27.01.08
16:51
Имам един приятел,който наскоро ми спомена,че е способен на 35 набирания с широк хват (не най-широкия , но по-широк от раменния) в една серия.Тои тренира от 6 месеца,като прави набиранията като загрявка в 4 серий до отказ с 1 мин почивка м/у тях.Въпросът ми е,понеже той не живее наблизо,възможно ли е за 6 месеца да се достигне тази бройка и ако да,как ?
С каква тренировъчна програма според вас може да се постигне най-бързо увеличение просто на бройката на набиранията,но без да се губи или забавя прогресът на гърба?
27.01.08
17:49
казано от plamen91 на 27.01.08, 16:59:
Ми постоянство брат както при лицевите почваш едвам 3 после 30 :)
ам...3 лицеви?Аз почнах от 20 нагоре...може би ти много рано си почнал като бях на 12 правих 10 с мъка.Постоянството го имам,търпение нямам. :P Други мнения освен просто постоянство?Начин за акцентиране?
27.01.08
17:58
Може ако прави всеки ден и за по-малко.То при всеки е различно - преди да започна да тренирам - никаква сила в ръцете - едвам 10 лицеви , 1 набиране да не говорим за кофи... сега мога към 40 лицеви другите няма да споменавам че ще се смеете! :) Само се чудя искам да мога да правя кофи и коремни набирания,но не знам как. :(
27.01.08
19:23
казано от Mothefucker на 27.01.08, 17:58:
Може ако прави всеки ден и за по-малко.То при всеки е различно - преди да започна да тренирам - никаква сила в ръцете - едвам 10 лицеви , 1 набиране да не говорим за кофи... сега мога към 40 лицеви другите няма да споменавам че ще се смеете! :) Само се чудя искам да мога да правя кофи и коремни набирания,но не знам как. :(
При 40 лицеви упори би трябвало да можеш да направиш 10+ кофи без проблем.Какво имаш предвид под “коремно набиране”?И всеки ден ако тренирам набирания,гърба ми няма да расте като хората от фитнеса...Иначе за кофите колкото можеш да правиш,прави често.Дефакто ти за да си по добър в което и да е упражнение се изисква постоянство.Тренирай специфично.Ако искаш да бягаш бързо на 50м няма да тренираш крос около града,ще правиш 50 метрови спринтове..и така...
Мнението беше редактирано от BusyMan на 27.01.08 19:23.
хехе
Сам си отговаряш. :)
Колкото до набиранията - съмнявам се, че напредък в набиранията би ти се отразил лошо.
Не виждам причина, поради която да се целиш в такава издържливост - 30+ повторения, но можеш да я постигнеш.
(Аз лично бих добавил тежест, в момента в който 10-12 са ми безпроблемни.)
С постоянство, както ти си написал.
Ако те интересуват специфични похвати, има няколко в един пдф(на български). Ако все още не е стигнал до теб, дай мейл. :)
Колкото до твоя приятел - ниско лично тегло, издържливост, постоянство и някои други индивидуални особености. :)
27.01.08
21:29
казано от С7АЛК3Р на 27.01.08, 19:40:
хехе
Сам си отговаряш. :)
Колкото до набиранията - съмнявам се, че напредък в набиранията би ти се отразил лошо.
Не виждам причина, поради която да се целиш в такава издържливост - 30+ повторения, но можеш да я постигнеш.
(Аз лично бих добавил тежест, в момента в който 10-12 са ми безпроблемни.)
С постоянство, както ти си написал.
Ако те интересуват специфични похвати, има няколко в един пдф(на български). Ако все още не е стигнал до теб, дай мейл. :)
Колкото до твоя приятел - ниско лично тегло, издържливост, постоянство и някои други индивидуални особености. :)
Прав си,незнам,може би се надявах за някаква магия за бърз напредък в набиранията :).Пратих ти лично със мейла си.А приятеля ми тежи 73-74кг,колкото мен.
28.01.08
08:43
73-74 дам, ама колко е висок? И не е мазен сигурно..
28.01.08
09:17
Всеки си има силни страни, така че е съвсем възможно пича да направи толкова набирание :)
На мен лично набиранията са ми слаба страна, но пък никъде другаде нямам проблеми :)
Предимно въпрос на техника е от 20-тото нагоре. Да си хванеш ритъм, лек читинг (с краката), да синхронизираш дишането. Другото е да ти е сигурен хвата - или магнезий на ръцете, или фитили. За мой ужас, един от най-тежките ми клиенти (116-118кг) с леко коремче (жена му е бременна в петия месец и са с еднакви кореми - показва снимка), та тоз младеж прави като нашега над 40 набирания с широк хват. Рекорда му е 49 - аз съм ги броил - цели набирания от долу до горе. Ама подритва ритмично като на бътерфлай. Аз съм далеч по-скромен с 33 бройки.
Преди около година един друг клиент ни запали да е подготвяме за набиране с 1 ръка. Ама реално с една ръка. Правели го 1 на 10 000 човека. Имало някакъв пич над 100кг., който правел 10 с дясната ръка. Аз съм виждал 6 бройки от един друг приятел, ама там е маниашко положението с тренировките. Та започнахме да се готвим за пустото му набиране с една ръка. Отпускане със задържане, теглене на горен скрипец с една ръка, ... и се изпоконтузихме. В крайна сметка това е резултата. Тъй и не се набрахме на една ръка. Явно ще трябва по-продължително време за адаптация на сухожилията и ставите.
Та можеш да дръпнеш с бройката БЪРЗО, ако правиш всеки ден по няколко серии до отказ и спреш останалите тренировки.
Или вариант 2: три пъти седмично набирания и НЕ тренираш гръб и бицепс. Гърди, рамо, трицепс и крака може.
Успех!
...а съвсем между другото има и хора, на които това упражнение физически не им понася, не са го и правили, а прякорите са им примерно Сашо “гърбът”.
28.01.08
16:20
казано от mitaka101 на 28.01.08, 09:19:
Та можеш да дръпнеш с бройката БЪРЗО, ако правиш всеки ден по няколко серии до отказ и спреш останалите тренировки.
Или вариант 2: три пъти седмично набирания и НЕ тренираш гръб и бицепс. Гърди, рамо, трицепс и крака може.
Успех!
Мерси,нещо подобно търсех :)
Ам аз правя 18 набирания и съм забелязал колко важна е здравината на хвата.Набиранията ги вдигнах от 2 до 15 като правих всеки ден с по един ден почивка.Не правих други тренировки освен корем.Вдигнах ги за по малко от месец.Та аз знам как могат да се вдигнат специално те ,но ме интересува мога ли докато си тренирам по стандартна програма да ги тренирам по интензивно.Примерно стълбичката от серийки по 1 набиране,почивка,2 набирания,почивка,3 и така докато немога да продължа с по голямо число. :) Просто предлагайте алтернативен начин за трениране за набирания от стандартния в 4 серий до отказ.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 28.01.08 16:22.
Ето ти един много алтернативен начин:
Програмата ми от миналата пролет - бях се омазал зимата и резонно ми станаха трудни набиранията и кофите. Откакто спрях цигарите, зимата все се омазвам. Та реших да си пооправя набирките и кофите и плюс диета да поокачествя свинската си мас.
три пъти седмично (пон, ср, петък) правих следната суперсерия:
набирания и кофи - по 21 броя;
набирания и кофи - по 18 броя;
набирания и кофи - по 15 броя;
набирания и кофи - по 12 броя;
набирания и кофи - по 9 броя;
като надобрях последните супер серии ги правих по 12, за да мина стотака.
Естествено, първоначално неможех да направя цялата серия - на 12-ката умирах. Ама почиваш малко и довършваш бройката.
освен това започнах с набирания с тесен подхват и след месец (като надобрях) ги подпуках на широк.
И редувах - една тренировка набирания/кофи, а следващата кофи/набирания за да ми е равномерно гадно.
Вторник и четвъртък ми бяха дни за рамо и ръце.
Аз си тренирам 5 пъти седмично, защото ме мързи да ходя всеки ден до залата. Обикновено си намирам някакво занимание на открито за събота и неделя и ми се падат нещо като аеробни дни.
Това е най-бруталния начин за покачване на бройките набирания и кофи, който съм пробвал.
Ако ти харесва, включи си го веднъж или два пъти седмично и след време ще смачкаш твоя приятел и на набирки, и на кофи.
Успех!
29.01.08
09:39
Идеята на mitaka101 доста ми хареса :) Определено ще я пробвам следващия месец :::smile:::
29.01.08
10:49
много искам да си развия силата за набирания. много ме заинтригувахте. аз лично правя с широк хват 4-6 макс :*(!! Сигорно мога и повече обаче ще помоля за някаква идея как, кога, по колко повторения да прввя. чесно казано аз набирания правя веднъж в месец максимално в три серии по 4-6 повторения. може ли да ми кажете малко повече за хвата- как да стане по здрав- по да не ми се изморяват китките и т.н., а и не ми е ясно какво беше под/надхват :С
29.01.08
11:16
казано от flame1 на 29.01.08, 10:49:
много искам да си развия силата за набирания. много ме заинтригувахте. аз лично правя с широк хват 4-6 макс :*(!! Сигорно мога и повече обаче ще помоля за някаква идея как, кога, по колко повторения да прввя. чесно казано аз набирания правя веднъж в месец максимално в три серии по 4-6 повторения. може ли да ми кажете малко повече за хвата- как да стане по здрав- по да не ми се изморяват китките и т.н., а и не ми е ясно какво беше под/надхват :С
Забелязъл съм,че набиранията с широк хват са по-неудобни. :) Важно е да се абстрахираш от неудобствата да забравиш напрежението в тялото ти , в хвата ти,по дланта ти и да стиснеш здраво лоста. :) Важно е да хванеш здраво,не само да си закачип пръстите като кукички.Но дори при втория варянт е важно да не се отказваш като започнеш да усещаш дискомфорт. :) Абстрахирай се и направи още. :)
А за хват аз никога не съм тренирал...има гумички за стискане и други приспособления,както и можеш просто да висиш на лоста по-продължително,но ме съмнява проблема ти да е слаб хват.Всичко е на психична основа. ;)Набиранията веднъж в месеца са малко.Веднъж седмично ги прави минимум.
Подхват е когато дланта ти сочи назад (”набиране на бицепс”),а надхват когато дланта ти сочи напред. :)
29.01.08
12:16
благодаря ти. а за широкият хват- палците трябва да обгръщат лоста или да са над него(надявам се ме разбираш :) ) и горе-долу колко трябва да е ширината на хвата?- колкото е по-широк- толкова е по-трудно мисля (а и как се променя акцента върху мускулите в зависимост от ширината на хвата?)
мерси пак :>
29.01.08
12:27
казано от flame1 на 29.01.08, 12:16:
благодаря ти. а за широкият хват- палците трябва да обгръщат лоста или да са над него(надявам се ме разбираш :) ) и горе-долу колко трябва да е ширината на хвата?- колкото е по-широк- толкова е по-трудно мисля (а и как се променя акцента върху мускулите в зависимост от ширината на хвата?)
мерси пак :>
С широк прониран хват пред гърди - Разширява гърба.Те всички го разширяват,но този стимулира разтежа най-добре. :)
С широк прониран хват зад врат - Отново натоварва горния,външен сектор на гърба и това упражнение е за уплътняване (освен разширяване)
С тесен прониран хват - Амиии...за сила и уплътняване на гърба.Предмишниците ще ти се натоварят повече и понеже съм пробвал,гледай в горно положение да извиеш малко гръбнака назад за да съкратиш мускулите напълно.
С неутрален хват - Ефективно за уплътняване.Изпълняваш го със специална V-образна ръкохватка.Закачаш я за лоста или с преплетени пръсти. (това не си го представям О_о )
С тесен супиниран хват - Натоварва най-много бицепсите.
Прониран хват-надхват
Супиниран хват-подхват
Колкото по широк,толкова по трудно да,но имай предвид,че при много широк хват няма да си способен да изкараш главата си над лоста.Целта ти тук ще бъде просто да упреш брадичка,пак се брои . :P
Всъщност гледай хвата ти да е широк.По широк от раменния,но достатъчно,че да можеш да правиш пълни изпълнения.
” а за широкият хват- палците трябва да обгръщат лоста или да са над него(надявам се ме разбираш :) ) “
Хм,да,това пропуснах.Зависи как ти е по-удобно,в началото аз си ги слагах палците при другите пръсти над лоста.Но проблема тук е че хвата отслабва.Всъщност силата се постига със максимално стягане и съкращаване на мускулите,което изисква силен хват.Ако прекараш палците под лоста и го стиснеш и се “надъхаш”,ще направиш повече повторения. ;)А, и гледай да ги правиш по бързичко,след като гониш бройка.
За по-силен хват - освен да свикнеш, друго не се сещам. Хм. Тягата я прави без фитили, поне колкото можеш. Може и да ползваш специализирани упражнения за него.
Колкото до самите набирания и повишаването на бройката им - най-простото е да ги правиш при всяка тренировка за гръб. Щом правиш по 4-6 повторения, прави по 4-5 серии, като се опитваш да вдигнеш с някое и друго повторение през тренировките. Така като те гледам на снимката, предполагам че бързо ще им вдигнеш бройката и без да правиш нещо специфично за тях. :)
Мнението беше редактирано от 6th на 29.01.08 12:56.
29.01.08
13:34
С7АЛК3Р и DeadManWalking - благодаря ви за конкретните отговори! имам и един последен въпрос- Как най-добре мога да потготвя тялото си за предстоящите системни набирания, и колко време да го подготвям- защото неискам напрво да почвам набирания ами малко да съм предразположил тялото си (и психиката лол)
Мнението беше редактирано от flame1 на 29.01.08 13:37.
29.01.08
13:54
казано от flame1 на 29.01.08, 13:34:
С7АЛК3Р и DeadManWalking - благодаря ви за конкретните отговори! имам и един последен въпрос- Как най-добре мога да потготвя тялото си за предстоящите системни набирания, и колко време да го подготвям- защото неискам напрво да почвам набирания ами малко да съм предразположил тялото си (и психиката лол)
Аз не мисля,че има такова нещо като адаптация преди набирания.Трябва да знам как си тренирал досега. :/
Но общо взето загрявка преди набиранията не се прави,може просто да се отпуснеш на лоста за малко,ако това имаш предвид ще се получи. :) Просто виси 10-20 сек. там и ставите ти ще се “подготвят” доколкото е възможно,защото според мен поне не ти е нужна подготовка преди да започнеш набиранията.Аз все пак ползвам този метод с висенето и ме загрява,ноо го правя по скоро от страх от недобро представяне.Смисъл искам да съм максимално подготвен за набиранията за да изсмуча всичко от себе си,защото както си забелязъл гоня бройка. :D
Тази снимка твоя ли е? Предполагам си правил гръб на вертикален скрипец.Защо не направиш една загряваща лека серия и после не започнеш набиранията.Познавам няколко момчета,които не отделят внимание на набиранията.Правят набирания за загрявка,а не загрявка за набирания.
Да уточним,че “загрявка” представлява правенето на малко леки серий за да може тялото да се подготви като поотпусне мускулите.Ускорява метаболизма и кръвта в тялото.Но загрявка се прави в началото на трнировка и няма общо с набиранията.С една дума специална загрявка за набирания не ти трябва.По скоро като застанеш под лоста,хванеш се за него, се подготви психически.Можеш да си визираш някакво число,пимерно 8,в главата и да се стремиш да го стигнеш.Но най-вече се подготви да не се пускаш,докато не си абсолютно сигурен,че повече неможеш.Обикновено докато се правят набирания,а и което и да е упражнение, към средата започва да се усеща парене тук-таме и хората с по слаба воля се отказват,а могат да направят още поне няколко повторения.Типичен пример са лицевите упори.При тях най-лесно се отказваме преди максималните ни възможности.
С времето волята и психиката също се тренират. ;)
Мнението беше редактирано от BusyMan на 29.01.08 14:29.
29.01.08
15:28
мерси много за обширния отговор! :) ами да на аватара снимката на гърба е моя, а също и в профила е моя (сега аватара ми е бухал и определено вече това не съм аз :))). ами добре ще послушам съвета ти дано ми помогне :)) айде успехи! :>
Мнението беше редактирано от flame1 на 29.01.08 15:29.
29.01.08
15:48
казано от flame1 на 29.01.08, 15:28:
мерси много за обширния отговор! :) ами да на аватара снимката на гърба е моя, а също и в профила е моя (сега аватара ми е бухал и определено вече това не съм аз :))). ами добре ще послушам съвета ти дано ми помогне :)) айде успехи! :>
Успех!Но намери своя начин за само-мотивация и прогрес,а не ме слушай дословно. ;)
Дано ти помогне,защото просто друг отговор на въпроса ти няма.Мога да ти нахвърля няколко примерни програми специално за увеличаване бройката на набиранията,но все пак единствения важен фактор си остава постоянството.Ти можеш да дръпнеш с 10 набирания за по-малко от месец,но ако тренираш набирания почти всеки ден,а това аз не ти го препоръчвам.
Айде и да ми пишеш на лично след 2-3 седмици как са нещата.
29.01.08
16:48
:) хвърли ми няколко примерни програми за покачване броя на набиранията...а пък ако опира до постоянство ще се хвана сериозно! ами за мотивация и т.н. просто си пълня плеъра с надъхващи песнички и го го го! >< :)
29.01.08
17:31
казано от flame1 на 29.01.08, 16:48:
:) хвърли ми няколко примерни програми за покачване броя на набиранията...а пък ако опира до постоянство ще се хвана сериозно! ами за мотивация и т.н. просто си пълня плеъра с надъхващи песнички и го го го! >< :)
Ден 1:
5 сериий до отказ с 90 мин. почивка м/у тях.
Ден 2 -пирамида:
Всяка серия увеличаваш с по едно повторение:
1
2
3
4
И така докато не можеш да си изпълниш серията.Примерно стигнеш 4 повторения,трябва да направиш нова серия с 5 и не издържиш до края. :) Почивай по 10 секунди за всяко повторение на завършената серия.Пример:
1 повторение,10 секунди почивка,2 повторения,20 сек. почивка,3 повторения....
Ден 3:
Нормални серий.Серийте си определи според набиранията си.За 10 максимум набирания един сет ще бъде от около 4-5 повторения.Почивай 60 секунди м/у серийте:
3 серий с нормален захват (малко по широк от раменния)
3 серий с тесен хват (надхват,където дланите са на около 4-5 см. един от друг)
3 серий с широк хват.
Ден 4:
Правиш колкото можеш повече серий.Значи за 4-6 набирания една серия,казахме, ще бъде от около 2-3 повторения.Почивай 60 секунди между серийте.
Ден 5:
Повтаряш един от дните,който ти се е сторил най-труден.
Почиваш събота,неделя и пак отначало.
Сега,моето мнение е,че дори да правиш просто 4 серий до отказ 5 дена подред пак ще има прогрес. :)Просто прави набирания...
Тази програма е измислена от майор Чарлс Левис Армстронг.До 6-8 седмици ще има сериозен прогрес ако я спазваш дословно.Хм, аз лично не съм опитвал,така че немога да те посъветвам нищо,но имам познати,които са вдигнали от 10 набирания до 17 за 4 седмици по нея.Аз си оставам на мнението,че дори да правиш просто всеки ден сериий набирания до отказ,пак ще имаш прогрес.Аз така започнах затова си позволявам да говоря само от собствен опит. :)
29.01.08
18:27
да и всеки ден да правиш/или през ден разбира се, че пак ще има напредък- но съвсем друго си е ако тренираш систематично, целенасочено и по изпитана програма с гарантиран ефект! НО да не забравяме, че всеки е строго индивидуална личност! :) аз ще се опитам максимално да се придържам към тази програма и ще кажа ефекта от нея. само да попитам все пак аз ще правя и други мускулни групи за даден ден освен набиранията- та тези упражнения явно ще влияат върху набиранията... мисля, че ще е по-добре преди тренировка да правя набирания.. дали? :О
Мнението беше редактирано от flame1 на 29.01.08 18:28.
29.01.08
18:38
казано от flame1 на 29.01.08, 18:27:
да и всеки ден да правиш/или през ден разбира се, че пак ще има напредък- но съвсем друго си е ако тренираш систематично, целенасочено и по изпитана програма с гарантиран ефект! НО да не забравяме, че всеки е строго индивидуална личност! :) аз ще се опитам максимално да се придържам към тази програма и ще кажа ефекта от нея. само да попитам все пак аз ще правя и други мускулни групи за даден ден освен набиранията- та тези упражнения явно ще влияат върху набиранията... мисля, че ще е по-добре преди тренировка да правя набирания.. дали? :О
Набиранията ги прави в началото на трениовката.И не прави нябирания поне един ден след тренировката за гръб.
ПС: Не е препоръчително да имаш тренировка за гръб след като ще правиш набирания толкова често.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 29.01.08 18:38.