш, кога и т.н. Добавки - Л-Карнитин, Фет Бърнър и т.н., за тях можеш да питаш и прочетеш в изданието или във форума ( раздела за добавки ). Иначе, както каза колегата - почвай да четеш и се въоръжи с търпение и воля. Опитай да си направиш режим ( със сметнатни ккал., въг., белтък, мазнини и т.н. ) и го напиши, ние ще поправим ако има грешки.
Успех!
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 31.08.07 21:53.
казано от Crazy_With_Razor на 31.08.07, 21:42:
Колега, НВД-ВМ е за качване, аз лично не му я препоръчвам, той иска да сваля, а не да качва все пак. Вариантите са два - НВД или РБД със точно пресметнати BMR, въглехидрати, белтъци и т.н. ( аз лично препоръчвам РБД ). Първо за двата режима можеш да прочетеш тук :
Сума ти народ сваля с нея, как реши че е за качване? Двете неща са едно и също - НВД и ВМ-НВД. Щото ако НВД - то не е ВМ, то трябва да караш само на протеини. Не че някои не правят така - намаляват въглехидратите и в същото време и мазнините са им на минимум. Ама това е грешка.
А дали сваляш или качваш зависи от калориите. Между другото, и с ВВД може да се чисти, стига да контролираш инсулина и да ядеш точните въглехидрати в точното време. И да си на минус с калориите разбира се.
01.09.07
05:45
Мерси за поправката. :) Иначе да - всичко си е до калориите, но ‘високо въг., високо мазн.’ - все като за качване звучи. :lol:
“бързите въг. ( сладки, шоколад, захар, хляб, ориз, картофи и т.н. )”
кафевия ориз и сладките картофи са със същия глик индекс като овеса... т.е. бавни въгл.
01.09.07
08:10
казано от MAK060 на 01.09.07, 07:28:
“бързите въг. ( сладки, шоколад, захар, хляб, ориз, картофи и т.н. )”
кафевия ориз и сладките картофи са със същия глик индекс като овеса... т.е. бавни въгл.
Бял ориз - 92
Картоф, печен - 85
Картоф, сварен - 73
Висок ГИ ( 100 до 60 )
Кафяв ориз - 55
Овесени ядки - 55
Среден ГИ ( 60 до 40 )
Под ‘сладки картофи” какво имаш предвид? Тези мъхестите или имаш предвид старите картофи? Старите картофи са с висок ГИ - между 85 и 75. Това мъхестото не съм го пробвал, но щом е “сладко” едва ли си говорим за бавни въглехидрати. :roll:
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 01.09.07 08:31.
01.09.07
17:39
Търпение имам воля също ;) проблема ми беше в незнанието ... утре съм почивка и смятам да чета тези неща които ми дадохте , като за начало да си смятам калорийте,въглехидратите и мазнините ... Благодаря, аз ще се справя всичко с времето си ;) ... мисля до ден-два да си развия една диета и да я постна тук и ако има нещо да ме поправите ...Мерси отново , залавям се ;)
03.09.07
19:34
И така...:) днес цял ден смятах формули килограми,белтъчини,мазнини,въглехидрати и калорий прочетох статийте дето ми дадохте и ми се изясниха доста неща ... успях да си направя диета (НВД) и сега чакам одоборение или корекций от ваша страна ;) и да се залявям за работа в близките дни ... ето я и нея
05:45 Велогометър 30 мин на гладно
06:16 половин лимон ,1 лажица мед
08:15 2 варени яйца,400 гр.(една кофичка) кисело мляко
10:15 Сирене 100гр.,Айран 300гр.
12:15 Салата зеле(с 30гр. Зехтин) 200гр.,1 домат
14:15 3 Жълтъка
16:15 1 Ябълка
18:15 200гр. Скумрия/Хек на скара
20:15 Велогометър 30 мин. !!!
та това всичкото прави някъде кам 1950 калорий на ден а нужните за да запазя теглото на тялото си за ден са около 2185…което прави отрицателен калорийен режим
въглехидратите за ден в тази диета излизат около 95 гр. а максимума приемни въглехидрати за ден за НВД са 102-110
като за един прочит и 1-ва “моя” диета мисля че съм се справил;) .... чакам съвети , подобрения на режима който смятам да правя ... и да се залавям ..;)
03.09.07
20:13
Колега, добре че питаш преди да почваш на своя глава.
Това не е диета, това е глад!
Ще се погубиш, бе човек!
Ето, ползвай за база моята.
Това вело всеки ден по два пъти...
Прави го 3 дни в седмицата само сутрин.
Или интервално бягане - 20/30сек. спринт, 20/30сек. лек свински тръст ;) или бързо ходене.
Повтаряш 2-3 пъти (според възможностите).
Преди това мушни един грейпфрут или едно кафе (без захар).
Мнението беше редактирано от tbby на 03.09.07 20:30.
04.09.07
19:26
хм,защо пък да е глад? така не надвишавам Калорийте и въглехидратите което е типично за НВД ... дефакто ако съм схванал правилно ще свалям килограми а и 2 пъти на ден велогометър защото работя по 11 часа на ден в магазин... и няма как да изразходвам енергия;) защо това което съм написал не е ли правилно ???
04.09.07
20:40
Не ме карай да ти смятам калориите :)
Според мен ще ги изкарам към 1000 макс :)
Виж линка, който съм ти дал за моята диета и сравни количеството храна, което аз изяждам за 2160 калории с твоето.
Разликата е огромна!
Явно не си разбрал всичко за диетата.
Делиш калориите на: 50% мазнини, 30% белтъци и 20% въглехидрати. (това са сметки за 2185 калории)
В твоя случай се получава: 1311 калории от мазнини, 655,5 калории от белтъчини и 437 калории от въглехидрати.
1 грам мазнини = 9 калории.
1 грам белтъци = 4 калории.
1 грам въглехидрати = 4 калории.
1311 / 9 = 145гр. от мазнини
655,5 / 4 = 164 гр. от белтъчини
437 / 4 = 109,25гр. от въглехидрати
Сега пример за едно основно ядене през деня, да речем обяд:
Свинско каре (100гр.) + салата (зелена или домати и краставици)
Свинско каре = 329 калрии, мазнини 30гр, белтъчини 16гр, въглехидрати 0.
1 домат = 17 калории, мазнини 0гр, белтъчини 0.7гр, въглехидрати 3гр.
1 краставица = 10 калории, мазнини 0гр, белтъчини 0.7гр, въглехидрати 1,5гр.
Теглиме чертата и получаваме:
356 калории, мазнини 30гр. белтъчини 17гр. въглехидрати 4,5гр.
Това беше само едно ядене. А смятай сега още колко трябва да изядеш през целия ден, за да достигнеш горепосочените стойности.
п.с.
Разпредели си деня на основни яденета (закуска, обяд и вечеря) с междинни хранания м/у тях. Така първо смяташ яденето през основните
и каквото не ти достига като калории и т.н. мушкаш в междинните хранения.
Ох, голями сметки :)
Ще черпиш после ;)
п.с.
За да сваляш, трябва да намалиш към 300-400 калории надолу. 1кг. мазнини е към 7000калории.
Ти си намалил с има-няма около 100 калории. Сметни сега колко дни ти трябват, за да свалиш един килограм тегло :)
Мнението беше редактирано от tbby на 08.09.07 09:03.
04.09.07
21:42
ха... е простено ми е като за новобранец ;),мерси за разяснениата сега мисля да лягам ... записах всичко това в телефона утре на работа ще смятам като се върна пак докато съвсем не ми стане ясно и когато всичко ми се изясни ... ще действам:)... благодаря още един път , радвам се че ми помогаш:).Явно първо трябва да разуча мн добре нещата:) !!!
09.09.07
19:48
Не знам що сички в тоя саит дето свалят само с НВД ???? а ??? РБДто е мноо по добро мноо по лесно и с по малко ограничения !!!
10.09.07
06:34
Да про4етох го ама НВДто не е за всеки !!! Много лишения и много трудно за обикновения човек а РБДто е мн по лесно и ефект има !!
10.09.07
08:31
Да не осираме на човека темата.
РБД е по-добре само и единствено във финансов аспект.
НВД е най-скъпата диета, да не говорим, че трябва и време да си приготвяш разни ястия.
Прав си, че на някой може да не му допадне НВД. Това вече хората ще си преценят.
Лично мнение, не е задължително да се съобразявате с него :)
10.09.07
15:36
Като гледам тия диети НВД и РБД и тн. , се убеждавам че трябва да си супер зрял в тая област,че да схванеш за кво иде реч и най вече човек да го приложи ... аз лично за момента се спрях на варианта да си видя минималния калориен баланс и всяка една храна като я изям си гледам в таблицата(качил съм си я в телфона) и гледам да не надвишавам допустимите норми,по малко калорий по малко въглехидрати тренировки 5 пъти седмично (3 пъти велогометър) и като за начало мисля е добре ... ;) , дайте вашето мнение за това мое решение , и без това се съобразявам с всяко мнение на хора които разбират от тези неща .... :)
Мнението беше редактирано от Jesus Loves Me на 10.09.07 15:39.
10.09.07
22:15
^ ^
Това ще свърши работа само ако ядеш натурални храни, също така забрави пърженето като начин на приготвяне на храните. Варено и печено само. :)
tbby
Не е тука мястото, но РБД е предпочитания режим за сваляне ( за повечето хора които не се занимават с бб, за тези с голям процент подкожни мазнини, дори и повечето хора които се занимават с бб предпочитат РБД или въртене на въг. ) по света, да обяснявам ли защо? Няма нищо общо с финансовия аспект на нещата. Тука сме малко изключение ( разбира се ). :)
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 10.09.07 22:16.
11.09.07
06:18
Съгласен съм пак и НВДто е неподходяща за подрастващи таи като голям част от необходимите храни са спряни!!
11.09.07
08:13
РБД е по-добрата според мене, по ред причини, има по-малко лишения, а недостига на въглехидрати забавя доста мозъчната дейност.
11.09.07
08:40
13-ти, ти кога ще спреш да ръсиш глупости наляво и надясно? :)
11.09.07
15:18
казано от Crazy_With_Razor на 10.09.07, 22:15:
^ ^
Това ще свърши работа само ако ядеш натурални храни, също така забрави пърженето като начин на приготвяне на храните. Варено и печено само. :)tbby
Не е тука мястото, но РБД е предпочитания режим за сваляне ( за повечето хора които не се занимават с бб, за тези с голям процент подкожни мазнини, дори и повечето хора които се занимават с бб предпочитат РБД или въртене на въг. ) по света, да обяснявам ли защо? Няма нищо общо с финансовия аспект на нещата. Тука сме малко изключение ( разбира се ). :)
Пържено отдавна не ям;) та... какво имаш предвид под натурални храни ???
11.09.07
18:53
Имам предвид да се яде - картофи, ориз, леща, фасул, овес, зеле, чушка, домат, краставица, яйца, чисто пилешко/свинско месо, риба, агне, офца, теле, дробчета, кашкавал, сирене, кисело мляко, прясно мляко, всички видове плодове, зеленчуци и т.н. и да се избягват пакетирани и полуприготвени храни! Гледай опаковката - пише ли повече от три съставки - НЕ струва ( 99% от пакетираните лайна под формата на чипсове, зрънчовци, бейк ролси, салати от типа “Кенар”, всякакви сандвичи, бързи закуски и т.н. )! :)
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 11.09.07 18:57.
15.09.07
16:44
Имам въпросче относно Калорийте...по формулата за калорийния оптимум който показва необходимите калорий за запазване на килограмите 2185 след което се умножава по енергийния разход 1.75 (в моя случай спорт 1-3 седмично) се получава 3004.375 Калорий та въпоросат ми е в тези калорий смятат ли се и калорийте добити от Въглехидрати-4калорий за грам Белтъчини-4 калорий за грам и Мазнини-9 калорий за грам ? ... за да свалям килограми искарвам от 3004 калорий 500 и се получават 2500 ... но да смятам ли тези и от споменатите белтъчини,въглехидрати и мазнини ??? хайде че още навлизам в материята и правя някой неща грешно ... мисля да постна тук режима който съм почнал да изграждам и ако може да ме съветвате и поправяте ще ми е от полза;).
15.09.07
17:49
Еми точно тези ккал. смяташ. То други има ли? :gulp:
15.09.07
18:29
казано от Crazy_With_Razor на 15.09.07, 17:49:
пример: всяка храна на опаковката има ... Белтачини ... гр. Въглехидрати ...гр. Мазнини ...гр. и Калорий...гр. .... защото аз мислех че те са отделно от въглехидратите и др. и отделно си има калорий в тях ... хм усещам,че глуповато стана :D така де , да разбирам че дадените калорий в която и да е таблица или храна са общия сбор на калорийте в белтъците,въглехидратите и мазнините .... а не са отделно и после да се прибавят и тия от белтъците и др. :) въх , не се смейте с новобранците е така:)
15.09.07
18:44
казано от Jesus Loves Me на 15.09.07, 18:29:
казано от Crazy_With_Razor на 15.09.07, 17:49:
пример: всяка храна на опаковката има ... Белтачини ... гр. Въглехидрати ...гр. Мазнини ...гр. и Калорий...гр. .... защото аз мислех че те са отделно от въглехидратите и др. и отделно си има калорий в тях ... хм усещам,че глуповато стана :D така де , да разбирам че дадените калорий в която и да е таблица или храна са общия сбор на калорийте в белтъците,въглехидратите и мазнините .... а не са отделно и после да се прибавят и тия от белтъците и др. :) въх , не се смейте с новобранците е така:)
Да,общия брой са.Няма страшно това и на мен ми е било най-трудно да го разбера и още не съм го разбрал перфектно.
15.09.07
19:43
На опаковката пише гр. на въг., белтъци и мазнини както и ккал. на 100гр. Е има и изключения, но ще гледаш внимателно. Та, тези ккал. на 100гр. са сметнати от белт., мазнините и въг., можеш сам да се убедиш като направиш няколко прости сметки. Гледаш цифрите от опаковката на даден продукт и уможаваш белт. и въг. по 4 и мазнините по 9, събираш всичко и числото трябва да е ~ равно на написаните ккал. за 100гр. на съответния продукт. :)
03.07.08
08:41
За мен най-добрия начин за чистене е НДВ-ВМ диета ...с правилно разпределение през деня на кал ...да ..и все пак зависи как кога и какво тренира мисля че без добавнки нищо няма да стане ... или поне не това което иска ..за Л-карнитина няма лошо в него просто по малко бързи въглехидрати и малко бявни дорбе разпределени и ще си “ток ” аз за 3 месеца изчистих 14кг със НВД-ВМ—ям през 3ч като последното е в 21ч...а да не забравяме че без кардио за къде сме ! RUNNING и това е !
Първо браво за инициативата.
Да, това с незнанието си е сериозен проблем. ЗА това почвай да четеш системно статиите в сайта отсносно хранене и трен. Мозъка ти ще почне да навързва постепено нещата и накрая ще си способен да определяш това което ти трябва. Чети всяка информация критично.
Повече няма какво да се каже, тъй като за момента още нямаш конкренто формлирани въпроси.
Успех