спорт вместо кардио?

19.02.08
17:32

Здравейте,

Възможно ли е вместо кардио да се ходи на ски, плуване, футбол, волейбол и т.н.?

Някакви проблеми с натоварването на ставите и мускулите има ли?

Поздрави,

Longman

MA

19.02.08
19:41

изобщо не е същия ефекта.

гарантитам ти, че при джогинг, въртене на велоаргометър, колоездене или скачане на въже, ефекта ще е много по-добър отколкото при футбол примерно.

BU

19.02.08
19:54

казано от longman на 19.02.08, 17:32:

Здравейте,

Възможно ли е вместо кардио да се ходи на ски, плуване, футбол, волейбол и т.н.?

Някакви проблеми с натоварването на ставите и мускулите има ли?

Поздрави,

Longman

Разбира се,че може.Аз ти го препоръчвам! ;) Защо да бъхтиш като идиот по една безкрайна сива тъпа пътека след като можеш да тренираш някакъв отборен спорт.Футбола и волейбола като че ли най ми се нравят.

19.02.08
20:28

Футбола, доколкото съм играл, е доста по-добър от повечето неща които можеш да правиш като кардио - защото редува леко тичане със максимални спринтове, от което ползата е многокрано по-голяма отколкото от монотонното навиване на педали в продължение на  30-40 минути.

BU

19.02.08
20:37

казано от G33K на 19.02.08, 20:28:

Футбола, доколкото съм играл, е доста по-добър от повечето неща които можеш да правиш като кардио - защото редува леко тичане със максимални спринтове, от което ползата е многокрано по-голяма отколкото от монотонното навиване на педали в продължение на  30-40 минути.

Абе спор неможе да има футбола,баскетбола,волейбола са в пъти по-добри от въртенето на педали и бягането на пътечка.И аз съм изпитал и трите спорта на гърба си и знам колко е натоварващо. :)

В интерес на истината дори джогинга на открито е по-ефективен от пътечката.Защото е по-динамично.Неможеш да спазваш едно и също темпо.

Трябва ти поддържане на постоянно темпо и пулс. Изброените спортове трудно ще ти го осигурят.

BU

19.02.08
21:18

казано от Георги Гайдов на 19.02.08, 20:52:

Трябва ти поддържане на постоянно темпо и пулс. Изброените спортове трудно ще ти го осигурят.

Зависи. :)

Как искаш да отслабваш?На пътечката или с приятели на мач?И кой казва,че за отслабване трябва да подържаш постоянно темпо?Това в природата е почти,да не кажа невъзможно.

ПОПРАВКА : Тогава не обърнах внимание,обаче много ми е интересно как ще си заковеш пулса на една цифра и той ще си стои там +- 1,2 ...Чувал съм,че йогите го умеят този номер.

А постоянното темпо е най-сигурния и бърз начин да загубиш мускулна маса.

Мнението беше редактирано от BusyMan на 20.02.08 09:31.

20.02.08
07:01

Абе ти луд ли си ако имаш възможност, време и желание да практикуваш някъв спорт да ходиш да мааш гащи на пътеката или да въртиш като алтав някво колело дето дори не се движи :cheese: ?! Аз почне ли лятото ще си играя баскет и никакви такива работи като тичане, въртене и подскачане и не знам още какво си :) (как го пишеха хората : “това е лично мнение и препоръка за всеки” :cheese: ). Не вярвам да тренираш за състезание или да гониш примерно 120 кила да станеш(въпреки, че според мен и за тези неща не си заслужава да си жерваш удоволствието), за да правиш нещо което си е пълна скука пред това да спортуваш нещо с аверите, от което ще ти бъде гот .

Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 20.02.08 07:04.

20.02.08
08:59

казано от Cherniq_Konan на 20.02.08, 07:01:

Абе ти луд ли си ако имаш възможност, време и желание да практикуваш някъв спорт да ходиш да мааш гащи на пътеката или да въртиш като алтав някво колело дето дори не се движи :cheese: ?! Аз почне ли лятото ще си играя баскет и никакви такива работи като тичане, въртене и подскачане и не знам още какво си :) (как го пишеха хората : “това е лично мнение и препоръка за всеки” :cheese: ). Не вярвам да тренираш за състезание или да гониш примерно 120 кила да станеш(въпреки, че според мен и за тези неща не си заслужава да си жерваш удоволствието), за да правиш нещо което си е пълна скука пред това да спортуваш нещо с аверите, от което ще ти бъде гот .

Направо нямам к’во да добавя,напълно подкрепям

20.02.08
10:02

Много категорично се изказвате.

Физическата активност е полезна, най-малкото заради енергоразхода.
Разликата е в интензивността на тези натоварвания.
30 минути джогинг или вело, надали дават същия ефект като 1 час моткане на футболното игрище/примерно. Надали сте такива играчи, че постоянно да сте на скорост. :P

Иначе с две ръце подкрепям ‘на открито’. Предпочитам 2 часа ходене, отколкото 30мин. въртене в затворено помещение.Лично предпочитание..

Поддържането на пулс е в определен диапазон, а не на точна до удар в минута стойност. :)

Мнението беше редактирано от 6th на 20.02.08 10:03.

20.02.08
11:13

А не, не съм чак толкова краен :) . Идеята, че като имаш и време и желание да практикуваш спорт, трябва много сериозно са те били предния ден по главата, за да се затвориш някъде да и да правиш нещо което в най-добрия случай ти е скучно(защото не можеш да ме убедиш, че примерно въртенето на колело е един от атрактивните аспекти на всекидневието). Ако вече те мързи и да спортуваш(или просто не ти се), а искаш някакви определени резултати(примерно да си просто дебел, а не кръгъл :) ), пътеката и велото са светлината в края на тунела. Аз напоследък като искам да правя кардио ако имам малко време, ходя на стадиона да тичам, а ако съм ограничен - след тренировка въртя до Пловдив и обратно, но лятото като се удължи деня заебавам всичко и отивам в училището до нас, вечер на баскет :) . А за това колко се шматкаш по терена каквото и да играеш - ми то ако човек си го мързи и велото ще го маа криво ляво 20 мин и ще си отиде с идеята, че вече е супермен и с почудата защо още циците са му по-големи и увиснали от на жена му :)

Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 20.02.08 11:14.

20.02.08
11:17

Кардиото си е кардио щом ти трябва за някаква конкретна цел не го подценявай и футболистите и другите спортисти не занемаряват физическата си подготовка нищо че и самата игра ги натоварва, с тези спортове не можеш да поддържаш интензивността достатъчно висока за да имаш оптимална полза може би изключение е плуването, така че моя съвет е прави си и кардио и си ходи и си играй нямаш проблеми - само си ги разпредели за да има диапазон от време между тях.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 20.02.08 11:18.

20.02.08
11:53

Спорт Спорт и още Спорт , ,можело да няма същия ефект като кардио... аз ако въртя 30мин ми става скучно , но затова пък мога да бягам с 4асове по плажа

20.02.08
13:12

по-добре си прави кардиото, ако имаш конкретна цел, а отделно не ти пречи да си играеш футбол или баскет. Отделно, че 10-15 мин кардио са ти достатъчни и не ти писва, стига да нямаш за цел да сваляш....

BU

20.02.08
15:04

казано от С7АЛК3Р на 20.02.08, 10:02:

Много категорично се изказвате.

Физическата активност е полезна, най-малкото заради енергоразхода.
Разликата е в интензивността на тези натоварвания.
30 минути джогинг или вело, надали дават същия ефект като 1 час моткане на футболното игрище/примерно. Надали сте такива играчи, че постоянно да сте на скорост. :P

Иначе с две ръце подкрепям ‘на открито’. Предпочитам 2 часа ходене, отколкото 30мин. въртене в затворено помещение.Лично предпочитание..

Поддържането на пулс е в определен диапазон, а не на точна до удар в минута стойност. :)

Съгласен съм,аз ясно осъзнавам ползите на кардиото когато целиш оптимален ефект за даден диапазон от време.За поддържането на пулса ми е ясно просто човека не се беше изказал много точно.

НО никой неможе да ме накара да стоя в залата 30 мин вместо да бягам на открито 2 часа. :P Пък ефекта нека е по слаб.

Поддържането на интензивност те превръща в безформен маратонец.  :)

20.02.08
15:38

Аз бих отговорила от личен опит: в общи линии час-час и половина танци, са ми със абсолютно същия ефект като усещане, както при около 30-40 минути кардио. Разликата е, че не ми е скучно ;)
То с тази цел гледам да си разнообразявам посещенията в залата - основно музикално :) Без фон ми е съвсем неприятно, особено като пуснат я новини, я някакъв филм на големия телевизор..

За разликата в самите процеси, протичащи в организма не съм наясно.

BU

20.02.08
16:12

казано от Грахче на 20.02.08, 15:38:

Аз бих отговорила от личен опит: в общи линии час-час и половина танци, са ми със абсолютно същия ефект като усещане, както при около 30-40 минути кардио. Разликата е, че не ми е скучно ;)
То с тази цел гледам да си разнообразявам посещенията в залата - основно музикално :) Без фон ми е съвсем неприятно, особено като пуснат я новини, я някакъв филм на големия телевизор..

За разликата в самите процеси, протичащи в организма не съм наясно.

И на мен не ми е ясно.Добрата новина е,че няма абсолютно никакво значение.Всеки би излязъл на стадиона вместо да стои в залата.

Я един да бяга на пътечка с постоянно темпо за 40 минути ,а аз да играя футбол,баскетбол или каквото и да било с промемливо и интензивно темпо и да видим накрая кой ще бъде с по-стегнато тяло....

20.02.08
17:19

то това колко ти е стегнато тялото не зависи от това какво играеш или колко тичаш...ако имаш стабилно количество мускулна маса и под 10% мазнини ще имаш стегнато тяло.....

ZO

20.02.08
19:01

Донякъде различните спортове биха могли да заменят кардиото.Футбола например наистина е един вид интервално бягане,което,както се оказва при последните изследвания е в пъти по-ефективно от монотонното такова.За ските мога да кажа от личен опит,че са просто перфектното кардио-особено за краката,не знам дали се влияе от гена,но когато карам ски свалям много мазнини,релефа ми става много добър,а мускули свалям съвсем малко.Все пак това е една по-скоро анаеробна активност,т.е. не може да се каже,че е от стандартния вид кардио,но действа точно като тичането и подобните му активности.

BU

20.02.08
20:34

казано от QcK на 20.02.08, 17:19:

то това колко ти е стегнато тялото не зависи от това какво играеш или колко тичаш...ако имаш стабилно количество мускулна маса и под 10% мазнини ще имаш стегнато тяло.....

мускулната маса не е задължителна.Може да си дъска,но под 8% мазнини ще бъдеш стегнат.Познавам едно момче на което само панкреаса не се вижда,без мускул по него.Невероятно стегнато. :)

21.02.08
07:12

Разликата при другите спортове според мен е основно в променливото натоварване. Това не мисля, че е лошо - по-скоро е тип стрес за организма, който развива издръжливостта на мускулатурата, а и пак си е вид енергоразход. :)

21.02.08
13:16

ами значи говорим за тъй нареченото хрбаво тяло...броят ти се ребрат е много ясно,че ще ти е стегнато тялото..

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1