28.12.07
22:13
Пускам тази тема, защото винаги ми е било любопитно доколко тези продукти наистина са “натурални”. Ще се радвам, ако някой може да сподели интересни факти. Ясно е, че съдържат въглехидрати (бързи), то си пише и на кутиите...не това ме интересува обаче, а по-скоро каква им е консистенцията на тези сокове, защото предполагам на всички е ясно, че въпреки цифрите 100%, в тях сока от портокал дори и да има е не повече от 200мл. на литър и в този ред на мисли - какво е останалото: вода, оцветители, Е-та, подсладители...защото тези работи НЕ ги пише на кутиите. На опаковките пише само хранителните им стойности. Друго неизвестно е доколко няма захар в 100%-те сокове, на които пише, БЕЗ ДОБАВЕНА ЗАХАР, защото аз не съм вкусвал толкова вкусна напитка, която да е без захар и като пример ще дам кола лайт, която си се усеща, че захар няма. Не на последно място има и доста скъпичким които стигат над 3лв. за литър.
И за да не пускам друга тема ще подхвърля нещо, което тези дни чух по новините, свързано с празничните трапези. Доктори съветваха хората, страдащи от сърдечни болести да не прекаляват със свинското поради високите му стойности на холестерол. И от тук отново въпросът приетия с храната холестерол наистина ли НЕ влияе на лошия холестерол (LDL) в кръвта. И ако не влияе защо по дяволите трябва лекар да го каже? Тук аз си отговарям, че ако не влияе, то лекарите само се застраховат да нямат пациенти от преяждане.
Темата беше редактирана от Стоянчо на 28.12.07 22:55.
Според мен за високите нива на LDL холестерола са виновни - замърсената околна среда, заседналия начин на живот, пушенето, пържените ястия, наднормените килограми, пиенето на алкохол (редовно), липса на наистина хранителни вещества в менюто което е съставено от предимно храна за бързо хранене а не холестерола в храната която ядем, тялото си има механизми с които деактивира този вид холестерол от храната и на практика го използва за тестостерон.
Мнението беше редактирано от Alkorin на 29.12.07 02:07.
29.12.07
05:33
#2
Ето една тема, в която се каза доста за натуралните сокове. Що се отнася до лекарите, тяхното презастраховане е пословично и в много други диагнози, особено казани от онези “на запад”. В тази връзка щях и да те попитам от коя държава са били докторите.
Аз ще си позволя да цитирам нещо от книгата, която считам за наръчник относно това как се храня:
ХОЛЕСТЕРИН
Намалете холестерина и това ще сложи край на ваши¬те неприятности. Това бе бойният вик по време на вой¬ната, обявена срещу сърдечните заболявания. Прави¬лата на борбата срещу холестерина обаче се сменят непрестанно. В началото, преди около петнайсет го¬дини, негодникът бе холестеринът като цяло. След то¬ва специалистите се съсредоточиха върху „лошия” хо¬лестерин - LDL и VLDL. В наши дни вече се говори за частта, която заема „добрият” или HDL холестерин в общото ниво на холестерина.
Въпросът, който като че ли никой не задава е: „След като холестеринът е такъв негодник, защо тялото про¬извежда толкова много от него?” Истината е, че той е жизнено необходим. Той е основната структурна еди¬ница на всяка клетка в тялото. Намалете с 30% или до¬ри с още по-малко холестерина на червената кръвна клетка и мембраната й ще се разпадне.
Той е също така градивен материал за всички из¬вестни на човека стероидни хормони. Кортизол, ад¬реналин, тестостерон, естроген, дехидроепиандрон и т. н. - всички те са направени от холестерин. Без него голяма част от хормоналната ни система ще рухне незабавно.
Изводът е, че холестеринът ни е нужен, за да жи¬веем. Драстичното намаляване на неговото количест¬во може да доведе до трагични резултати.
Разбира се, всички медици са единодушни, че пре¬калено големите количества от него ще доведат до същия ефект за увеличаване на смъртността. Следова¬телно намаляване на холестерина у онези, у които той е в големи дози, би трябвало да намали смъртността. А така ли става в действителност? За нещастие отго¬ворът е „не”. Не съществува връзка между високите ни¬ва на холестерина и смъртността от сърдечни заболя¬вания при хората над седемдесетгодишна възраст -групата, при която задържалите се през целия им жи¬вот високи нива на холестерин теоретично би трябва¬ло да са довели до най-големи поражения.
Нека погледнем фактите, като започнем с изслед¬ванията, използвали лекарства за понижаване на холе¬стерина. Едно от първите сред тях, проведено в нача¬лото на 70-те години, употребява лекарството клофибрат. И макар нивото на холестерина действително да било понижено, смъртността в групата, която го пиела, била с 29% по-голяма, отколкото в контролната група, на която давали само плацебо.
През 1987 година се провежда известното Сърдеч¬но изследване в Хелзинки, при което повече от 4 000 пациенти приемат друг медикамент за снижаване ни¬вото на холестерина, гемфиброзил. Добрата новина е. че нивото на холестерина било свалено с цели 10%, а броят на инфарктите - намален с 35%. (Всъщност ме¬диците използваха тези числа, за да докажат наболя¬лата нужда всички да снижат нивата на холестерина си.) За нещастие смъртността в лекуваната група била по-голяма отколкото в контролната, която получава¬ла само плацебо.
Хелзинкското изследване повиши още повече апе¬тита на медиците за по-агресивно използване на ле¬карствата, понижаващи холестерина, поне при хора, у които неговото ниво е значително увеличено. Едно от най-използваните от тях е ловастатин, който въздейс¬тва върху ензима, регулиращ производството на холес¬терин в черния дроб (повече информация за този ен¬зим ще дам след малко). Оказа се, че ловастатинът по¬нижава нивото на холестерина дори повече от гемфиброзила. В резултат той стана обект на такава реклама, че сега е сред най-масово продаваните лекарства в света.
Но почакайте. Изследванията показаха, че ловастатинът предизвиква смущаващ страничен ефект - той увеличава нивото на арахидоновата киселина у паци¬ентите. Сигурно си спомняте, че това е същата мастна киселина, служеща за градивен материал на лоши айказаноиди като тромбоксан А,.
Новите варианти на понижаващите нивото на хо¬лестерина лекарства, като симвастатин и правастатин, в началото обещаваха да намалят както холестерина, така и смъртността. Завършилото през 1994 година петгодишно- изследване, проведено върху 4 000 паци¬енти, използващи симвастатин, даде окуражаващи ре¬зултати и в двете насоки. В него обаче има сериозен пропуск, тъй като не са били включени пациенти с ви¬соко ниво на триглицеридите, което е индикация за хиперинсулинемия - основният рисков фактор за инфарк¬тите. Тази критика обаче беше елиминирана с друго изследване, включващо правастатин. Това широкомащабно изследване (6 000 човека в продължение на пет години) показва намаляване с 33% на смъртността в резултат на сърдечносъдови заболявания при паци¬енти, които до началото на изследването не са боле¬дували от тях, и с 22% намаляване на общата смърт¬ност. Обаче намаляването на общата смъртност е съв¬сем незначително.
А до какъв резултат водят диетите, бедни на бога¬ти на холестерин храни? В продължение на повече от трийсетгодишен период само едно от шест изследва¬ния - проведено в Осло - показва известно снижаване на смъртността, причинена от сърдечносъдови забо¬лявания, постигнато с подобен тип диета (тук обаче се набляга също така много и на отказа от цигарите). Но Дори при това изследване не се забелязва намаляване на общата смъртност. Още един фактор: при изслед¬ването в Осло средното ниво на холестерина на пациентите е било много над 300 мг/дл, невероятно висока стойност, изискваща незабавна медицинска намеса.
Хората с подобни нива на холестерина обаче са са¬мо малка част от пациентите с повишен холестерин. Мнозинството от т. нар. рискова група са с нива на хо¬лестерина между 240 и 300 мг/дл. Никога не е провеж¬дано изследване дали смъртността сред тях може да бъде намалена чрез промяна на начина на хранене.
Дори и така много специалисти ще ви кажат, че за да намалите холестерина си просто трябва да консу¬мирате по-малко храни, които го съдържат. За нещас¬тие количеството холестерол, което поглъщаме, вли¬яе сравнително слабо върху нивото на холестерина в кръвта ни. Истината е, че повече от 80% от дневното ни производство на холестерин не идва от диетата, а собствения ни черен дроб.
Ензимът, който контролира неговия синтез в чер¬ния дроб се нарича HMG СоА редуктаза. (Нобеловата награда за медицина за 1985 година бе присъдена на учения, разгадал начина, по който въпросният ензим контролира производството на холестерин.) Това е съ¬щият ензим, който потискат новите антихолестеринови лекарства (ловастатин, симвастин и правастатин); именно чрез него те понижават нивото на холестерина. Сигурно няма да се изненадате от факта, че, подобно на всички ключови ензими, HMG СоА редуктаза е под хормонален контрол и в частност, под влиянието на инсулина и глюкагона. Инсулинът активира HMG СоА редуктаза и в резултат черният дроб произвежда по-големи количества от него. Затова пък глюкагонът го потиска, така че черният дроб създава по-малко холе¬стерин
“Зоната” - Д-р Бари Сиърс
казано от Димитър Михайлов на 29.12.07, 05:33:
Ето една тема, в която се каза доста за натуралните сокове. Що се отнася до лекарите, тяхното презастраховане е пословично и в много други диагнози, особено казани от онези “на запад”. В тази връзка щях и да те попитам от коя държава са били докторите.
@Димитър Михайлов, благодаря ти за линка, тази тема съм я пропуснал явно. Докторчетата бяха наши “специалисти”, май от правителствена болница (не че болницата има значение) :)
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 29.12.07 12:49.