Някой да ми разясни нещо...

Някой ще ми каже ли следните повторения на колко % от RM1 отговарят:

4-6=
6-8=
8-10=
10-12=
12-15=

П.С. Чета книгата на Chad Waterbury и някои неща не ми станаха ясни.. и затова питам.

Темата беше редактирана от Йосиф В. Сталин на 13.09.07 22:49.

14.09.07
06:07

Колко са 4-6 повторения от макс1 повторение ?

14.09.07
07:22

повт. % от 1RM
1   100  
2   95
3   93
4   90
5   87
6   85  
7   83
8   80
9   77  
10   75
11   70
12   67
15   65  
20   60
30   50
50   40
100   30

Мнението беше редактирано от CarnalK на 14.09.07 07:25.

14.09.07
07:57

Аз я преметнах вече(книгата). Видях една негова програма - Метод 25 и реших да прочета книгата..
Не съм очарован. Не я взимай на 100%..мен лично ми се стори доста..., а като стигнеш до приложените програми в края - ще ти падне шапката.
Общо взето - събрал си е статиите от Т-nation и ги е загладил в книга.
Написал е някои неща, които не са никак нови(вече съм ги чел на други места), но ги е обявил за революционни, добавил е и други, които слагам в графа необясними или поне той не е убедителен за мен. Доста набляга на периодизацията - струва ми се прекалено почти. С чак такава периодизация - от време на почивки, повторения, скорост на вдигане, обем, интензивност и т.н. - резултатите ми се струват съмнителни.
Има и интересни неща, но като цяло...един сборник от статии.

Това си е мое лично мнение.

Дай мейл, ще ти пратя нещо близко до това на БГ - 1/2 от информацията се припокрива. Ако го нямаш, ще ти е от полза, а и е интересно. :)

Мнението беше редактирано от 6th на 14.09.07 07:58.

locvs
Мерси много !

Сталкер
Книгата горе-долу я прочетох цялата. Има доста логични неща и странни меторди. Авторът сам си казва, че не всичко е измислил той, а че има неща които ги е доразработил или просто добавил в книгата, защото са ефективни. Периодизацията и според мен е много важна, заради ред пречини. Това са нови методи, които е нормално да срещат яростна съпротива, но дали са ефективни трябва да се пробва. Chad Waterbury твърди, че тези методи са тествани на доста хора от самият него и давали резултат.

Програмите са странни от гледна точка на стандартните ББ постулати, но може би има “хляб” във тях, трябва да се пробва. Аз лично съм си направил програма според неговите методи и според мойте цели. Програмта ще влезне в употреба след като свърша със моментната си програма.

Някой друг да е чел книгата и да има какво да сподели? Някои да е тренирал по тези или подобни методи?

П.С. СТАЛКЕР пощата ми е nikolai_skomorohov@yahoo.com

казано от Huskarl на 13.09.07, 22:48:

Някой ще ми каже ли следните повторения на колко % от RM1 отговарят:

4-6=
6-8=
8-10=
10-12=
12-15=

П.С. Чета книгата на Chad Waterbury и някои неща не ми станаха ясни.. и затова питам.

Никой не може да ти даде отговор на този въпрос. Ак онякой ти даде верен отговор, той е случаен и налучкан.
Идеята е проста.
Силата и издържливостта са в обратна връзка. Графиката им е асимптота. Увеличаване на силата намалява издържливостта и обратно.
Т.е. при по - малко повторения се очаква по - голяма тежест, повече повторения - по - малка тежест. Проста и видима истина за всеки от нас.
Не съществува обаче такова нещо, като 4 повторения = 85% от Max
Поради простата причина, че всеки вдига различно.
Има хора, които правят 1 повторение с една тежест и с лекота правят 2 повторения с 95% от тежестта.
Има и такива, които правят 1 повторение с дадена тежест и се затрудняват да направят две повторения с 85% от тежестта.
Лично аз например имам определен максимум. Между 10 и 15% ПОД него ми е тежестта за максимална двойка. При повечето хора не е така.

Истината е, че ти САМ трябва да си определиш тези повторения, а не да се основаваш на разни “научни” методи и таблици.
Хващаш днес щангата и вдигаш с големи почивки, докато можеш. По 1 повторение. Там, където спреш, се приема за максимум.
По същият начин определяш и максималната двойка.
Пак така определяш и тежест за 4, 6, 8 повторения. И т.н. Но след единицата и двойката нататък вече става по - лесно и бързо.
Трябва да имаш предвид следната закономерност обаче:
Не знам какво пише в книгата. Знам обаче, че това е универсална истина:
Тежест за 4 повторения трябва да ти е тежест за 4 повторения. Казано с други думи, независимо дали 6, 8, 10 или 20 повторения с дадена тежест правиш, ти трябва да си нагаждаш сериите така, че да не можеш да направиш още едно повторение с тази тежест, или да можеш да направиш още едно повторение максимум. Повторенията трябва да са пределни за тази тежест. Всичко друго не е достатъчно натоварващо и отива към загряваща серия, независимо дали вдигаш за сила или дори за мускули.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1