05.12.07
16:16
Кое е според вас най-доброто упражнение за средно рамо, с малка вероятност от травма? Правя дъмбели встрани, но ми се товари повече трапеца отколкото рамото. :shut:
05.12.07
17:19
Да не би да ползваш твърде тежки дъмбели, за да усещаш такова натоварване в трапеца? Аз щях да кажа точно това упражнение по принцип, макар да съм на мнение, че в сферата на фитнеса няма най-добро и най-лошо, защото всичко работи положително някак си при някои хора. :)
Разтваряне в страни е най-доброто упражнение, което стресира предимно средната глава на раменния мускул.За това, че се натоварва трапецът има логично обяснение - неправилна техника.Често срещана грешка при това упражнение е правенето му с изпънати ръце, които немогат да се контролират заради твърде големите тежести и по този начин се получава вдигане чрез инерция и други мускули.Когато правиш това упражнение гледай да “изнесеш” лактите навън и се стреми през целия диапазон на движението да контролираш тежеста и в нито 1 момент да не се използва инерция.
Аз бих казал Хибридни Арнолд преси много добре влизат и просто те остват без силица дори да си повдигнеш ръцете особено като се пусне в края на тренировката
казано от Adolf Hitler на 05.12.07, 19:03:
Определено раменни преси...............
Тук го отнася повече предното рамо , човека пита за средно.
Много нагоре вдигаш дъмбелите затова го усещаш в трапеца. опитай с малко по-тежки дъмбели но не ги вдигай високо.
Алтернатива- повдигане на дъмбел от полулег - лягаш настрани на лега и вдигаш ръката нагоре, няма начин да не усетиш вече рамото ,ако го правиш правилно
btw
прави го с леки тежести че е трудничко.
кажи ми резултата от тренировката
05.12.07
20:58
Още един глас в подкрепа на разтварянето встрани с дъмбели. В момента даже го изпълнявам като първо, за да имам сила да сложа повече килограми.
Проблема, при леонид най-вероятно се корени точно в използването на прекалено голяма тежест, която пречи на правилното изпълнение. Подозирам, че когато го изпълняваш, при всяко повторение се надигаш и на пръсти :)
Старай се да покриваш целия диапазон на движението и водещи да бъдат лактите, а не китките (при горно положение, лактите да са на малко по-високо ниво от юмруците).
05.12.07
21:38
Аз пък мисля, че е друг проблема. Правиш го без никакъв наклон напред. Наклони се напред за да вървят дъмбелите в една равнина и си готов.
Базовото упражнение за рамото са раменните преси те го развиват като цяло, ако не можеш да различиш на око средното от предното или задното си рамо наистина няма смисъл да се опитваш да изолираш някаква част от него - трябва ти просто маса в рамото която става с раменните преси и с прогресията в килограмите с тях.
07.12.07
20:46
Аз съм за раменните преси зад врат
казано от леонид на 05.12.07, 16:16:
Кое е според вас най-доброто упражнение за средно рамо, с малка вероятност от травма? Правя дъмбели встрани, но ми се товари повече трапеца отколкото рамото. :shut:
Oпитай да го правиш от седеж/с облегнат и изправен гръб/
И с подходящи тежести, разбира се. Със сигурност ще вдигаш доста по-малка тежест, но пък ..заслужава си.
08.12.07
13:23
казано от MEADOW на 05.12.07, 17:53:
Аз бих казал Хибридни Арнолд преси много добре влизат и просто те остват без силица дори да си повдигнеш ръцете особено като се пусне в края на тренировката
апълно съм съгласен с теб и при мен мн добре натоварват рамото и ги правя като последно упражнение за рамо ;)
11.12.07
18:58
Принципно средното рамо е мускул,който може да вдига много големи тежести,но пълна амплитуда на движение е неговата слабост,т.е. аз по-скоро бих ти препоръчал голяма тежест,но вдигайки я със леко свити ръце и до малко под паралела.Поне според мен това,което почти всички повтарят-че е важна пълната изолация и амплитуда,но с леки тежести-не е правилно,а и сам съм забелязал,че е по-добър варианта с голяма тежест.