24.10.07
14:38
Имам си програма, но незнам как да я правя. В смисъл правя си упражненията както си им е реда, но мисля че това не е правилно.
Сега правя 5-10 мин. загрявка и после почвам последователно да си правя серийте с почивка по 20-40 сек между две серии. Това правилен начин на изпълнение ли е или трябва да променя нещо?
Правилен е. Може и да почиваш по минута , минута и половина. Но то си е както ти го чувстваш.
24.10.07
22:55
Минута почивка. Другото е така.
м аз не виждам смисъл да почива по 3 мин ?
аз поне почивам по 20-30сек до минута макс
Почивката попринцип зависи от целите.Може би една от най-добрите почивки е между минута или минута и половина.
Имаше някакво изследване по въпроса... май извода беше, че оптимума за почивка м/у сериите при тренировка, която не гони нещо специфично е 2 минути :)
Мнението беше редактирано от vlade на 25.10.07 11:18.
Само искам да попитам тези, които казват, че 2-3 мин са много и трябва почивката да е между 30 сек и 1 мин: вие по колко време почивате при тренировки в пирамида за маса? За по-нагледно: пирамида за гърди - 15 повт.(загрявка)+ 10/8/6/4/2/1 (аре може и без единицата)+10повт. за разпускане.
За протокола - не се заяждам, просто питам!
25.10.07
11:33
Аз се старая да почивам 60 секунди винаги + 15 секунди “монтиране” за следващата серия (това време малко хора го броят). При много тежки упражнения (тяга и клек са в тази категория при мен), почивам 120 секунди + 15-30 за монтаж.
По принцип това темпо ми беше като принцип, но от 5-6 седмици го следя по часовник. Силата спадна с около 15-20%, но за сметка на това тренировката по мое мнение е много по-пълноценна. Това, което ми харесва е, че с по-малко тежести постигам същото натоварване, а същевременно съхранявам ставите. Напоследък го чета на доста места като “съвет от звездите”.
За мене оптималната почивка е около 3 мин при базовите упражнения, при клека и тягата с големи килограми 5-6 минути, а при изолиращи упражнения може и 1.30 мин - 2 мин.