20.12.04
16:50
Така,
обиковено се въздържам да задавам такива леймърски въпроси, но все пак - ако някой може да ми отговори, нека го направи, моля:
дайте идея за ефективно приспивателно без много странични ефекти...
(имам проблеми със заспиването...)
Билкови чайчета.. има такъв с мото “за добър сън”... потърси го :)
Не си и помисляй за преспивателни, тъй като ще станеш зависим от тези хапчета... най-добрият вариант е да ревизираш храненето си.. вероятно консумираш много възбуждащи напитки, пиеш витамини късно през деня.. или нещо друго, което ти нарушава сънят. Т.е. не търси с какво да се преспиш, а намери и отстрани причината за липса на добър сън!
Мелатонинът е суплементът от спортните добавки, който подобрява съня. За ZMA също се твърди същото, но за вечерния вариант, тъй като има и дневен в който има възбуждащи вещества.
Вечерно време е добре да консумираш храни, съдържащи триптофан - такива са млякото, месото, другите не си ги спомням :D .
Причините за нарушения в съня могат да са от най-различен характер, основното е да отстраниш причината, всякакви добавки само могат леко да помогнат, хапчета от рода на успокоителните не те съветвам да опитваш въобще, ползата от тях е малка, даже и да заспиш съня не е качествен, така че все тая.
Понеже и аз съм имал затруднения със съня, всъщност тези затруднения бяха една от причините да започна да тренирам, бих казал че според мен най-важното е изградения навик - лягаш си по едно време и ставаш по едно време, с времето организма влиза в цикъл и започва да излъчва “приспивен” сигнал в този час. Естествено алкохол, цигари, кафета, и други изкуствени възбудители трябва да се сведат до абсолютния минимум. Преди лягане чети книга вместо да гледаш телевизия. Това комбинирано с тренировки и хранене при мен отстрани нарушенията в съня за 1-2 месеца и оттогава да чукам на дърво не съм имал проблеми. Ако имаш др въпроси, можеш да ми пратиш и лс. Успех!
20.12.04
20:21
Само да дам няколко съвета за отпускане:
-не пийте чай или кафе след 6 часа вечерта
-Пийте съвсем малко алкохол вечер ако изобщо ви се налага
два часа преди лягане започнете да се отпускате както умствено така и физически.Насилието и кървавите сцени който вървят по телевизията, не са идеалното средство за релаксиране на съзнанието по-добре излезте на разходка послушайте тиха музика прочетете списание(не за фитнес) или книга.
-създайте си установен ред на лягане лягайте си в определено време
-не взимайте преспивателни хапчета освен ако не ви се налага и само за кратък период от време те притъпяват мозъка и омаломощяват нервите така сънят не е достатъчно освежаващ
-не подремвайте следобед спестете си съня до вечерта
-избягвяайте нощните забавление те разстройват режима на организма ви и той се нуждае от време за да се адаптира
-не увеличавайте работния си ден за сметка на съня си
-успокоявашо действа и масаж, особенно лекият
-не е лошо помешението в което ще спите да е добре проветрено
Точно “Мелатонин” не пий, защото организмът произвежда това вещество и ако го приемаш по изкуствен начин, ще се намали още повече производството от организма. Не случайно приспивателни се пият само инцидентно!!
пия по 500 грама кафе на ден (за да мога да отлепя), но се старая да го изпивам преди 10 часа сутринта (не само не след 18.00 :) )
за тази вечер си взех чайче от маточина и ментово чайче...
мерси за съветите, който има, да дава още =)
[quote author=“Leo”]пия по 500 грама кафе на ден (за да мога да отлепя), но се старая да го изпивам преди 10 часа сутринта (не само не след 18.00 :) )
за тази вечер си взех чайче от маточина и ментово чайче...
мерси за съветите, който има, да дава още =)
Незнам каква е концентрацията.. (предполагам, че не говориш за грамаж кафе а за милилитри) :D Това са около 5 нормални кафета.. доста са :) Това което ти препоръчвам, е да спиш по минимум 8 часа и за около 4-5 месеца да свалиш кафетата от 5 на 1-2.. бавно и постепенно. Аз пиех по 3 кафета.. сега 1 ми е достатъчно :)
концентрацията е 2 супени лъжици (с хълмче, без връх) нес кафе...
онзи ден бяха 4 =/
опитах това лято да го намаля, минах уж на зелен чай първо - все пак кофеинът там е по-малко... после идеята беше да спра съвсем...
но се оказва, че не съм трудоспособен без някакъв стимуант...
а съм и с доста ниско кръвно сутрин. доста, доста.
21.12.04
11:31
аз като пийна 1 чаена лъжица нес и ме цепи глава - а иначе пия по 2 кафета (обикновени) на ден без проблем. Четох някъде, че след 24 часа 25% от кофеина още е в теб...така 4е не ми е чудно защо не можеш да спиш. Иначе за мен най-добро приспивателно е 1 таблетка валериана, но до този вариант прибягвам много рядко и при тежки случаи. Ама най-добре намали кафето. :D
Страшно много ти е кафето.. особено като се има впредвид, че е Нес. Едно кафе ще ти е напълно достатъчно, но ги намали бавно, че организмът ти е привикнал.
На мен не ми пречи изобщо нито на спането нито на кръвното пия между 400-600 течност на ден и ми се е случвало следобед докато си го изпия да заспя пред компа докато ви пиша :oops:
Да, но има разни хора, просто твоята нервна система djgorgio е различна, така както е различна структурата на тялото ти.
Аз например, ако пия кафе следобед, нощта направо трябва да я отпиша за сън.
Perlsite обаче е ужасно прав, че намаляването трябва да стане постепенно, иначе организма получава сигнал за стрес и не се знае накъде ще го избие, от опит го потвърждавам.
А аз не мога да разбера въобще за какво сте ги почнали тез кафета , само вреди - аз сам на 16 и ако съм изпил 5 кафета през живота си ще е рекорд (не говоря за детско кафе де...)