относно фитнеса

04.02.08
02:10

Здравейте,
от доста време разглеждам сайта и форума,като в началото целта беше да си доизясня някой неща(защото си мислех,че основното го знам) но колкото повече четях,толкова повече се обърквах и в момента всичко ми е пълна каша,затова ще ви помоля ако може да отговорите на няколко въпроса които ме вълнуват.
предварително искам да се извиня,ако въпросите ми са глупави и/или неточно и некоректно зададени(знам колко дразнещо е това в очите на разбиращите)
за цел имам покачване и растеж на мускулната маса и силата.

1.четох за видовете тяло но немога да преценя към кое точно спадам,та ако може да кажете вие какво мислите.
ето малко данни
175см
65-70кг
обиколка на бицепса в отпуснато/стегнато състояние 29/34см
гръдна обиколка 97см
от тук според мен излиза,че съм  ектоморфен тип тяло(тези слабите),НО от друга страна имам малко “коремче”,даже като съм с фланелка която не е прилепнала по тялото а малко по свободна въобще не си личи,ама все пак.............та според вас каква е истината?
2.ако може да ми препоръчате подходяща тренировачна програма,която да съответства на типа ми тяло, смисъл по колко пъти в седмицата да тренирам,какви опражнения,как да ги комбинирам,с какви тежести да правя опражненията(дали да ги правя с максимума който мога да вдигна или с някакъв процент от него)и т.н
3.храненето,по колко протеини,въглехидрати,мазнини и т.н.  да взимам на ден в грамове,а аз вече по таблицата от сайта ще си ги ги смятам.
четох за някаква циклична програма ама незнам,....................просто искам да има макс. ефект.
предварително ви благодаря

П.С. ако не съм поставил темата на правилното място моля модератора да я премести.

BU

04.02.08
06:59

казано от so19 на 04.02.08, 02:10:

Здравейте,
от доста време разглеждам сайта и форума,като в началото целта беше да си доизясня някой неща(защото си мислех,че основното го знам) но колкото повече четях,толкова повече се обърквах и в момента всичко ми е пълна каша,затова ще ви помоля ако може да отговорите на няколко въпроса които ме вълнуват.
предварително искам да се извиня,ако въпросите ми са глупави и/или неточно и некоректно зададени(знам колко дразнещо е това в очите на разбиращите)
за цел имам покачване и растеж на мускулната маса и силата.

1.четох за видовете тяло но немога да преценя към кое точно спадам,та ако може да кажете вие какво мислите.
ето малко данни
175см
65-70кг
гръдна обиколка 97см
от тук според мен излиза,че съм  ектоморфен тип тяло(тези слабите),НО от друга страна имам малко “коремче”,даже като съм с фланелка която не е прилепнала по тялото а малко по свободна въобще не си личи,ама все пак.............та според вас каква е истината?
2.ако може да ми препоръчате подходяща тренировачна програма,която да съответства на типа ми тяло, смисъл по колко пъти в седмицата да тренирам,какви опражнения,как да ги комбинирам,с какви тежести да правя опражненията(дали да ги правя с максимума който мога да вдигна или с някакъв процент от него)и т.н
3.храненето,по колко протеини,въглехидрати,мазнини и т.н.  да взимам на ден в грамове,а аз вече по таблицата от сайта ще си ги ги смятам.
четох за някаква циклична програма ама незнам,....................просто искам да има макс. ефект.
предварително ви благодаря

П.С. ако не съм поставил темата на правилното място моля модератора да я премести.

1.Ще се опитам да ти помогна доколкото е възможно от разстояние.Това,че се мислиш за слаб въобще не означава,че си ектоморф.Братовчед ми е ектомоф и е абсолютна кожа и кости.Сега,всичко е много относително.Ти ми казваш,че имаш коремче,но аз немога да преценя дали наистина е така и до колко е така без снимка.Въпреки всичко пробвай да обхванеш китката си в най-тънката и част със палеца и средния пръст.Докосват ли се двата пръста,има ли разстояние?

2.Аз разбирам,че искаш да има максимален ефект.Разбери обаче,че нещата не стоят по този начин.Почти невъзможно е да направиш идеалната тренировка по идеалното време с перфектното хранене.Нещата се свеждат до това в началото да правиш базови упражнения и да си набавяш достатъчно протеин и калорий.Целта ти не е да дръпнеш максимално бързо,като използваш някаква магическа програма специално писана за теб,а просто да виждаш и да има прогрес.В началото всичко ще има ефект. ;)

Най-добре качи една снимка за да преценим дали си ектоморф,макар че нещата пак ти казвам са относителни.Не е правило,че ектоморфите са застраховане от шкембе,не е казано,че ендоморфите задължително ще са дебели типове с закръглена,топчеста форма и най-вече никой не казва,че ако си мезоморф само като погледнеш тежестите и ще развиеш добро тяло.Всичко се свежда до правилния (не идеалния) начин на трениране,хранене и почивка.

04.02.08
07:01

ето малко данни
175см
65-70кг
гръдна обиколка 97см
от тук според мен излиза,че съм ектоморфен тип тяло(тези слабите),НО от друга страна имам малко “коремче”,даже като съм с фланелка която не е прилепнала по тялото а малко по свободна въобще не си личи,ама все пак.............та според вас каква е истината?

Ами от слабите си - то е ясно. Не се омотавай с треминология. Важното е, че трабва да качваш и то много. За твоя ръст трябва да станеш около 80кг.
Тренирай три пъти седмично, с една и същапрограма, нещо от рода на:
1.теглене на горен скрипец
2.мъртва тяга
3.лежанка
4.лежанка за горни гърди
5.широк клек
6.задно бедро на машина
7.разтваряне с дъмбели за средно рамо
8.сгъване с щанга за бицепс от прав стоеж
9.разгъване на скрипец за трицепс
7,8 и 9 ги включваш чак след 3-тата седмица, преди това не ги прави, че ще ти е сложно възстановяването.
На всички уражнения прави по 3 серии с постепенно увеличаване на тежестта. Хубаво е да ти покаже някой как се правят. Ако няма кой да те нагледа трябва да смениш 2 и 5 с други.
За да станеш 80кг трябва да ядеш като 80 килограмов.
Тоест трябва да приемаш по 200-220 грама белтъчини на ден и по 400 грама въглехидрати.
Успех!

BU

04.02.08
07:46

казано от mitaka101 на 04.02.08, 07:01:

ето малко данни
175см
65-70кг
гръдна обиколка 97см
от тук според мен излиза,че съм ектоморфен тип тяло(тези слабите),НО от друга страна имам малко “коремче”,даже като съм с фланелка която не е прилепнала по тялото а малко по свободна въобще не си личи,ама все пак.............та според вас каква е истината?

Ами от слабите си - то е ясно. Не се омотавай с треминология. Важното е, че трабва да качваш и то много. За твоя ръст трябва да станеш около 80кг.
Тренирай три пъти седмично, с една и същапрограма, нещо от рода на:
1.теглене на горен скрипец
2.мъртва тяга
3.лежанка
4.лежанка за горни гърди
5.широк клек
6.задно бедро на машина
7.разтваряне с дъмбели за средно рамо
8.сгъване с щанга за бицепс от прав стоеж
9.разгъване на скрипец за трицепс
7,8 и 9 ги включваш чак след 3-тата седмица, преди това не ги прави, че ще ти е сложно възстановяването.
На всички уражнения прави по 3 серии с постепенно увеличаване на тежестта. Хубаво е да ти покаже някой как се правят. Ако няма кой да те нагледа трябва да смениш 2 и 5 с други.
За да станеш 80кг трябва да ядеш като 80 килограмов.
Тоест трябва да приемаш по 200-220 грама белтъчини на ден и по 400 грама въглехидрати.
Успех!

Съгласен съм,важното е да качваш килограми и сила.Какъв тип костна структура имаш не е важно.Все пак това нищо няма да промени,няма да спреш фитнеса я. :P

04.02.08
16:28

Това 19,възрастта ти ли е?При тия мерки си слаб,но за 14-15 годишен ще си почти атлетичен.Не си писал най-важното.Тренирал ли си досега,у дома или в зала и колко време?С тая информация ще получиш по-точен отговор от опитните.

04.02.08
19:16

не.досега не съм тренирал(фитнес или някакъв друг силов спорт),само навремето като малак играех доста баскет.ама от  5-6 години имам доста неактивен начин на живот.
а иначе съм на 18г.
ясно ми е,че нещата ще станат бавно,че няма някаква универсална програма и т.н  но просто мисълта ми беше да ме понасочите в правилната посока,за да не се впусна в нещо неправилно,смисъл да се подведа по “митовете”,с които е изпълнен този спорт.
иначе аз си мислех да правя по 3,5 тренировки седмично(смисъл ден тренировка,ден почивка)като натоварването да е на 85-95% от максимума с който мога да правя дадените опражнения,а относно храната да приемам колкото се може повече протеини,но за въглехидратите ,мазнините и другите хранителни в-ва нямам никаква представа какъв да е дневен прием.
също така четох за някакви “врътки”,че преди тренировка трябва да се ядат доста въглехидрати,пък след тренировка да има засилен прием на протеини ама незнам дали е така или не точно...........

04.02.08
20:11

Тук са много добри в програмите.Ще ти предложат най-доброто.Но първо ще питат защо сам не потърсиш в сайта от готовите програми.За нетрениращ имаш добри физически данни.Според мен започни с 2-3 седмична лека тренировка 2 или 3 пъти.За да свикнеш с отделните упражнения и усвоиш правилното изпълнение.Може да имаш здрава мускулна треска в началото.Ще се адаптираш в тоя период постепенно.След тая подготовка може да почнеш с една подходяща програма за по-дълго време.Избери я още сега.

05.02.08
16:00

еми аз от преди 1-2седмици съм си харесъл няколко тренировачни програми ама незнам коя да избера.
1.http://www.bb-team.org/workout/1291/
2.http://www.bb-team.org/workout/1358/
3.http://www.bb-team.org/workout/1359/
4.http://www.bb-team.org/workout/1288/
5.http://www.bb-team.org/workout/1287/
ето м/у тези програми се колебая
за хранителната програма наистина нямам никаква идея.четох,че ще е нужно да си купувам и хранителни добавки,но мисля тях да почна да ги взимам след около 1-2 седмици.
а иначе вече като понапредна също съм си харесал няколко програми,ама това след поне половин година,живот издраве.

Мнението беше редактирано от so19 на 05.02.08 16:07.

05.02.08
20:48

Можеш да опиташ с тази първите 10-15 дни:http://www.bb-team.org/workout/1465/

06.02.08
17:21

ok.значи последната програма за около половин месец и след това си избирам някоя”по-сериозна”.
имам само още едно питане в предните постове (мисля mitaka 101,ако съм объркал моля за извинение)беше писъл,че трябва да ям по 200-220гр белтък и по 400гр въглехидрати,та този начин на ядене спада към високо въглехидратните диети нали така(за да препрочета по-подробно за тях,а не да питам тук и затова,при положение,че някои вече го е написал).
еми това е благодаря ви за помоща,насоките и препоръките.
от мен чао,пък след някои и друг месец ще пиша как върви и какво съм постигнал до мамента.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1