16.02.08
19:30
Искам да попитам след кои месец се смята че не си начинаещ в ФИТНЕСА?
Или да ми кажете от кога до кога си начинаещ.. напредващ.....
трябва ми за да знам кога мога да сменя някое упрайнение с друго.. 10х предварително :P
16.02.08
19:32
Относително е. До 6 месеца си начинаещ според мен. До 2 години си средно напреднал и след 2 години вече си напреднал.
Но това важи за сериозни, непрекъснати тренировки и четене по темата. А ако само блъскаш в залата... :)
Пак казвам това са лично мои наблюдения и срокове. Константа в тия работи няма.
В една статия четох, че ..съвсем принципно
Начинаещ си до година тренировки и докато не започнеш да покриваш определени силови критерии:
да буташ собственото си тегло от лег и над 125% от собственото ти тегло на тяга и клек.
Средно напреднал - 2 години и поне същите показатели.
Напреднал - над 3 години, над 125% от собствено тегло от лег и над 150% на клек и тяга.
Източник: http://www.t-nation.com/readArticle.do?id=1426092
Мнението беше редактирано от 6th на 17.02.08 14:15.
Начинаещ и според мен означава стаж ок.1 година и желание + хъс за правилно и регулярно трениране. От там нататък ми е трудно да определя “граници”.
18.02.08
07:43
казано от chukachy на 16.02.08, 19:30:
Искам да попитам след кои месец се смята че не си начинаещ в ФИТНЕСА?
Или да ми кажете от кога до кога си начинаещ.. напредващ.....
трябва ми за да знам кога мога да сменя някое упрайнение с друго.. 10х предварително :P
Здравей и от мен!
Според мен нещата наистина са относителни. Мога да ти кажа, че има момчета в залата, която посещавам, които са там от 1-2 г и според мен са си начинаещи. Не можеш да кажеш, че си премина зоната на “Начинаещ”, ако не си усвоил някои основни неща.
Когато усвоиш основните упражнения, когато усвоиш основните движения, когато се научиш да се храниш правилно... и още ред други неща... тогава според мен ще спреш да си начинаещ.
Когато някой дойде и те коригира за дадено упражнение, а ти се ядосаш, че ти дава съвет.... ето тогава може да имаш стаж и 5г... но значи все пак си си още начинаещ. Ако обаче чуеш съвета, осмислиш и предприемеш правилната стратегия... вече си напреднал.
Ако приемеш съвета, без да смилиш и започнеш да тренираш според съвета... и с 10г ... пак си начинаещ... защото все още не знаеш кое е правилно и кое не...
Мога да дам много други примери.. но няма смисъл. Ще ми се да си схванал!
Затов аподкрепям мнението, че е много относително. Старай се да се чуиш, да трупаш опит и да се опознаваш... като организъм.
Когато можеш сам да прецениш кое е добре за теб и кое не... вече си напреднал!
Успех!
Според мен начинаещ си ако си тренирал до година и половина, средно напреднал от 1.5 - до 5 години и напреднал над 5 години, сроковете звучат може би малко прекалени но има толкова много неща да се научат по темата и да се изпробват че наистина се нуждаеш от време за да се приложат, това важи ако четеш и експериментираш ако само блъскаш в залата може и цял живот да си начинаещ.
18.02.08
10:26
Мерси на всички за мнението което споделихте тук...