11.01.08
13:09
Въпросът ми е .. може ли да има стрес, който може да доведе до хипертрофия, ако мускулна треска липсва?По мое наблюдение след качествен трен и стабилна работна тежест винаги имам мускулна треска.В период на година не се е случвало да направя трен, след която да нямам мускулна треска.
Може, мускулната треска не е критерия за качествена тренировка. Аз дадох всичко от себе си вчера за гръб, не съм тренирал от 2 седмици защото имах изпит и днес нямам никаква мускулна треска (може би малко на трапеца), това не означава, че вчера съм си загубил времето в залата.
11.01.08
14:06
Аз попринцип никога нямам мускулна треска на гърба,може би само леко на трапеца понякога и мога да кажа че,гърба ми е най-добре развитата мускулна група.За мен мускулната треска не е критерий за добра тренировка.Всеки организъм различно реагира.
Мнението беше редактирано от Ален Божинов на 11.01.08 14:06.
и според мене мускулната треска нее критерий за качествената тренировка аз почти никога нямам мускулна треска освен много рядно само трицепса така че това не бива да те притеснява
казано от RedWalker на 11.01.08, 13:09:
Въпросът ми е .. може ли да има стрес, който може да доведе до хипертрофия, ако мускулна треска липсва?По мое наблюдение след качествен трен и стабилна работна тежест винаги имам мускулна треска.В период на година не се е случвало да направя трен, след която да нямам мускулна треска.
По скоро не, ако нямаш мускулна треска (поне лека) сменяй нещо в програмата, вкарвай техники за повишаване на интензивността и др. При липса на треска означава че седиш в удобния на тялото диапазон т.е. не го предизвикваш да се развива.
@Alkorin
Пуснах темата заради спор с един приятел.Мненията ни се прекоприват, и аз мисля че липсата на треска е признак за застой и трябва да ес направят някои промени.
20.01.08
14:32
абе може и да има прогрес, ама по добре гледайте да си получавате треската :)
аз на ръцете не помня да съм имал мускулна треска с изключение на трицепса няколко пъти,но въпреки това за 10 месеца тренировки от 33 ръката ми стана на 38
Мнението беше редактирано от QcK на 20.01.08 14:50.
казано от gorki1 на 20.01.08, 14:49:
аз на ръцете не помня да съм имал мускулна треска с изключение на трицепса няколко пъти,но въпреки това за 10 месеца тренировки от 33 ръката ми стана на 38
Ръцете растат и от базовите упражнения за гръб и гърди и от общото покачване на мускулна маса по тялото и от клякания.
За качествена тренировка на дадена мускулна група мускулната треска е индикатор че си минал комфортната зона и тялото реагира с хипертрофия и увеличаване на силата в конкретния мускул.
21.01.08
11:03
Това за мускулната треска зависи освен от тялото и от тренировъчния стаж-някои хора я получават само като начинаещи и когато напреднат спират да я изпитват.Това е свързано с метаболизма-с времето тялото започва все по-добре да изхвърля и преработва отпадъчните продукти и млечната киселина дори веднъж натрупана бързо спада до малки количества от които вече не може да се получи мт.
А тогава как ще обясниш, че хора с по 10 години + стаж имат треска след даден трен?
Понякога дори е по-добре да няма. Мускулната треска се получава от два фактора
1) Отделянето на млечна киселина в мускула, което намалява еластичността му и предизвиква болка
2) Тялото реагира на натоварването като засилва изпращането на аминокиселини към тренирания мускул, което повишава въстановяването.
Въпреки че фактор 2 е добър, не може да се каже от какво е породена мускулната треска.
22.01.08
08:42
Мускулната треска се получава в следствие на разкъсване на микро мускулни влакна.
22.01.08
09:18
Първо на първо-казах,че САМО НЯКОИ хора спират да изпитват мускулна треска като напреднали :) Други и с 10 години трен стаж както ти отбеляза продължават да имат-въпрос на организъм е.Второ-как ще да не се знае от какво се получава :lol: от натрупаната млечна киселина в мускулите(тука просто няма да споря,питайте си личните лекари ако не ми вярвате).
Млечната киселина не е нещо лошо, напротив вследствие на натрупана млечна киселина се образуват големи количества хормон на растежа.
22.01.08
19:38
С риск да премина към сериозен офтопик ще кажа,че май сбърках :red: Сега на две места прочетох,че наистина мускулната треска се предизвиква от малки разкъсвания по мускула,а това за млечната киселина е остаряла теория.Нз каква е истината вече :lol:
казано от zoben_pitbul на 22.01.08, 19:38:
С риск да премина към сериозен офтопик ще кажа,че май сбърках :red: Сега на две места прочетох,че наистина мускулната треска се предизвиква от малки разкъсвания по мускула,а това за млечната киселина е остаряла теория.Нз каква е истината вече :lol:
Мускулната треска е в резултат от микротравми по мускулните влакна, млечната киселина се образува при продължително неспирно натоварване - примерно 20 повторения клек или кардио тренировка и както споменах по-горе всъщност играе много положителна роля.
23.01.08
19:21
казано от Alkorin на 20.01.08, 12:59:
При липса на треска означава че седиш в удобния на тялото диапазон т.е. не го предизвикваш да се развива.
Нека си е “удобен диапазон” :) 2 пъти в живота съм имал мускулна треска на трицепса и 0 на бицепса пък от 35 стигна до 40 ръката :) Redwalker от 10 поста видя едно сходно мнение и се хвана като одавник за сламка :))) виж останалите хората какво ти казват
23.01.08
20:27
Моето скромно мнение е че , малко мускулна треска трябва да има след всяка добре направена тренировка :coolsmile:
23.01.08
21:05
според мен всичко зависи от мускулната група.
Винаги усещам треска след гърди, трицепс, гръб, крака.. но никога след бицепс и рамо.. А ги тренирам с много голяма интензивност..
Мнението беше редактирано от death на 23.01.08 21:05.
24.01.08
07:42
като си докараме треска е най-добре, но въпроса на момчето е ако няма такава означава ли че нищо не сме направили в залата и няма да има покачване на ММ?
Най - грубо казано мускулната треска идва от преодоляване на сегашните ти възможности примерно правил си последния път с максимални усилия до последно възможно повторение на лег тесен хват с 80 кг 8 повторения следващия път правиш 9 или 10 неизбежно ще имаш мускулна треска, ако не знаеш колко си правил миналия път и ти се стори тежко и направиш 7 повторения или 6 няма да имаш мускулна треска след време като се колебаеш между спадове и покачване на силата в крайна сметка ще вървиш нагоре но много по бавно отколкото ако всяка тренировка е предизвикателна т.е. все нагоре с тежести или повторения.
Затова казвам че мускулна треска след всяка тренировка имат тия които се стараят до макс и дават всичко от себе т.е. тренират с висока интензивност всяка тренировка независимо за коя мускулна група става въпрос, естествено с течение на времето при добро хранене и почивка с какъвто и да е вид тренировка ти ще растеш, мускулната треска просто е индикатор за качествена тренировка т.е. ти напредваш с възможно най - добро темпо.