Въпрос: Приспивателни...

20.12.04
16:50

Така,
обиковено се въздържам да задавам такива леймърски въпроси, но все пак - ако някой може да ми отговори, нека го направи, моля:
дайте идея за ефективно приспивателно без много странични ефекти...
(имам проблеми със заспиването...)

20.12.04
17:45

Билкови чайчета.. има такъв с мото “за добър сън”... потърси го :)
Не си и помисляй за преспивателни, тъй като ще станеш зависим от тези хапчета... най-добрият вариант е да ревизираш храненето си.. вероятно консумираш много възбуждащи напитки, пиеш витамини късно през деня.. или нещо друго, което ти нарушава сънят. Т.е. не търси с какво да се преспиш, а намери и отстрани причината за липса на добър сън!

20.12.04
19:58

Мелатонинът е суплементът от спортните добавки, който подобрява съня. За ZMA също се твърди същото, но за вечерния вариант, тъй като има и дневен в който има възбуждащи вещества.
Вечерно време е добре да консумираш храни, съдържащи триптофан - такива са млякото, месото, другите не си ги спомням :D .
Причините за нарушения в съня могат да са от най-различен характер, основното е да отстраниш причината, всякакви добавки само могат леко да помогнат, хапчета от рода на успокоителните не те съветвам да опитваш въобще, ползата от тях е малка, даже и да заспиш съня не е качествен, така че все тая.
Понеже и аз съм имал затруднения със съня, всъщност тези затруднения бяха една от причините да започна да тренирам, бих казал че според мен най-важното е изградения навик - лягаш си по едно време и ставаш по едно време, с времето организма влиза в цикъл и започва да излъчва “приспивен” сигнал в този час. Естествено алкохол, цигари, кафета, и други изкуствени възбудители трябва да се сведат до абсолютния минимум. Преди лягане чети книга вместо да гледаш телевизия. Това комбинирано с тренировки и хранене при мен отстрани нарушенията в съня за 1-2 месеца и оттогава да чукам на дърво не съм имал проблеми. Ако имаш др въпроси, можеш да ми пратиш и лс. Успех!

Само да дам няколко съвета за отпускане:
-не пийте чай или кафе след 6 часа вечерта
-Пийте съвсем малко алкохол вечер ако изобщо ви се налага
два часа преди лягане започнете да се отпускате както умствено така и физически.Насилието и кървавите сцени който вървят по телевизията, не са идеалното средство за релаксиране на съзнанието по-добре излезте на разходка послушайте тиха музика прочетете списание(не за фитнес)  или книга.
-създайте си установен ред на лягане лягайте си в определено време
-не взимайте преспивателни хапчета освен ако не ви се налага и само за кратък период от време те притъпяват мозъка и омаломощяват нервите така сънят не е достатъчно освежаващ
-не подремвайте следобед спестете си съня до вечерта
-избягвяайте нощните забавление те разстройват режима на  организма ви и той се нуждае от време за да се адаптира
-не увеличавайте работния си ден за сметка на съня си
-успокоявашо действа и масаж, особенно лекият
-не е лошо помешението в което ще спите да е добре проветрено

20.12.04
23:09

Точно “Мелатонин” не пий, защото организмът произвежда това вещество и ако го приемаш по изкуствен начин, ще се намали още повече производството от организма. Не случайно приспивателни се пият само инцидентно!!

20.12.04
23:23

пия по 500 грама кафе на ден (за да мога да отлепя), но се старая да го изпивам преди 10 часа сутринта (не само не след 18.00 :) )

за тази вечер си взех чайче от маточина и ментово чайче...

мерси за съветите, който има, да дава още =)

21.12.04
02:47

[quote author=“Leo”]пия по 500 грама кафе на ден (за да мога да отлепя), но се старая да го изпивам преди 10 часа сутринта (не само не след 18.00 :) )

за тази вечер си взех чайче от маточина и ментово чайче...

мерси за съветите, който има, да дава още =)

Незнам каква е концентрацията.. (предполагам, че не говориш за грамаж кафе а за милилитри)  :D Това са около 5 нормални кафета.. доста са :) Това което ти препоръчвам, е да спиш по минимум 8 часа и за около 4-5 месеца да свалиш кафетата от 5 на 1-2.. бавно и постепенно. Аз пиех по 3 кафета.. сега 1 ми е достатъчно :)

21.12.04
03:15

концентрацията е 2 супени лъжици (с хълмче, без връх) нес кафе...
онзи ден бяха 4 =/
опитах това лято да го намаля, минах уж на зелен чай първо - все пак кофеинът там е по-малко... после идеята беше да спра съвсем...
но се оказва, че не съм трудоспособен без някакъв стимуант...
а съм и с доста ниско кръвно сутрин. доста, доста.

21.12.04
11:31

аз като пийна 1 чаена лъжица нес и ме цепи глава - а иначе пия по 2 кафета (обикновени) на ден без проблем. Четох някъде, че след 24 часа 25% от кофеина още е в теб...така 4е не ми е чудно защо не можеш да спиш. Иначе за мен най-добро приспивателно е 1 таблетка валериана, но до този вариант прибягвам много рядко и при тежки случаи. Ама най-добре намали кафето.  :D

21.12.04
17:17

Страшно много ти е кафето.. особено като се има впредвид, че е Нес. Едно кафе ще ти е напълно достатъчно, но ги намали бавно, че организмът ти е привикнал.

30.12.04
17:24

На мен не ми пречи изобщо нито на спането нито на кръвното пия между 400-600 течност на ден и ми се е случвало следобед докато си го изпия да заспя пред компа докато ви пиша :oops:

30.12.04
17:46

Да, но има разни хора, просто твоята нервна система djgorgio е различна, така както е различна структурата на тялото ти.
Аз например, ако пия кафе следобед, нощта направо трябва да я отпиша за сън.
Perlsite обаче е ужасно прав, че намаляването трябва да стане постепенно, иначе организма получава сигнал за стрес и не се знае накъде ще го избие, от опит го потвърждавам.

30.12.04
22:37

А аз не мога да разбера въобще за какво сте ги почнали тез кафета , само вреди - аз сам на 16 и ако съм изпил 5 кафета през живота си ще е рекорд (не говоря за детско кафе де...)

31.12.04
00:46

Ама верно се изказваш неподготвен (в случая непрочел) кафето спомага за по доброто топене на мазнини сутрин на гладно а в темата става въпрос за приспивателни но както винаги се отклонихме

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1