24.12.07
17:44
На 15 години сам .Висок сам 180 ,тежа 64-65 кила .Занимавам се вече един месец с фитнес ,разцуквам и на лостове.Бях с няква програма за начинаещи и сега вече смятам ,че сам готов за следващата.Вероятно се досетихте ,че главната ми цел е мусколна маса.Очаквам сякакви мнения за програми (без мъртва тяга).Мерси предварително.
Какво имаш против тягата?За програми прегледай сайта, има много примерни варианти.
Мнението беше редактирано от RedWalker на 24.12.07 17:49.
Здравейте. Аз пак се чудя в коя тема да тикна въпроса си, защото е кратък и реших да го postna тук. Тъкмо и новобранеца, който пита за програмата ще научи нещо. :) Та въпроса ми е следния. Какво значение има скоростта при изпълнението на дадено упражнение и еднаква ли е тя за различните упражнения. Защото съм виждал някои яки и релефни момчета, които правят повторенията си бавно и изчистено. Има и такива, които правят повторенията припряно и нервно, но пак са яки. Как е правилно? Т.е как трябва да се направи професионално? :)
До колкото съм запознат по-бавното изпълнение на упражненията (по-големи почивки между серии, използване на паузи-почивки по време на повторения и прочие), но с по-висока тежест, е анаеробен тип - удачно за трупане на маса. По-бързото изпълнение, но с по-малки тежести, е по-скоро аеробна дейност - удачна за тонус/поддържане на форма/сваляне. Някой да ме коригира, ако греша.
Но това, което знам със сигурност е, че в никакъв случай упражненията не трябва да се правят “припряно” :D. Аз лично тренирам със спокойни, умерени повторения с по-дълга негативна част.
Ахам :) Долу-горе се светнах. Да вземем примерно базовото упражнение изпутване на щанга от лег. Това, че някой прави по-резки избутвания на тежестта и я сваля бързо към гърдите означава ли, че ще покаже по-ниски резултати в дългосрочен план, от някой които избутва рязко и спуска бааавно при равни други условия? :)
Равномерно трябва да е изпълнението на което и да е упражнение, дет се вика бързай бавно. При лега (защото го даде за пример) съм чел (и съм го пробвал) да изпълняваш негативната част за ок.3-4 секунди, а позитивната за 2 - е, няма такава мускулна треска на другия ден. От друга страна дори и да искаш големите килограми няма да ти позволят да изпълняваш бързо упражнението. Бързото темпо не означава “тонус/поддържане на форма/сваляне”, просто защото няма бързо темпо в този спорт. Бързото темпо се свежда до по-експлозивно изпълнение на някое упражнение. Бързината в залата най-често води до грешки, които в немалко случаи са придружени с контузии.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 24.12.07 22:29.
Така де, като сме почнали примера с лега: една бърза стречинг серия само с лост не е ли точно с тонизираща цел? Имах предвид, че просто не е логично повторенията с лека тежест да са по 6 секунди/повторение...звучи най-малкото странно :D, както и тези с висока тежест да са бързи, по 1-2 секунди. Бързите повторения означават малка тежест и обратното. Аз ползвам малка тежест и по-бързо изпълнени повторения за стречинг и тонизиране на мускулите, а голямата тежест за набъбване :)
Аве вие сте.. пални... ко да ви кажа прая си тема и почвате да си обсавдате ваши си раоти!!!!
Има модератори, има техническа намеса. Би било коректно да се отговори на търсещ помощ потребител, макар и не където трябва.
казано от Ibizza на 25.12.07, 15:44:
Аве вие сте.. пални... ко да ви кажа прая си тема и почвате да си обсавдате ваши си раоти!!!!
Ами, мой човек не се сърди, но ако искаш да ти се развива темата трябва да задаваш конкретни и добре формулирани въпроси. Все едно да срещнеш някой на улицата и да го питаш “Как си?” и да чакаш конкретен и подробен отговор. Не става. Относно моята вметка, направил съм я в тази тема, защото е тъпо на въпрос който изисква един-два отговора да се отваря нова тема и така хем модераторите се чудят какво да я правят , хем се създава хаос във форума от множество такива дребни темички. Макар и да не бях вметнал въпроса си едва ли щеше да има развитие, щото въпроса ти предполага много общи и дълги отговори, с които малко хора биха се заели. Питай КОНКРЕТНО. А за правописните грешки да не говорим.
ем моя е грешката за не добре зададения вапрос .. ама прото не сам мислил мн мн ко да пиша .. това е ... а правописните грешки .. не пиша с BG букви по принцип..
http://www.bb-team.org/workout/1289 tova mi haresva da ama nqma da izdarja da kraq :)))
Мнението беше редактирано от Ibizza на 25.12.07 19:32.
има един ден почивка след двата тренировачни дни и после пак така...
1 Ден: гръб,рамо и трицепс
1.Горен скрипец- широк хват 4х10+12
2.Долен скрипец- 3х10+12
3.Рамо избутване- с дъмбели от пеика 90градуса 4х10+12
4.Средно рамо- дъмбели 3х10+12
5.Трицепс скрипец- 3х12
6.Френско разгъване от хоризонтален лег- 3х12
7.Коремна преса- 3х20+30
2 Ден: гърди,бицепс и крака
1.Хоризонтален лег - 4х10
2.Горен лег- дъмбели 3х10
3.Бицепс- от стоеж с дъмбели 3х8+10
4.Скотова пеика- 3х8+10
5.Бедрен разгъвач- 3х15
6.Бедрен сгъвач- 3х15
7.Прасец калф машина- 3х15
тая програмка как е?
Мнението беше редактирано от Ibizza на 26.12.07 08:03.
Искаш да кажеш, че 2 пъти седмично правиш тази програма... Недей, намери си един3-дневен сплит и карай по него. Прави всяка мускулна група веднъж седмично за да може да се възстанови до следващата тренировка , иначе ще преттренираш и следваща ти тема ще е озаглавена “умора, помогнете”.
26.12.07
09:07
според мен програмата ти е много интензивна,ак0 искаш да качиш маса следвай класическа програма за покачване на мускулен обем.няма смисъл от тази програма,тъй като правиш много неща в един ден.разпредели ги примерно така
първи ден:гърди,бицепс
почивка
трети ден:гръб,трицепс
почивка
четвърти ден:рамо,трапец,крака
почивка
и така ги въртиш,а корема кадето искаш го вмести,4е да го правиш 2-3 пъти седмично.слагай тежести които можеш да дигаш чисто и по малко повторения 6-10.ако някой мисли,че имам грешки да ме поправи
Ibizza, личното ми мнение за програма, която си споменал е, че става за влизане във форма, но ще те затрудни да наблегнеш сериозно на всяка мускулна група поотделно. Ще трябва да тренираш по-леко, за да можеш да минеш и 3те мускула. Като тренираш най-малките, падащи се последни в тренировката мускули ми се струва, че вече ще ти е писнало или ще си изморен. А така както си ги включил и краката към вторения ден, направо не знам как ще се справяш :) Ако много държиш точно на тези упражнения и разделение на мускулите, може да пробваш поне краката да са в трети ден. Иначе програмата това: http://www.bb-team.org/workout/1289 ми допада и на мен и бих го пробвал, но щом казваш, че ще те затруднява по-добре намери по-лека 3дневна програма.
казано от Ibizza на 24.12.07, 17:44:
На 15 години сам .Висок сам 180 ,тежа 64-65 кила .Занимавам се вече един месец с фитнес ,разцуквам и на лостове.Бях с няква програма за начинаещи и сега вече смятам ,че сам готов за следващата.Вероятно се досетихте ,че главната ми цел е мусколна маса.Очаквам сякакви мнения за програми (без мъртва тяга).Мерси предварително.
И си мислиш че след 1месец вече си станал нареднал,всъщност твоя си работа...
И аз като MOHCTAPA ти предлагам 3дневен сплит,примерно:
1. Гърди,бицепс
Почивка
2. Гръб,трицепс
Почивка
3. Крака,рамо
Почивка
Ето как си направих програмата......
1. Гърди,бицепс
4.Скотова пеика- 3х8+10
——————————————————
2. Гръб,трицепс
2.Долен скрипец- 3х10+12
3.Трицепс скрипец- 3х12
4.Френско разгъване от хоризонтален лег- 3х12
——————————————————
3. Крака,рамо
1.Рамо избутване- с дъмбели от пеика 90градуса 4х10+12
2.Средно рамо- дъмбели 3х10+12
3.Бедрен разгъвач- 3х15
4.Бедрен сгъвач- 3х15
5.Прасец калф машина- 3х15
след всеки ден ще прая един почивка ,а така как е????
Добре само, че имам малко забележки.Вкарай и едно гребане/тяга в деня за гръб на 4 серии.За краката един клек в началото на 4 серии.А при гърдите вкарай 1 флайс накрая 3 серии за довършване.Гледам имаш фиксирани повторения 12 примерно.Не мисля, че това е най-добрия вариант.Пирамидата би била чудесна, да кажем 12-10-8 или 12-10-10-8 и така.Получава се по-голямо напомване.При трицепса на френското пусни спокойно 4 серии.Тренирай така 1.Трен1 2.Почивка 3.Трен2 4.Почивка 5.Трен3 6.Почивка 7.Почивка.
Мнението беше редактирано от RedWalker на 26.12.07 13:46.
добре пак ше направя промени .. самоче проблема е че в фитнеса до нас няма флайс .. с кое мога да заместя това опражнение ??? :)
За краката хубаво клек викаш ама се пак туй си е щанга прав .. просто гледам да си пазя гарба за туй избягвам такива опражнения.
Мнението беше редактирано от Ibizza на 26.12.07 15:34.
казано от Ibizza на 26.12.07, 13:12:
Ето как си направих програмата......
1. Гърди,бицепс
4.Скотова пеика- 3х8+10——————————————————
2. Гръб,трицепс
2.Долен скрипец- 3х10+12
3.Трицепс скрипец- 3х12
4.Френско разгъване от хоризонтален лег- 3х12——————————————————
3. Крака,рамо
1.Рамо избутване- с дъмбели от пеика 90градуса 4х10+12
2.Средно рамо- дъмбели 3х10+12
3.Бедрен разгъвач- 3х15
4.Бедрен сгъвач- 3х15
5.Прасец калф машина- 3х15
след всеки ден ще прая един почивка ,а така как е????
Мисля че като за начинаещ е добре.
По натам като решиш че си заякнал може да вкараш флайс при гърдите,тяга към гърба и клек към краката ;-)
казано от Ibizza на 26.12.07, 15:05:
добре пак ше направя промени .. самоче проблема е че в фитнеса до нас няма флайс .. с кое мога да заместя това опражнение ??? :)
Ти знаеш ли к’во е флайс?
Ще ти подскажа,че се прави на пейка или лежанка с 2 дъмбела...
Се’а сещаш ли се разтваряш и събираш ръцете ;-)
казано от Ibizza на 26.12.07, 15:33:
За краката хубаво клек викаш ама се пак туй си е щанга прав .. просто гледам да си пазя гарба за туй избягвам такива опражнения.
Ми които го е страх от мечки да не ходи в гората :-)
Петко К - не пускай поредни мнения!
Мнението беше редактирано от Петко К на 26.12.07 16:43.
Мдаа прав си аз го обарках с пек-дек :) хихихи...
казано от the_one на 26.12.07, 15:45:
казано от Ibizza на 26.12.07, 15:33:
Ми които го е страх от мечки да не ходи в гората :-)
XAXAXAXAXA (y)
Петко К - и ти внимавай с поредните постове, особено ако са безсмислени като горния!
Мнението беше редактирано от Петко К на 26.12.07 16:45.
26.12.07
20:47
казано от MOHCTAPA на 26.12.07, 08:58:
Прави всяка мускулна група веднъж седмично за да може да се възстанови до следващата тренировка , иначе ще преттренираш и следваща ти тема ще е озаглавена “умора, помогнете”.
Правилно! Тренирай мг по веднъж седмично, защото отначало ще ти е добре, но после умората те завладява :). Аз тренирах така и сега ще ми трябва доста време мисля аз да се възстановя, но иначе ефект с покачването на мускулна маса има :)
Благодаря на сички които ме насочиха кое е правилно .. вече знам горе доло кво да прая . 10х