26.11.04
12:24
Здравейте всички любители на красивите тела и големите мускули 8)
искам савет как да натоваря максимално ТРАПЕЦА, основно го тренирам с мьртва тяга;
благодаря :lol:
Включи шрагове с тежки дъмбели, като при движението въртиш раменете в посока, отпред назад.
Успех! :)
Въртенето е неефективно и опасно, особенно с голяма тежест. Достатъчно е само да се повдигат раменете нагоре, без никакви въртеливи движения. Иначе упражнения за трапец има много.
26.11.04
21:47
Аз те саветвам да използваш щанга.Така ми се струва е по -безопасно.
Успех. :)
Аz правя повдигания на раменете първо с дъмбели после с лост и zасега съм доволен.Трябва да zнае6 едно.Гледаи да иzпълнява6 правилно движението,като тежестта не те интересува.Аz прая около 12 повторения по 4 серии всяко.Ако на другия ден усе6та6 лека треска в трапеца,zна4и килата са ти добри,ако не усе6та6 ни6то ка4ва6 с малко 2,5 до 5 кила.При мен това работи отли4но.
D3BEP edit: Светльо, от доста време те наблюдавам и искам да те питам нещо: ТОва, че пишеш с 4 и 6 вместо ч и ш е ясно, постарай се да го поправиш, ама откъде го взимаш това Z след като пишеш на кирилица? Нарочно ли го буташ вътре?
Моля те, опитай се да пишеш нормално. Като на контролно по литература. :)
Не въртете рамената при тренировка за трапец.Вдигате право нагоре задържате секунда-две и след това отпускате плавно надолу като контролирате тежеста.При различните хора трапеца реагира различно на мен са ми достатъчни 3-4 серии от вдигане на раменете с щанга.Правя го с максимални килограми на които могат да се направят 8-10 повторения със задържане в моя случай 160-170.Още един път казвам не въртете рамената да не стане плачка
Що толкова противници на въртенето на рамената? Има къде, къде по-страшни неща. Смятам, че ако тежестта е овладяна и повторенията се правят стриктно, не би трябвало да има негативни ефекти. С щанга също можеш лесно да се травмираш, ако си сложиш непосилна тежесст (както много хора правят) и прилагаш чийтинг (неволно) още от първото повторение. Мисля, че при правилна техника, трудно ще се контузиш с кое да е упражнение. (стига структурата ти да позволява изпълнението му)
Поздрави !
Последния път видях един, дето въртеше раменете. Ами тежестта се движеше само в хоризонтална посока, явно тежеста му беше голяма, за да си повдигне раменете, та прилагаше само въртене :)
По принцип, за натоварването на трапеца е излишно да се въртят раменете, това не е основната функция на трапеца. Помисли реално - мускула се съкращава и повдига тежеста нагоре - какво постигаш, като въртиш раменете назад? Освен че е опасно да го правиш с голямата тежест, която държиш в ръце. А че има много по - опасни неща, вярно е! Ако искаш да натовариш трапеца под други ъгъл - лягаш по лице на наклонена лежанка, и с два дъмбела в ръце започваш да свиваш раменете (не да гребеш, движението е само в раменете).
“Ами тежестта се движеше само в хоризонтална посока, явно тежеста му беше голяма, за да си повдигне раменете, та прилагаше само въртене”
Ами и аз това казвам, в такъв случай травмата си я просиш сам!
За въртенето - просто мускула са разпъва повече навсякъде. Има други упражнения, вярно, обаче ако искаш да се спреш само на едно от всичките...... Виж, аз не казвам, че въртенето на трапеца с дъмбели е “най-якото”, просто го посочвам като вариант и то добър. Просто ако си начинаещ в упражненията за трапец, с дъмбелите ще работиш по-добре. (поне аз така мисля). Иначе и щангата си е чудесен вариант, дори по-добър (можеш да изплзваш по-голяма тежест, с по-малък риск), но нашите съвети би-трябвало да са насочени към конкретния човек и за конкретния случай (доколкото е възможно), та в този смисъл писах за въртенето с дъмбелите.
Поздрави! :)
shrugs c T-bar (повдигане на таменете с Т-щанга)... или поне това правя аз. ползвам и фитили при това упражнение, т.к. захватаът ми не издържа.
07.12.04
13:28
Ами проблема при въртеливите движения според мен е следният:
1. Основното движение на мускула най - често е еднопосочно съкращаване, а не въртели и спирали; т.е. - съмнителен ефект за мускула от въртела.
2. Без съмнение обаче въртенето излага ставата на натоварване от всякъде, от където е възможно, като при това - както вече установихме - възможно натоварване дори и в моменти на слаба мускулна активност; т.е. тласкаме ставата да сдаде багажа.
Затова за мен упражнения с въртене са със съмнителна ефективност.
Трапец правя с мъртва тяга само; но практикувах разни въртения с дъмбели за рамене и гърди и бързо се отказах, пък и взе да хрущи :)
Остана ми единствено завъртането на дъмбели за бицепс прав, но ще видим докога :)
Ами мисля че единственото добро у-ние според мене е повдигане на раменете с дъмбели.Аз лично само него правя за трапец и го тренирам 1-2 месечно а понякога и по-рядко.Нещата идват от там че почти всички дърпателни движения го товарят и мисля че това е достатъчно :D Повдигането с дъмбели товари тази част която е най-близо до врата,а със щанга по-надолу към гърба,но пък тя си се товари в тренировката за гръб.Така че прави си основно повдигане с дъмбели и не се претиснявай :lol:
Аз го правя само с щанга поради една единствена причина.Нямам такива големи дъмбели,а щангата си я товаря яко
Трапеца има няколко сухожилия (глави) и съответно е добре да се правят 2 или 3 упражнения. Въртенето наистина го усещам полезно, но пък го и усещам в раменете (имам травми там), затова не въртя.
Вдигането за трапец на машина е по-добро от щангата според мен, заради това, че можеш да си променяш положението на тежестта спрямо тялото. Не навсякъде има такива машини, и тогава правя суперсерия щанга+дъмбели (дъмбелите са много по-леки отколкото ако правя само с дъмбели и гледам тежестта им да е изнесена назад).
Има една машина за разтваряне за задно рамо, дето чудесно товари и трапеца, дори и с по-малка тежест (не пропускам и това да правя, защото товари много приятно и няма проблем с никакви стави.)
Въртенето наистина го усещам полезно, но пък го и усещам в раменете
Именно за това не трябва да се върти според мен
В “Мускули” имаше голяма статия на Джей Кътлър за трапеца,който се състой от 2-е части:горна(раменна) и долна(гръбна).За 1-ата той казва,че се натоварва от вдигане на лопадките нагоре и само помага в движението им напред и назад,докато гръбната от въртенето на лопадките назад и минимално от вдигане на лопадките нагоре.
25.12.04
18:38
Недик казваше,че като вдигнеш щангата нагоре трябва да си изпъваш и вратът назад(т.е. нагоре).И вика че ако не си много висок те набивало още повече(в смисъл май че като направиш голям трапец изглеждаш като кубче)
Не сам сагласен с MILE.-Когато тренираш трпеца с дамбели ти му товариш задната или долната част,като по горе някои се аргоментираха,а когато тренираш с щанга ти му товариш горната част тази кято обхваща врата.Аз сам голям фен на ТРАПЕЦА-аз го трнирам по следниа начин правия 4 сери с дамбели по вазмогно максимално натоварени но трябва така да ги натоварваш така та да можеш да правиш упражнениата правилно,долната част на трапеца ролята и е голиама спомага в опражненията с придарпване,а горната част няма голиамо приложение но пак е доста красив мускол поне за мене.
Аз го товаря с щанга с захват пред тялото защото има някои даржат щангат отзат тово товари долната част.—->>Та правия 4 сери в които гледам да го правия максимално правилно,бавно и задаржам при вдигане пак го правия с максимално кила.
Най-доброто опражнение(и не само)за трапец както казва Бат Рони е тягата.Във въпросната статия на Джей,казва че тягата обхваща и двете глави,но според мен не е така.При тягата въртенето на лопадките е назад следователно удря гръбната.
27.12.04
13:06
[quote author=“Dobkata”]Здравейте всички любители на красивите тела и големите мускули 8)
искам савет как да натоваря максимално ТРАПЕЦА, основно го тренирам с мьртва тяга;
благодаря :lol:
За мен наи-доброто упражнение за трапеца, което го натоварва в цялата му дължина е тягата.Аз още през първият месец след влизането ми в залата започнах да правя МТ и ефекта след 2 масеца беше видим в трапеца ми.Друго яко упражнение за трапеца е “хеликоптера”.Аз лично ги редувах в тренировката си за гръб (в една тренировка правя МТ, а в следващата “хеликоптер”) и има голям ефект. :)
Имах в предвид че за мене това е супер упражнение.с щанга също е много добре,аи не виждам как повдигането с дъмбели товари средата и долната част :roll: Натоварването на това упражнение се чувства най-добре на тази част най-близо до врата.Останалата част на трапеца се товари както казаха с тяга аи с лодка.По-добрия начине с щанга зад гръб.Повдигане на щанга отпред не го харесвам най-малкото от страх да не остана...без топки :lol: Абе всеки трябва да опита за да разбере кое работи най-добре за него
Миле, това с щангата зад гърба и мене ме радва, обаче ми идва някак неестествено самото движение (може з....а да ми е голям, знам ли :D ). Кажи как го правиш точно - прав или с леко наклонче на опора.....
По принцип на някаква опора за да смъкнеш до максимум натоварването на кръста.Не че после не боли де ,ама е по-добре
Ма как точно, че да ми стане по-ясно.... От полулег (по гръб/по корем), като ти подават щангата или от поставка. Или пък се облягаш на нещо..?
Ами правил съм го облегнат на порталния скрипец,ама е най-добре ако има смит машина .Просто си по-устойчив там