18.10.07
20:37
Мисля,че е време да се науча ка се прави това упражнение,някой ще ме светне ли какво точно е движението и кога трябва да почна да отлепям щангата от земята :) Гледах клипчето в сайта,което е прикрепено към статията в раздел упражнения,но нещо нищо не зацепих,не мога да му разбера движението на точ човек,опитвах вчера и оня ден и чувствах напрежение в корема и гърба,като кляках после с щамгата в краката,абе изобщо навсякъде ахха :)
18.10.07
21:02
Най - добре ще е да попиташ някой по - напреднал от залата ти как да го правиш.
18.10.07
21:07
казано от Jorku на 18.10.07, 21:02:
Най - добре ще е да попиташ някой по - напреднал от залата ти как да го правиш.
Да де,аз за т’ва питам тука във форума,защото на зала не ходя....
18.10.07
21:14
http://www.exrx.net/WeightExercises/GluteusMaximus/BBDeadlift.html
Общо взето гледаш гърба да е прав и винаги да гледаш напред. Никога надолу.
18.10.07
23:46
Благодаря :) ако има проблеми ще питам пак :)
Филмчето, към което ти е дал линк Jorku, много точно показва движението при мъртва тяга. Като за начало го прави с много лека тежест за да свикнеш. най-важното е да държиш гърба прав по време на цялото упражнение. И като за начало не ползвай колан. Той става необходим при по-големи тежести. Аз лично до 100-110 кг не ползвам. Успех! ;-)
19.10.07
08:34
Ако го прави грешно то тогава коланът ще бъде последното нещо, което го пази от контузия,така че не съм много сигурен..
Изискванията за тягата са следните:
1.стъпалата трябва да са на едно разтояние, единия не трябва да е пред другия и да са на разтоянието на раменете
2.хвата трябва да е по - широк от разкрача
3.когато ще вдигаш щангата трябва да е максимално близо до тялото - до глезените
4.когато заставаш в позиция за вдигане трябва да си клекнал и погледа ти да е леко нагоре а ръцете изпънати а гърба изправен с лека чупка навътре в кръста
5.вдигай с краката а не с кръста, когато се изправиш с щангата до едно положение тогава включи кръста и продължавай да гледаш леко нагоре
6.гледай нагоре!!! и изпъни тялото назад докато се извие в дъга - в това положение всички мускули контрахират максимално за да поддържат огромната тежест
7.продължавайки да гледаш леко нагоре приплъзни тежеста по тялото и свий колената като държиш гърба изправен
8.пусни щангата до към 2 пръста над пода и задръж 1-2 секунди без да я пускаш на земята, после вдигни пак.
Мнението беше редактирано от Alkorin на 19.10.07 11:46.
Alkorin,
имам два въпроса: 1. Как дишаш и 2. Отпускаш ли раменете след като изпънеш гърба в най-горната точка :)
казано от vlade на 19.10.07, 11:49:
Alkorin,
имам два въпроса: 1. Как дишаш и 2. Отпускаш ли раменете след като изпънеш гърба в най-горната точка :)
1.дишаш трудно - шегичка :) както при всички упражнения издишваш при концентричната част и вдишваш при ексцентричната т.е. издишаш докато вдигаш може и горе да задържиш за секунда две и да си поемеш няколко пъти въздух.
2.никога не отпускаш раменете въобще никога не отпускаш каквото и да било, тягата е упражнение което държи цялото ти тяло в постоянно напрежение.
Мнението беше редактирано от Alkorin на 19.10.07 11:56.
Определено не се изказах като хората ;) Имам предвид изтегляш ли раменете назад и надолу? А за дишането питам заради въздуха, който се поема в корема в началото. Ако той помага за стабилизиране на гръбначния стълб - в процеса на движението ли се изпуска, или след като е приключило :) И има ли значение избощо или се втелясвам ;)
Мнението беше редактирано от vlade на 19.10.07 12:09.
Абе няма чак такова значение тялото само се нагажда - забелязъл съм при големи тежести че задържам въздуха и горе го изпускам тъй като напрежението е много голямо но това сам ще го усетиш, да раменете и не само раменете ами и целия гръб се изпъва назад в пиковата точка - най - горе.