21.09.07
12:14
Подготвям една статия и ми е нужна информация, по-скоро статистика, така че вашия глас е много важен. Ще се радвам и на коментари.
Кое е най-важното за един спортист (не само за културизма)
1. Генетика - (наследствените,природните дадености)
2. Постоянство - (волята, ината , упоритостта , ”сърце на спортист”)
3. Финансите – (възстановяване, тренировъчна база, екипировка)
4. Методиката – (треньора или системата за подготовка)
5. Средата – (влиянието на родители, приятели, обществото)
Знам ,че отговора е комплексен и не може да се гласува само за едно от тях. Дайте глас за това, което според вас е най-важно.
Благодаря на всички взели участие в анкетата!
Веселин Казаков
21.09.07
13:06
Всичко което си изброил е много важно .
Аз гласувах за постоянство(волята , ината , упоритостта ,” сърце на спортист”)
Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 21.09.07 13:09.
Нещата са комплексни. Ако в един момент едно е най-важното в друг ще бъде друго. Ако говорим за професионалните спортисти най-важното са финансите. Помня много случаи когато липсата на цветните хартийки е съсипвала не една и две кариери. Говорейки за непрофесионалния спорт обаче най-важното е постоянството. Балансиране между професионалните задължения, семейство и приятели, изкушенията на съвременния живот и спортните занимания си е доста сериозна работа изискваща големи усилия(поне за някои хора е така).
казано от BIG PICHAGA на 21.09.07, 13:06:
Всичко което си изброил е много важно .
Аз гласувах за постоянство(волята , ината , упоритостта ,” сърце на спортист”)
И аз.
Без No 2, всичко друго е напразно. :)
Аз добавям, че трябва и разум или може би да си умерено откачен би било по-правилно :roll:
21.09.07
20:58
Постоянство - (волята, ината , упоритостта , ”сърце на спортист”)
21.09.07
22:09
Под “Методиката – (треньора или системата за подготовка)” - това значи ли тренировъчния и хранителен режим или само самата тренировка?
(още не съм гласувал)
22.09.07
06:01
Колебая се между финанси и постоянство.Обаче гласувам за финанси защото колкото и постоянство да имаш без финанси ми се струва че няма да стане...
п.п а това става дума за бб.За другите спортове е повече постоянсто наистина.
Мнението беше редактирано от Ален Божинов на 22.09.07 06:03.
На първо място без да се замислям бих сложила постоянството.
Ии веднага след него - методиката,която си е много важна- и в лицето на треньора, и в като система - и двата фактора могат и трябва да извадят най-доброто от теб. От друга страна като се замисля в някои ситуации постоянството е функция от методиката. Така че и упоритостта и систематичността доста често вървят ръка за ръка.
Ако ти трябва още класация - бих ти написала така:
3то място: финансиите (важен фактор както за професионалистите, така и за непрофесионалистите, аспектите естествено са много) ; То сиреното и витамин С-то все се купуват....
4то - генетиката - тук имам предвид не само физиката, ами и характера - има хора които просто нямат никакво отношение към спорта. Тоест менталността като генетичен фактор.
5то: обществото - слагам го последно, защото можеш да си въпреки всички. Естествено едни разбиращи родители като основа е най-добрият вариант. А не разбиращи - често объркват. Казвам го от личен опит защо така се разминах с професионалната акробатика :-S когато бях 11-12 годишна, въпреки че един страхотен треньор ме бе харесал и работеше здраво с мен на Герена. Майка ми каза че ще стана тъпа и проста спортистка :shut: , ще си ударя главата (пък носех очила тогава, сега лещи) и в края на краищата ме спря. Бях малка и не проявих много инат тогва, за което понякога съжалявам. Когато открих фитнеса, това беше най-близко до темперамента на спортуването, което харесвам за себе си. И въпреки всички упреци в семейството ми че си губя времето и че съм станала прекалено мускулеста (което не е така) и съм си развалила грацилната фигура и въобще ужас.... аз си тренирам. Ето го “въпреки”-то. А ако намериш в сферата, с която се занимаваш, и приятели които те стимулират - ето това е много важно и тогава факторът общество може да отиде и на по-горна позиция. :)
Надявам се да не съм прекали с коментара и “искреното и личното” - ако е така моля за извинение. Дано съм и била полезна! Успех с анкетата - чакам с нетърпение да прочета какво ще напишеш. ;-P
Мнението беше редактирано от kozunak на 22.09.07 06:29.
22.09.07
08:27
Не разбрах само, дали говорим за професионален спортист или за такъв, но любител. Ако е за първото, моят отговор е финансите. Те ще осигурят средата, добрият треньор с методиките, а от там и самото постоянство. Наличието на желание не мисля, че трябва да го коментираме.
Постоянство - (волята, ината , упоритостта , ”сърце на спортист”), но мисля че и генетиката има голямо значение за успеха.. особено ако говорим за натурален билдър.
Аз гласувах за методиката - само добра програма, която работи за теб може да те изкара от застоя и да подобри резултатите. Чрез добра методика можеш да победиш и слабата генетика. После е вече яко хранене и възстановяване.
24.09.07
07:30
казано от Ради Хаджирадев на 21.09.07, 22:09:
Под “Методиката – (треньора или системата за подготовка)” - това значи ли тренировъчния и хранителен режим или само самата тренировка?
(още не съм гласувал)
Да, храненето според мен е по-голямата част от методиката.
24.09.07
08:42
казано от bgtrener на 24.09.07, 07:30:
казано от Ради Хаджирадев на 21.09.07, 22:09:
(още не съм гласувал)
Да, храненето според мен е по-голямата част от методиката.
Тогава гласувам за него. На първо място храненето, после генетиката, после тренировките.
25.09.07
23:13
постоянство му е майката,не бива човек да се отчайва,резултатите може да дойдат и след 3 години,а не както при някой негови фр-та да речем след 3 дена,но ще дойдат,не бива да има отказване ;)
26.09.07
11:21
казано от Pipo43346 на 25.09.07, 23:13:
постоянство му е майката,не бива човек да се отчайва,резултатите може да дойдат и след 3 години,а не както при някой негови фр-та да речем след 3 дена,но ще дойдат,не бива да има отказване ;)
А защо не след 10 години? Всеки който се занимава със културизъм знае , че 3 години са много малко за оформянето на състезател. Ся ше има отговори за химията и и “зависи”.
Но ако говорим за спортисти състезатели във който и да е спорт 3 години са много малко.
26.09.07
11:41
Ако говорим за профисионален спорт - генетика.
Ако говорим за любителски, там най-важно си е желанието.
26.09.07
13:39
казано от bgtrener на 26.09.07, 11:21:
казано от Pipo43346 на 25.09.07, 23:13:
А защо не след 10 години? Всеки който се занимава със културизъм знае , че 3 години са много малко за оформянето на състезател. Ся ше има отговори за химията и и “зависи”.
Но ако говорим за спортисти състезатели във който и да е спорт 3 години са много малко.
хахах а ти кво каза... желание да има,т’ва е най - важното.Един от моя клас(гребец) с метан и др инжекци не за 3 години,а за едно лято стана с ръка 48 и колкото е голям нагоре 176… топлкова е и на страни...,като тъборетка е за едно лято и това не е от ген или от там както искаш го наричай,а е от желание ДА СЕ НАБОЦКА по - бързо да стане як.Ако има желание има и бързи и хубави резултати ;) Са вярно,че не може само с желание,трябва и акъл,но основното е желанието.Имали го,има ли правилно изпълнение на тренировките всичко ще си дойде на мястото ;) Вече друг е въпроса какво жение ще се гледа,демек зависи от човека.Примерно един билдър има желание да стане като Рони,аз има желание да стана като мен си,да имам иделано тяло,изчистено отвсякъде,стегнато...
Нищо не може да се постигне без постоянство дори всичко останало да е на лице.
26.09.07
19:56
казано от SteFFo на 26.09.07, 17:39:
Нищо не може да се постигне без постоянство дори всичко останало да е на лице.
Виждам че темата се превърна в едно общо и задружно
ако блъскаме 10тина години и ние ще станем яки като *химиците* “
Вижте какво сега ,постоянството е много важен фактор ,но той изобщо не е важен в спорта!!!
чудите се за какво говоря ли ? ами сега ще ви кажа
постоянство е да си купуваш вестник всяка сутрин или да ходиш да тичаш ,това е един вид запазване на формата
традиционализъм ,ежедневно занимание това е постоянство
В спорта за да се РАЗВИВА човек са важни стремежите ,амбицийте му защото ако той не се стреми към определени цели
постоянството ще граничи с фанатизъм - сезифови усилия при неясна цел
Разберета ако искате да постигнете нещо в спорта ,пък и в живота не е важно колко време ще тренирате
ще работите ще учите ,иска се мислене !
За една година добре обмислени тренирвоки може да постигнете колкота за 5 години
механично трениране
защото ако не внасяте новости във ВСЯКА тренирвка няма да имате напредък
нови упражнения нов брой серий само така мускула ще се деадаптира разберете правите ли повече от 2-3 пъти една и съща тренирвока лег тяга или тем подобни организмът привиква ,разбира се вредната адаптация
е много разтеглен във времето процес но това значи ли това че трябва да се задоволяваме с една постепенно затихваща мускулна хипертрофия
смятам че разнообразието е ключът към бодибилдинга ,а
най-важното в спорта са АМБИЦИЙТЕ
пиша по повод резултата от анкетата
Ще си формулирам отговора кратко и ясно :
най-важни в спорта са целите ,колкото по-високи цели гоним толкова по-големи резултати ще постигаме
Мнението беше редактирано от rumen.s на 26.09.07 19:57.
26.09.07
23:03
има нещо вярно за целите,но не ли именно постоянството фактора който ни кара да се борим за една цел ? Нима ако не сме постоянни ще постигнем това което искаме,аз не мисля така ;)
27.09.07
05:40
Най-важното според мен е да повярва в себе си !
28.09.07
08:26
Каквито и цели да си поставиш, ако не ги гониш с упоритост и постоянство... къде ли ще стигне?!
28.09.07
10:58
Постоянство.
29.09.07
11:28
Постоянството, защото не може винаги да си във форма, колкото и пари да имаш, какъвто и треньор да те подготвя. Лични, служебни проблеми пречат и на професионалните спортисти, какво остава за другите. А и самият спорт-хранене по часовник, спане по часовник, живот по часовник могат да те скапят и настроят негативно към тренировките. Тогава, ако нямаш воля, упоритост и постояннство, какво ще правиш? Тези качества са необходими, за да се поддържа висока мотивация и да се побеждава.
30.09.07
00:10
казано от qvkata на 29.09.07, 11:37:
А като нямаш пари къде утиваш....
на лостовете в някое даскало и правиш лицеви у вас ;)
30.09.07
09:04
Ами да, и с малко пари можеш да поддържаш прилична форма, не говоря за нещо сериозно и да се състезаваш, но поне прилично можеш да изглеждаш, ако имаш воля и полагаш усилия за това. А колкото и пари да имаш, като те мързи и искаш всичко да стане за един ден, нищо няма да постигнеш.
Мисля, че ако човек иска да постигне нещо на сравнително по-високо ниво, било то в сверата на спорта или каквато и друга област. Едно е най-важното - воля и твърдост в решителния момент.
Защото именно когато искаш нещо по-сериозно винаги има моменти в които ти става много трудно и ти идва да зарежеш. Тогава не си ли страшно твърд и да продължиш напред нищо друго не може да ти помогне.
Всеки, които се е борил да постигне нещо добро го знае.
02.10.07
15:11
казано от Pipo43346 на 30.09.07, 00:10:
казано от qvkata на 29.09.07, 11:37:
А като нямаш пари къде утиваш....
на лостовете в някое даскало и правиш лицеви у вас ;)
Точно!
Който има желание си намира начин, който няма желание си намира управдание!