"За" или "Против" фитилите

TB

17.09.07
19:21

Здравейте,

От миналата седмица ме тормози този въпрос.
Става въпрос за тяга. Работни са ми 85кг, които без фитили едвам държа, да не кажа, че понякога изпускам.
Не искам да слагам фитили по принцип, но пък от друга страна цялото усилие да не изпусна щангата супер много ме разконцентрира и понякога си нарушавам техниката. Като изпусна и не мога да продължа се нервирам и изобщо кофти работа. С фитили съм пробвал - тегля 90кг.
Въпроса ми е:
Вие ползвате/не ползвате фитили и на какви тежести?
Какви са предимствата и недостатъците на фитилите според вас?

Темата беше редактирана от tbby на 17.09.07 19:21.

17.09.07
19:51

Аз лично съм За, все пак за по-големите тежести помагат доста, а и предпазват от контузия както се сещате, защото примерно, ако тръгнеш да вдигаш до половината и ти се изплъзне щангата може да си сецнеш кръстта.

17.09.07
20:11

Ето ти една статия за ползата от фитилите http://www.bodybuilding-fitness.net/content/view/14/2/

DI

17.09.07
20:20

сега дърпай без фитили като минеш 120 може с фитили, но по принцип е по добре след 140

17.09.07
20:25

За или Против - силно казано.
Не ползвам фитили. Когато не ми държи хвата, това е сигнал, че трябва да поработя върху него.

След известни премеждия с китките, в следствие на което хватът ми не е от най-добрите, теглене на нещото без фитили е трудна задача за мен, затова ги ползвам при набирания, чукове, тяга, независимо какви тежести слагам.

Много рядко се случва да попадна на качествен магнезий, който до известна степен ми помага да оставя фитилите.

TB

17.09.07
20:29

Ами това ми е дилемата... Без фитили мога да тегля без да изпускам 80кг, но пък не се натоварвам пълноценно, при положение, че мога да тегля 90+ с фитили.
Все пак е за предпочитане да се развива гърба и всеки мускул, който участва в тягата (то има ли някой да не участва ;) ), а за як хват може да се прави отделно предмишница в някой от дните например.
Проблема при мен беше лоша техника на изпълнение на тягата, което водеше до теглене с по-малко килограми. След едноседмично изучаване на youtube си оправих техниката и килограмите скочиха нведнага нагоре с +10-15, но хвата приосто не ми държи. Да добавя, че и стажа ми е малък, само 3,5 месеца.

Мнението беше редактирано от tbby на 17.09.07 20:32.

Единствено при тяга. За нея са направени фитилите според мене :) Другаде аз не им намирам приложение. Става и за гребане ама там минавам и без тях.

казано от didcoto на 17.09.07, 20:20:

сега дърпай без фитили като минеш 120 може с фитили, но по принцип е по добре след 140

А като си на 14 пак ли трябва да прескочиш границата от 140??
Иначе, разбира се, че има нужда от тях. Само при най-тежките серии ги използваш, че да “изпържиш” хубаво гърба,а не да имаш тренировка за гръб и той да не е разбрал, че си го тренирал, само защото предмишницата ти се е скапала.Което ме подсеща, че и коланът е задължителен.

18.09.07
08:04

Аз лично винаги ползвам фитили. Защо - защото е много по лесно да се концентрираш. Да се съсредоточиш върху повторението, а не да мислиш дали ще изтървеш лоста (дъмпела). Все пак мускула дърпа тежеста а не фитила. За мен неползването на фитили само те ограничава. Например със сигурност няма да мога да направя чукчута за 8-10 повторения с 130 кг просто защото ще изтърва лоста още на 3-4 повторение.

18.09.07
08:45

Фитилите са хубаво нещо, стига да не се прекалява с тях. Аз слагам само за тягата и за гребането с щанга, само на работната серия. Пробвал съм и при набиранията, но се отказах, тъй като явно там проблема не ми е в хвата. Това за тягата, на 120, 140 малко призволно ми се вижда, има хора, никога няма да използват такава тежест, други загряват с нея. Преди фитилите обаче е хубаво да се пробва смесен хват, като трибойците-доста помага да се задържи тежестта.

18.09.07
10:17

Хватът ми не е от най - добрите, така, че кача ли повече килограми определено ги слагам... Иначе ги ползвам само за мъртва тяга.

Аз пък ще кажа - твърдо против фитили!

Сила на захвата се прави много бързо. Прави без фитили и силата ще ти се качи, иначе почнеш ли аз не виждам как някога ще спреш.Фитилите дават нереална сила, можеш да вдигнеш повече със тях, но без тях си зле. Човешкото тяло, ако му трябваха фитили щеше да има...

Правя всичко без фитили и нямам никакви проблеми с хвата (преди имах).

П.С. Как ги определяте тия неща, като това, кога трябва да се слагат фитили при тяга? След 120? След 140? Аз пък ще кажа след 137,3 кг...

Мнението беше редактирано от Йосиф В. Сталин на 18.09.07 12:24.

За фитили, но когато има отделна тренировка за предмишниците и когато се ползват само за тежките серии.

18.09.07
12:56

Не съм съгласен че фитилите увилават силата. Точно обратното. С тяхна помощ можеш да направиш повторения с реалната си сила. Съвсем естествено е пръстите ти да не издържат на голямата тежест и да испуснеш лоста.

18.09.07
12:58

сори за правописа. :)
“увеличават”

18.09.07
13:20

E, Huskalrl ти пък сега  - “дигат силата”.. За мен фитилите са плюс защото се концентрирам по-добре в/у правилното изпълнение на упражнението, а не при последните повторения - да не ми изпусне хвата. При набиранията например когато се опитвам да ги правя бавно, контролирано и с максимално участие на гърба определено са ми полезни :)

18.09.07
14:13

Аз съм за, където се налага. Но специално за тягата, по - добре първо да се поработи с кръстосан хват, преди да се мине на фитили.

DI

18.09.07
18:25

нали се сещаш кой загрява на 140 с мъртва тяга, а след като момчето прави с 80, маи не е от тях.Говоря конкретно за него , както и за всеки чисто вдигащ човек.140 килограма са нормална тежест за фитили според мен това е. 120 се държат сравнително лесно след това е повече зор.Все пак всеки си решава сам.

19.09.07
10:58

Моето мнение по въпроса за фитилите е следното:

Когато се използват те дават възможност да се концентрираш по-добре върху самото изпълнение. Не полагаш излишни усилия за задържане на тежестта, а ги влагаш върху повторенията и правилното изпълнение.
Вярно е, че без фитили се усилва хвата, но при големи тежести, ако не се използват, при изчерпване издръжливостта на хвата може да се получи прекъсване на самото изпълнение, въпреки че мускула не е натоварен напълно.
Всеки има свое мнение по въпроса. Моя съвет е - за да можем да изпълняваме по-стриктно упражнението - използвайте ги. Няма да навредят, но могат да спомогнат. А хвата - той може да се тренира и по други начини, без да е за сметка на голяма мускулна група.
Успех!

19.09.07
14:15

Който има нужда - ползва, който няма - не. Аз нямам нужда и не ползвам. Слагал съм и знам, че вършат работа, но някак предпочитам да усещам собствения си захват здраво вкопчен в желязото - това психически ме мотивира допълнително.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 19.09.07 14:16.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1