Дискусия на тема "как е възникнал живота на земята"

Прескочи до:

20.02.08
22:25

казано от С7АЛК3Р на 20.02.08, 21:22:

А за дискусията Бог и учени...кой знае, може би Бог е направил Големия взрив, а появяването на живота да е следствие. :)

Напротив, по-скоро Бог е възникнал (родил или там както се е появил) след Големия взрив и след това е създал живота. Тоест, той трябва да е част от Вселената.
Иначе, ако Бог е извън Вселената и независим от нея, пък възниква въпроса, къде се намира Бог, къде е това място извън Вселената, какво има извън там и по-важното - как и от какво е възникнал самия Бог? И разбира се, какво представлява?Интересни въпроси :)

Мнението беше редактирано от Петко К на 20.02.08 22:26.

казано от Петко К на 20.02.08, 22:25:

А за дискусията Бог и учени...кой знае, може би Бог е направил Големия взрив, а появяването на живота да е следствие. :)

Напротив, по-скоро Бог е възникнал (родил или там както се е появил) след Големия взрив и след това е създал живота. Тоест, той трябва да е част от Вселената.
Иначе, ако Бог е извън Вселената и независим от нея, пък възниква въпроса, къде се намира Бог, къде е това място извън Вселената, какво има извън там и по-важното - как и от какво е възникнал самия Бог? И разбира се, какво представлява?Интересни въпроси :)

Креационистите не приемат въпроси, Петко. Те само ги задават.
Много дълбоки учени са и много им е сериозна науката, затова.
На теб и на мен са ни задали същите въпроси, които задаваш ти, само че за материята и енергията, но сега като ги задаваш така за Бога, не очаквай да получиш отговор.
Виж, ти ако не си им дал отговор на същите тези въпроси, означава, че теорията ти е тъпа.

Adolf Hitler,
И сега кво напрайхме :)
Идеологически спор за националсоциализма
Капиталът въобще не е тъпа книга, вземи я прочети. А ако те интересува еврейската принадлежност на Маркс, прочети съчинението му “За еврейският въпрос”. Маркс е евреин(и не го крие), но религиозен и социален ренегат.

Хитлер пък никак не е слаб в политикономията. Реалните му мерки за контрол над предприемача от страна на работниците са си точно “диктатура на работещите”, т.е. пролетариата, ако използваме марксисткия термин. Особено ми допадат неговите, приложени на практика от него мисли: “Пътят към високото национално самосъзнание е само един и той минава през благоденствието на индивида” и “Държава, която се е провалила в осигуряване на сигурността и добруването на своите граждани, се е провалила във функциите си като държава”.

Само не мога да разбера,
Вече отрече и Хитлер. Защо. Кое те кара толкова да мразиш еволюционната теория, та чак да отречеш любимия си фюрер?
Не допускаш ли опцията тя все пак да е вярна? Защо да не може да е вярна.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 21.02.08 06:28.

21.02.08
06:30

ДЗВЕР много ме кефиш аз мисля точно по този начин но с едно малко отклонение.Мисля че когато хомо сапиенс са живяли на Земята са дошли изванземни и те са ни пуснали на земята наз съвременните хора.Има много доказателства за всякакви космически тела още от времето на пирамидите.Има едни филмчета за изванземните с много доказателства.Там един учен мисля че беше каза че единствено може да разберем дали “те” са идвали на Земята ако ги попитаме лично.Между другото също над една военна база в САЩ е бил забелязан обект с скорост 80км/с това е около 200 и нещо хиляди километра в час това как ще ми го обясните ?

21.02.08
08:06

казано от Петко К на 20.02.08, 22:25:

Да, така е. :)
И има още много.
Нужно ли е Бог да е възникнал, дали въобще има фиксирано местоположение или е никъде/навсякъде, дали въобще е подвластен на законите на нашата реалност, такива каквито ги приемаме.

Е, надявам се че тези въпроси, не се приемат като лобиране в полза на Бог, Висшата сила или нещо подобно. Просто въпроси.:)

21.02.08
10:00

Това за културистите, ако е обидило някого, съжалявам, и аз се причаслявам към тях.
По-горе ме питаха няколко въпроса. Мюсюлманите се молят на изток към Мека, будистите така, ние иначе... Хората могат да вярват в каквото си искат, аз например мога да се моля на купата с овесени ядки, която довършвам в момента и това си е мое право. Религиите възникват по различен начин. Някои от тях, както казвате вие, наистина са за манупилиране на хората и са чисто търговско предпирятие. Интересно е, че те възникват главно в модерната епоха. Например сциентологията. Някои са по-скоро политически доктрини, като исляма, зороастризма. Повечето обаче са възникнали в резултат на това, че хората търсят нещо духовно, но не защото им е скучно, а защото човек има и душа, не само тяло, факт, който пропускате. Например будизма, който на мен поне ми се вижда нелепо учение, но пак е стремеж да се търси духовното. Защо му е на човек, ако светът е само материя, да го прави? Защо животните не го правят? Отговори ми и ти на тези въпроси? Колкото до християнството, май изобщо не го познавате. То не се изчерпва с четене на две-три книжки, дори не само на Библията. Някои от най-великите учени са били вярващи хора, например Декарт, Паскал и много други. Да, някои пък са били заклети атеисти и материалисти, но е факт, че науката не пречи на вярата и обратното. Всъщност, както казва един немски философ, малкото наука води към атеизъм, многото-към вяра. И той не е живял през мрачното средновековие. Както и християнството не възниква тогава, създадено от деспотичната църква, както си мислят някои. Христос идва на земята по времето на най-големия разцвет на Римската империя, когато има мир и просперитет в цялото Средиземноморие. И е разпънат на кръст, след като е подложен на мъчение. Всички апостоли, до един, са били преследвани и убити. Или си мислите, че апостол Петър е пожелал да го разпънат на обратен кръст, защото е предвидил как след хиляда години папите ще натрупат огромни богатства? Вярно, по това време са почитали безброй божества. Сега ще попиташ какво е станало с тях и дали не са измрели. Истината е обаче, че в политеистичните религии никой никога не е вярвал и това се доказва от литературата на онова време. Нито образованите, нито обикновените хора през античността са взимали насериозно митовете за техните божества. Странно, но Платон, който трудно може да бъде заподозрян за връзки с християните, понеже умира няколко века по-рано, сам стига до идеята, че  Бог трябва да бъде един и че трябва да дойде на земята, за да се открие в човешки облик. Това, че в последствие са се намерили хора да използват вярата за лично облагодетелстване, вече е друг въпрос. И той не подлага на съмнение вярата.
ДЗВЕР, аз не съм присъствал на дебати между креационисти и еволюционисти, но със сигурност познавам повече сериозни учени и съм чел повече сериозни книги, поне в областта на археологията, извън нея нямам претенции. И те уверявам, че тези учени в огромното си мнозинство са атеисти и това прословуто “липсващо звено” не е измислено от апостолите. Всъщност, Дарвин сам го вижда и отчита като пропуск. Най-лесно е да кажеш, че още не е открито, но че и това ще стане. Да, ама няма как. Сто пъти вече го повторих, че кроманьонецът(който е същият като нас) съществува паралелно с неандерталците и не се намира в родствена връзка с тях, а се появява сякаш от нищото, имащ свое изкуство, което говори за абстрактно мислене-една от основните разлики между хората и животните. В един по-горните постове много точно се каза, че Бог създава човек по свой образ, но не съвършен и го кара да се развива и усъвършенства. Пич, аз съм сигурен, че по биология и физиология имаш сто пъти повече знания от мен, но не ги абсолютизирай. Няма единствено правилна научна теория, това не е като закона за земното привличане или нещо подобно. Тя затова е само теория. В предния си пост написах, че даже теорията за относителността е подлагана на съмнение, а на нея стъпва модерната физика.
Има и още нещо, което ми направи впечатление. Вие не приемате Бог, защото не можете да го пипнете и видите. Това не е сериозно. Ами обзалагам се, че никой от вас не е виждал амазонската джунгла, ама не се съмнявате, че съществува. Или да не говорим за отдалечените планети и звезди. Не само това, което е познаваемо чрез опит е реално съществуващо.

Кво точно знаете вие за интелекта на животните, че и отсъдихте, че хората имат душа, животните не.
Няма душа, няма и задгробен живот. Вашето мислене е съвкупност от сложни функции. Сложни, но праволинейни, първосигнални. Добър психолог може да предвиди реакцията на различните типове хора в определена ситуация. Това означава, че човекът е предвидим. Означава, че като машина следва определен модел. Сложен, но модел. Да, нашият социален и информационен живот е по - пълен от тоя на животните, но това далеч не означава, че човекът има душа а животните не. Както ние можем да предвидим животните в много случаи, така всъщност и нас могат да ни предвидят. Малко сме доразвити животни, нищо повече.
Даже ако имаше бог, щеше да е точно обратното. Хората в най - добрия случай за ада, животните с душа.
Защото животните не лъжат, не крадат и не убиват напразно. Правят го за да ядат и преживяват, както им е мястото в природатаи хранителната верига. Няма да видиш лъв да натръшка 50 бика, защото може. Сигурно може .Сигурно прайдът го може .Но не го прави.
Виж, хората, те са по натрупването, излишъците и после реавт че имало гладни по света и пращат СМС-и. Сигурно всеки ден лъжете. Например някого по телефона, че продуктът, койт ому продавате, нема да има проблеми и вие сте най- .

Ultima Ratio,
Стига си се хапал с това липсващо звено.
Само то ми показва, че литературата, която четеш е дребнаво заяждане с науката, ненаучна литература.
Какво значи “липсващо звено”.
Значи, че не разбирате идеята. Това значи.
Когато Менделеев писал своята таблица, описал познатите му елементи по закономерност. И оставил дупки. Дупки за елементи, които не познава, но смята, че трябва да са там. Вижда, че липсват, но не са открити. Оставил им празни места - липсващи звена.
И в последните години учените запълниха таблицата му. Оказа се ,че тези елементи ги има, но или в сложни съединения или живеят като елементи самостоятелно стотни от секундата например и се получават при ядрен синтез; та във времето на Менделеев съществуването им е било недоказуемо.
И какво? Как разсъждават креационистите в тоя случай?
Ако беше останал някой елемент неоткрит, значи в химията има липсващи звена и цялата химическа наука е измама и е за кофата. Така ли?
Пред геохронологията и палеозоологическата таблица менделеевата е детска играчка.

И не е за пипане и виждане.
Амазонската джунгла и звездите дават ясни признаци за съществуването си. Южноамерикански растения съм гледал, анаконда съм виждал, имам и снимки на джунглата. Звездата свети и също е снимана.
Снимай бог. Или го накарай да ти напише бележка.
Всъщност, как точно комуникираш с него?

21.02.08
12:48

Менделеевата таблица е добър пример. Менделеев не е виждал тези елементи, не ги е пипал, не ги е снимал, нещо повече, той предполага за тях само по пътя на логиката. Те, в неговото време, са били непознаваеми. Но съществуват и дори се откриват още. Има много неща, които са непознаваеми, а просто не мога да си представя как един интелигентен човек като теб може да вярва само на това, което вижда и пипа.
А човекът не е само едно малко по-сложно устроено животно. Човекът е единственото живо създание, което може да тръгне срещу собствените си инстинкти съзнателно. Защо само човекът търси духовните неща? Нали не смяташ, че го прави, само за да си докаже, че е с нещо по-висш от другите създания. Под духовни не разбирам само религията. Защо човек създава изкуство, а животните не, дори най-сложно устроените и най-висшите от тях.
Добре, няма да се хващам за темата с “липсващото звено” повече, но мисля, че не аз съм чел несериозни книги по този въпрос. Всъщност, хванах се за целия този спор не защото искам да  убеждавам в сътворението теб или някой друг. Кой в какво вярва и как тълкува научните факти, с кои се съобразява и кои отхвърля с лека ръка, защото не отговарят на теорията му, е негова работа и право. Причината беше, че се изненадах от факта, че хора, които осъждат религията като суеверие и фанатизъм, подхождат с много повече фанатизъм към въпроса. Ти нито веднъж дори не подложи на съмнение факта, че еволюционизма може да не е най-точното обяснение за произхода на човека и живота изобщо. Това ако не е догматизъм, здраве му кажи. Да, тя почива на множество доказателства и привлича с това, че дава много опростен отговор на фундаментални въпроси, но също така има и пропуски, някои от които изтъкнах вече. И залага на това, че някои неща просто не могат да се докажат по никакъв начин-например случайното зараждане на живота. Можеш да посочваш каквито искаш аргументи, като радиацията, геоложките условия и т.н., но това не може да се докаже, може само да се приеме. Което вече е съществена слабост. В археологията има едно задължително правило-никога да не се твърди нещо безусловно, защото не можеш да имаш пълна реконструкция на миналото. Какво остава за епохи, отминали преди милиарди години. Все пак това не са математически уравнения, както каза някой по-горе.

21.02.08
13:11

D3BEP любовта како е (изключвам секса)?Според мен не е просто наякакво привличане на 1 тела има и нещо духовно.Как може от нещо визникнало съсвем случаино уж 1 атом взел,че гръмнал и от него да са създадени толкова много биологични видове и какво е накарало някои от тях като човека да се разивят много повече от други и да изпитват чувста като лиюбов,състрадание,милосърдие...ти видял ли си лъв да е милостив към житовно което иска да убие например?Хармония в природата има.
Ето ти примерно едно клипче http://vbox7.com/play:ea8e8f5a сега ще кажеш е то това е нагласено,но има много случай при които хора оздравяват от нищото.Ако висчко е уравнения и формули тогава например,защо няма 200 човека като Рони Колман ?Ето тои приема нужното количество храна и зоб и много хора също го правят,но не всички са като него?!
БОГ се чувста със сърцето.Ти случайно да си видял как е протекла еволюцията?

И кажи от къде се е появила материята..отбягваш този въпрос забелязвам.

21.02.08
13:32

Отговорихме ти - от никъде, винаги си я е имало.
Сега ти кажи от къде се е появил Бог и от къде е извадил материята, когато е създавал Вселената ;)

21.02.08
13:32

Хахаха,Ultima Ratio ще ме умориш от смях.В политеистичните религии никой никога не е вярвал.Цитираш дори Платон,ей-брей.Трябваше да се родиш в древна Гърция и кажеш това нещо.След това да очакваш изпълнение на смъртната си присъда.Чел съм за много убити за светотатство и оскверняване на светилищата на боговете.Знаеш за хекатомба,принасяне в жертва на сто бика за да бъдат те умилостивени.Откъде се вземат тия безбройни статуи на гръцки богове?Някои от тях огромни за времето си,недостигнали до наши дни.Защо е построен Партенона в Атина?Всички останки на древногръцката цивилизация говорят за тотален култ към политеизма.Моля те не се излагай с тия басни,дето пишеш.Разваляш си имиджа по тоя начин.За кой ли път се измъкваш от въпросите ми.В древния свят поне 5-10 000 години е имало това многобожие.Амон Ра,Озирис в Египет.Зевс и другите в Елада. Юпитер, Сатурн,Уран и други в Римската империя.На тия римски богове са наречени и планетите от слънчевата система.Имало е някакви празници  в Рим- сатурналии.Славяните имат Перун,Леда,Сварог и т.н.Българите-своя Тангра.Всичките тия народи са живели векове и хилядолетия с многото си богове.Нищо лошо не им се е случило.Напротив египетската,гръцката и римската цивилизации са известни днес в целия свят.Какво ли е станало с всичките тия богове,уж безмъртни?Защо ги замиташ с лека ръка в прашния килер?Вижда ти се странен будизма?На будистите им е странно хриситянството.На мюсюлманите също.На нас може да ни е странен исляма.Което говори,че бог,буда и аллах не са едно и също нещо.Тоест в момента по света има 3 или 4 бога едновременно.Как е възможно това Ultima Racio?Христос е разпънат на кръст.Обаче хиляди учени през вековете са били разпъвани на кръст,тоест гонени и преследвани от християнските свещеници.Ученият Леонардо да Винчи тайно и със страх е разрязвал човешки трупове заради медицината.В Средновековието хората са най-набожни.Точно тогава милиони хора са измирали от болести и епидемии(чумата).Духовниците правели водосвети и заклинания.Накрая-нищо.Най-голямото нещастие за света са тия монотеистични религии. Древните водели постоянно войни,но са били по-толерантни към различията си.Сегашните религии с един-единствен бог насаждат нежду хората омраза,злоба,нетърпимост към другия,различния.Корана казва има само един бог и това е аллах.Христос проповядващ хуманност все пак заявява(или му приписват)думите:да нямаш други богове освен мен!Същото вероятно е с бога на евреите.Монотеизма(единобожието)води до фанатизъм,ксенофобия,агресия към друговерците.Всеки тормози другия,че неговата вяра е най-правата.Че бръмбарите в главата му са някаква висша сила.Всякакви престъпления на религиозна основа се оправдават и легитимират.Спомняме си войните в Югославия,в близкия Изток и Азия и т.н.Хиляди хора са виждали амазонската джунгла,може да бъде показана онлайн по телевизията и в интернет.Няколко милиарда души са гледали разходката по луната на Нийл Армстронг през 1969г.НАСА изпрати автоматични сонди към планетите-гиганти.Те предадоха снимки и откриха там нови спътници.Руски автоматични станции предадоха снимки и данни от близката до нас Венера.Примерът ти с Амазония и планетите е неудачен.

21.02.08
13:55

Петко К вярващите не твърдят,че знаят всичко...
Но вие които се оповавате на науката(и по точно на точните науки като математиката/физиката) казвате,че нещо винаги си го е имало и,че всичко е станало случайно?!Не се връзва разбираш ли..

Миро един истински християнин ще следва божиите заповеди в новия завет а те са :”обичай ближния си както обичаш и себе си” и “това което не искаш да сторят на теб не го прави на другите” това ли насажда умраза ?!

разликата между митовете и истината е,че никои от така наречените “Богове” не са били на земята нито за изцелявали хора,а само за 1 е било проркуквано стотици години преди това и само тои е изцелявал болни-Исус Христос.

QcK,.........
Аве човек...
Ти сигурен ли си че не си в някоя секта?
Изумяваш ме... Честно .С начина на мислене, с фанатизма и с доказателственият ти материал. Това е всичко друго, но не и източноправославие.
Казаха, че Исус Христос целял и днес и дадоха на запис, който конкурира по лошо качество записите на Бин Ладен един негър, на който много не показаха лицето как натиска един друг негър, според записа сакат и сакатият стана и проходи. Бре...
И отдолу 30 страници коментари: Алилуя/Слава на бога и песни някакви. Само нямаше телефон за дарения.
Каква е религията, която изповядваш точно? Не я наричай християнска, то ясно ама католик ли си, протестант ли си, какво си...
Явно за да ме изцели бог просто трябва да намеря правилния негър в Бенин. Без него не става. За съжаление не му дадоха ясно лицето.
Тоз негър е Исус Христос, така ли? Ами че това си е Второ Пришествие бре, човек... Защо не казахте по - рано.
И значи само с зоб не става, трябва и вяра в Бога,  Рони Колман е един и той от бога...? Викаш защо няма други като него. Ами сигурно господ не допуска чадата му да се повреждат толкова много.
Аууууууууууууууууууууу.
:иконканасмучещосипръститевужасчовече:

Ultima ratio,
Хубаво де.
На какво почива еволюционната теория.
1. На естественият отбор, видим и днес
2. На случайните генни изменения, ставащи и днес
3. На факта, че даже човешкият ембрион изживява нещо като еволюция в зародиша си
4. На сходството между живите същества. Факт, че макар разделянето да е станало милиарди години назад, даже вие, сложните полубожества имате до 60-70% покриваща се ДНК с някои растения...
5. На факта, че не съществува вид, който да има излишни и ненужни придобивки като рога или крила само за естетика.
6. На палеонтологията и милионите й находки по целия свят. Чудно, пишеш се археолог а говориш щуротии за тези ясни физически доказателства
7. На ясните генетически, функционални и видови връзки между древните находки и днес живеещите видове.
Всичко това са факти. Всяка от тези точки е научно защитима и изследвана.

Кажи ми сега де са фактите на вашето странно твърдение. Стига си ми проповядвал “Съмнявайте се! Много се съмнявайте!”
В какво? Дай повод за съмнение.
Не ми трябват липсващите звена на еволюцията. Въобще ако искаш да продължаваме спри да сипеш дървени философии за слабостите в познаването на една гигантска и в голямата си част загубена за нас система.
Дай ми факти на сътворението. Всеки читател, колкото и елементарен да е, разбира, че ДАЖЕ И ДА СЪУМЕЕШ ДА СЪБОРИШ ЕВОЛЮЦИООННАТА ТЕОРИЯ(КОЕТО БЕЗ ДА МИ СЕ ОБИЖДАШ НЕ ТИ СЕ УДАВА), ТОВА ДАЛЕЧ НЕ Е ДОКАЗАТЕЛСТВО В ПОЛЗА НА СЪТВОРЕНИЕТО!

21.02.08
14:15

Хмз..от коя библия ги чете тия две заповеди?
Тук не ги забелязах:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Десетте_Божи_заповеди
А според други религии Исус, не е бог. Съществувал е, ама не е бог. ;)
Християнството...хм..грозна картинка. В продължение на векове, една компилация от митове, легенди, окултни обичае, юдейство и какво ли още не са променяни, окастряни, нагаждани...накрая се получило миш-маш.

Мнението беше редактирано от 6th на 21.02.08 14:17.

21.02.08
14:29

ДЗВЕР за примера с Рони исках да кажа,че една теория не действа по идентичен начин на всички хора в смисал,че теорията не е закон и всеки 2ри случай е различен  .  Не негара не е Исус тои е просто посредник пак ти казвам духа не може да се види.(а какво казах и по-горе Исус дава различни дарби на вярващите)
Не съм нито фанатик нито член на секта дори не ходя на църква просто изразявам мнение.

C7ALK3P
Новия завет-Матей 7-15

21.02.08
14:49

Един истински християнин ще следва божиите заповеди в новия завет.А  какво ще следват мюсюлманите,евреите,будистите?И те ли новия завет?Има няколко бога в света на днешния ден.Реално ли е това?Кой от тях е истинския,на кого да се молим?Не приемам,че древните богове са просто митове.Нека уважаваме древните хора,които са вярвали в тях,тъй както ти днес вярваш в Христос или каквото е там.Казваш митове.Доказваш със собствените си думи,че ти и Ultima Ratio сте едни нетолерантни хора.Точно в това обвинявахте учените и еволюционистите,а се отнася точно за вас.Това което за теб са митове,за тогавашните хора е било единствената истинска религия.Това което за теб е единствената,истинска религия за един мюсюлманин или евреин са митове.Това можеш ли да го проумееш?Бъркаш боговете с проповедника Христос.Дори според религията е роден от жена тук на Земята като човек.Няма достоверна информация за чудеса и изцеления.Да ти напомня,че лекарите също изцеляват.Като те боли дори само зъба,къде ходиш?На стоматолога или в църквата да палиш свещи?Теб кой те изцелява в тоя случай?
Веществото е създадено от законите на физиката и физичните константи.Физиците изобретиха лазерния лъч.Това е нещо,което никога не е съществувало в природата.Ха кажи сега,те богове ли са?Един химик те убеждава-водата е два атома водород и един кислород.Ти се съмняваш,а той смесва двата газа пред очите ти и получава водата.Пуска ток през нея и отново я разлага на двата газа.А какво ще ми покажете вие с Ultima Ratio?
Какви чудеса ще видя от вас?Казваш само вЕрвайте ми.Ние ти повЕрвахме,но искаме и някакви доказателства все пак.Зайков пише,не знам какво е това бог но има такъв.Самите вие не знаете какво представлява,а искате да повЕрваме.
Голямо невежество има днес всред младежите.Не им се чете.Ходят на даскало само за купона.Книги изобщо не отварят,само телевизия и видео зяпат.И ето резултата,нямат реална представа за обкръжаващата ги природа.Две изречения даже не могат да напишат без груба правописна грешка.

21.02.08
14:57

Далеч съм от истинските вярващи хора,които ходят редовно на църква.Просто бил съм и от 2-те страни и знам как разсъждават.Не мисля,че лекарите могат да лекуват инвалиди.Ако ме познаваше лично щеше да знаеш,че съм дори прекалено толерантен към хората.Според мен бог е един но има много имена в различните релегии.Бог е “нещо” не мога да кажа какво може би е някакъв вид енергия може би е дух не знам....Религията не отрича,че в водата има два атома водород и един атом кислорд нито отрича физичните закони те са част от нашия свят-факт !Аз чудеса не мога да върша все пак не съм бог,но какви чудеса ще видим от учените?Хора които се позовават на точни науки а твърдят,че материята винаги си е имало и,че всичко е станало случайно?

Мнението беше редактирано от QcK на 21.02.08 15:00.

21.02.08
15:13

казано от Миро на 21.02.08, 14:49:

Голямо невежество има днес всред младежите.Не им се чете.Ходят на даскало само за купона.Книги изобщо не отварят,само телевизия и видео зяпат.И ето резултата,нямат реална представа за обкръжаващата ги природа.Две изречения даже не могат да напишат без груба правописна грешка.

Аха, аха! Много хубаво го каза...

21.02.08
15:22

Не ходя по кафета и купони.Чета книги в момента чета на Иван Вазов,но доста добри са на Паулу Коелю например “Петата планина”.Обичам да чета и книги написани от психолози като “Изкуството да бъдеш бог” на Морган Скот Пек.Не пия алкохол и не пуша цигари.Спрете да слагате всички под общ знаменател.(мисля,че визираш мен) Верно,че повечето киснат цял ден в кафетата и гледат само купоните,но не всички го правят.
Миро а ти какво правиш по въпроса за да промениш мисленето на младежите?Открито е видето и телевизията всичко трябва да върви във възходящ ред.Защо има пълна деградация сред младежите?Ето аз може да се каже,че вярвам в бог и не съм чак до такава степен деградирал.

21.02.08
15:33

За някои, това е достатъчна причина да се убедят в деградацията ти. :P
Не приемай тази забележка злонамерено. Съвсем шеговита е :)
Много лично стана, но не се впускай в оправданияя, надали Миро е искал да те набеди, че си неук или нещо.
Така или иначе, не привеждаш никакви доказателства за тезата си.
“има нещо” защото ..защото, защото, защото..ни е приятно да си мислим, че има една сила, която бди над нас или поради липса на друго обяснение.

21.02.08
15:44

Ами Миро започна с личните забележки.Да неук съм не съм завършил още 11-ти клас съм.Естествено,че един вишист ще знае повече.

Ами теза е силно казано.Аз нямам много информация по въпроса,но ми е интересно какво ще пишат другите.Фанатици...ами то реално погледнато и билдарите са фанатици на тема фитнес примерно..учените са фанатици на тема наука и така нататък.Просто казвам,че възможността да има бог или по-точно някаква сила  не трябва да се изключва с лека ръка.

Мнението беше редактирано от QcK на 21.02.08 15:44.

21.02.08
15:47

Първо, Миро, да започна с това, че отдавна съм минал възрастта да ме наричаш хлапе. И отдавна не съм студент, камо ли ученик. Кой е нетолерантен, мисля, че се вижда най-добре в това, което се пише.
В света няма много богове, има един Бог. До това можеш да достигнеш не само с помощта на вярата, а и с тази на логиката. Добре е познанието ти за религиите да не се ограничава само с “Гръцките митове и легенди” и адаптирания съкратен вариант на Илиада. Нито с уикипедия. Ако беше прочел Платон, който ти дадох за пример, щеше да разбереш за какво ти говоря. Политеистичната религия през Античността има съвсем друга функция и тя е външна форма на държавната идеология, а не вяра в това как Зевс е спал с разни земни красавици. 
ДЗВЕР, аз казвам “съмнявайте се”, ти  “вярвайте”. Не знам кое е по-близо до науката и кое до вярата. Аз ти изтъкнах един много съществен пропуск в еволюционизма по отношение на произхода на съвременния човек, а ти не само оплеска неандерталци и кроманьонци, но и просто отказа да се съобразиш с тези научни доводи. Които не съм измислил аз или някой апостол. Както и отказа да обърнеш внимание на това, което писах за духовния живот на хората. Тази най-голяма отлика между човека и животните няма как да обясниш с Опарин или Дарвин.

QcK,
Аве ти... много работи каза, ама пак не каза кое вероизповедание изповядваш. Че си и ученик ? И си толкова ревностен? Абсолютно ли си сигурен, че не е секта? Аз вече имам подозрения.В смисъл, имам подозрения коя секта. Да, те сектите не ходят на църкви...
Кажи все пак. То не е срамно, има доста големи и утвърдени секти и въобще не става дума за самоубийста и канибализъм...

Ultima Ratio,
Ти също. В смисъл също много изрече и нищо не каза. Зададох ти ясни въпроси. Ти пак ми даваш тука някакви принципно - моралистично - поведенческо - възгледни общи приказки, с което отбягваш ясният ми въпрос от предходния пост, явно неудобен за теб.
Какво да говорим повече.

21.02.08
16:48

Qck, ти казваш : “ти видял ли си лъв да е милостив към житовно което иска да убие например?” Ами всъщност съм виждал (не лично, а в научнопопулярен филм) как косатка избутва тюленче на брега, вместо да го изяде, а и други примери. А и от каде си сигурен, че след време няма да могат докторите да изправят инвалида на крака ? Ultima, както казах - на вярващия не му трябват доказателства, той просто вярва. Доказателства за преселението не са намерени нито в писаниците на египтяните, нито в артефактите(мисля, че бяха открити много малко, за които се предполага, че има някаква вероятност да са от тогава и да са от техния бит), но това не пречи на хората да си вярват  него , а както и в многото други описани неща. А междодругото изтъкнато е, че няма как Рамзес да си признае за това, но има случаи за лоши неща(граждански бунтове, загуби ...), но те са описани... Абе изобщо има свидетелства за някои случки, в които е казано, че ги е предизвикал Бог, но всъщност се оказва, че не е така. А и добре, ти измисли по-добра теория от еволюционната, с повече доказателства, изложи я и тогава може и да повярвам в нея, а и че “липсващо звено” има, и че еволюционната теория е грешна. А междодругото силата на вярата е голяма, ако ти вярваш, че си болен, ти наистина ще започнеш да си представяш разни неща и може и да се разболееш :Д Спомням си за един случай, пак в такъв вид предаване, как едно момче го “изликува”, така нареченият “лечител”. Той виждал много, много слабо и тогава прогледнал, но на другия ден нещата пак били същите. Просто атмосферата, а и вярата и от самото вношение по някакъв начин е виждал по-добре, но това изцеление ли е ?

Мнението беше редактирано от difference на 21.02.08 16:57.

21.02.08
17:24

ДЗВЕР, предполагам имаш предвид въпроса как креационизма ще обясни нещата. Основанията ми да вярвам в сътворението са няколко. Първо-това е невъзможността да се обясни по какъвто и да е друг начин самото възникване на Вселената. Щом тя се разширява, значи е имало начало-Големият взрив. В някой от първите ми постове стана дума какво е представлявала Вселената в момента на Взрива-безкрайно малка точка с безкрайно голяма плътност. Разбирай безкрайно като математическа величина, не образно сравнение. Астрономията и астрофизиката приемат едновременно, че това е факт и че е невъзможно от гледна точка на всички физични закони. Обяснението, което се налага в този случай е едно и то е се е породило в главата на много по-умни от мен хора, при това приемащи науката за своя религия-Бог. После, няма друг начин да се обясни възникването на живота. За един невярващ, но логически мислещ човек, е пределно ясно, че ако сложиш на едно място всички необходими материали за строежа на една сграда, колкото и милиарда години да чакаш, няма да се построи нищо, на каквито и влияния да ги подложиш. Или пък ако почнеш да строиш както дойде. За мен теорията на Опарин просто е недоказуема и нещо повече, неправилна. И не само за мен. Трето-появата на човека също не може да се обясни логически, научно и без извъртания от еволюционизма. Не на човекоподобните маймуни, а на човека-хомо сапиенс. Многократно вече посочвах причините за това. И накрая-това, на което ти пренебрежително дори не обърна внимание. Само и единствено човешките същества имат свой духовен живот. Защо? Защото мислят абстрактно и могат да схванат, че не всичко в света е материя. Ако ти отхвърляш това, значи отхвърляш не само религията, без значение коя, но и всички достижения на философската мисъл, включително и материалистическата.
Бих искал и аз да получа отговор на някои въпроси, които избягваш. И особено от Миро, който с най-голям фанатизъм твърдеше,че религията е измислена за манипулиране на хората. Два пъти писах вече, че всички апостоли са били преследвани и убити, както и учениците им.Защо? Какво са получили те като материална облага от своите вярващи? И ми е интересно, понеже така заклеймявате религията, някой от вас бил ли е някога на църковна служба в православен храм. Ама не по Великден да обикаляте църквата. Или случайно в Рилския манастир да си запалите свещ. Защото аз съм бил  невярващ и сега съм вярващ, така че са ми познати и двете страни. А да познаваш вярата само от една-две книжки и от прочетено в интернет е несериозно.
Предполагам ДЗВЕР, сега ще кажеш, че си представил достатъчно доказателства по отношение на еволюционната теория и обяснението й на тези въпроси. Само дето не представи нито едно реално доказателство, даващо отговор на фундаменталните от тях. Не можеш да обясниш парадокса, пред който ни изправя Големия взрив, нито пък появата на съвременния човек(освен с измъкването, че още не са открити фосили). Колкото до темата за духовния живот, нея пък въобще не разгледа.
Edit: Пич, пусна си поста преди моя и не можах да отговоря. Прав си, че на вярващия не му трябват доказателства, той си вярва. Само дето ако това е допустимо за религията, за науката не е, а тук вече много пъти се вижда кой се уповава на вярата си в една теория. Относно това дали писаното в стария и новия завет е вярно и че има доказателства за обратното, ще ти дам един пример. Мой преподавател, заклет марксист и атеист каза следното: “не вярвам в писаното в библията, защото има прекалено много пророчества, които са се сбъднали и факти, които са се потвърдили, явно е, че нещо не е наред”. В този случай, той дали се опира на логиката или на сляпата си вяра в материализма и предубеждението, че това е суеверие? :)

Мнението беше редактирано от Ultima Ratio на 21.02.08 18:03.

21.02.08
17:49

D3BEP уверятам те ,че не съм член на никаква секта никакви домашни групи и подобни простотии
по едно време ходих в протестантска(петдесятна църква),но след като 1 път пастора извика всички и те започнаха да викат изтерично изпадаики в транс се махнах.По принцип съм католик,но реших да пробвам нещо различно. Май имаш погрешно впечатление за мен....не съм ревностен.Просто понякога пиша по инерция..

Като се връщах от залата преди малко ми хрумна нещо което успорва големият взрив.Значи вселената е съставена от милярди галактики,а галактиките от милярди звезди с планети около тях.Разтоянието между галактиките е огромно,а галактиките са милиони.Ако всичко е тръгнало от 1 място и от 1 голям взрив,защо така са се отделили на групи-галактики(огромно количество звезди)

Мнението беше редактирано от QcK на 21.02.08 17:54.

21.02.08
18:31

Ултима Рацио,първо започни с това че никъде не те наричам хлапе,студент или ученик.Очевидно не четеш писаното от нас.Общо взето въртиш една и съща плоча.Диференс уцели десятката,много точно го каза.На вярващия не му трябват доказателства,той просто вярва.Почти същият спор е воден някога за геоцентричната система на поляка Николай Коперник.Всичко тръгва от манията на суеверните,че Земята е центъра на света,слънцето и останалите планети се въртят около нея.Забележи за 24 часа.И тогава са водени същите спорове,искани са доказателства от суеверните.Каквито тогава не е имало и не е могло да има.Нищо ново под слънцето.Вие си присвоявате някакъв,назидателен менторски тон към учените.Апостолите били преследвани без полза за себе си някаква.Да,но в Гърция църквата има многобройни поземлени  имоти в цялата страна.Така е било и в България. Ватикана имаше дори банка.Имаше някакъв скандал с нея(банко Амброзиано ли се казваше)и някакъв отец Марчинкус.Не отваряй тая тема,че не е много лицеприятна.Да си спомним продажбата на индулгенции и духовни постове.Знаем какви скандали ставаха и у нас,да не зачеластрям темата. Както виждаш някои хора търгуват и с духовното.Дано не си и ти всред тях.Не съм съгласен,че има един бог.За мюсюлманите господ няма син(Исус Христос) и въобще света троица.За тях бог е наистина само един,а ние сме еретици и неверници.За тях Исус е само проповедник,умрял и не е възкръсвал.Будистите са съвсем различни от нас.И всеки има претенции,че само неговия бог е истински,а останалите са фалшиви.Не е ли по-добре първо вие суеверните да се разберете помежду си?Кой е крив и кой прав?И едва след това да ни мътите главите с висшия разум?Моля те не подценявай животните!Дори домашните кучета и котки имат своя вътрешен мир,своя душевност.Това ти е лошото,имаш пренебрежение към “низшите”създания.А си силно вярващ уж.Многобожие е имало не само в Гърция,а по целия свят.За 5-10 или 20 000 години.Тия хора не са били поразени от гръм или божият гняв за тия свои вярвания.Това е бил вече хомосапиенса,а не някви си кроманьонци и неандерталци за които говориш.Тия хора са имали своите богове,а не някакви митове.Не се дръж тъй презрително към тях.Каква гаранция имаме,че сегашните ни богове не са също едни митове като някогашните?Никаква нали?Старите божества не са съществували,а хората са вярвали че ги има.Кое е по-различното сега?Учените не са фанатици.Не натрапват на никого насила науката.Суеверните точно обратното.Търсите из цяла Турция и в Арарат останките на Ноевия ковчег.Еее,намерихте ли ги?

21.02.08
18:44

Миро.
Прочети библията и ми кажи къде пише,че земята е център на вселената.Ако един човек поставя материалното пред духовното се нарича вярващ се самозалгъва.А какво ще кажеш за хората,които отиват в Африкански държави и рискуват да ги убият там,но въпреки това проповядват божието слово и искат да стигне до повече  хора.Дори имаше 1 българин от Пловдид,които като дете е бил сирак в момента е силен вярващ и обикаля из страните за да проповядва.
Гаранцията е,че има хора които са изецелени от “неизлечими болести”,има хора,които са виждали неща в бъдещето,какво кара хора да забравят страха и да се наврът в най-забутаните страни с риск за живота си само и само за да кажат на някакви си хора,че имало някой си Исус Христос.Ти ваобще стъпвал ли си в църква?Чувствал ли си бог?Усещал ли си присъствието му ?Ако не си е нормално да не вярваш,но  ако го усетиш дори веднъж няма да имаш и капка съмнение,че БОГ има.Гледаш твърде научно на нещата.Бог не е наука.Той е единственият,живият бог,чието присъствие може да се почувста за разлика от присъствието на другите митологични “богове”.То така се намира дърво на хиляди години....
Прочети библията и после прави закючения.Ще забележиш,че доста неща,които са написани там се случвнат днес.И ако наистина настояваш ще се заема и за няколко дена ще ти извадя цитати.

21.02.08
18:57

казано от QcK на 21.02.08, 17:49:

Като се връщах от залата преди малко ми хрумна нещо което успорва големият взрив.Значи вселената е съставена от милярди галактики,а галактиките от милярди звезди с планети около тях.Разтоянието между галактиките е огромно,а галактиките са милиони.Ако всичко е тръгнало от 1 място и от 1 голям взрив,защо така са се отделили на групи-галактики(огромно количество звезди)

В учебника пише как и защо.

казано от QcK на 21.02.08, 18:44:

Чувствал ли си бог?

Чувствал съм се бог :)

Мнението беше редактирано от Петко К на 21.02.08 19:03.

Имам няколко въпроса.Празнувате ли Рождество Христово, Възкресение Христово и тъй нататък.Ако да, защо нали са религиозни празници.И (недай си, Боже) ако стане нещо с вашите роднини на кого ще се молите на Бог или ще четете учебниците по квантова механика,физика, биология и т.н. и ще измислите панацея.

21.02.08
19:11

казано от ЛюбомирЗайков на 21.02.08, 18:58:

Имам няколко въпроса.Празнувате ли Рождество Христово, Възкресение Христово и тъй нататък.Ако да, защо нали са религиозни празници.

Празнувам ги. Не им призавам особено значение. Празници като празници. Забавно е, весело е, добър повод да се видиш с приятели и да се повеселите.

казано от ЛюбомирЗайков на 21.02.08, 18:58:

И (недай си, Боже) ако стане нещо с вашите роднини на кого ще се молите на Бог или ще четете учебниците по квантова механика,физика, биология и т.н. и ще измислите панацея.

На никого няма да се моля. Помогни си сам, за да ти помогне и Бог :) От молитви полза няма.

Мнението беше редактирано от Петко К на 21.02.08 19:23.

казано от Петко К на 21.02.08, 19:11:

На никого няма да се моля. Помогни си сам, за да ти помогне и Бог :)

Така е.Забелязах в предните постове, че не си атеист или поне съм останал с това впечатление.Не отричаш Бог, не отричаш и науката и си напълно прав.Науката е в основата на всичко, наистина.Създадени сме от Господ и нашата задача е да се развиваме.Науката е основата на нашето ежедневие и без нея живота ни е немислим, но има нещо по - ценно от материалното и то е духовното, а духовното е Бог.

Мнението беше редактирано от ЛюбомирЗайков на 21.02.08 19:19.

21.02.08
19:18

Не се държа презрително към политеистичните религии, нито към която и да е религия, учение и убеждение, независимо дали са верни или не. Право на всеки е да вярва в каквото си иска. Ако някой се отнася с презрение към някого, то това си ти с твоето “суеверните”. Но относно твърденията ти, за използването на религията за лично облагодетелстване, май ти не четеш какво пиша. Твърдиш, че религиите са създадени да манипулират хората, но не ми обясни как точно апостолите са манипулирали другите и с каква цел са отишли на смърт. Аз сам посочих, че има хора, които се облагодетелстват от религията. Но има и такива, които се облагодетелстват от демокрацията, нали? Не може заради Петър да намразиш св. Петър. Опитах се да ти обясня, че почитането на много богове не означава, че те съществуват. Аз мога да кажа, че аз съм бог, ама няма да съм, нали? Ти се измъкна от това, което ти казах за политеизма в Гърция и Рим, както и от въпроса дали някога си бил на църковна служба. За това пък аз ще ти отговоря за политеизма в другите култури. Политеистичните вярвания възникват вероятно не като опит за обяснение на природните стихии, а като култ към героите, т.е., култ към мъртвите. Това може да го видиш в запазените най-древни религиозни култове, даже в столицата на религиозния живот на Гърция-Олимпия. Впоследствие, заедно с изграждането на държавността, политеизмът се превръща най-вече в традиция, външен израз на идеологията на държавата. Религиозният живот се ограничава до ритуалите, а не до вярата, нещо което може да се види в Рим и Египет най-ясно. Но даже в политеизма винаги има върховно божество, майка или баща на другите.
Интересно е това, което казваш за духовния мир на животните. Това е свят, в който никой не може да надникне, за да каже със сигурност какво става там.Обаче животните не създават изкуство нали? Какво е изкуството? Колкото е отражение на света, който виждаме, толкова и на идеите, които не са видими, но съществуват. Вярвам, че не само в главите на “суверните”, а и на вас, атеистите. Не можеш да ги видиш, не можеш да ги пипнеш. Нито Бог можеш да видиш и пипнеш, но можеш да видиш неговите творения. А пък всеки може да вярва в каквото поиска и да отрича каквото не му харесва.

21.02.08
19:29

Петко К и като се почувства бог какво направи?Изцеляваше ли болни? както и да е

защо?!

21.02.08
19:37

казано от ЛюбомирЗайков на 21.02.08, 19:18:

Така е.Забелязах в предните постове, че не си атеист или поне съм останал с това впечатление.Не отричаш Бог, не отричаш и науката и си напълно прав.Науката е в основата на всичко, наистина.Създадени сме от Господ и нашата задача е да се развиваме.Науката е основата на нашето ежедневие и без нея живота ни е немислим, но има нещо по - ценно от материалното и то е духовното, а духовното е Бог.

Да, аз съм вярващ. Вярвам в много неща. В тези, които съм преценил, че са верни, на базата на знанията, които съм събрал за тях. И които се вписват в моята картина за света. Днес вярвам в едно, след 10 години ще вярвам в друго.
Но когато се отрича една доказана и приета за вярна теория, трябва да се предложи по-добра. И да се докаже. С факти и експерименти. Едва тогава се приема за вярна. Иначе си остава само хипотеза. Поне в науката става така.
Много хора в тази тема оспорват теории, които дори не разбират, без да предложат нищо в замяна.
И между другото, как точно наличието на духовен живот при хората доказва съществуването на Бог?!

казано от QcK на 21.02.08, 19:29:

Петко К и като се почувства бог какво направи?Изцеляваше ли болни?

Ами ако кажа да. Ще ме признаеш ли за твой Бог ;)

казано от QcK на 21.02.08, 19:29:

защо?!

Аз ли да чета вместо теб? Прочети и по-горе какво съм писал. Ще ти кажа все пак на кратко - ключовата дума е гравитация.

Мнението беше редактирано от Петко К на 21.02.08 19:42.

21.02.08
19:44

ами аз си мисля,че само големите небесни тела привличат по-малките..какво е накарало милярди тела да се отделят от други милярди..едва ли причината е гравитация

21.02.08
20:29

казано от QcK на 21.02.08, 19:44:

ами аз си мисля,че само големите небесни тела привличат по-малките..какво е накарало милярди тела да се отделят от други милярди..едва ли причината е гравитация

Не едва ли, тя е причината.

Вижте, аз не смея да оспорвам неща, за които не знам достатъчно, а вие тука с лека ръка отхвърляте фундаментални теории, без дори да имате елементарно понятие от тях?!

казано от QcK на 21.02.08, 19:44:

Не. Причината за радалечаването е взрива. С течение на годините материята се отдалечава от центъра на взрива, енергията му намалява и материята па кзапочва да се групира под доминиращата сила на гравитацията.
Католик? Браво! Мислех, че няма такива в България, само в статистиката. Ако беше протестант щях да те положа де, още повече с тея евангелски и незнам си кви сбирки.

И как може да си толкова луд да вярваш на този ... ненормален запис, правен от същия режисьор, който уж снима талибански терористи?

Ultima ratio,
Вече ставаш банален. Зададох ти ясен въпрос, като те помолих да говориш за доказателствата за сътворението, защото даже и да не е вярна еволюционната теория, това е всичко, но не и доказателство на сътворението.
Ти въртя, сука, два тома написа, пак същите мисли изака с извинение. Вярна била библията, щото еволюционната теория не била вярна, а понеже еволюционната терия не била вярна, нема как сътворението да не е вярната теория...
Мисля, че позациклихме с теб, явно нищо ново няма да кажеш... Убеди ме. Сътворени сме. А заедно с нас са сътворени и костите в скалите, за да заблуждават такива лековерни като мен. Приключихме, и аз вече съм креационист, уморих се от грешките в еволюцията.

Зайков,

Имам няколко въпроса.Празнувате ли Рождество Христово, Възкресение Христово и тъй нататък.Ако да, защо нали са религиозни празници.И (недай си, Боже) ако стане нещо с вашите роднини на кого ще се молите на Бог или ще четете учебниците по квантова механика,физика, биология и т.н. и ще измислите панацея.

И ако ти кажа, че не ги празнувам, ще се възрадваш ли?
А ти празнуваш ли Свети Валентин? А? Що? Ще те бие ли много жена ти, ако не го празнуваш? Не се притеснявай, няма да й кажем.
Аз веднъж празнувах Банго Васил и веднъж с едни турци ядох ягне на техен празник. Къв беше не знам. Може да е било курбан байрам.
Бате, аз съм религиозно прасе. Еретик и ренегат. Заслужавам клада.

Аз уважавам религиите.
Когато не се бутат където не им е работата.
А работата не им е в:
- политиката
- икономиката
- науката
В тези три неща те са се доказали като извращения, достойни за унищожение без жалост. Нямат грам положителен принос.
Празнувам рождество и възкресение.
Откак падна “комунизма”.
Защото и другите ги празнуват и някои от тях ги уважават, а ако го празнуват само половината вкъщи не е празник, нали?
И мисля да продължа да си ги празнувам. Макар че ги считам само за празници за търговията на едро и дребно и дърводобива.
А ти се молиш не на господ, а на егото ти и болната ти психика. Успокояваш се един вид. Защото, нали се сещаш - Господ е вездесъщ и няма смисъл да му се молиш. Той знае болката ти .Знае и доброто в теб. И лошото.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 21.02.08 20:40.

21.02.08
21:09

Ако се докаже съществуването на тъмна материя (онова “черното нещо”, което някой спомена по-грое :)), цялата идея за Сътворението става безсмислена. Защото след време Вселената ще почне да се свива и ще се върне в началното си положение - една точка. След което ще има нов Голям взрив. И нов цикъл. И така милиарди пъти. Безкраен цикъл от пулсации - свиване, разширяване. Това е теорията за пулсиращата Вселена,  която може да се окаже вярна.
И тогава въпроси от типа от къде се е взела материята и кой е направил Вселената стават излишни.

21.02.08
21:12

В случая най-важна е истината,а ние няма как да я разберем :(
Може би след стотици дори хилядо години всичко ще е ясно,но скоро едва ли при положение,че по-далече от луната не сме стигали...(говоря за хора).

21.02.08
21:20

Ултима Рацио,приготвих ти много неприятна изненада. ;-) Такааа.Свещените книги ни обясняват.Господ създава света за 6 дни,а на седмия си почива.Така ли е?Добре.Преди 100 години физиците откриват радиоактивното разпадане.Примерно урана бавно се превръща в олово.Времето на полуразпад(тоест от 1 кг уран примерно,половината се разпада) е 4,5 милиарда години.В земните и лунните скали се откриват различни вещества,в това число уран,радий и т.н.Чрез тяхното измерване физиците датират различни видове материя.Преди колко години(или стотици,хиляди,милиони,милиарди години) тя е образувана.За Земята се знае,че е на около 5 милиарда години.Бог създава света за 6 дни.Първият ден създава светлината,вторият-Космоса,третият-Земята примерно,след това животните,растенията.Накрая и човека.С други думи човекът е сътворен 4-5 дни след Вселената,Слънцето и Земята.Така ли е?Тоест той също е на 5 милиарда години,нали?Тук няма да говоря,че според физици и астрономи има много по-стари звезди от слънцето. Какво ще обясниш по въпроса?Откъде идва тая разлика във времето?Нали един бог е създал всичко във вселената?И то за 6 дни?
Така,сега да продължим.Много хора са починали от спукания си апендикс(апандесит).Чудя се защо ли бог е сложил такова ненужно нещо в организма на човека? :P Нали той ни обича,нали сме създадени по негов образ и подобие,съвършени почти като него? По-прилича на дивата природа да ни сътвори по тоя абсурден начин,отколкото един висш разум.Обясняваха по телевизията, че един слон сменя зъбите 7 пъти през живота си.Изглежда е много по-мил за божествата от нас по-висшите същества.Нямаше ли толкова някакъв по-специален материал за нас?Направени сме от същите белтъци и аминокиселини като една хлебарка например.
Виждал съм по-телевизията маймуни да вършат неща също като хората.Те са разбира се “низши”същества.Ти с тях не се занимаваш.
Това за политеизма(многобожието)е абсолютно извъртане.Древните са вярвали в тях,както ти днес.Моряците са се молили на Посейдон преди всяко плаване и при всяка буря.Ти ще изкараш тия хора безбожници и невярващи.Мисля,че нямаш право да говориш толкова лошо за тях.Европейската цивилизация не е целия свят.Да припомним ,нашият бог е само наш бог.Никой в Китай,Индия,Япония не вярва в него.Това са древни страни и цивилизации със своя религия,напълно различна от нашата.Ти сам го каза.Не трябва да сме толкова надути,егоцентрични и грандомани.За да смятаме,че ние се молим правилно.Имаме истинския бог,а те-не.Техният е фалшив.Не отговори на моя въпрос,за трите човешки вида-трите раси.Бог е създал човека.Това е писано преди Великите географски открития.Дотогава никой не е виждал африканци,азиатци.Чернокожите малко са почернели от слънцето(брей)
Защо ли пък китайците са пожълтели?От хепатита(жълтеницата)ще е.
Накрая,нямах на предвид Qck когато казах,че сега младежите много не четат.Това не значи,че вече са “деградирали” както Qck се изрази.Виж за правописните грешки се отнася и за него.Казвам го,ако ще да скърца със зъби.Това е.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1