11.02.08
20:08
Според вас как е възникнал живота на земята и ваобще как е възникнала вселената?Ако някои знае интересни документални филми на теми свъразани с космоса да пусне линкове.
Аз лично смятам,че бог ни е създал,защото ми е доста странно как ще се постигне такава хармония в природата,ако тя е създадена съвсем случайно.А и как ваобще са създадени толкова интелигентни същества като хората?Ако Бог е създал всичко,то кой е създал бог..нима той се е появил от нищотото и е станал всемогъщ ..
казано от QcK на 11.02.08, 20:08:
Ако Бог е създал всичко,то кой е създал бог..нима той се е появил от нищотото и е станал всемогъщ ..
Е тва е вече добър въпрос. Иначе аз лично се придържам към теорията с динозаврите и човекоподобните маймуни. :lol:
Според мен това ще си остане неразгадана тайна.Всички живи организми населявали земята милиони години,са станали на прах.Не можем да ги изследваме и нещо да разберем оттам.Не мога да си представя колко огромен трябва да е тоя господ и да създаде тая безкрайна вселена и всичкото вещество в нея.Това са трилиони тонове маса на степен сто и някоя може би.И после добре,бог.А кой бог?Борис 1 е приел християнството.А какво е станало с Тангра и славянския Перун?Къде са сега?Гърците преди Христос са имали Зевс,Хера,Аполон и др.Какво ли е станало с тях?Нали боговете са безсмъртни?Как ли се спогаждат помежду си на небето толкова много творци и създатели на земята и природата?Едните сегашни (Христос, Буда, аллах),другите бивши властелини.
Както и да е.Възхищаваш се на хармонията в природата,но аз тая хармония не я виждам.Всичко е един хаос и редът е ред в хаоса.А хората едва ли са толкова интелигентни същества като вършат такива простотии меко казано.Имаше две световни войни,атомни бомби се правеха,оръжия за които се харчат милиарди.В същото време в целия свят има огромна мизерия,глад ,болести и епидемии,вековна изостаналост.
Човека е много арогантно същество.Той си е въобразил,че цялата вселена е създадена само заради него.Той е най-висшето същество без което тя нямаше да съществува.Само не може да обясни защо го ядат червеите след време.Измисля си куп лъжи за да спаси своя престиж.Ето,той умира.Обаче отива там горе на небето.Там си има някакъв рай,ангелите само него чакат с разтворени обятия.По цял ден се излежава на сянка и си пие уискито с лед.всичките му мераци,капризи и прищевки са задоволени.Заради праведните му дела.А те са:убийства, побои,изнасилвания, грабежи,алкохолизъм и т.н.
Един детски въпрос:
“Ако Господ е всемогъщ - направил е всичко за 6 дни, дали може да направи камък, който и самият той не би могъл да повдигне?”
12.02.08
10:58
Много сложна тема зачекнахте, момчета :) Едва ли ще достигнете до истината :P
Мнението беше редактирано от Владимир8507 на 12.02.08 11:00.
Според вас как е възникнал живота на земята и ваобще как е възникнала вселената?
Аз лично смятам,че бог ни е създал,защото ми е доста странно как ще се постигне такава хармония в природата,ако тя е създадена съвсем случайно.А и как ваобще са създадени толкова интелигентни същества като хората?Ако Бог е създал всичко,то кой е създал бог..нима той се е появил от нищотото и е станал всемогъщ ..
Еми как е възникнала вселената? Ужким имало Голям взрив, някога много отдавна, който е пръснал из нищото Вселената. Така са се оформили галактики, планети, звезди и луни...и всичко. Всичко е физика.
Дали го има или няма Бога, не знам, още не съм го видяла. Но има база данни във Вселената. Пак физика.
Точно най-хубавите неща стават случайно. И все пак няма нищо случайно...
12.02.08
17:48
казано от Winnie на 12.02.08, 14:16:
Според вас как е възникнал живота на земята и ваобще как е възникнала вселената?
Аз лично смятам,че бог ни е създал,защото ми е доста странно как ще се постигне такава хармония в природата,ако тя е създадена съвсем случайно.А и как ваобще са създадени толкова интелигентни същества като хората?Ако Бог е създал всичко,то кой е създал бог..нима той се е появил от нищотото и е станал всемогъщ ..Еми как е възникнала вселената? Ужким имало Голям взрив, някога много отдавна, който е пръснал из нищото Вселената. Така са се оформили галактики, планети, звезди и луни...и всичко. Всичко е физика.
Дали го има или няма Бога, не знам, още не съм го видяла. Но има база данни във Вселената. Пак физика.
Точно най-хубавите неща стават случайно. И все пак няма нищо случайно...
НЕ физика а астрономия
Много интересен въпрос.. наскоро гледах едно филмче има го в kolibka.com.Казва се Nova Origins.Има доста интересни работи там.. според тези, които са го правили целият живот е химия.На земята е имало C(който го има и в цялата вселена).С метеоритите дошли, някои аминокиселини, който се свързали с въглерода, тъй като той е един от елементите с най-голяма възможност за свързане с други ХЕ.В последсвтие са се зародили бактериите.. микроорганизмите и е започнала еволюцията.Теориите разгледани там са много интересни и ми звучат достоверно, ако гледате филмчето няма да сбъркате (с 4 части е).
казано от Wrestling_pro на 12.02.08, 17:48:
НЕ физика а астрономия
Тук трябва да включвам даскалските си умения, за да образовам подрастващите билдъри :)
Астрономията е наука, която изучава космоса, звездите и т.н. Астрологията е друга наука, която е близо до първата, но се занимава с хороскопи, карми и прочие.
А физиката си е физика. Химията е част от физиката. Учи се в 6ти клас - ФХЯ (физични и химични явления) - явления. Астономията изучава физичните и химични явления в космоса. А те не са само космически, нали?
Възникването на Вселената и образуването на звездите и планетите се изучава от физиката, не от астрономията.
Астрономията има различни цели.
13.02.08
09:21
Наскоро гледах едно филмче, където убедително доказаха, че не е възможно да се пренасят аминокиселини или каквато и да е друга органична материя чрез метеоритите. Т.е., няма как животът да е дошъл от космоса. Колкото до теорията за еволюцията, честно казано, на мен ми се вижда смешна и ненаучна. От лекциите по праистория в университета пък научих, че тези “човешки предци”-неандерталци и т.н., всъщност не са точно хора и нямат пряка връзка с хомо сапиенс. Абе както и да го гледаш, такава хармония и съвършенство във вселената може да създаде само Бог. Да твърдиш, че всичко е възникнало случайно не ми се вижда много убедително.
Мнението беше редактирано от Ultima Ratio на 13.02.08 09:22.
Живота на Земята е реалити-шоу на извънземните,което е на път да бъде свалено от ефир о_О
хахаха Иначе повече ме вълнува и ми е интересно дали хората ще оцелеят като вид,а не от какво са дошли,защото подобни въпроси са прекаленмо затормозяващи за обикновенния ми мозък,зает целодневно с пресмятане на храните и мисли за тренировката :)
13.02.08
09:46
То е ясну че няма да оцелеят с тва замърсяване и начина на живот които пречи на природата
Мнението беше редактирано от Wrestling_pro на 13.02.08 09:47.
казано от vatchev на 13.02.08, 09:32:
Живота на Земята е реалити-шоу на извънземните,което е на път да бъде свалено от ефир о_О
хахаха Иначе повече ме вълнува и ми е интересно дали хората ще оцелеят като вид,а не от какво са дошли,защото подобни въпроси са прекаленмо затормозяващи за обикновенния ми мозък,зает целодневно с пресмятане на храните и мисли за тренировката :)
т.е. да не се занимаваме с глупости, а да разтуряме декорите. :))
казано от С7АЛК3Р на 13.02.08, 11:09:
казано от vatchev на 13.02.08, 09:32:
хахаха Иначе повече ме вълнува и ми е интересно дали хората ще оцелеят като вид,а не от какво са дошли,защото подобни въпроси са прекаленмо затормозяващи за обикновенния ми мозък,зает целодневно с пресмятане на храните и мисли за тренировката :)т.е. да не се занимаваме с глупости, а да разтуряме декорите. :))
Тъкмо това си говорихме с един приятел . Или сме някакво “реалити шоу” на извънземните или несполучлив експеримент и са ни зарязали да се избиваме :D .
13.02.08
14:56
Не видях някой да е писал за това как НАИСТИНА е възникнал живота на Земята. Еми обяснението е ВОДАТА! Тъй като почти всичко е създадено от въглерод (от 2,2 млн химични съединения 2 млн са на въглерода), а водната молекула е съставена от водород и кислород, въглерода се свързва с водорода и кислорода и образува първите органични съединения - първични белтъци, монозахариди, липиди и нуклеотиди. След това вече множество еднакви съедининя (от тези: белтъци, монозахариди, липиди и нуклеотиди) се свързват и образуват по-големи молекули. После е ясно, че от там се пбразуват първите едноклетъчни организми и т.н и т.н...докато стигнем до ЧОВЕКА. А колкото до това, че метеоритите били донесли живота - еми не вярвам да е така щото тея съединения си съществуват при определени условия, а в космоса хич не са благоприятни... нарушат ли се условията молекулата се разпада. Защо иначе човек би умрял ако бъде затрупан със сняг в продължение на няколко дена? Или защо умираме ако ни запалят?
Еволюция срещу Сътворение не е нещо, върху което да говорено малко. Не знам дали са много случаите в които едната страна е убедила другата в правотата си ;-) /по-скоро не/
Но пък ето едно четиво по темата (защитаващо Сътворението), което наскоро четох:
http://www.novzavet.net/main2.php?RID=16&AID=204
;-)
казано от Ultima Ratio на 13.02.08, 09:21:
Наскоро гледах едно филмче, където убедително доказаха, че не е възможно да се пренасят аминокиселини или каквато и да е друга органична материя чрез метеоритите. Т.е., няма как животът да е дошъл от космоса. Колкото до теорията за еволюцията, честно казано, на мен ми се вижда смешна и ненаучна. От лекциите по праистория в университета пък научих, че тези “човешки предци”-неандерталци и т.н., всъщност не са точно хора и нямат пряка връзка с хомо сапиенс. Абе както и да го гледаш, такава хармония и съвършенство във вселената може да създаде само Бог. Да твърдиш, че всичко е възникнало случайно не ми се вижда много убедително.
http://kolibka.com/download.php?mid=2665
http://kolibka.com/download.php?sid=2665
http://kolibka.com/download.php?mid=2666
http://kolibka.com/download.php?sid=2666
http://kolibka.com/download.php?mid=2667
http://kolibka.com/download.php?sid=2667
http://kolibka.com/download.php?mid=2668
http://kolibka.com/download.php?sid=2668
Гледай го.. и ще ти се види доста реално и възможно.
Професията ми не позволява да считам за верно друго, освен Дарвиновата теория. Защото избрах да изучавам науката, а не Богословието. Редица са доказателствата за еволюцията на вида, като биологична единица, а не единица на Господ. Исус е историческа личност, както и проплиопитека, от който и сам той произлиза. Но последният е част от историчесия генезиз на еволюцията.
Тук обаче е вечния спор и незнам дали ще се стигне до консенсус. Лично моето мнеие е, че сме създания на въглерода, водорода и кислорода. Нищо друго. Всичко необяснимо засега остава мистерия, за която в момента не достигат знания за да бъдат обяснени фактите. Не може за близо 300 години максимум научни разработки, да се разгадае целия био свят, съществувай още от фанерозоя насам! Всичко е до време, и знам, че след 100 години, картите ще са на масата. Ужи, няма да съм жив, за да видя правотата си. :)
Всичко това е мое мнение. Не искам да споря, а да видите какво мисля като магистър Биолог, ще се радвам, ако Владо като биотехнолог се намеси по случая обстойно. Ще следя темата с огромен интерес!
Както казва свещениците (не съм религиозен) прах при праха ,демек си произлизаме от прахта там и отиваме после.Питон-а е казъл почти същото.
15.02.08
23:24
Абе незнам за “реалити щоу-то”, но аз съм гледал за хипотезата, че всещност извънземните са толкова умни, че са създали просто software, в който се намираме. Той бил толкова добър, че пресъздавал мислите ни, чувствата ни и т.н. А и всякакви детайли от “изкуствената” вселена. Така, че налудничеви идеи колкото искате :)
Всички хипотези за сътворяване на човека от бог или извънземните,имат едно много слабо място.Ако запитаме,а кой ги е създал тях?И тъй до безкрай.Общо взето знаем от биологията,че човека и всички животни по земята са изградени от едни и същи 20-21 аминокиселини.В различни количества при едни или други.Учените смятат,че въглерода е най-подходящият от всички химични елементи за изграждане на органични съединения и живи същества.За евентуален негов дубльор е сочен силиция.Според някои може да изгражда по-елементарни живи организми, обитаващи планети с високи температури.Открити са всичките 104 химични елемента от които вероятно е съставена цялата Вселена.Огромни количества от тях преливат от едно място на друго във вечно движение.Образуват небесните тела,навлизат в телата на човека и животните и ги изграждат.А след това се връщат отново в мъртвата природа.И тъй вечен кръговрат.Интересният въпрос е как е създадена ДНК,генетичната информация?Може ли да се самоструктурира и самоусъвършенства(един постоянен ъпгрейд)?Ако отговора е да,еволюционната теория ще бъде напълно вярна.Не е задължително човека да произлиза от маймуната.Те просто произхождат от някакви по-елементарни същества.Това,че хората са развили речта си и говорните умения окончателно са ги отделили от всичко останало.
Много кратка вметка - аминокиселините са повече от 28 вече ;) ДНК е дошла от митохондриалната ДНК, преселена пък от бактерия. Тази полизома е станала двуспиранла молекула и вече облепяйки се с хистоновите белтъци си става двуверижна ДНК!
Възможно е учените да са открили нови 6-7 аминокиселини.За най-известните от тях се знае,че изграждат и човека но и плъха примерно.Белтъците на човека имат набор от тия аминокиселини в едни количества и пропорции,а в белтъците на плъха-в други количества.Едно толкова лесно създаване на ДНК,както го описваш говори,че еволюцията при живите същества от по-прости към по-сложни може да е много трудна.Но не и невъзможна.Кратката вметка е много добро уточняване на нещата.
16.02.08
20:16
Зачеквате много сложна и тежка тема, не за този форум, защото е доста спорна.
И една от болните ми теми.
Вижте, самото понятие “живот” е доста субективно и основано на егоцентризма си, че сме нещо специално, а не просто поусъвършенствана форма на материята. Именно за това “нематериалистическите” теории се радват на такъв интерес... Че как живото ще произлиза от неживото, видиш ли...
А какво е живото?
Дайте да сложим граница. Кое е живото?
Химични съединения като кетоните могат да удължават доста веригата си с производни съединения. Т.е. те се “хранят”. Живи ли са те?
Химични съединения, като коацерватните капки поглъщат по - малки съединения. И над определена големина веригите им се разцепват. Те се хранят и размножават. Живи ли са те? Ами ще ви помогна... науката ги разглежда като предшественик на живата клетка.
Вирусът приемаме за жив... Той обаче не се храни и не се размножава сам... Той е просто унищожител в жив приемник. Не той се възпроизвежда, а приемникът го възпроизвежда и в резултат умира, унищожавайки и вируса. Защо приемаме вируса за форма на живот? Нито се размножава, нито се храни, нито има място в ранителните вериги на живота...
Лично аз съм привърженик - до степен вярване, на еволюционната теория, Всички доказателства водят натам. Идеята? Живото произлиза от неживото. Живото е негова еманация. Живото оцелява по най - лесния път на адаптация. Живото се развива чрез грешки - мутации, обогатяващи генофонда на вида, и естествен подбор, в който оцеляват по - добре адаптираните ,в който се доказва кое наистина е грешка и кое - подобрение. Хармонията е по пътят на естествения подбор и изграждане на относителна независимост, на живота като сфера на съществуване на материята. Хармонията не е пълна и никога не е била, но е голяма и закономерна благодарение на дългото съществуване на видовете, нагаждането им и сблъсъците между тях.
Освен нея имаме:
Теория за панспермия - космическа “зараза”. По същество тя е просто фантастика, а не реална научна теория. Тя не дава отговор на въпроса “Как е възникнал живота” а просто казва, че той идва от Космоса на Земята. Ок, но това не е отговор.
Теория за креационизма - сътворението - е другата силна теория. Тя обосновава “божественото” и “духовното” в нас. Ние сме божи творения. Има много варианти, не само един, от чисто библейски, до ултрамодерни, като такива, признаващи Еволюцията, но включващи Бога като сътворител на първата жива материя. Оттам вече динозаври и всичко си го е имало.
Теория за перпетюистичният живот и материя. Вечни, изменчиви само в съзнанието ни. Не е напълно фанастична, ще видите, има основание.
За вселената:
Големият взрив - материята е била концентрирана в една точка, взривява се и вселената се пръска - безкрайно разширяваща се вселена.
През 2006 г. мисля на конгрес учените - астрофизици утвърдиха една теория, която лично аз си бях формулирал и в която вярвах още преди много години, разбира се просто логично формулирана, без доказателство:
Вселената е съставена от материя. Материята прави звезди, после и черни дупки.
Черните дупки концентрират материя .В един момент обаче те не могат да удържат цялата енергия - безкрайната им маса и гравитация не растат, расте съпротивлението на впримчената енергия. Те се пръскат в малки “големи взривове”. Така вселената пулсира. И еволюцията започва от начало - защото ние сме от звездния прах на тези черни дупки. Еволюцията се повтаря.
Теорията не е точно така формулирана, но има подобен смисъл.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 16.02.08 20:22.
А от къде е дошла материята?Май на всяка теория има по едно “от къде” независимо дали става въпрос за водата,водорода,бог....
16.02.08
23:01
Ами всъщност аз имах една теория за цикъл на вселените(която я е имало де, но е нова все пак). Нали нашата вселена се разширява( според последни проучвания) и ще се разширява докато всичко не се разпадне и не остане едно нищо(теория; защото се разширява с бързи темпове и въобще не се забавя, а напротив). Тази вселена, която се е разпаднала остава така да се каже “празна” , “плоска” , тогава всичко се свива в така нареченият “big crunch” и нова вселена се появява т.н. и т.н. до безкрай. Знае се , че само една малка единица да се промети в “параметрите” в мига на създаването на вселената, тя е нямало да се появи и някой беше казал : ” А от каде сте сигурни, че вселената е създадена от първият път. ” Може и да е на метода проба и грешка, а като загине ... Всъщност и тази теория си има свой “пропуск”. Кога е започнал този цикъл, какво е било преди това...
17.02.08
18:56
Материята и енергията винаги са съществували, в различни проявления и форми. Те само преминават от едно състояние и организация в друго...
Всъщност, без материя и енергия самото понятие “съществуване”, “от къде” и “как” губят смисъл.
Е как така винаги си ги е имало? не мога да зацепя нещо :/
ПП В библията се казва,че бог е навсякъде...дали бог не е някаква сила/материята?
Мнението беше редактирано от QcK на 17.02.08 19:11.
17.02.08
19:41
Не знам как да ти обясня.
Винаги си ги е имало.
Винаги обаче какво е?
Винаги е нашата представа за време, безкрайност.
Ние сме я измислили именно за да отбелязваме промените и циклите на материята, материалния свят.
За материята и енергията обаче нашата представа за време не съществува. Времето е само наше изобретение. Също и понятието “винаги”.
А за бог следва въпроса “бог откъде се е взел”.
18.02.08
08:21
Ето едно слабо място на теорията за вечната материя, която изтъкнахте по-горе. Ако приемем, че тя е съществувала винаги, защо е толкова трудно да се приеме, че Бог също е съществувал винаги и е създал всичко. Даже, ако оставим настрана всички религиозни виждания, това звучи по-логично, защото обяснява цялото невероятно многообразие и съвършенство в природата. Лично за мен е абсурдно твърдението, че живота е възникнал случайно във водна среда, като молекулите на водорода се свързали и образували първите органични съединения, а от там едноклетъчни и т.н. Едно е да се създаде случайно органично съединение, съвсем друго е форма на живот. Дори днес, когато е напълно проучен химическия състав и строежа на живите организми, е невъзможно от нищото да се създаде дори най-простата форма на живот.
И още едно слабо място на еволюционизма, което дори Дарвин е видял и оценил като такова. Това е липсата на свързващо звено между хомо сапиенс и неговите “предци”. Съвременния човек се появява все едно от нищото, много по-интелигентен от неандерталците, познаващ огъня, използващ много по-сложни и разнообразни сечива, създаващ изкуство и вярващ в задгробния живот. В последните десетилетия се правят все нови и нови археологически открития, които изместват началните дати на поява на човекоподобните създания като австралопитек, хомо хабилис, еректус и другите, но “свързващото” звено си остава липсващо. И моето мнение, като археолог е, че така и ще си остане, защото просто не съществува :)
18.02.08
12:43
казано от Ultima Ratio на 18.02.08, 08:21:
Ето едно слабо място на теорията за вечната материя, която изтъкнахте по-горе. Ако приемем, че тя е съществувала винаги, защо е толкова трудно да се приеме, че Бог също е съществувал винаги и е създал всичко. Даже, ако оставим настрана всички религиозни виждания, това звучи по-логично, защото обяснява цялото невероятно многообразие и съвършенство в природата. Лично за мен е абсурдно твърдението, че живота е възникнал случайно във водна среда, като молекулите на водорода се свързали и образували първите органични съединения, а от там едноклетъчни и т.н. Едно е да се създаде случайно органично съединение, съвсем друго е форма на живот. Дори днес, когато е напълно проучен химическия състав и строежа на живите организми, е невъзможно от нищото да се създаде дори най-простата форма на живот.
И още едно слабо място на еволюционизма, което дори Дарвин е видял и оценил като такова. Това е липсата на свързващо звено между хомо сапиенс и неговите “предци”. Съвременния човек се появява все едно от нищото, много по-интелигентен от неандерталците, познаващ огъня, използващ много по-сложни и разнообразни сечива, създаващ изкуство и вярващ в задгробния живот. В последните десетилетия се правят все нови и нови археологически открития, които изместват началните дати на поява на човекоподобните създания като австралопитек, хомо хабилис, еректус и другите, но “свързващото” звено си остава липсващо. И моето мнение, като археолог е, че така и ще си остане, защото просто не съществува :)
Тия твърдения, които зачекваш са креационистки клишета и не са верни.
Да си говорим има или няма господ, е едно безумие. Какво е господ? Какво представлява съществуването и проявлението му? Как да докажем въобще че той съществува, след като твърдиш, че ние сме част от промисъла му, та след това да доказваме че е или не е съществувал вечно? Бог... бог са всички неизвестни в уравнението на природата.
Относно създаването на форма на живот: Вярно, опитът “Опарин” е създал в епруветка сложно органични съединения, не и жив организъм.
Опарин използвал за целта епруветка, ел. ток от собствен източник, даже не и от мрежата и неорганични реактиви и вода, събираеми в епруветка. Вероятно целият опит е продължил половин час.
В ранната земя е имало:
1. 1 млрд. години постоянен дъжд. Земята е била гореща и изстиваща, повечето вода постоянно е падала, изпарявала се и пак е падала, охлаждайки земята.
2. Океани със силно топла вода. Топлата вода извършва конвекция - движение нагоре - надолу, смесвайки реактивите.Ако намериш лъжица да бъркаш океана, резултатът ще е по - слаб.
3. Бурна и богата на всякакви реактиви атмосфера, вкл. водород, метан, серен диоксид, даже сярна и други киселини, в постоянен обмен с океана чрез вечната пара и валежи.
4. Всички реактиви. Разбирай всички, даже може би такива, които не познаваме и са поънали в полутечната Земя поради тежестта си. Метеоритни удари. Части от земната кора още са били полутечни, Земята тепърва е застивала. Вулкани навсякъде, включително и под водата. Всичко това стоплено, разредено, разтворено и движено от конвекцията - идеалната среда за реакции.
5. Атмосфера с много сажди, много сяра, много пара, много топлина. Оттам и зверски, почти вечни като окото на Юпитер бури. С нестихващи мълнии. Т.е. постоянен ток във водата, ток, който човек не може да произведе.
6. Липса на озон и други атмосферни слоеве. Оттам ултравиолетова бомбардировка. За нас може да звучи страшно, но за химията е благодат. Ултравиолетовите лъчи избиват частици от атомите, създават изотопи и дават на веществата нови, по - особени свойства.
Сметни колко реакции могат да протекат с няколко реактива в епруветка за половин час;
и колко реакции може да са протекли в епруветката, наречена планета Земя за няколко милиарда години при посочените условия.
Това може би ще ти обясни защо уравнението не излиза и защо учените не могат да синтезират готово живо същество.
Зависи от лабораторията.
В лабораторията на Слънцето например става термоядрен синтез до желязо. Хелият става на желязо.
На Земята за синтез, в който веществата минават от едно в друго е само мечта. Камо ли да произведем метали. Само знаем, че в природата го има.
——————————————-
Липсващо звено между човека и предците му няма.
Дарвин.... Той кога беше умрял?
Днес ние познаваме 400 вида динозаври.
Ще рече, че за близо 200 млн. години съществуване на динозаврите ние познаваме по един вид на половин милион години....
Дали са само толкова?
Ами... ние и бозайници днес познаваме много повече, отколкото за 150 млн, години назад. А е безспорно, че всъщност в годините назад трябва да има много повече видове. Колко много изчезнали видове познаваме.... А има и оцелели.
Само че за съжаление вкаменените кости не говорят. Не ни викат. И рядко се образуват, в над 99% от случаите организмите нямат късмета да оставят следа, оцеляваща до наши дни, а оттам вече идва късметът ние да ги открием и то без да ги повредим или унищожим.
Така и с човека. Това, че не за всеки период от 100 години имаме точните фосили... Нищо не значи. Човекът е и много омешан от една мания за очовечаване - допреди 30-40 години всякак кост на древна маймуна се причисляваше към предците на човека... Така де. Всеки учен иска да бъде велик и да остане в историята, а да кажеш че си открил кокали на маймуна не е чак толкова сензационно. Чак в последните години грешките се оправят.
И после.... имаш малко грешна представа.
Еволюцията е като реката.
Движи се долу, по ниското, по най - лесното. Напред.
Но не гладко, а на вълни.
Нашите предци може да са имали и глухи племена и родове. Може да сме възникнали в смесване. Може всъщност даже иние да сме няколко вида, с малко различни предци, но изкуствено да ги обединяваме.
Възможностите са много. Едно е сигурно, нямаме фосили за всеки отделен случай.
Но не е и необходимо - теорията очевадно е вярна. Тези, които я отричат, няма да спрат да я отричат и да ги затрупаш с кокали. На тях винаги нещо няма да им юдисва, винаги ще има “липсващо звено”.
А в природата липсващи звена няма.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 18.02.08 12:46.
18.02.08
17:41
казано от Adolf Hitler на 18.02.08, 16:39:
Хаха как може да вярват хората още на теорията на Дарвин...........Няма да казвам от кое племе е Дарвин,че D3BEP ще ми се кара.......
Разбира се,че Бог ни е създал.....
Еми, бате... Ти си божествен. Аз съм маймуна. Разбрахме се. :cheese:
Гъгъгъгъгъ....
18.02.08
19:36
Дарвин евреин ли е ???
19.02.08
08:36
казано от Wrestling_pro на 18.02.08, 19:36:
Дарвин евреин ли е ???
Не знаем, ама... Щом Хитлер го казва, сигурно има информация от Гестапо. Много евреи са крили произхода си.
Иначе доколкото знам е шотландец, и при това богослов - нещо, от което расовите евреи бягат, те не вярват в христинския Бог. Но аз нямам информация от Службите :)
Btw. Хитлер, знаеш ли кой е бил голям дарвинист? Адолф Хитлер, унзер фюрер. Той е и изявен марксист(Маркс вече със сигурност е евреин, но май трябва малко да се задълбаеш в творчеството му). Проблемът е, че не го знае.
Казвам ти го като човек, който е чел доста от въпросната личност, а заедно с нея познава добре и тврчеството на другите двама.
За мен Хитлер, който се обявява в моята борба против марксизма и еволюцията всъщност е тотално неграмотен по двата проблема. Просто изтъква предубежденията си, а разсъжденията му после показват, че всъщност не ги е чел, а само е чувал за тях....
Защото в една цяла глава по - нататък той разглежда теория за расата, която обосновава доста добре.
Тази теория е тотално копие на дарвиновата и работи с принципи, които днес наричаме “социалдарвинизъм”. Поразрови се. Теорията за оцеляване на силната раса, която успее да съхрани присъщото си генетично богатство
В икономическите си идеи и мерки пък Хитлер изключително ясно обрисува спекулата, паричната колонизация, псевдопарите и икономическата зависимост, кризите и измамите в света на банките, АД-тата и капитала. И предлага да се борят със:
- социално единство
- развитие на селско стопанство, занаятчийство, средна класа
- индустриализация
- икономическа автаркия
Изводите и методите му на разсъждение са буквално като преписани от ‘Капитала” на Маркс, който всъщност проповядва същите идеи! Разликата между двамата е в това, че Маркс търси доминираща класа(пролетарии), а Хитлер търси единство между класите, само дето Маркс е живял 100 години по - рано, в буржоазията и свръхексплоатация на бедните, работа и смърт на работното място дже на деца и гигантски, кърваво потушавани световни стачки. Така че и Маркс, и Хитлер са едно, но през призмата на своето време. Само дето Хитлер не пропуска възможност да го препсува. За мен това означава:
- Хитлер никога не е чел задълбочено Маркс
- но вероятно е чел икономисти, ретендиращи за собствен поглед, които всъщност доста са преписали от Маркс.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 19.02.08 08:41.
19.02.08
09:35
То е ясно, че креационисти и еволюционисти не могат да стигнат до единно мнение :-) . ДЗВЕР, изпадаш в грешката, за която обикновено са обвинявани религиозните хора-напълно отричаш всяка възможна друга теория. Безусловното приемане на еволюционизма или на каквато и друга теория е ненаучно, защото основен принцип на науката е да се съмняваш. Преди векове са мислили, че земята е център на вселената и никой не се е съмнявал в това, но днес знаем как стоят нещата. Сега дарвинизмът се изучава едва ли не като религия и отричането му е висша форма на ерес, но както сам казваш, след години могат да излязат други доказателства, които да го отрекат напълно. Факт е, че всяко време има нужда от своята идеология и религия. В света, в който управлява капитала, еволюционизмът е чудесна идеологическа обосновка, защото той на практика отрича Бог и божествения произход на човека, а следователно и стойността на човешкия живот, като го приравнява с този на всяко едно животно.
Това, което мен ме кара да не приема дарвиновата теория, е неспособността на тази теория да обясни появата на хомо сапиенс. Не на човекоподобните маймуни, живели преди и дори паралелно с него, а на днешния човек. Развитието на интелекта за сметка на физическите възможности в никакъв случай не дава предимство на човека в дивата среда, защото той става по-слаб и по-бавен от животните. Няма друго същество на планетата, което да е избрало този път на “еволюция”, което явно показва, че от гледна точка на оцеляването едва ли е най-добрия вариант. Хомо сапиенс се появява без никаква връзка с т.нар. си предци, на много по-високо стъпало от тях. Единственото убедително обяснение е, че те просто нямат нищо общо. Факт е, че постоянно се правят нови и нови открития, които показват плавното и изключително бавно развитие на човекоподобните, които еволюират в продължение на стотици хиляди години, достигайки до неандерталците и изведнъж се прави една огромна и рязка крачка напред с появата на хомо сапиенс, който при това не е продължение на неандерталците, а съществува паралелно с тях. Това, което на мен ми идва наум, е само едно-сътворение.
И още един пример, макар че в тази област имам съвсем бегли познания. Теорията за Големия взрив, която за сега се приема от науката, гласи, че в момента на взрива, вселената е представлявала точка с безкрайно голяма плътност и безкрайно малки размери, нещо което на практика е невъзможно и противоречи на всички физични закони. Даже един известен астроном-атеист, по този повод казва, че дори той се замислил дали няма Бог.
Обаче това е тема, която дава възможност за безкраен спор и едва ли ще намери своето решение, още повече от културисти :)
Досега никой от суеверните не успя да обясни.Какво аджеба представлява тоя господ.Той роден/създаден от някого и нещо ли е?Къде е сега?Виси над облаците ли?На Луната ли е седнал да си почива?На Марс и Юпитер ли?От какво е направен?Пита се откъде е взето веществото във Вселената.Той откъде би могъл да го вземе?От десния си джоб ли го вади?Духнал е тъй-фуууу.И хоп появяват се звезди,планети,спътници.Или е размахал магическа пръчка.Щом той може ей тъй да “произведе” милиарди тона вещество от нищото,какъв е проблема това вещество само да се появи без ничия помощ?Ние тук говорим за човека.Но суеверните да са така добри.И обяснят как е създадена Вселената.Който и да я създаде,трябва да използва законите на физиката и химията.Някои от суеверните тук говорят за сътворението на човека.От богове или каквото си щат там,дяволи и т.н.В религиозни книги пише същото за създаването на човека.Да,само че той не е един.На земята има поне трима-индоевропееца(бялата раса), монголоидния и африканеца.Кой от тях е сътворен от господа?Даа,преди векове са смятали,че земята е център на вселената както пише Ultima Racio.И не само са мислели.А са и действали.Преследвали са съмняващите се в една голяма лъжа.Изгарят на клада Джордано Бруно,изтезават великия астроном Галилео Галилей. Принуждават го да каже,че истината е лъжа.А техните лъжи,измислици са истината.Днес историята се повтаря.С по-рафинирани методи.Някой иска да ни будалка както си ще.Да ни натрапва всякакви свои измишльотини,а ние да сме длъжни да му вярваме.Иска да ни манипулира както желае.
19.02.08
11:09
Ех, не взимай нещата толкова присърце :) . Ти казваш суеверни, но всеки човек е суеверен по някакъв начин. Ти защо носиш мартеница примерно-нали това е също религиозен обичай, макар и много древен. Работата е там, че господстващата днес еволюционна теория иска да се наложи точно като фанатизирана религия, отричаща и заклеймяваща всичко друго като лъжа(ерес). Чудиш се как Бог е създал вселената. Тук няма да влагам религиозни аргументи, тъй като няма да са на място, но хайде отговори ми, по-логично ли е да смяташ, че всичко е създадено от нищото сам само? Или да твърдиш, че материята е вечна не е някаква форма на религия, само че модернизирана(което също е спорно, защото такива идеи има от древността). Точно за да могат да те манипулират те убеждават, че животът е възникнал случайно и си братовчед на маймуните, следователно и животът няма голяма стойност. Така че не религията е средство за манипулиране, а невежеството и незнанието, което е еднакво опасно, без значение дали се използва от идеалисти или материалисти.
От основното училище насам не нося мартеници.Подарявали са ми,приемам го като украшение и оригинална българска традиция.Както празника Трифон Зарезан или шествията на 24 май.Господстващата еволюционна теория.Не знам дали е господстваща.Някои свръхконсервативни държави в света отказват да я приемат.Не я приемат по някакви политически причини,а не защото е вярна/невярна.Все едно да говориш за господстващата теория на физиката.Или алхимиците да протестират срещу господстващата химична теория.Могат да оспорят тяхната верност(на химията и физиката).От това,че живота е възникнал случайно,не следва извода че той няма голяма стойност.А точно обратното,затова че е случаен е още по-ценен.Няма живот на Луната,Марс и Венера.Земята по щастлива случайност е на оптималното разстояние от своята звезда.Религията е възникнала в тъмното средновековие,когато съвременните природни науки още не са съществували.Ти гледал ли си филми от средновековните хора?Чел ли си техни романи и бестселъри?Няма и да четеш.Тоя съвременен човек от 20/21 век не е оня от 10-15 век.Още повече отпреди 5-10 000 години.Хората тогава са живели не по-различно от животните.Съвсем примитивно,без наука,изкуства,без сегашната техника.Отначало са нямали дори писменост. Какво доказва това?Че не са създадени като високоинтелигентни още в началото.Станали са такива бавно през хилядолетията.Чрез еволюция и постепенно развитиие.Ако бяха толкова интелигентни като нас,тая цивилизация щеше да се появи още тогава.
19.02.08
14:17
казано от Ultima Ratio на 19.02.08, 09:35:
ДЗВЕР, изпадаш в грешката, за която обикновено са обвинявани религиозните хора-напълно отричаш всяка възможна друга теория. Безусловното приемане на еволюционизма или на каквато и друга теория е ненаучно, защото основен принцип на науката е да се съмняваш.
Обаче това е тема, която дава възможност за безкраен спор и едва ли ще намери своето решение, още повече от културисти :)
Това е една интересна теза.
Сега, виждам, че не познаваш еволюцията на човека. Между неандреталеца и хомо сапиенс стои поне кроманьонеца, много известен вид който си пропуснал. Чудно ми е как точно ще ми дефинираш разликите между кроманьонец и хомо сапиенс(без да ровиш в Интернет) и къде те са чак толкова драстични и ужасяващи. После ми е интересно... Ти знаеш ли долу - горе колко находки на неандреталци и колко на кроманьонци сме намерили? Известно ли ти е, че ако сега отидем на гробищата и разровим два гроба на по 10-тина години, даже и двата да са на възрастни мъже, ще открием разлики във формата на черепа, челюстта и други неща, които лесно могат да заблудят някой недотам образован вярващ, че са кости на хора от различни епохи :) ???
Пич, не започвай от Дарвин. Започни от една велика наука: Сравнителна анатомия.
Еволюцията е единствената вярна наука за произхода. Друг е въпросът, че креационистите искат като намерим кокал на динозавър(или човек), да намерим и майка му, баба му, прабаба му и всички назад + роднините по съребрена линия + внуците му поне от първия брак, за да докажем, че няма “лиспващо звено”. Егаси глупостта. Липсващо звено няма никъде в природата и никога не е имало.
Липсващото звено е в главите на някои креационисти.
Доказателства на еволюцията? Генетиката, химията, ембрионологията, сравнителната анатомия, палеонтологията, фосилите, въобще знанието за биологията и екосистемите. Да, в познанието има празнини, но има планини от доказателства. Естествено, те не обхващат всеки ден от съществуваенто на света. Но достатъчно добре дават картината.
Къде обаче са доказателствата за Сътворението?
Няма ги. Нали ги няма, Ultima Ratio? Или греша. Или може би даже богохулствам? ДЗВЕР-а си позволи да се усъмни в сътворението. Еретик.
Тук няма да влагам религиозни аргументи, тъй като няма да са на място
Те ще са на място, ако са факти, ама ги няма... Това им е само проблема.
по-логично ли е да смяташ, че всичко е създадено от нищото сам само
Не, твърди се че материята винаги е съществувала.
Сам сама.
Аз пак ти давам въпроса:
В твоя случай имаме НИЩОТО и бог, който прави нещо от нищото.
ДОбре, ама бог от къде се е взел?
Забелязваш ли абсурда на твоята теория? Надсмиваш се над научният факт, че материята и енергията никога не се губят а преминават от една в друга форма(закон за запазване на енергията) и следователно НИКОГА НЕ СА БИЛИ НИЩО, а искаш ей тъй, с лека ръка да приемем, че твоят бог, който и да е той, никога не е бил нищо и винаги го е имало, даже когато е било само нищото. За него доказателства не са необходими. А хилядите доказателства на квантовата механика не са верни.
Точно за да могат да те манипулират те убеждават, че животът е възникнал случайно и си братовчед на маймуните, следователно и животът няма голяма стойност.
Ей ама си “тънък” психолог. Да не си евангелски проповедник? Как леко базикваш с евтини психовъздействия душите на непредубедените слушатели. Значи какво? Измислихме еволюцията, за да имаме хората за маймуни, а защо не и за едноклетъчни.
А какво ако ти кажа, че за мен животът на повечето маймуни струва повече, отколкото животът на много от хората? Дали тогава не вярвам, че бъдещето е на маймуните?
Защо въобще претендираш ,че можем да спорим? Имаш ли някакъв факт? Изключая религиозните писания на полуграмотни люде, преписани от по - стара литература?