Яйца

Прескочи до:
PR

05.02.08
16:38

Как да си правя яйцата? На очи или да пия сурови,защото съм чувал че сурови яйца се пият за растеж на височина,а на мен не ми трябва това(185 см),а качване на килограми.Ясно е че не ям само яйца,но питам конкретно за тях дали има значение как да ги ям и добре ли е да ги комбинирам с кисело мляко?

Темата беше редактирана от privileg90 на 05.02.08 16:39.

FZ

05.02.08
17:15

От варените яйца по хубаво няма  :exclaim:  :coolsmile:

05.02.08
17:38

Аз гласувам за бъркани или омлет - варените ми пресядат, ако трябва да изям 5-6 ще ми стане лошо 100%. Иначе значение няма, стига да не са сурови - нито ще порастнеш на височина от тях, нито нещо положително ще се случи, но виж зарази - колкото искаш има.

05.02.08
17:45

Варени и някаква салата в добавка.

05.02.08
18:22

Батенце, моя съвет е да не ги фраскаш сурови, иначе варени, бъркани - се е кяр...

Аз лично на омлет или варени предпочитам.

KL

07.02.08
21:29

Аз на варените и на очи, когато са, мразя белтъка, като няква огромна амеба ми е и ми се повръща от него, за това или ги ям варени със салата или бъркани/на омлет.

Сурови яйца - хубаво, ама ако са от село, че да знаеш дали после няма да хванеш пичи грипове и салмонели. ;)

Птичи, птичи грипове. Пичите по-скоро не са грипове и се хващат по друг път. :)

KL

09.02.08
19:39

казано от Димитър Михайлов на 07.02.08, 22:06:

Птичи, птичи грипове. Пичите по-скоро не са грипове и се хващат по друг път. :)

Така се вика на жаргон ;)

MO

09.02.08
20:04

казано от BIG PICHAGA на 05.02.08, 17:15:

От варените яйца по хубаво няма  :exclaim:  :coolsmile:

Подкрепям!

*C

08.03.08
13:36

Салата от марули малко и 3-4 варени яйца отгоре става супер :)

08.03.08
15:27

виждаш, че сурови яйца въобще не е препоръчително, лично аз ги ям варени

UL

09.03.08
11:14

a ot verenite i purjenite koe e po-dobre??

09.03.08
11:20

Варените.

Предпочитам да ги варя защото лесно отделям вредните жълтъци иначе ...трябва да ги ям всичките което би попречило доста сериозно на целите на всеки спортуващ.

ТЮ

09.03.08
13:24

aз пък никога не ям яйцето без жълтъка :)

09.03.08
16:04

казано от ulkata25 на 09.03.08, 11:14:

a ot verenite i purjenite koe e po-dobre??

по-твой вкус, както на теб ти харесват, само недей сурови

UL

18.03.08
13:50

6toto ednin priqtel mi kaza 4e sled trenirovka e hubavo da pie6 3-4 qica + prqsno mlqko oburkani

18.03.08
14:10

казано от ulkata25 на 18.03.08, 13:50:

6toto ednin priqtel mi kaza 4e sled trenirovka e hubavo da pie6 3-4 qica + prqsno mlqko oburkani

Той хубаво ти е казал, а ти за салмонела чувал ли си? По-добре да преминат през термична обработка.

TI

18.03.08
18:42

За мен бърканите са най-добри. Също много ги обичам варени или на омлет. Те са отивам да ям неколко варени ;-)

22.03.08
16:44

Иван Шишманов, защо да отделяме “вредните” жълтъци? Яйцата увеличават холестерола, но добрия такъв HDL-C - доказано. Най-удачния вариант според мен е наред с белтъците да хапваме 2-3 цели яйца.

Аз лично ги правя варени, но когато правя на очи или варени внимавам с наситените мазнини, сиреч не ползвам слънчогледово олио, а зехтин.

Калоян Янкулов на пет яйца си позволявам по едно цяло не повече.В жълтъка има холестерол и ако не греша натоварва жлъчката.Затова бабите по Велик ден мрънкат на децата да не ядат няколко яйца на ден.

26.03.08
17:53

Доста (не от обществото на билдърите) правят обратното - ядат само жълтъци по някои други причини, тъй че според мен вредните ефекти са на горе-долу едно ниво..зависи от какво се пазиш.

26.03.08
17:54

казано от Иван Шишманов на 26.03.08, 17:12:

Калоян Янкулов на пет яйца си позволявам по едно цяло не повече.В жълтъка има холестерол и ако не греша натоварва жлъчката.Затова бабите по Велик ден мрънкат на децата да не ядат няколко яйца на ден.

е точно пък да ги мрънкат. За баби и дядовците е въпрос на чест да нахранят добре децата така че аз съм на друго мнение.
А за холестерола - в едно яйце е максималния допустим за ден.
Аз яйца ям всеки ден и то не по 1-2. Не виждам никакъв проблем за сега освен, че понякога много ми се пърди  :lol:

26.03.08
17:54

казано от Иван Шишманов на 26.03.08, 17:12:

Присъединявам се към мнението ти, а откак разбрах, че холестерола ми е на границата и 1 жълтък не си позволявам.

IB

26.03.08
18:15

Е не е истина... Вече доста се обърках - за яйцата всеки казва различно. Вдигали холестерола много, друг казва че организма сам произвежда повече холестерол отколкото можем да си набавим чрез храната... Пълна обърквация. :) Аз лично ям до 7-8 цели яйца на ден и се чувствам добре.

26.03.08
18:21

Интересно ми е как се чувстват хората, които приемат по 10 + белтъка на ден. Ще се радвам, ако споделят мнение.

Хора, които имат проблем с нивото на холестерол в кръвта, трябва да не употребяват повече от 1 яйце на ден /1 жълтък/, могат да консумират повече белтъци.

26.03.08
19:38

Организма произвежда повечето холестерол,но приетият отвън може да го увеличи допълнително.При ограничение на външния прием,холестеролът в организма ще се ограничи.И аз като Шишманов съм чел,че жълтъците не се препоръчват при болести на жлъчката.Холестеролът се изхвърля от организма чрез нея.

26.03.08
20:46

Хора, просто си направете по едно изследване на кръвта, нищо не ви струва, освен малко време. Аз лично се опитвам да си създам навика на половин година да го правя.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 26.03.08 20:47.

26.03.08
21:37

аз скоро си пуснах такова изследване....холестеролът беше в норма....а пък ям яйца като разпран...така че по въпроса за бабите, какво да ви кажа :) ....бабини деветини :)

27.03.08
11:20

казано от Стоянчо на 26.03.08, 20:46:

Хора, просто си направете по едно изследване на кръвта, нищо не ви струва, освен малко време. Аз лично се опитвам да си създам навика на половин година да го правя.

Правим естествено. И резултатите при мен са добри (тоест - постоянно съм в нормата), а при някои познати са повече от добри (тоест - от доста висок на почти в норма, с тенденция да влезе в нормата до 2-3 месеца). А аз ако не закуся с 6-7 яйца няма да съм на себе си цял ден после.
edit: За да не бъда голословен ще приложа цифри, а именно - общия ми е между 4,30 и 4,50, триглицериди под 0,6, HDL е над 1,5 винаги, LDL е около 3 - 3 и малко. Това съм аз. Един приятел свали общ от ~7 на 5, триглицериди от 2,8 ако не се лъжа до 0,8 - 0,9, качи HDL от 0,8 до 1,3 и свали LDL от почти 4 на около 3 - и това с не по-малко от 10 яйца дневно (бъркани в много масло есествено).
И сега да кажем малко по въпроса защо се получава така: първо, най-важното е да се прави разлика между HDL и LDL холестерол. На много места трябва изрично да им кажеш да ти ги разпишат подробно, толкова е ниско нивото. Съотношението LDL/HDL трябва да е под 4 задължително, като LDL е добре да се държи също под четворка, защото това е тъй наречения от повечето хора “лош холестерол”. HDL е добре да е над 1, по-добре около 1,5 да се движи - това е “добрия холестерол” (доста тъпи са тия определения, но така ще стане по-разбираемо). Триглицеридите е добре да са доста ниски - под 1 примерно. Дотук това се знае общо взето. Сега да погледнем кое как влияе на холестерола - кортизола (който расте при стрес, стреса е неизбежен, но може да се контролира и държи в нормални граници) води до значително понижаване на HDL холестерола - което явно е лошо. Активното спортуване от своя страна повишава същия - което явно е добре. Консумацията на наситени мазнини повишава HDL - който не вярва да потърси в интернет да почете по въпроса, не мога да се занимавам да сканирам. От своя страна консумацията на въглехидрати в доволни количества НАМАЛЯВА, и то доста, HDL - което с оглед на досега казаното не е добра идея. Други фактори за завишен холестерол могат да бъдат - ставни проблеми, прием на по-малко вода от нужното, някакви наследствени заболявания (тука не съм запознат, може и да не е така). Повече не ми се пише, всеки който иска да чете по въпроса може да ползва гугъл и да се зарине с информация - само желание и време за четене, сравняване, сверяване и обогатяване на общата култура да има. Който не иска да чете по въпроса надали ще прочете дори моите жалки напъни и ще продължи да си се храни както си знае и да вярва в каквото преценят да му кажат. И всички ще са доволни и щастливи. Успех!

Мнението беше редактирано от G33K на 27.03.08 11:46.

27.03.08
13:01

Последни проучвания показват, че жълтъците на яйцата увеличават HDL или на казано на общ език “добрия холестерол” - държа да отбележа отново, защото изглежда никой не обърна внимание в първия ми пост.

ZO

27.03.08
20:17

Много зависи от човека дали целите яйца ще му се отразят добре.За по-добро усвояване без риск е най-добре на 2-3 белтъка да се оставя и по един жълтък-няма да е в повече,даже добре се отразява.Все пак холестерола също има физиологични функции,а както с всичко останало нуждите на трениращите са по-големи от тези на обикновения човек(принципно FDA определят 300мг. холестерол като дневна доза за 2000ккал./дневно,в белтъка има 0мг.,а в жълтъка-200).

27.03.08
20:40

за вечеря ударих 5 цели яйца....така вече правя от близо година и ми няма нищо при кръвните изследвания

ето вижте един тест от преди месец
http://images23.snimka.bg/005162252-big.jpg

Мнението беше редактирано от swim_fan на 27.03.08 20:42.

28.03.08
07:20

Идеални изследвания.Защо нямам тоя хемоглобин?Чернодробните параметри са отлични.Накратко здрав организъм.Метаболизма при всеки е различен.
Някой яде много яйца,за друг са тежка храна.

30.03.08
23:40

Аз ги ям бьркани сьс много малко сол. Само това и са ми много вкусни.Варени са ми много тежки нещо.
Вьпроса ми е един ми каза че е вредно всеки ден да се ядат яйца. Кажете ми тва истина ли е или да си ям по няколко яйца на ден.
Аз ги ям на закуска.

Мнението беше редактирано от magron на 30.03.08 23:41.

31.03.08
03:24

Всеки ден е идеално, нямай грижи.

SA

13.04.08
12:20

А тоя тест се прави в някой частна лаборатория, нали? Какво да има кажа, че искам да ми направят “изследване на кръвта”? И колко струва, горе-долу?

Иначе аз вечер варя 10 яйца, ям ги цели - 5-6 преди лягане и 4-5 сутрин с мюслите. Сутрин обаче трудно ги преглъщам, ‘щото са стояли цяла вечер в хладилника.

Мнението беше редактирано от Sane на 13.04.08 12:23.

13.04.08
13:59

казано от Sane на 13.04.08, 12:20:

А тоя тест се прави в някой частна лаборатория, нали? Какво да има кажа, че искам да ми направят “изследване на кръвта”? И колко струва, горе-долу?

Иначе аз вечер варя 10 яйца, ям ги цели - 5-6 преди лягане и 4-5 сутрин с мюслите. Сутрин обаче трудно ги преглъщам, ‘щото са стояли цяла вечер в хладилника.

В Торакс е 32 лв - казваш им “липиден профил”. Иначе здравната каса мисля, че ти поема 1 път годишно едни много пълни изследвания на доста неща (не само холестерол), но трябва да ти каже личния лекар как точно стават нещата.

13.04.08
17:41

казано от Sane на 13.04.08, 12:20:

отидох при джи пи-то си....поисках да ми даде направление за кръвни изследвания за холестерол и въобще всичко което здравната каса поема

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1