29.02.08
21:51
Значи като ям през деня фъстъци или орехи ядки ориз и тнт да проя ли протеина от тях или не ?
01.03.08
07:24
не растителния протеин не се брои
Да, разбира се, брои се. Боб, леща, грах, соя, ядки... Но фъстъците въпреки, че съдържат, той е трудно усвояем от организма.
Не, първо той е непълноценен в повечето случаи т.е. липсват му аминокиселини, второ биологичната му стойност е на ниско ниво - усвояваше се към 40 - 50 % от него, за сравнение този от млякото се усвоява към 80% а на яйцата към 100%
Аз правя така-ако съдържанието в храната на растителния протеин е 20 грама си смятам че съм поел 9-10 грама,а не 20.
01.03.08
09:17
Еми трябва да имаш предвид 4е му липсват някои яминокиселини както каза Alkorin.Аз съм 4ел 4е усвояемостта му е около 60% а на животинския около 90%.Сигурен съм 4е не е излишен но сам виждаш колко недостатъци има.
05.03.08
15:27
Разбира се,че се смята!Е,можеш да не го броиш точно колкото е(като приемеш 20гр. да ги броиш 20),а както написа един юзър по-горе делиш наполовина.Може и да му липсват някои аминокиселини,но затова пък съдържа други(поради което е най-добре да комбинираш два вида растителен протеин в едно хранене,например бях чел,че картофи+ориз се усвоява много добре,почти на 90%).