Дневник на Winnie

Темата е заключена.
Прескочи до:

16.12.07
07:05

Митак, аз по принцип съм захарен човек, не мога без сладко, наистина....и затова гледам да е като “награда” за тренировката. Ами по-рано ядях сладкото преди тренировка, но ме посъветваха тук да го ям след  Що така? Нали после запълваме гликогенните запаси или каквото е там. Преди тренировка ще вдигна инсулина и май не е много добре. Оф, не знам вече…

Добре са те посъветвали, ако си мъж и се стремиш да качваш.
Понеже подозирам, че не си - съвета не е за теб.
След тренировка 3 часа продължаваш да гориш. Ако не ядеш/пиеш сладко или друго вдигащо инсулина. Инсулина блокира Глюкагона, който отговаря за горенето продължаващо и след тренировката.
Второ, ако си на НВД често Цикъла на Крепс (в него изгарят мазнините) “засича” поради недостиг на Ацетил-коензим-А. А като хапнеш малко следко “подпалваш” цикъла и  горенето е О.К.
Трето, гликогеновите депа ще ги напълниш така или иначе. По—добре да ги попълниш за сметка на друго ядене, тъй като вместо да пълни мастните депа при това ядене организма ще пълни гликогеновите такива.
Хубаво е да питаш “защо?” хората, които те съветват ...

16.12.07
07:54

а с какво ядене се запълват мастните депа, а не гликогеновите?

16.12.07
14:38

а с какво ядене се запълват мастните депа, а не гликогеновите?

Когато храната постъпи в храносмилателната система се разгражда до основните 3 съставки: белтъчини, въглехидрати и мазнини. Те от своя страна преминават през стените на тънкото черво в кръвта и чрез нея стигат до всички тъкани на тялото. Интересното започва от тук - ако тъканите се нуждаят от белтъчини за ресинтез си взимат колкото им трябват, а останалите се изхвърлят с потта и урината. Въглехидратите попълват гликогеновите депа в черния дроб и мускулите, а каквото от тях остане директно отива в мастните депа и си правиме паласки. Мазнините също директно отиват в мастните депа. Въглехидратите и мазнините веднъж влезнали в кръвообръщението не се изхвърлят за разлика от белтъчините.
Естествено част от въглехидратите и мазнините покриват текущи енергоразходи на организма.
Основния извод е, че прекалявайки с въглехидрати и мазнини директно си пълним мастните депа.
Конкретно на въпроса - ако искаш да пълниш само мастните депа - ами наситени мазнини са перфектни за целта. Още по-конкретно идеалния избор е маргарин.
Да ти е сладко!

17.12.07
06:01

Здравей!
:-)  Горния пост много ми хареса, Митак!
Ето вчерашната тренировка и хранене:
крака и глутеуси
10 мин. на кроса
3Х30 бързи клека с малки тежести, вече не клякам до долу, а до успоредни берда на пода
3Х30 римска тяга пак с малките -2х5 кг.
адуктори и абдуктори,  на земята от страничен лакътен лег с пясъчни тежести на глезените
3Х20 за всяко упражнение и всеки крак
глутеус ритници със същите пясъци - 3Х20
Крънчове и Vпреси последователно - 3х30 и 3х20
накрая 10 мин. крос

Закуска - 2-те препечени филийки, едната със свежо сирене, другата с шунка
После - еклер :cheese: , тиквени семки
тренировка и никакво ядене, само вода
По-късно - пилешки гърди, почти целите гърди и малко сурово кашу
Накрая - домати с извара и зехтин
Последно - пресни моркови

17.12.07
22:07

Здравей!
Ето днес:
45 мин. кардио сутринта на гладно
после нищо 3 часа
обяд - маслини и 2 печени филии с лютеница
след малко - сурово кашу
после - 1 “Активия”
накрая - домати + извара и месо -шунково и пилешко

Днес яденето много малко ми се вижда. То всъщност не е малко, ами се струпа на вечеря и сега още ми е тежко %-P .
Много ми стана интересно, като си мерих днес пулса. В покой е 52 удара, това нормално ли е, хубаво ли е, не е ли? Сякаш на летаргия ми прилича. Някой зимен сън ме е налегнал явно ;-P

NA

17.12.07
22:27

казано от winnie на 17.12.07, 22:07:

Много ми стана интересно, като си мерих днес пулса. В покой е 52 удара, това нормално ли е, хубаво ли е, не е ли? Сякаш на летаргия ми прилича. Някой зимен сън ме е налегнал явно ;-P

Нормалните граници на пулса в покой са от 60 до 100 удара в минута. Това 52 не изглежда никак добре, дано грешката е в измерването...

17.12.07
22:52

Нормално е, особенно ако правиш повечко аеробика (т.е, тренираш сърдечно - съдовата система). Не се притеснявай.

NA

17.12.07
23:10

казано от Петко К на 17.12.07, 22:52:

Нормално е, особенно ако правиш повечко аеробика (т.е, тренираш сърдечно - съдовата система). Не се притеснявай.

Не виждам нищо нормално в това, кардиолози са се паникьосвали пред очите ми, когато има нещо извън тези граници в покой...

18.12.07
06:38

Явно тия кардиолози не са виждали много спортисти. Нисък пулс е нещо нормално за хората, които спортуват активно дълго време. Вследствие на системните физически натоварвания сърцето става по-голямо и с по - малко съкращения обезпечава кръвоснабдяването на всички тъкани и органи, т.е. приспособява се и почва да изпомпва повече кръв със всеки удар, съответно пулса намалява.
Ако се чувства добре, и няма проблеми по време на физически натоварвания, значи подобен пулс не е никакъв проблем. По - скоро високия пулс е проблем, не ниския.
Друг вариант е, ако си свалил повече килограми за кратко време, тогава сърцето изведнъж почва да работи в облекчен режим и пулса също намалява. Само за сведение - навремето моят пулс беше 72-75, сега е паднал на 60-64, без да тренирам кардио.

Мнението беше редактирано от Петко К на 18.12.07 06:59.

NA

18.12.07
13:08

казано от Петко К на 18.12.07, 06:38:

Явно тия кардиолози не са виждали много спортисти. Нисък пулс е нещо нормално за хората, които спортуват активно дълго време. Вследствие на системните физически натоварвания сърцето става по-голямо и с по - малко съкращения обезпечава кръвоснабдяването на всички тъкани и органи, т.е. приспособява се и почва да изпомпва повече кръв със всеки удар, съответно пулса намалява.
Ако се чувства добре, и няма проблеми по време на физически натоварвания, значи подобен пулс не е никакъв проблем. По - скоро високия пулс е проблем, не ниския.
Друг вариант е, ако си свалил повече килограми за кратко време, тогава сърцето изведнъж почва да работи в облекчен режим и пулса също намалява. Само за сведение - навремето моят пулс беше 72-75, сега е паднал на 60-64, без да тренирам кардио.

Доколкото ми е известно нормалният пулс на спортистите варира между 60 и 65 удара в минута, за никакви 52 не става дума. Има си ясни граници. При всички случаи такова нещо не бива да се подценява, това все пак е сърце.

18.12.07
13:30

Пулса си движи в широки граници и 52 удара не е непременно болестно състояние. 40-50 удара в минута е нормален пулс за спортисти, има случаи и по 35 и по - нисък. Виж, ако при нейните параметри беше много висок, например 80 - 100, тогава веднага щях да и препоръчам лекар, но в случая не виждам нищо нередно.
Eто и във форума сме го обсъждали, една темичка на първо търсене - обърни внимание на мненията на MI5 и perlsite - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/5078/

Мнението беше редактирано от Петко К на 18.12.07 13:34.

18.12.07
14:21

При професионалните маратонски бегачи пулса в покой може да стигне до 40 удара в минута, всичко това не само не е опасно а напротив това е един вид подобряване на качеството на вътрешните органи и системи, т.е организма ти е не само по здрав външно но и вътрешно е по силен и издръжлив на промени в натоварването.
Що се отнася до кардиолозите и другите видове лекари когато трябва да консултират спортисти те не са много адекватни тъй като са обучени да се занимават с болни хора които са с влошено здраве и най - многото което могат да ти кажат е или си добре или си болен, при спортистите занимаващи се редовно със спорт тези критерии не са в сила тъй като здравето им вече е в друга категория - те са по здрави от обикновенния здрав човек.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 18.12.07 14:58.

NA

18.12.07
14:49

Тъй като не съм навътре в нещата, ще имам предвид мненията и на двама Ви и ще проверя. Аз казах това, което знам и на тази база ми се струва, че вече за 40 удара в минута е прекалено, но ок. Дано сте прави, в крайна сметка този вариант е най-добър за момичето :).

18.12.07
21:27

Прави са.
Има много писано по въпроса в спортната медицина.
Няма никакво място за притеснение, напротив!

19.12.07
07:51

Здравейте всички, благодаря за коментарите :-)
Ах, аз ако не бях се хванала да си меря кръвното, нямаше да разбера, че ми е такъв пулса. Но, очевидно всичко е от добре по-добре и място за притеснения няма. Той явно е паднал, откакто спрях да пуша. Но пък и докато пуших не беше много висок - беше към 60, личния лекар ми беше правил някаква кардиограма по онова време.

Нормално е, особенно ако правиш повечко аеробика (т.е, тренираш сърдечно - съдовата система)

Да, много кардио правя. Почти всеки мой ден започва така, със или без тежести по-късно. Аеробики играя откакто се помня :-) и мога да кажа, че това ми е “силната” част.

Вследствие на системните физически натоварвания сърцето става по-голямо

Тук мога да кажа, че и без друго имам голямо ама наистина голямо сърце ;-P ( не буквално, нали...)

Сега да мина по въпроса с вчерашния ден, който беше абсолютно извън всичко. Много ядене на боклуци, изпити 1 литър Кола  и 1 литър сок, една голяма купа ядки и никакви тренировки. Добре, че успях да вкарам една консерва Тон и малко извара в доматите, че поне откъм белтъка да не съм много назад. Е, сладки поне не съм яла, но в сока и колата имаше предостатъчно въглехидрати. Пишем го като зареждащ ден.
Днешния ден се започна с две чаши кафе и 60 минути крос на тренажора. Довечера ще пиша храненето.
Да прибавя и манджата:
Закуска - макарони със сирене(изкиснато), без захар
После нещо като обяд - бирени фъстъци
После - пуешко филе
Вечеря - салата с извара + пилешки шиш + торта и накрая Мезим Форте :cheese:
Нямаше как да пропусна тортата. Един много специален за мен човек имаше Рожден ден.

Мнението беше редактирано от Winnie на 20.12.07 13:23.

19.12.07
09:41

Уини, споко и аз съм с нисък пулс и т.нар спортно сърце - лекар ми го каза и ми го показа миналата година на една рентгенова снимкта на  бели дробове. Иначе варирам между 58 -63 удара или поне така показва апарата за кръвно.  Е,в началото всички се шашкат...

20.12.07
14:47

Здравей!
Козуначе, не го мисля аз този пулс вече, какъвто -такъв. И без друго днес успях да прочета статията “Смърт по време на тренировка” и рабрах, че няма да доживея дълго с това всичкото кардио, така че...
Ето днешните ми спортни изяви за гръб и малко други неща:
придърпване на вертикален с широк надхват - 30 кг. - 6, 4, 3 повторения

придърпване на вертикален с тесен подхват - 40 кг. - 6, 4, 4 повторения

придърпване на хоризонтален с успореден хват - 35 кг. - 6, 4, 3 повт.

Добро утро - 10 кг. дъмбел - 10, 10, 10 повторения

разтваряне на дъмбели за задно рамо - 2х7,5 кг. - 6, 5, 4

Кик-бек - 2х7,5кг. - 8, 6; после до отказ  - 15 с 2х5 кг.

крънчове - 4х35

Накрая - интервално кардио - 15 минути. Този път не сменях степените, а скоростта, и ми се струва че това е по-добрия вариант.
Сега храната:
закуска и обяд към 11.00 - 1 пържола и един шиш с лютеница
после - 2 презрели банана
тренировка
след нея - пържола
вечерята още не знам каква ще е, но определено месно-зеленчукова ще е!
Тук сега ще пиша, че вечерята беше на един ресторант, имаше домати и някакви мръвки на сач, свински сякаш.

Мнението беше редактирано от Winnie на 21.12.07 13:45.

21.12.07
13:59

Здравей!
Днес реших да попроменя кардиото и да взема наистина да го правя интервално. Така започнах и деня - 20 минутно интервално кардио, след голяма доза кафе.
После, не ми се пише, но ще ги напиша, за да се засрамя и повече да не правя така :red:  3 часа след кроса се реших да закусвам, при което намлях невероятно количество от едни царевични рингчета. Ами те толкова вкусни, че просто не спрях, докато не свършиха (добре, че не бяха и прекалено много). Дам, излапах ги с мляко. И хем знам, че ще отприщя вълна на лакомия...следва на обяд картофена салата, кашу и торта :shut: . Ей това е лакомия, пак добре че не ми стана прекалено тежко.
Следобед тренировка 2 -тренировка за крака:

Напади - 20 к. - 3 серии 2Х15 за всеки крак

Бедрено разгъване - 10 кг./ сгъване с 1 крак от стоеж последователно - 10 кг.
3 кръга с 15/5/5 повт.

Плие - 12,5 килограма - 3 Х 30 повт.

Странични ритници с пясъците - 2Х50 за всеки крак

V-преси/ крънч с извивки наляво / надясно
2 кръга - 50/30/30 повт.

Туй то.
Допълвам храната досега: към 5.00 - консерва скумрия и картофи; вечеря за последно - салата+извара и 2 яйца

Мнението беше редактирано от Winnie на 21.12.07 17:50.

23.12.07
19:08

Здравей!
Ето вчерашната манджа: За закуска лапнах 2 бутер-банички с кашкавал 10/10 см, домашно производство. Следва голяма разходка с количката и обяд от 100гр. кашу и 50 гр. бадеми, всичките сурови. Пак разходка, пиене на кафе,, изяждане на 2 шоколадови бонбона с пияни вишни вътре. Нямаше как, трябваше да ги изям, за здравето на едно новородено съкровище. Вечеря - салата от пипер, домати и краставици + някакви луканкови салами. Ами, това е. Нищо не тренирах, заради мускулната треска в краката и задните си части.
Днес съм отличник - 45 мин. крос сутринта на гладен корем.
Закуска - кисело мляко с извара и “степче” за вкус.
Обяд - кисело зеле + малко пиле.
После - кисело мляко с орехи и канела. После - тиквено семе.
Вечеря - домати, сирене, малко рибна салата и малко пиле. Е това е.
Аз последно време не смятам калории, май са много, обаче. Дебела се усещам и не ми е комфортно, ама хич...

30.12.07
20:30

Здравей!
Пиша зарад онези, които вещо се интересуват от мойте тренировки и манджи, които напоследък нещо хич ги няма... :smirk:
Нямаше ме, ето причината. Малкото дечко се поразболя последната седмица и взехме, че изкарахме Коледата в детската клиника. Голям зор видях, хора, само не се побърках с това малко същество, което буквално беше на ръба няколко дни. Слава Богу, че успяхме вече да се приберем у дома и малко по малко се връщаме към нормалното ежедневие. Назад съм с тренировките, назад съм и с храната. Заради диетата на детето, аз също се храних няколко дни само със солети и бисквити, от което с успех понапълних и без друго бързопълнещите ми се мастни депа :shut: Но това е бял кахър, ще ги източим!
Имам да пиша на накои хора на лични, не съм ги забравила. Те си знаят :-) При първия удобен случай, ще отговоря адекватно. При първия удобен случай и ще тренирам адекватно.
Този моя кръст, така и не разбрах от кое по-точно ме боли. Явно става въпрос за някаква невралгия, защото болката се простира по двата нерва около гръбнака. Понякога се “изкачва” и по-нагоре, към гърба. Идва и си отива независимо от тренировката, независимо дали тренирам или не, значи не е от неправилно трениране. Дали е възможно да е следствие седене на неудобен стол. Имам чувстото, че откакто смених стола пред компютъра с този, на който седя сега, се започна всичко. Може ли от един скапан стол да ти се увреди кръста? Все пак, дори и да отида на лекар, трябва да го насоча малко с малко, нали?

Мнението беше редактирано от Winnie на 30.12.07 20:31.

31.12.07
16:04

Дали е възможно да е следствие седене на неудобен стол. Имам чувстото, че откакто смених стола пред компютъра с този, на който седя сега, се започна всичко. Може ли от един скапан стол да ти се увреди кръста? Все пак, дори и да отида на лекар, трябва да го насоча малко с малко, нали

Може, може.
Имам един мъж клиент, който иначе си прави тяга (серии) със 170-180кг, а получи жестоки болки в кръста от нов стол пред ПЦ-то. Няколко месеца се чудихме от какво е - гледах го за техника на тягата, смених му я със “сумо” тяга, то не бяха хиперекстензии, то не бяха разтягания след тренировка ... и без ефект. Купи си “директорски” стол и работата заспа. Пак си прави тежка “класическа” тяга без проблеми.
Весело посрещане на НГ и прати един спешен SMS на дядо Мраз за нов стол.

02.01.08
10:02

Уини, ама хич не се тревожи за мастните депа :)

Важното е дечковците да са оК. Останалото се оправя.

ПП. То и аз съм на това дередже - не мога да се оправя от едно боледуване нещо - и съвсем зарязах тренировките - минимум до края на седмицата. Здравето е най-важно.

02.01.08
13:57

Здрасти! Честита Нова Година!
Митко, благодаря ти със закъснение! То ясно, че стол няма да видя, ами май трябва по-малко да седя пред монитора. И без друго ми трябва повечко движение. :-) А и не е зле да си поръчам notebook, така ще мога да се занимавам спокойно на дивана седнала, а пък дори и легнала :lol: но скоро няма как да стане.
Време е вече да затворя този дневник, който напоследък напълних с куп глупости. Ще започна нов, с нови цели и нов начин на трениране. Иде пролетта, а аз пак съм на изходна позиция - 57 кила...поне не са разпределени както преди. Добре си изглеждам и така, но искам да поизчистя. Ми то как няма да се освиня - ще пуша, няма да пуша, ще ям - няма да ям, солети - молети...само глупости творя от няколко месеца насам, чак ме е яд на мен >:(
Казвам Чао. Затварям тази страница и отварям нова, надявам се по-добра.
ПП: Късметите от баницата бяха 2, не съм изяла 2 парчета, в моето парче имаше 2 късмета - любов и веселба :-) Какво по-хубаво може да искаш от живота?

Мнението беше редактирано от Winnie на 02.01.08 14:14.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1