ЗДРАВОСЛОВЕН ПРОБЛЕМ VS ТРЕНИРОВЪЧНА ПРОГРАМА

EM

24.01.08
09:08

Здравейте,

На 27 години съм. Занимавал съм се със спорт от малък /първо плуване към 4 години, след това с бойни изкуства към 6 години/. С фитнес се занимавам от около 2 години, но никога не съм бил достатъчно сериозен и за това резултатите от фитнеса никога не са били добри. Това го казвам не защото се оправдавам, а защото сега, когато реших отново да се занимавам с фитнес, но този път сериозно и без излишна доза мързел, се оказа, че имам здравословен проблем, който малко ми пречи в някои от упражненията.

През октомври 2006-та година /когато все още тренирах фитнес/ ми откриха невралгия на троичния нерв /тригиминална невралгия/. Самата невралгия по никакъв начин не пречи на спортуване и в частност на фитнес. Когато със доктора тръгнахме да дирим причината за невралгията се оказа, че имам изкривяване на базиларната артерия. Нормално, тази артерия е права, като права черта; при мен е изкривена надясно и в изкривената си част стои на около 2мм разстояние от троичния нерв. Базиларната артерия е главния кръвоносен съд, отговорен за снабдяване на мозъка с кръв. Когато по базиларната артерия минава повече кръв /в следствие на повишено кръвообращение/ това предизвиква нарастване на обема на базиларната артерия, която при мен и поради факта, че е изкривена и е с отстояние 2мм от нерва, предизвиква физически контакт с нерва, което от своя страна предизвиква възпаление.
След консултация с невролога ми относно фитнес, той каза, че няма пречки да спортувам каквото и да е, но без да вдигам прекалено тежко като тежести. До тук всичко е ясно, обаче: аз съм висок 186см и тежа 94 кг. Имам излишни мазнини тук-там и искам да отслабна тренирайки и успоредно с това да стягам тялото си. Далече съм от мисълта, че ще стана с изваяно тяло или че ще съм професионален спортист, но предвид всичко казано по-горе НЕ ЗНАМ каква програма да си съставя, не знам с какви тежести да тренирам, в каква последователност и тнт. Имам нужда от професионален съвет.
Към момента правя разделна тренировка по групи мускули /1. гърди – бицепс; 2. гръб – трицепс; 3. рамо – крака/ като използвам по-леки килограми с повече повторения, като всяка тренирвока започвам с 20 мин пътека /бавно тичане/
Моля за помощ!

JO

24.01.08
12:23

аз лично НЕ бих тичал на пътека, само ходене, тъй като при нормалното тичане човек се охлажда от въздуха. При пътеката човек е позициониран и не може да се охлажда добре и вдига телесната температура и бая се поти.
относно програмата: не съм специалист, но те съветвам да разпределиш натоварването, така че да стане равномерно. 5-6 тренировки седмично (по една мускулна група в ден) с нормални тежести, изпълнявайки упражненията бавно, концентрирано, с хармонично дишане и с почивки между сериите поне 2-3 мин.

не съм специалист и можеш да игнорираш мнението ми !

25.01.08
15:35

Нямам познания в тази сфера и не мога да те посъветвам как и дали въобще да тренираш с тежести. Съвета ми е по-скоро да се консултираш и с други специалисти в областта защото със здравето шега не бива. Не говоря за фитнес инструктори, защото повечето от тях (да не кажа всички) нямат тези медицински познания, отиди при лекари и при спортни такива.Килограмите могат да се свалят с хранителен режим и кардио дейност, но кардиото наистина го казвам под условие, защото идея си нямам как би повлияло на артериалното налягане и прочее. Може да се окаже, че не бива да се тренира въобще. Казвам това с оглед на прочетеното, от което останах с впечатлението, че си говорил с 1 лекар.

25.01.08
22:24

Когато по базиларната артерия минава повече кръв /в следствие на повишено кръвообращение/ това предизвиква нарастване на обема на базиларната артерия, която при мен и поради факта, че е изкривена и е с отстояние 2мм от нерва, предизвиква физически контакт с нерва, което от своя страна предизвиква възпаление.
След консултация с невролога ми относно фитнес, той каза, че няма пречки да спортувам каквото и да е, но без да вдигам прекалено тежко като тежести. До тук всичко е ясно, обаче: аз съм висок 186см и тежа 94 кг. Имам излишни мазнини тук-там и искам да отслабна тренирайки и успоредно с това да стягам тялото си.

Повишено кръвообращение имаш при пределно натоварване на организма и при аеробен, и при анаеробен път. Ако тренираш с умерени тежести и ДИШАШ правилно, няма да имаш проблеми нито с артерията, нито с промените по фигурата.
Умерена тежест е тази, с която можеш да направиш 15 повторения с нея. Ти (за всеки случай) прави по 10 или 12, а не всичките 15.
На всяко повторение от серията трябва да имаш вдишване и издишване. При това подчертано и плавно. Общото правило (с което не съм съвсем съгласен, но е дълга тема да обяснявам защо) гласи :когато повдигаш тежестта - издишаш, а когато я отпускаш - вишваш. Значи серия от 10 повторения = десет вдишвания/издишвания.
При спазване на тези препоръки проблем с анаеробната част от тренировката няма да имаш.
За аеробната част - когато тичаш с високо темпо или на наклон караш организма да се нуждае от голямо количество кислород и следователно да засилва кръвообращението. Освен това, когато тичаш в началото на тренировката със сигурност НЕ гориш мазнини, а гликоген. Бих ти препоръчал да тичаш леко в края на тренировката, като пулса в никакъв случай да не прехвърля 130.
Има зависимост между пулсовата честота и кислородната консумация. Графиките им са почти идентични. Тоест следейки пулса си със сигурност ще следиш и за нивото на кръвообращение. Оптималната зона на пулс за горене на мазнините за твоята възраст е малко по-висока, но по-добре се придържай към долната граница на тази зона.
Тренирай си редовно, направи си и хранителен режим - помисли за сваляне на “лошия” холестерол и всичко ще е наред.
Успех!

26.01.08
11:13

Мерси на mitaka и на всички, които са ми отговорили!
Mitak, хареса ми отговора ти. Говорил съм дълго със невролога ми. Пак ще се повторя, като кажа, че той не ми забранява тренировките, стига да не вдигам прекалено тежко. В момента тренирам точно така, както си написал - с тежести, с които бих могъл да направя 10-12-15 повторения. От многото години спорт съм се научил да дишам тренирайки, за това го правя почти несъзнателно. Почти никога не се задъхвам от “лошо” дишане по време на тренировки.

Проблемът ми е в това, че аз сам мога да си направя тренировъчна програма, но винаги ще ме е страх, че може да е несъобразена с проблема и от там да е неправилна. Признавам си, че в никой случай не съм специалист или експерт във залата, напротив. Според мен тренировъчната програма, за да е функционираща и съобразена с индивидуалните нужди на тялото, трябва да се изработи бавно, постепенно, дори и ако преди това спортуващия е сменил 100 други програми. Не съм привържаник на сляпото подчиняване към стериотипните фитнес програми, само към постулатите в тях, без които загубата на време, на средства и без ефект върху тялото ще е налице.

Ако имаш желание и ти се занимава с мен, би ми било интересно да прочета твое мнение относно хранителен режим за намаляване на теглото. В момента започвам втора седмица от високобелтъчна диета /не я спазвам на 100%, но със исгурност в 95% от храната си я съблюдавам/.

Мнението беше редактирано от emillio на 26.01.08 11:14.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1