Съвет:Какво да направя за да ...

31.08.07
15:34

Здравейте,имам проблем с теглото и си мислех че сам ще се оправя но уви...на 24 г. съм 178см и 103 кг кофти ... та,реших веднъж за винаги да махна излишните килограми поне 10-20 ентусиазирах се и купих ,Лежанка,Тежести,Скрипец,Вело...спрях вредните храни например никакви мазнини,хляб,пържено ... но в последвие разбрах че трябва режим на хранене а уви аз не правих такъв , мислех си че като спра тия храни и правя някакви упражнениа ще се получи за 3-4 месеца ама сега разбирам колко съм грешал!!!...Какво бихте ме посъветвали от къде да тръгна ? все пак тия уреди ги имам в наличност мисля,че ще ми помогнат , но трябва ли да взимам някакви стимуланти? Л-карнитин ? който всъщност съм ползвал 20-30 дена ефекта беше 2-3 кг... бях 107 сега съм 102-103 ... искам да почна от начало и този път правилно ... тренировки,режим на хранене ... мисля че ако правя всичко както трябва в рамките на 5-6 месеца ще стигна до 90 кг. , с 2 думи моля дайте съвет:) от къде да почна и как да се ориентирам по-нататък,каква програма на тренировки да ползвам и т.н. Благодаря предварително !!!

TB

31.08.07
18:07

Здравей,

Първо поздравления за това, че си се решил да направиш нещо хубаво за и със себе си.
Знам колко е трудно, но веднъж почнеш ли и видиш резултат - няма спиране, като наркотик е :)

Бих те посъветвал преди да почнеш каквото и да било, да прочетеш малко материали от сайта. НВД, ВМ-НВХ и т.н. диети.
След това спри да пиеш карнетини и т.н. неща, без да си проучил въпроса.
Трябва да си наясно, че диетата не е систематично лишаване от храна, а добре пресметнат прием на такава.
Бих ти препоръчал НВД (Ниско Въглехидратна Диета) или ВМ-НВХ(Високомазнинно-Ниско Въглехидратно Хранене).
Прочети първо за двете диети, след това виж и моята тема. Както ще видиш и аз не бях в час,
но с течение на времето успях да асимилирам информацията, която отначало те удря като Фадрома и в главата ти настава пълен хаос :)
Моята диета е ВВД (за качване, която скоро ще смения с ВМ-НВХ, но това е друга тема),
но от първия ми пост можеш да се ориентираш къде и какво да сметнеш.
Почни с четенето, като “стоплиш” и си сметнеш всичко необходимо (и си прочел за диетите)
се обади пак и ще продължиме заедно на следващия етап :)

п.с.
Въоръжи се със зверско търпение :)

31.08.07
21:42

Колега, НВД-ВМ е за качване, аз лично не му я препоръчвам, той иска да сваля, а не да качва все пак. Вариантите са два - НВД или РБД със точно пресметнати BMR, въглехидрати, белтъци и т.н. ( аз лично препоръчвам РБД ). Първо за двата режима можеш да прочетеш тук :

НВД - http://www.bb-team.org/articles/comments/907/

РБД - http://www.bb-team.org/articles/comments/910/

За BMR ще прочетеш тук - http://www.bb-team.org/articles/comments/914/

Първо прочети всички докато ти стане ясно, ако не разбираш нещо не се притеснявай да питаш. След това хващаш една таблица със стойностите на храните за 100гр. като :

http://aronmen.hit.bg/1%20hrani.htm

http://spidersport.com/calories.php

И т.н., с google.com ще намериш още, та измисляш си една примена деита, постваш тук, пък ние поправяме грешките ако ги има. Сега от прима виста за отслабването - първо и най-важно трябва да си на отрицателен калориен баланс, тоест със форумала ( линка за BMR ) си пресмяташ колко ккал. са ти необходими за да запазваш теглото си, примерно - 3000ккал. за деня, вадиш 500 от 3000 и получаваш 2500ккал. за деня. С приема на по-малко ккал отколкото му трябват на тялото то започва да си набавя необходимата енергия от мастните депа ( мазнините по тялото ) тоест - отслабваш, като така си запазваш максимално мускулната маса, проблема на диетите тип “1 ден - вода, 2 ден - ябълка, 3 ден - вода от бойлера и т.н.” е че при тях приема на ккал. за деня е нищожен което кара организма да мине на гладуващ режим, с други думи - топи всички друго, но не и мазнините, които си ги пази в случей, че гладът продължи дълго време, а след като приключиш с подобна диета, свалиш 5кг. за една седмица и започнеш да се храниш нормално в следващите две седмици ще си качил 10кг., защото организма ще започне да складира веднага приетата храна в случей, че настъпи нов период на зверски глад. Друго - трябва да поддържаш сравнително ниски нива на хормона инсулин във организма, това се постига като не ядеш въг. или ядеш въг. с нисък гликокимичен индекс или ГИ ( ГИ показва и разделя въг. на 3 групи - бързи, средни, бавни, проблема идва от бързите въг. ( сладки, шоколад, захар, хляб, ориз, картофи и т.н. ) те навлизат и се усвояват бързо от организма и по този начин повишават кръвната захар, за да се нормализира тя, панкреаса започва да повишава производството на хормона инсулин, което от своя страна забавя всички функции в организма, с други думи след хапване на нещо сладко, следващата приета храна ( въг. или мазн. ) е много вероятно да бъде складирана под формата на мазнини по тялото. Друго важно нещо е кардиото за него можеш да прочетеш на много места в изданието, просто пишеш в търсачката “кардио” ( не във форума, в главанта страница на сайта ) и има много полезни и интересни статии с които ще се ориентираш какво кардио да правиш, кога и т.н. Добавки - Л-Карнитин, Фет Бърнър и т.н., за тях можеш да питаш  и прочетеш в изданието или във форума ( раздела за добавки ). Иначе, както каза колегата - почвай да четеш и се въоръжи с търпение и воля. Опитай да си направиш режим ( със сметнатни ккал., въг., белтък, мазнини и т.н. ) и го напиши, ние ще поправим ако има грешки.

Успех!

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 31.08.07 21:53.

31.08.07
22:54

казано от Crazy_With_Razor на 31.08.07, 21:42:

Колега, НВД-ВМ е за качване, аз лично не му я препоръчвам, той иска да сваля, а не да качва все пак. Вариантите са два - НВД или РБД със точно пресметнати BMR, въглехидрати, белтъци и т.н. ( аз лично препоръчвам РБД ). Първо за двата режима можеш да прочетеш тук :

Сума ти народ сваля с нея, как реши че е за качване? Двете неща са едно и също - НВД и ВМ-НВД. Щото ако НВД - то не е ВМ, то трябва да караш само на протеини. Не че някои не правят така - намаляват въглехидратите и в същото време и мазнините са им на минимум. Ама това е грешка.
А дали сваляш или качваш зависи от калориите. Между другото, и с ВВД може да се чисти, стига да контролираш инсулина и да ядеш точните въглехидрати в точното време. И да си на минус с калориите разбира се.

01.09.07
05:45

Мерси за поправката. :)  Иначе да - всичко си е до калориите, но ‘високо въг., високо мазн.’ - все като за качване звучи. :lol:

01.09.07
07:28

“бързите въг. ( сладки, шоколад, захар, хляб, ориз, картофи и т.н. )”

кафевия ориз и сладките картофи са със същия глик индекс като овеса... т.е. бавни въгл.

01.09.07
08:10

казано от MAK060 на 01.09.07, 07:28:

“бързите въг. ( сладки, шоколад, захар, хляб, ориз, картофи и т.н. )”

кафевия ориз и сладките картофи са със същия глик индекс като овеса... т.е. бавни въгл.

Бял ориз - 92

Картоф, печен -  85

Картоф, сварен - 73

Висок ГИ ( 100 до 60 )

Кафяв ориз - 55

Овесени ядки - 55

Среден ГИ ( 60 до 40 )

Под ‘сладки картофи” какво имаш предвид? Тези мъхестите или имаш предвид старите картофи? Старите картофи са с висок ГИ - между 85 и 75. Това мъхестото не съм го пробвал, но щом е “сладко” едва ли си говорим за бавни въглехидрати. :roll:

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 01.09.07 08:31.

01.09.07
17:39

Търпение имам воля също ;) проблема ми беше в незнанието ... утре съм почивка и смятам да чета тези неща които ми дадохте , като за начало да си смятам калорийте,въглехидратите и мазнините ... Благодаря, аз ще се справя всичко с времето си ;) ... мисля до ден-два да си развия една диета и да я постна тук и ако има нещо да ме поправите ...Мерси отново , залавям се ;)

03.09.07
19:34

И така...:) днес цял ден смятах формули килограми,белтъчини,мазнини,въглехидрати и калорий прочетох статийте дето ми дадохте и ми се изясниха доста неща ... успях да си направя диета (НВД) и сега чакам одоборение или корекций от ваша страна ;) и да се залявям за работа в близките дни ... ето я и нея

05:45 Велогометър 30 мин на гладно

06:16 половин лимон ,1 лажица мед

08:15 2 варени яйца,400 гр.(една кофичка) кисело мляко

10:15 Сирене 100гр.,Айран 300гр.

12:15 Салата зеле(с 30гр. Зехтин) 200гр.,1 домат

14:15 3 Жълтъка

16:15 1 Ябълка

18:15 200гр. Скумрия/Хек на скара

20:15 Велогометър 30 мин.  !!!

та това всичкото прави някъде кам 1950 калорий на ден а нужните за да запазя теглото на тялото си за ден са около 2185…което прави отрицателен калорийен режим
въглехидратите за ден в тази диета излизат около 95 гр.  а максимума приемни въглехидрати за ден за НВД са 102-110
като за един прочит и 1-ва “моя” диета мисля че съм се справил;) .... чакам съвети , подобрения на режима който смятам да правя ... и да се залавям ..;)

TB

03.09.07
20:13

Колега, добре че питаш преди да почваш на своя глава.
Това не е диета, това е глад!
Ще се погубиш, бе човек!
Ето, ползвай за база моята.
Това вело всеки ден по два пъти...
Прави го 3 дни в седмицата само сутрин.
Или интервално бягане - 20/30сек. спринт, 20/30сек. лек свински тръст ;) или бързо ходене.
Повтаряш 2-3 пъти (според възможностите).
Преди това мушни един грейпфрут или едно кафе (без захар).

Мнението беше редактирано от tbby на 03.09.07 20:30.

04.09.07
19:26

хм,защо пък да е глад? така не надвишавам Калорийте и въглехидратите което е типично за НВД ... дефакто ако съм схванал правилно ще свалям килограми а и 2 пъти на ден велогометър защото работя по 11 часа на ден в магазин... и няма как да изразходвам енергия;) защо това което съм написал не е ли правилно ???

TB

04.09.07
20:40

Не ме карай да ти смятам калориите :)
Според мен ще ги изкарам към 1000 макс :)
Виж линка, който съм ти дал за моята диета и сравни количеството храна, което аз изяждам за 2160 калории с твоето.
Разликата е огромна!
Явно не си разбрал всичко за диетата.
Делиш калориите на: 50% мазнини, 30% белтъци и 20% въглехидрати. (това са сметки за 2185 калории)
В твоя случай се получава: 1311 калории от мазнини, 655,5 калории от белтъчини и 437 калории от въглехидрати.
1 грам мазнини = 9 калории.
1 грам белтъци  = 4 калории.
1 грам въглехидрати = 4 калории.

1311 / 9 = 145гр. от мазнини
655,5 / 4 = 164 гр. от белтъчини
437 / 4 = 109,25гр. от въглехидрати

Сега пример за едно основно ядене през деня, да речем обяд:
Свинско каре (100гр.) + салата (зелена или домати и краставици)
Свинско каре = 329 калрии, мазнини 30гр, белтъчини 16гр, въглехидрати 0.
1 домат        = 17 калории,  мазнини 0гр, белтъчини 0.7гр, въглехидрати 3гр.
1 краставица = 10 калории,  мазнини 0гр, белтъчини 0.7гр, въглехидрати 1,5гр.

Теглиме чертата и получаваме:
356 калории, мазнини 30гр. белтъчини 17гр. въглехидрати 4,5гр.
Това беше само едно ядене. А смятай сега още колко трябва да изядеш през целия ден, за да достигнеш горепосочените стойности.

п.с.
Разпредели си деня на основни яденета (закуска, обяд и вечеря) с междинни хранания м/у тях. Така първо смяташ яденето през основните
и каквото не ти достига като калории и т.н. мушкаш в междинните хранения.
Ох, голями сметки :)
Ще черпиш после ;)

п.с.
За да сваляш, трябва да намалиш към 300-400 калории надолу. 1кг. мазнини е към 7000калории.
Ти си намалил с има-няма около 100 калории. Сметни сега колко дни ти трябват, за да свалиш един килограм тегло :)

Мнението беше редактирано от tbby на 08.09.07 09:03.

04.09.07
21:42

ха... е простено ми е като за новобранец ;),мерси за разяснениата сега мисля да лягам ... записах всичко това в телефона утре на работа ще смятам като се върна пак докато съвсем не ми стане ясно и когато всичко ми се изясни ... ще действам:)... благодаря още един път , радвам се че ми помогаш:).Явно първо трябва да разуча мн добре нещата:) !!!

09.09.07
19:48

Не знам  що сички  в тоя  саит  дето свалят само с  НВД ????  а ???  РБДто  е мноо по добро  мноо по лесно и с по малко ограничения !!!

TB

09.09.07
20:38

Защото е най-ефикасно!
Чети тука :)

10.09.07
06:34

Да  про4етох  го ама  НВДто не е за всеки !!! Много лишения и много  трудно за  обикновения  човек  а  РБДто е  мн по лесно и  ефект  има !!

TB

10.09.07
08:31

Да не осираме на човека темата.
РБД е по-добре само и единствено във финансов аспект.
НВД е най-скъпата диета, да не говорим, че трябва и време да си приготвяш разни ястия.
Прав си, че на някой може да не му допадне НВД. Това вече хората ще си преценят.

Лично мнение, не е задължително да се съобразявате с него :)

10.09.07
15:36

Като гледам тия диети НВД и РБД и тн. , се убеждавам че трябва да си супер зрял в тая област,че да схванеш за кво иде реч и най вече човек да го приложи ... аз лично за момента се спрях на варианта да си видя минималния калориен баланс и всяка една храна като я изям си гледам в таблицата(качил съм си я в телфона) и гледам да не надвишавам допустимите норми,по малко калорий по малко въглехидрати тренировки 5 пъти седмично (3 пъти велогометър) и като за начало мисля е добре ... ;) , дайте вашето мнение за това мое решение , и без това се съобразявам с всяко мнение на хора които разбират от тези неща .... :)

Мнението беше редактирано от Jesus Loves Me на 10.09.07 15:39.

10.09.07
22:15

^ ^
Това ще свърши работа само ако ядеш натурални храни, също така забрави пърженето като начин на приготвяне на храните. Варено и печено само. :)

tbby

Не е тука мястото, но РБД е предпочитания режим за сваляне ( за повечето хора които не се занимават с бб, за тези с голям процент подкожни мазнини, дори и повечето хора които се занимават с бб предпочитат РБД или въртене на въг. ) по света, да обяснявам ли защо? Няма нищо общо с финансовия аспект на нещата. Тука сме малко изключение ( разбира се ). :)

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 10.09.07 22:16.

11.09.07
06:18

Съгласен съм  пак и  НВДто е неподходяща  за подрастващи таи като голям  част  от  необходимите  храни са  спряни!!

11.09.07
08:13

РБД е по-добрата според мене, по ред причини, има по-малко лишения, а недостига на въглехидрати забавя доста мозъчната дейност.

TB

11.09.07
08:40

13-ти, ти кога ще спреш да ръсиш глупости наляво и надясно? :)

11.09.07
15:18

казано от Crazy_With_Razor на 10.09.07, 22:15:

^ ^
Това ще свърши работа само ако ядеш натурални храни, също така забрави пърженето като начин на приготвяне на храните. Варено и печено само. :)

tbby

Не е тука мястото, но РБД е предпочитания режим за сваляне ( за повечето хора които не се занимават с бб, за тези с голям процент подкожни мазнини, дори и повечето хора които се занимават с бб предпочитат РБД или въртене на въг. ) по света, да обяснявам ли защо? Няма нищо общо с финансовия аспект на нещата. Тука сме малко изключение ( разбира се ). :)

Пържено отдавна не ям;) та... какво имаш предвид под натурални храни ???

11.09.07
18:53

Имам предвид да се яде - картофи, ориз, леща, фасул, овес, зеле, чушка, домат, краставица, яйца, чисто пилешко/свинско месо, риба, агне, офца, теле, дробчета, кашкавал, сирене, кисело мляко, прясно мляко, всички видове плодове, зеленчуци и т.н. и да се избягват пакетирани и полуприготвени храни! Гледай опаковката - пише ли повече от три съставки - НЕ струва ( 99% от пакетираните лайна под формата на чипсове, зрънчовци, бейк ролси, салати от типа “Кенар”, всякакви сандвичи, бързи закуски и т.н. )! :)

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 11.09.07 18:57.

15.09.07
16:44

Имам въпросче относно Калорийте...по формулата за калорийния оптимум който показва необходимите калорий за запазване на килограмите 2185 след което се умножава по енергийния разход 1.75 (в моя случай спорт 1-3 седмично) се получава 3004.375 Калорий та въпоросат ми е в тези калорий смятат ли се и калорийте добити от Въглехидрати-4калорий за грам Белтъчини-4 калорий за грам и Мазнини-9 калорий за грам ? ... за да свалям килограми искарвам от 3004 калорий 500 и се получават 2500 ... но да смятам ли тези и от споменатите белтъчини,въглехидрати и мазнини ??? хайде че още навлизам в материята и правя някой неща грешно ... мисля да постна тук режима който съм почнал да изграждам и ако може да ме съветвате и поправяте ще ми е от полза;).

15.09.07
17:49

Еми точно тези ккал. смяташ. То други има ли?  :gulp:

15.09.07
18:29

казано от Crazy_With_Razor на 15.09.07, 17:49:

пример: всяка храна на опаковката има ... Белтачини ... гр. Въглехидрати ...гр. Мазнини ...гр. и Калорий...гр. .... защото аз мислех че те са отделно от въглехидратите и др. и отделно си има калорий в тях ... хм усещам,че глуповато стана :D така де , да разбирам че дадените калорий в която и да е таблица или храна са общия сбор на калорийте в белтъците,въглехидратите и мазнините .... а не са отделно и после да се прибавят и тия от белтъците и др. :) въх , не се смейте с новобранците е така:)

15.09.07
18:44

казано от Jesus Loves Me на 15.09.07, 18:29:

казано от Crazy_With_Razor на 15.09.07, 17:49:

пример: всяка храна на опаковката има ... Белтачини ... гр. Въглехидрати ...гр. Мазнини ...гр. и Калорий...гр. .... защото аз мислех че те са отделно от въглехидратите и др. и отделно си има калорий в тях ... хм усещам,че глуповато стана :D така де , да разбирам че дадените калорий в която и да е таблица или храна са общия сбор на калорийте в белтъците,въглехидратите и мазнините .... а не са отделно и после да се прибавят и тия от белтъците и др. :) въх , не се смейте с новобранците е така:)

Да,общия брой са.Няма страшно това и на мен ми е било най-трудно да го разбера и още не съм го разбрал перфектно.

15.09.07
19:43

На опаковката пише гр. на въг., белтъци и мазнини както и ккал. на 100гр. Е има и изключения, но ще гледаш внимателно. Та, тези ккал. на 100гр. са сметнати от белт., мазнините и въг., можеш сам да се убедиш като направиш няколко прости сметки. Гледаш цифрите от опаковката на даден продукт и уможаваш белт. и въг. по 4 и мазнините по 9, събираш всичко и числото трябва да е ~ равно на написаните ккал. за 100гр. на съответния продукт.  :)

PH

03.07.08
08:41

За мен най-добрия начин за чистене е НДВ-ВМ диета ...с правилно разпределение през деня на кал ...да ..и все пак зависи как кога и какво тренира мисля че без добавнки нищо няма да стане ... или поне не това което иска ..за Л-карнитина няма лошо в него просто по малко бързи въглехидрати и малко бявни дорбе разпределени и ще си “ток ” аз за 3 месеца изчистих 14кг със НВД-ВМ—ям през 3ч като последното е в 21ч...а да не забравяме че без кардио за къде сме ! RUNNING и това е !

03.07.08
11:02

Първо браво за инициативата.

Да, това с незнанието си е сериозен проблем. ЗА това почвай да четеш системно статиите в сайта отсносно хранене и трен. Мозъка ти ще почне да навързва постепено нещата и накрая ще си способен да определяш това което ти трябва. Чети всяка информация критично.

Повече няма какво да се каже, тъй като за момента още нямаш конкренто формлирани въпроси.

Успех

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1