26.02.08
13:27
Здравейте.Тренирам от много време ,но не постигам желания резултат.В момента сьм 183 с тегло около 90 кг.Напоследьк сьм се омазнил доста и от месец и половина се опитвам да работя за изчистване.Тренирам 5 пьти седмично и сьм намалил вьглехидратите.Сега реших да направя една стегната и изчислена диета.Влезнах,четох и ползвайки една формула (забравих на кой) от 1на стария изчислих баланса си на 2100 калории дневно.Вьзможно ли е толкова малко калории да са ми нужни.На 18 години сьм.На всякьде из статиите виждам примери от сорта “атлетът “Х” е с тегло 90 кг и се храни в масиращ хранителен режим с калоричност около 3600 ккал”.Та вьпроса ми кьм вас е какво количество калории ми препорьчвате да приемам?А аз ще си ги разпределя в хранения и в какво сьотношение да са мазнини/вьглехидрати/белтьчини :) Благодаря
Здравей kilima7,
Наистина BMR за мъж с твоите физически и възрастови данни е 2091,6kcal за ден!
За да получиш обаче реалния разход на калории за един ден е необходимо да го умножиш по коефициент, който зависи от начина ти на живот и каква е средната ти физическа активност. Наистина не е все едно дали не спортуваш въобще и работиш в офис, където 8 часа си на бюро или бачкаш здраво на строеж и спортуваш 5 (пет) дни в седмицата нали...!!??
С две думи, изчисленото по-горе число 2091,6kcal трябва да го умножиш по един от следните коефициенти:
Начин на живот
====================
Заседнал 1,2
Лека акт. 1,375
Средна акт. 1,55
Тежка ф.р. 1,725
Мн.тежка 1,9
При положение, че спортуваш 5 (пет) дни в седмицата според мен е добре да вземеш стойността 1,55 за меродавна.
При това положение дневния ти разход от kcal за поддържане на собственото тегло ще бъде:
2091,6x1,55 = 3241,98kcal
Дано съм бил изчерпателен...!!!!
Мнението беше редактирано от Tikva на 26.02.08 14:04.
Много ти благодаря!Така ми става по-ясно вече,защото в статията пишеше “прибавяте 1 от коефициентите”.Аз си знаех,че трябва да се умножава :) Благодаря ,че направи сметките вместо мен.
Сега остава вьпроса колко калории трябва да приемам ,за да свалям мазнините.Предполагам,че с минимално количеество мазнини в храната,100тина грама вьглехидрат около обед и останалото за протеини,зеленчуци и плодове е правилно разпределение.Общото количество мисля,че не би трябвало да е над 2700 калории.Нека някой ме поправи ако греша :)
26.02.08
19:58
Ха добра тема ... и аз благодаря за изчерпателния отговор,защото и аз смятах и ми излезна подобен резултат при който с РБД трябваше да ям оскъдни количества (за това и не я почнах) ...
Мерси! Успех !!!
Успех и на теб,само че с добри пожелания и висене на компютьра няма да стане.Добре,че са са развалили кардио уредите в залата ,че да ходя да тичам.Пожелавам и на вас да ви се случи :P :) :D
Здравей kilima7,
Смятам че е добре да поразгледаш тук и тук за въпроси относно диета и евентуално как да разпределиш калориите си за деня.
Лично мое мнение е, че е добре да се запознаеш със РБР, НВД и ВМ-НВД.
РБР - равномерно балансирана диета;
НВД - ниско въглехидратна диета;
ВМ-НВД - високо-мазнинна ниско въглехидратна диета;
ГИ - гликемичен индекс на храните.
Предполагам за теб би била добра идея да започнеш около месец със едно РБР, след което за около месец - два едно НВД ( или ВМ-НВД ).След това можеш отново да преминеш на РБР.
Не се заблуждавай в това, че за да не надебелееш ще се наложи да свалиш количеството на приемани мазнини до минимум.
Мнението беше редактирано от Tikva на 27.02.08 07:26.
27.02.08
10:40
А разликта между ВМ-НВД и НВД ще ми кажеш ли каква е ?
27.02.08
10:56
Просто някои го пишат ВМ-НВД, други НВД, защото не може една НВД да е НМ. От каде ще идва енергията ?
Мнението беше редактирано от difference на 27.02.08 11:00.
казано от Tikva на 27.02.08, 07:21:
Здравей kilima7,
Смятам че е добре да поразгледаш тук и тук за въпроси относно диета и евентуално как да разпределиш калориите си за деня.
Лично мое мнение е, че е добре да се запознаеш със РБР, НВД и ВМ-НВД.
РБР - равномерно балансирана диета;
НВД - ниско въглехидратна диета;
ВМ-НВД - високо-мазнинна ниско въглехидратна диета;ГИ - гликемичен индекс на храните.
Предполагам за теб би била добра идея да започнеш около месец със едно РБР, след което за около месец - два едно НВД ( или ВМ-НВД ).След това можеш отново да преминеш на РБР.
Не се заблуждавай в това, че за да не надебелееш ще се наложи да свалиш количеството на приемани мазнини до минимум.
Мазнините са си необходими,не го отричам.Всалатата си слагам “незаменими мастни киселини ” и зехтин,защото все пак си трябва и това ;)
А иначе четох за РБР и оставам с впечатлението ,че е диета по-скоро за покачване на тегло,от колкото за чистене.Какьв е смисьла да започна с такьв режим?
Здравей kilima7,
Идеята да се започне с РБР и след това да се премине, към НВД предполага едно плавно преминаване от начина на хранене (обичайния) за теб към такъв с леко намален процент въглехидрати (РБР) и след това преминаване, към режим със силно занижен процент въглехидрати (НВД).
казано от Tikva на 28.02.08, 08:28:
Здравей kilima7,
Идеята да се започне с РБР и след това да се премине, към НВД предполага едно плавно преминаване от начина на хранене (обичайния) за теб към такъв с леко намален процент въглехидрати (РБР) и след това преминаване, към режим със силно занижен процент въглехидрати (НВД).
Здрасти :)
Това го разбрах,но идеята ми е дали ще има по-благоприятен ефект за тялото или просто е по-лека диета и по-лесно бих се справил с нея.Какви са разликите ,ако направо премина на НВД.
06.03.08
19:41
За да не пускам нова тема искам да попитам при положение , че тренирам Джудо понеделник и петък , а сряда , събота и неделя ходя на фитнес , колко калории трябва да приемам на ден ??