Имам изкривяване, как да тренирам

16.09.07
11:04

Първо искам да се извиня ако темата ми не е за този раздел. Мислех да я сложа в раздела за контузии, но пък после реших, че трябва да е тук - раздела за дами.
Проблема се очертава серизен и за това вече искам съвет. Положението е следното:
от доста време джипито ми все ми се караше, че съм ходела много изгърбена и ме караше да си изправям раменете. Наистина се изгърбвам, особено когато чувствително по-малко килограми.
Преди около месец започна изтръпване на дясната ръка, което сега премина в пулсиране, лека болка и изтръпване (все едно съм си пристегнала с много стегнат ластик ръката още от рамото). Лекарят ми каза, че това е резултат от изгърбената ми стойка и ме накара да си купя едни ластици за раменете, които те изправят. Започнах да ги нося, но проблема с ръката не само не се оправи, ами вече само 5 минути да седя с коланите и ръката ми изпищява.
При следващия преглед се установи следното:
имам огромна разлика в двете рамена - едното е много слегнало надолу за разлика от другото и съответно вратът ми също е изкривен на едната страна
двата кокала на таза ми също не са в една равнина, единия е по-ниско
единия ми крак е малко по-къс от другия и когато легна на пода по корем, той се извива настрани
Не мислете, че съм изрод някакъв, но когато се погледна гола, разликите са ясно забележими
Въпросът ми е дали да вмъкна упражнения за заздравяване на врата или гърба и какви точно. Аз клякам много, всяка тренировка за крака почва с тежък клек (55 кг) или клек на гърди и се старая да държа гърба изправен. Правя мъртва тяга (60 кг) и римска тяга (45 кг), при които също смятах, че заздравявам и изправям гърба. И въпреки всичко, явно, че не съм си помогнала с тренировките.  Твърдо съм убедена обаче, че спортът и то тежкия ТРЯБВА да ми помогне да се поизправя и задържа стойката си изправена. Кажете ми какво да включа или променя.

DI

16.09.07
13:57

на ортопед ходила ли си, каква ти е диагнозата, на колко си години.

16.09.07
14:52

Петеринке, направо съм потресена!!!
От кога ти е това изкривяване? Да не би от щангите нещо да си се деформирала, а и тази остеопороза! Все пак са ти крехки костите, не знам дали изобщо е правилно да тренираш с тези тежести.
Този въпрос ми се струва, че не е за форума, а ти трябва лекарска помощ, не от джи-пи, а от някой ортопед.

16.09.07
19:39

казано от winnie на 16.09.07, 14:52:

Петеринке, направо съм потресена!!!
От кога ти е това изкривяване? Да не би от щангите нещо да си се деформирала, а и тази остеопороза! Все пак са ти крехки костите, не знам дали изобщо е правилно да тренираш с тези тежести.
Този въпрос ми се струва, че не е за форума, а ти трябва лекарска помощ, не от джи-пи, а от някой ортопед.

Мила, нямах време да ти го кажа, от петък е, а и не е за разговор за 1-2 мин. На ортопед не съм ходила, сега ще тръгвам на физиотерапия. А относно тренировките, ще ми се да мисля, че в тях е лека, а не че ми вредят.
На 25 години съм.

Мнението беше редактирано от peterinka на 16.09.07 19:51.

DI

17.09.07
20:29

от форума няма кой Да ти каже, по добре след консултация с ортопед, ако не е противопоказано го помоли да ти изготви физически упражнения, по принцип мисля че за сколиози са полезни, но са  си по специфични

Прави стречинг, той е много важен за правилна фигура. От тренировки и/или начин на живот, някои мускули стават по стегната (смисъл по непластични,разтегливи,схванати...) Прави стречинг за всички основни мускули.

Раменете са ти много напред нали? Ако това е проблема, прави си тяга, но добави едно упражнение, което ще правиш вкъщи то е следното:
-Взимаш една метла/пръчка или нещо подобно да е дълго поне метър и половина. Заставаш права, хващаш пръчката широко и я опираш във кръста... това трябва да те постави във натуралната стойка на тялото. Седи в тази стойка (с пръчката) поне 5 мин (10 мин най-добре) всеки ден.

Давай си зор да промениш стойката си когато вървиш или седиш. Създай навик за правилна стойка. Правилна стойка се заема най-лесно по следния начин:
-Вдигаш главата нагоре (погледа да ти сочи тавана), издърпваш раменете назад. След това отпускаш глава и раменете, така би трябвало да застанеш в натуралната стойка на тялото.

П.С. Прави стречинг, пак ще го кажа, защото е много важно. Поинтересувай се как се прави (ако не знаеш) и прави всеки ден, особенно за проблемните зони.

П.С.2. Също трябва да разбереш проблемите от къде точно идват. АКо идват от нещо свързано с мускули, всичко се оправя лесно, но с търпение. Виж проблемите, идват от другаде, не мога да ти помогна. Особенно това с таза и разликата в краката е притеснително. Потърси помощ от специалист в тези области.

DI

18.09.07
18:28

човече тя ако е със сколиоза над 45 градуса и е така от дете, направо ще се изправи.За такива неща се ходи на лекар, колкото и да си компетентен, след като случая не е пред теб не давай дистанцирани съвети, може да навреди

Прочети внимателно мнението ми преди да ме обвиняваш, че се правя на лекар. Всичко съм го написал много ясно, че аз и препоръчвам да иде на лекар. Всичко, което съм препоръчал е стречинг в една или друга форма!

19.09.07
10:50

А колко си висока,може и от това да е.

19.09.07
18:44

168 см съм, не смятам, че съм висока. А иначе това с правата пръчка явно е аналогично на коланите, които нося, но поне  няма да ме заболява ръката. Надявах се, че с тежките тренировки съм заякнала гърба и кръста, мислех да почна да правя и “добро утро”. Сега с тия неща, които излязоха наяве мога да си обясня защо развалям техниката на клека като сложа по-тежко. Накланям се на една страна и без да се усещам извъртам пръстите на десния крак по-настрани. Още не съм тръгнала на физиотерапия, ще го направя най-скоро, но ми се щеше да знаех как да променя тренировките.
Относно стречинга, занимавала съм се с каланетика, така че имам представа какво да правя. Ще пробвам и с това, а не само с просто загряване.

Мнението беше редактирано от peterinka на 19.09.07 18:46.

23.09.07
20:42

Определено е най добре да се консултираш с ортопед.
Относно тренировките стречинга е много добър вариант на който трябва да наблегнеш и според мен.Разтягай предната част на раменета и тренирай гърба.Иначе при проблеми като остеопороза се подбират упражнения който максимално натоварват мускулатурата.Целта е да се увеличи мускулната маса с която се увеличава и заздравява костната плътност.В тренировките си се ориентирала добре но не прекалявай с килограмите. Избягвай и флексия на трупа.
Наблегни на краката с клекове и напади.Не съм сигурен дали тягите са добра идея освен ако не правиш класическа мъртва тяга в която приклякаш с краката но държиш кръста прав и гръбнака в неутрална позиция.
Тренирай и абдукторите и екстензорите на бедрата тъй като те подобряват стабилността и страничната мускулатура.
Пак казвам , разтягай.Преди това загрявай добре но преди всичко Отиди На Ортопед.
Дано нещата се оправят ;)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1