13.10.07
09:35
Пресите зад врат удрят повече средното рамо, а пресите с дъмбел удрят повече предното.Ако в тренировката си включиш преси зад врат + разтваряне в страни на средното рамо идват към 8 серии, спрямо по 3-4 на другите.Ако правиш пък преси с дъмбел можеш ли да разчиташ. че ще имаш развитие в средното рамо само от тях или трябва допълнително да го натоварваш?И като цяло кой вид предпочитате вие, моля аргументирайте се :)
13.10.07
10:43
Преси зад врат не правя. И на никой не препоръчвам да прави.
Най - добрия вариант за мен са раменните преси с щанга предврат. След това разтваряне встрани.
Иначе между дъмбели и щанги не мога да кажа кое точно предпочитам. Редувам ги и мисля, че така ми идва най - добре.
13.10.07
11:57
Аз предпочитам дъмбели.
Аз пък май съм заклет фен на пресите зад врат, но нека да съберем още малко мнения.А Jorku аз споменах, че следващата седмица почвам по сплит с рамо и трицепс в един ден и мисля така да ги правя както каза ти .. щанга пред врат/преси с дъмбели после разтвяне в страни и накря задно рамо..
13.10.07
13:47
Щанги
13.10.07
13:56
казано от RedWalker на 13.10.07, 13:22:
Аз пък май съм заклет фен на пресите зад врат, но нека да съберем още малко мнения.А Jorku аз споменах, че следващата седмица почвам по сплит с рамо и трицепс в един ден и мисля така да ги правя както каза ти .. щанга пред врат/преси с дъмбели после разтвяне в страни и накря задно рамо..
Вчера правих така:
пек - бек за задно рамо
раменни преси
разтваряне встрани
Всичко по 4 серии и 8-12 повторения. Просто ти давам идея. Започнах със задното рамо защото то ми е най - зле(както на повечето хора май).
13.10.07
13:58
Да, но ква е разликата дали Ке го направиш първо или последно
казано от Cord на 13.10.07, 13:58:
Да, но ква е разликата дали Ке го направиш първо или последно
Ще го натовариш по-качествено ‘на свежо’, както се казва.
разликата е ,че на 1-во упражнение можеш да сложиш много повече кг. от колкото на последно
13.10.07
19:25
Гласувам с две ръце за дъмбелите:
1. Дъмбелите позволяват по-голяма амплитуда на движението
2. При движението с дъмбели всяка ръка работи независимо от другата
Лост не ползвам.
13.10.07
20:30
Предпо4итам дъмбелите и в пове4ето слу4аи тренирам рамото с дъмбели но от време на време правя раменна преса с лост, но никога зад врат.
13.10.07
20:35
казано от Jorku на 13.10.07, 13:56:
казано от RedWalker на 13.10.07, 13:22:
Вчера правих така:
пек - бек за задно рамо
раменни преси
разтваряне встраниВсичко по 4 серии и 8-12 повторения. Просто ти давам идея. Започнах със задното рамо защото то ми е най - зле(както на повечето хора май).
от време на време тренирам така рамото, първо с малките мускулни групи в суперсерии и накрая раменна преса с дъмбели.Тази тренировка я бях видял в един бр на сп. Олимп която Джеи Кътлър я препоръ4ваШе на на4инаештите.
Мога да я пусна утре
Мнението беше редактирано от Георги Гайдов на 13.10.07 20:39.
Аз в момента правя 2 директни упражнения за рамо - раменни преси с щанга зад врат прав - като правя 5 серии качване/слизане на килограмите, като през определен период ги сменям с военни преси прав, и разтваряне встрани с дъмбели дроп сет, като двете упражнения съм ги вмъкнал при други мускулни групи и ги правя в различни дни.
Не харесвам много пресите с дъмбели, защото при максимални килограми играят ръцете и може да се контузиш.
През първият месец тренировката ми за рамо се състоеше в това-преса със щанга зад врат,повдигане на дъмбел за предно рамо,после за странично и накрая за задно рамо.След като е промених махнах щангата,по голямо натоваране чувствам с дъбел и всяко упражнение което правя е 3 серии и накрая правя изпомпваща с по малка тежест колкото мога.Така натоварвам достатачно рамото и имам голям напредък.Понякога включвам и хеликоптера.
14.10.07
05:35
Зад врат не препоръчвам на никой. Неестествена позиция на тялото = голям риск от травма.
Иначе лост или дъмбели - има ли значение, важни са упражненията. Примерно странична преса с лост ще е доста трудно :)
14.10.07
13:31
Аз лично правя със щанга но и дъмбелите не са лош вариант.Даже май и аз съм на мнение че по-свободна тежест е по-добре.
Иначе зад врат правех малко но както дърпането на скрипец зад врат (за гръб) не се препоръчва особено , същото се отнася и за пресите. Вероятността от трявма е доста голяма.
Така.. ако сега направим един общ извод от всичко изписано излиза, че няма смисъл от пресите зад врат.А що се отнася до военната преса и дъмбелите е препоръчително да се редуват през тренировка за по-добър резултат.Благодаря на всички за мненията :)
казано от RedWalker на 14.10.07, 18:17:
Така.. ако сега направим един общ извод от всичко изписано излиза, че няма смисъл от пресите зад врат.А що се отнася до военната преса и дъмбелите е препоръчително да се редуват през тренировка за по-добър резултат.Благодаря на всички за мненията :)
Не мисля че няма смисъл от пресите зад врат, те при мене дават най - добър ефект като развиване на раменете, такъв ефект не дават нито военните нито пресите с дъмбели по различни причини.Ще изкажа едно наблюдение което съм направил в мойта зала всички които вдигат големи тежести на лежанки правят задължително и кофички и раменни преси зад врат - като имам предвид 100+кг зад врат, тея три упражнения се подпомагат взаимно и прогреса е по - лесен.
Въпроса е че ги правят внимателно за да не се контузват, пресите зад врат не са вредно упражнение сами по себе си просто са по - рискови затова трябва да се внимава повече с тях особено в негативната част, но това важи и за всички наистина ефективни упражнения - те са по - опасни от другите, по-голям риск - по-голяма адаптация на тялото, нито кляканията, нито тягата или лежанката са безопасни или по безопасни от другите упражнения за съответните мускулни групи - те са си най - рисковите въпроса е че ако се изпълняват с внимание, правилно няма кой знае какъв риск същото важи и за пресите зад врат.
16.10.07
10:20
Досега правих само преси с дъмбели, но от няколко тренировки включих и пресите с щанга. Лично на мен ми действат по-добре пресите с дъмбел, но съм решил да ги редувам за разнообразие. Иначе най-голям прогрес в раменете постигнах с разтварянето с дъмбели встрани.
Зад врат не съм опитвал и не мога да се произнеса по въпроса дали е хубаво да се прави. Мисля, че ако се прави с малка тежест не е страшно, но...
21.10.07
20:35
Не разбрах защо сте противници на пресите зад врат? Аз само такива правя и досега не съм имал никакви проблеми с тях
Ами защото трябва бавно да се спуска надолу и ако усетиш болка, веднага да прекратиш спускането.Истината е че правих по рано раменни преси на машина и после го смених с това зад врат - резултата е че увеличих работната тежест.
казано от Alkorin на 16.10.07, 08:22:
казано от RedWalker на 14.10.07, 18:17:
Не мисля че няма смисъл от пресите зад врат, те при мене дават най - добър ефект като развиване на раменете, такъв ефект не дават нито военните нито пресите с дъмбели по различни причини.Ще изкажа едно наблюдение което съм направил в мойта зала всички които вдигат големи тежести на лежанки правят задължително и кофички и раменни преси зад врат - като имам предвид 100+кг зад врат, тея три упражнения се подпомагат взаимно и прогреса е по - лесен.
Въпроса е че ги правят внимателно за да не се контузват, пресите зад врат не са вредно упражнение сами по себе си просто са по - рискови затова трябва да се внимава повече с тях особено в негативната част, но това важи и за всички наистина ефективни упражнения - те са по - опасни от другите, по-голям риск - по-голяма адаптация на тялото, нито кляканията, нито тягата или лежанката са безопасни или по безопасни от другите упражнения за съответните мускулни групи - те са си най - рисковите въпроса е че ако се изпълняват с внимание, правилно няма кой знае какъв риск същото важи и за пресите зад врат.
Аз както съм написал и по-горе също съм привърженик на пресите зад рамо, но има 4 серии преси на средното рамо + 4 серии разтваряне в страни идват 8 серии на това средно рамо, затовра съм решил да правя малко дъмбели/военни преси и ще видим дали ефектът ще е по-добър.
Моля тези, които гласуват в анкетата да се обосноват.Има 47 гласове и 15-20 мнения на едни и същи ;)
Аз съм твърдо “за” пресите за рамо с щанга зад врат! Някой от вас казват, че не било естествено положението на тялото и затова имало опасност от травми. А да не би положението на тялото при гребане с щанга или при “мечка” да е естествено, а спор няма че са едни от най-добрите упражнения за гръб. Аз лично при преси с щанга зад врат пускам лоста докато опре до трапеца (което си е въпрос на очупване на ставата според мен) и не го изтласквам догоре, а оставям леко свити лактите в горно положение. Винаги чувствам страхотно натоварване в рамото. Естествено правя и с дъмбели и съм много доволен от натоварването. . Изобщо аз съм голям любител на въртенето на упражненията през около 4-5 седмици, което за мен е основния начин да стресираш мускула (не говоря само за рамо).
Личното ми мнение е, че ако сте решили да изградите силно, здраво и внушително рамо, без тези преси не може да стане. Здраве и успех на всички! :coolsmile:
23.10.07
11:01
Може може :) Така може да спорим до утре, но не това е целта на поста ми.
Какво не одобряваш при гребането с щанга и мечката? Искам аргументация защо те да не са естествени движения.
23.10.07
11:03
Bumer тук бъркаш, защото не положението на тялото, а на ставата не е естестено, а при гребането си е. Според мен най-добре е като редуваш дъмбелите със щанга, все пак трябва да се разнообразява от време на време.
Мнението беше редактирано от difference на 23.10.07 11:06.
казано от Jorku на 23.10.07, 11:01:
Може може :) Така може да спорим до утре, но не това е целта на поста ми.
Какво не одобряваш при гребането с щанга и мечката? Искам аргументация защо те да не са естествени движения.
Не съм казал, че не ги одобрявам! Даже напротив, написал съм, че за мен са едни от най-добрите упражнения за гръб, но това няма значение. За споренето си прав, а за аргументацията: не са естествени движения, защото положението на гърба и кръста не е естествено, т.е. на една от най-важните да я наречем стави. Все пак, като седим на стол, не сме с изпънат като струна гръб (освен ако не сме при английската кралица де ;-) ) , а като чакаме рейс на спирката не седим приведени с изнесен назад задник :-) . Даже ако питате мен по-често се налага да извъртаме ръце в рамото подобно на положението при преса (при протягане или при опит да вземем нещо от масата отзад без да се завъртаме), отколкото да приклякаме с изпънат гръб. Надявам се, че приемате аргументацията ми. Ако не нямам нищо против да продължим обсъждането. :)
23.10.07
15:16
Целта е да си навредиш възможно най - малко. Това ще значи да ти е прав гърба. Иначе опората е по слаба. | и ( кое ти изглежда по - стабилно?
И двете разбира се.Не знам що ви е толкова страх от тия преси зад врат.Прекрасно упражнение за маса на рамото,стига да се прави по определен начин и стриктно и проблеми няма да имаш.А го правя от години и никога не съм имал контузии.Обикновено правя една тренировка с дъмбели и следващата с щанга зад врат.Милитъри пресите са много добро упражнение ,но пресите зад врат ги предпочитам...без да искам създадох друга анкета ;-) По принцип съм фен на дъмбелите,но за раменете ползвам и щангите
казано от Jorku на 23.10.07, 15:16:
Целта е да си навредиш възможно най - малко. Това ще значи да ти е прав гърба. Иначе опората е по слаба. | и ( кое ти изглежда по - стабилно?
Jorku, извинявай ама започнахме да говорим за две различни неща! Опората е едно, естественото положение на тялото е друго. Ако трябва да сме точни, най-важното е проекцията на центъра на тежестта да не излиза извън основата. Иначе целта винаги е да си навредиш възможно най-малко, така че не е необходимо да обсъждаме защо е такова положението на тялото при дадено упражнение. В тази връзка при пресите с щанга, опората е доста добра. Ако пък толкова се притеснява някой, че лоста ще се залюле назад и ще доведе до контузия - да ползва Смит-машина. Там няма такава опасност! Колкото до дъмбелите, не ми се отваряше дума за това, ама айде: при последните повторения почти винаги започваш да клатиш тежестта в горна мъртва точка. И моето мнение е, че също има опасност от прекалено накланяне назад и опасност от контузия. При лоста е значително по-лесно да компенсираш това.
Честно казано, за мен пресите с дъмбели са добро упражнение поради причината, която изтъкнахте по-нагоре, а именно: изолиращи са, т.е. всяко рамо се оправя само за себе си. Затова ги редувам с лоста през определено време. :)
Мнението беше редактирано от Bumer на 24.10.07 11:42.