Може ли да има стрес без мускулна треска ?

11.01.08
13:09

Въпросът ми е .. може ли да има стрес, който може да доведе до хипертрофия, ако мускулна треска липсва?По мое наблюдение след качествен трен и стабилна работна тежест винаги имам мускулна треска.В период на година не се е случвало да направя трен, след която да нямам мускулна треска.

11.01.08
13:14

Може, мускулната треска не е критерия за качествена тренировка. Аз дадох всичко от себе си вчера за гръб, не съм тренирал от 2 седмици защото имах изпит и днес нямам никаква мускулна треска (може би малко на трапеца), това не означава, че вчера съм си загубил времето в залата.

11.01.08
14:06

Аз попринцип никога нямам мускулна треска на гърба,може би само  леко на трапеца понякога и мога да кажа че,гърба ми е най-добре развитата мускулна група.За мен мускулната треска не е критерий за добра тренировка.Всеки организъм различно реагира.

Мнението беше редактирано от Ален Божинов на 11.01.08 14:06.

11.01.08
14:14

да може :)

19.01.08
22:00

и според мене мускулната треска нее критерий за качествената тренировка аз почти никога нямам мускулна треска освен много рядно само трицепса  така че това не бива да те притеснява

20.01.08
12:59

казано от RedWalker на 11.01.08, 13:09:

Въпросът ми е .. може ли да има стрес, който може да доведе до хипертрофия, ако мускулна треска липсва?По мое наблюдение след качествен трен и стабилна работна тежест винаги имам мускулна треска.В период на година не се е случвало да направя трен, след която да нямам мускулна треска.

По скоро не, ако нямаш мускулна треска (поне лека) сменяй нещо в програмата, вкарвай техники за повишаване на интензивността и др. При липса на треска означава че седиш в удобния на тялото диапазон т.е. не го предизвикваш да се развива.

20.01.08
14:31

@Alkorin
Пуснах темата заради спор с един приятел.Мненията ни се прекоприват, и аз мисля че липсата на треска е признак за застой и трябва да ес направят някои промени.

ТЮ

20.01.08
14:32

абе може и да има прогрес, ама по добре гледайте да си получавате треската :)

20.01.08
14:49

аз на ръцете не помня да съм имал мускулна треска с изключение на трицепса няколко пъти,но въпреки това за 10 месеца тренировки от 33 ръката ми стана на 38

Мнението беше редактирано от QcK на 20.01.08 14:50.

20.01.08
17:38

казано от gorki1 на 20.01.08, 14:49:

аз на ръцете не помня да съм имал мускулна треска с изключение на трицепса няколко пъти,но въпреки това за 10 месеца тренировки от 33 ръката ми стана на 38

Ръцете растат и от базовите упражнения за гръб и гърди и от общото покачване на мускулна маса по тялото и от клякания.
За качествена тренировка на дадена мускулна група мускулната треска е индикатор че си минал комфортната зона и тялото реагира с хипертрофия и увеличаване на силата в конкретния мускул.

ZO

21.01.08
11:03

Това за мускулната треска зависи освен от тялото и от тренировъчния стаж-някои хора я получават само като начинаещи и когато напреднат спират да я изпитват.Това е свързано с метаболизма-с времето тялото започва все по-добре да изхвърля и преработва отпадъчните продукти и млечната киселина дори веднъж натрупана бързо спада до малки количества от които вече не може да се получи мт.

21.01.08
15:18

А тогава как ще обясниш, че хора с по 10 години + стаж имат треска след даден трен?

22.01.08
08:40

Понякога дори е по-добре да няма. Мускулната треска се получава от два фактора
1) Отделянето на млечна киселина в мускула, което намалява еластичността му и предизвиква болка
2) Тялото реагира на натоварването като засилва изпращането на аминокиселини към тренирания мускул, което повишава въстановяването.
Въпреки че фактор 2 е добър, не може да се каже от какво е породена мускулната треска.

Мускулната треска се получава в следствие на разкъсване на микро мускулни влакна.

ZO

22.01.08
09:18

Първо на първо-казах,че САМО НЯКОИ хора спират да изпитват мускулна треска като напреднали :) Други и с 10 години трен стаж както ти отбеляза продължават да имат-въпрос на организъм е.Второ-как ще да не се знае от какво се получава :lol: от натрупаната млечна киселина в мускулите(тука просто няма да споря,питайте си личните лекари ако не ми вярвате).

22.01.08
09:47

Млечната киселина не е нещо лошо, напротив вследствие на натрупана млечна киселина се образуват големи количества хормон на растежа.

22.01.08
11:54

Мускулната треска не зависи от млечната киселина (и аз няма да споря).

22.01.08
13:24

и в крайна сметка може ли да има стрес без мускулна треска?

ZO

22.01.08
19:38

С риск да премина към сериозен офтопик ще кажа,че май сбърках :red: Сега на две места прочетох,че наистина мускулната треска се предизвиква от малки разкъсвания по мускула,а това за млечната киселина е остаряла теория.Нз каква е истината вече :lol:

22.01.08
21:27

казано от zoben_pitbul на 22.01.08, 19:38:

С риск да премина към сериозен офтопик ще кажа,че май сбърках :red: Сега на две места прочетох,че наистина мускулната треска се предизвиква от малки разкъсвания по мускула,а това за млечната киселина е остаряла теория.Нз каква е истината вече :lol:

Мускулната треска е в резултат от микротравми по мускулните влакна, млечната киселина се образува при продължително неспирно натоварване - примерно 20 повторения клек или кардио тренировка и както споменах по-горе всъщност играе много положителна роля.

23.01.08
19:21

казано от Alkorin на 20.01.08, 12:59:

При липса на треска означава че седиш в удобния на тялото диапазон т.е. не го предизвикваш да се развива.

Нека си е “удобен диапазон” :) 2 пъти в живота съм имал мускулна треска на трицепса и 0 на бицепса пък от 35 стигна до 40 ръката :) Redwalker от 10 поста видя едно сходно мнение и се хвана като одавник за сламка :))) виж останалите хората какво ти казват

FZ

23.01.08
20:27

Моето скромно мнение е че , малко мускулна треска трябва да има след всяка добре направена тренировка  :coolsmile:

DE

23.01.08
21:05

според мен всичко зависи от мускулната група.
Винаги усещам треска след гърди, трицепс, гръб, крака.. но никога след бицепс и рамо.. А ги тренирам с много голяма интензивност..

Мнението беше редактирано от death на 23.01.08 21:05.

24.01.08
07:42

като си докараме треска е най-добре, но въпроса на момчето е ако няма такава означава ли че нищо не сме направили в залата и няма да има покачване на ММ?

24.01.08
11:43

Най - грубо казано мускулната треска идва от преодоляване на сегашните ти възможности примерно правил си последния път с максимални усилия до последно възможно повторение на лег тесен хват с 80 кг 8 повторения следващия път правиш 9 или 10 неизбежно ще имаш мускулна треска, ако не знаеш колко си правил миналия път и ти се стори тежко и направиш 7 повторения или 6 няма да имаш мускулна треска след време като се колебаеш между спадове и покачване на силата в крайна сметка ще вървиш нагоре но много по бавно отколкото ако всяка тренировка е предизвикателна т.е. все нагоре с тежести или повторения.
Затова казвам че мускулна треска след всяка тренировка имат тия които се стараят до макс и дават всичко от себе т.е. тренират с висока интензивност всяка тренировка независимо за коя мускулна група става въпрос, естествено с течение на времето при добро хранене и почивка с какъвто и да е вид тренировка ти ще растеш, мускулната треска просто е индикатор за качествена тренировка т.е. ти напредваш с възможно най - добро темпо.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1