Мускулна група два пъти седмично?

OG

03.03.08
20:05

Знам че е коментирано,но така и не прочетох точен отговор...
Сегашната ми програма е сряда - гръб,събота - гърди(естествено тренирам всичките мускулни групи,но за да не пиша всичко ще използвам тези 2 като пример,защото с тях започвам),въпроса ми е дали мога да си променя програмата така че от 1 път седмично да тренирам мускулните групи 2 пъти,с един ден почивка,например:Понеделник - Гърди,Сряда - Гръб,Петък-Гърди,Неделя-Гръб,след това започам от вторник и т.н.?Главния ми въпрос е за въстановяването,защото малко не мога да схвана тия работи със свръх възтановяване и т.н.По принцип знам че за въстановяване трябва около 72 часа,а по тази програма почивката е 96 часа,за това кажете дали мога да тренирам по нея?

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 18.04.11 10:26.

03.03.08
20:10

Аз лично тренирам така...най-общо казано...с малка забележка на 1 от тукашните юзъри...и за мен има ефект.

03.03.08
20:40

1 седмица си трябва за възстановяване на мускулите - възстановяване (на микротравмите) + хипервъзстановяването (нарастване). Да тренираш 2 пъти седмично големите мускулни групи не е оферта, дори според някой да е оферта, то тя не е изгодна, не ти носи облаги.

03.03.08
20:56

Възможно е , но тренировките трябва да са редуцирани доста. Една тежка тренировка седмично е достатъчна. Ако все пак искаш да тренираш дадена група 2 пъти, тo тренировките трябва да са кратки, с най-малко 2 дена почивка между тях.

03.03.08
21:05

Аз съм за 2 пъти.Лично аз ги тренирам през ден.

OG

03.03.08
21:41

От това се опасявах - 2 мнения за,1 против и едно горе-долу неутрално  :lol:
Благодаря на всички,но при мен почивката между тренировката на една мускулна група не е 1 или 2 дни,а цели 3…

Мнението беше редактирано от Ogi на 03.03.08 21:43.

04.03.08
02:28

Можеш да тренираш така, но ако гърдите изостават. Ако си мислиш че тренирайки 2 пъти гърдите ще се изхитриш и така ще ги развиеш по - бързо си правиш сметката без кръчмаря - бързо ще стигнеш плато и ще трябва да се върнеш да обръщаш внимание на другите групи. При гърдите особено важно е всички мускулни групи да са в баланс за да имаш прогрес там, ако имаш слаб гръб - това значи слабост в долната половина от движението при вдигането от лег, ако нямаш развити рамена - рискуваш контузии и т.н.

OG

04.03.08
06:55

Леле хора вие прочетохте ли това : гърди(естествено тренирам всичките мускулни групи,но за да не пиша всичко ще използвам тези 2 като пример,защото с тях започвам)
Имах впредвит : Понеделник - Програма 1,Сряда - Програма 2,Петък - Програма 1,Неделя - Програма 2,Вторник - Програма 1 и т.н

04.03.08
07:51

казано от Ogi на 04.03.08, 06:55:

Леле хора вие прочетохте ли това : гърди(естествено тренирам всичките мускулни групи,но за да не пиша всичко ще използвам тези 2 като пример,защото с тях започвам)
Имах впредвит : Понеделник - Програма 1,Сряда - Програма 2,Петък - Програма 1,Неделя - Програма 2,Вторник - Програма 1 и т.н

Кое ти е чудно.

04.03.08
18:22

Лично при мене ефектът беше почти пълен застой и доста сериозно психическо натоварване.Варинт за програма, в която тренираш само 1 група по два пъти е по отдачен отколкото всичко по 2 пъти..

KA

10.03.08
03:15

казано от Ogi на 03.03.08, 20:05:

Знам че е коментирано,но така и не прочетох точен отговор...
Сегашната ми програма е сряда - гръб,събота - гърди(естествено тренирам всичките мускулни групи,но за да не пиша всичко ще използвам тези 2 като пример,защото с тях започвам),въпроса ми е дали мога да си променя програмата така че от 1 път седмично да тренирам мускулните групи 2 пъти,с един ден почивка,например:Понеделник - Гърди,Сряда - Гръб,Петък-Гърди,Неделя-Гръб,след това започам от вторник и т.н.?Главния ми въпрос е за въстановяването,защото малко не мога да схвана тия работи със свръх възтановяване и т.н.По принцип знам че за въстановяване трябва около 72 часа,а по тази програма почивката е 96 часа,за това кажете дали мога да тренирам по нея?

Казват, а и аз съм съгласен, че е добре тренировките да се разнообразяват. Според мен най-вече, защото никой не може да каже със сигурност къде е истината, която освен това е различна за всеки от нас. Както сам си се убедил вече (”От това се опасявах - 2 мнения за,1 против и едно горе-долу неутрално”) не може да се харесаш на всички. Един иска поне една седмица възстановяване на мускулна група, друг - 3-4 дена, трети - сплит, четвърти - всичко накуп, пети, шести...

Моят съвет е да пробваш както си решил, а след време може да я спреш или пък само да разместиш тренираните мускулни групи. От една седмица вече и аз тренирам точно като теб - понеделник някои неща, сряда - останалите, след това петък - като понеделник, понеделник - като сряда и т.н. Мускулите се тренират 2 пъти седмично през 4 дни, което ми се вижда добър вариант - нито много, нито малко като време за възстановяване.

Сам си реших да тренирам така сега, като ново разнообразие. След месец може би ще разместя тренираните групи, но пак ще си остана на същия режим вероятно. Идеята е, че ако програмата не дава добри резултати, може да не е от режима на трениране, а от съчетанието на тренираните мускулни групи. За двата пъти, които се получават при тази програма, аз лично не смятам да тренирам ВСИЧКИ мускулни групи СЕРИОЗНО. Ръцете ми примерно са добре и не искам да се съсредоточавам върху тях (не искам да стават още по-големи), плюс че се тренират нелошо от тренирането на другите групи, така че тях понякога мисля да ги пропускам или да правя за тях само 1-2 серии.

От изказаните мнения чисто теоретично (интуитивно) ми допадна идеята да се редува силова с по-лека тренировка и различни упражнения и мисля да го приложа. Примерно понеделник - силова тренировка за гърди, след това в петък отново гърди, но по-лека тренировка и/или с по-различни упражнения.

На мен лично за съжаление винаги ми е било трудно да установя за себе си кое дава резултати и кое - не. Имам резултатите, продължавам да ги имам сякаш, но така и не знам кога ги правя. ;-) Винаги съм тренирал понеделник, сряда и петък (много рядко и в неделя съм правил някое кардио и сериозен корем). Тренирам към обяд, почти веднага след като стана от леглото. Минал съм през различни неща - преди две години тренирах без въобще да съм ял преди тренировката, никакви добавки, никакви протеини, никакъв хранителен режим, тренирах във всяка тренировка всичко по малко и ако щеш вярвай, резултатите бяха много добри - и плочки и стягане навсякъде и известна мускулна маса качих навсякъде. Последната година минах на сплит (всяка група веднъж седмично), започнах да тренирам и някои пренебрегвани мускулни групи дотогава, започнах да пия и протеин, оправих си храненето (яйца, пиле, риба по много, пици и т.н. по повод) и резултатите продължават. Изоставащите групи (крака, гръб) вече напредват видимо.

Не трябва да забравяме, че всеки от нас иска различни неща и че наличието на резултати е свързано с редица фактори, а не само с един. Примерно, аз вече съм понаправил ръце, които за моето тяло и желания са напълно достатъчни. Следователно оттук нататък само ще ги поддържам, т.е. ще бъдат в застой. Иначе нищо не ми пречи да блъскам за тях и за кратко време ще ги направя още по-големи. Но за какво ми е? Аз не целя да изглеждам голям, както ми каза един пич за себе си, а стегнат и релефен. И (почти) не ме интересува колко вдигам от лежанка. Резултатите зависят и от храненето, метаболизма, двигателната активност и т.н. Та, мисълта ми е да действаш смело с каквото си решиш и да разнообразяваш. Аз лично те подкрепям в това решение за тази програма.

И последно нещо - за възстановяването. Колко време е нужно на мускулите да се възстановят, вероятно си е относително. Вероятно зависи от това дали искаш маса или релеф. Вероятно зависи от това колко си ги тренирал на последната тренировка. Аз се опитвам да си слушам тялото какво ми казва - ако на следващата тренировка ме боли мускул или става, логично не го товаря много. Ако по време на тренировка почувствам напрежение (особено в китки, лакти и рамене), намалявам тежестите или спирам да ги товаря. Ще повторя, че преди време в продължение на една година тренирах почти всичко три пъти седмично - следователно давах на мускулите само по два дни за възстановяване. Сега пък тренирах няколко месеца по един път седмично всяка група - следователно 7 дни за възстановяване (като не броим участието на мускулите като подпомагащи за другите групи разбира се). И сега вече от седмица съм на същата програма като теб.

Успех! ;-)

OG

10.03.08
06:09

Благодаря на всички,особено на последния пост  ;-)
След един час отивам в залата и почвам ....

BU

10.03.08
06:30

казано от kakalakaki на 10.03.08, 03:15:

И последно нещо - за възстановяването. Колко време е нужно на мускулите да се възстановят, вероятно си е относително. Вероятно зависи от това дали искаш маса или релеф. Вероятно зависи от това колко си ги тренирал на последната тренировка. Аз се опитвам да си слушам тялото какво ми казва - ако на следващата тренировка ме боли мускул или става, логично не го товаря много. Ако по време на тренировка почувствам напрежение (особено в китки, лакти и рамене), намалявам тежестите или спирам да ги товаря. Ще повторя, че преди време в продължение на една година тренирах почти всичко три пъти седмично - следователно давах на мускулите само по два дни за възстановяване. Сега пък тренирах няколко месеца по един път седмично всяка група - следователно 7 дни за възстановяване (като не броим участието на мускулите като подпомагащи за другите групи разбира се). И сега вече от седмица съм на същата програма като теб.

Успех! ;-)

Да,ама идеята е да не се стига до тези болки.Започне ли да те боли,силата да пада,ще се върнеш много назад в прогреса си.

10.03.08
09:51

Аз лично не знам какво трябва да ти е възстановяването за седмична тренировка, включваща трениране на голяма мускулна група 2 пъти седмично...
При всички положения трябва доста опит, за да прибегнеш до такова нещо.
Защо просто не увеличиш интензивността и плътността на упражненията, които изпълняваш в дадения ден за голяма мускулна група. Мисля че доста по-добре ще ти се отрази. Вече ако ти изостава точно определена мускулна група или част от нея, тогава можеш да прибегнеш към такъв вариянт, но първо опитай с промяна на самата тренировка. При всички положения трениране на гръб и гърди два пъти седмично с еднородни тренировки не е вариянт. Още повече, че така се разваля цялостната симетрия на тялото.

Мнението беше редактирано от DJПетко на 10.03.08 09:52.

KA

10.03.08
15:49

Момчета,

Не вниквате във всичко написано, а акцентирате само върху някои неща и ги изопачавате.

Разбира се, че идеята не е да се стига до болки всеки път и независимо от тях, да се прави силова тренировка. Аз съвсем не чувствам болка всеки път. И съвсем не правя невероятни тренировки всеки път. Тук не става въпрос за яка тренировка само на гърба и гърдите два пъти седмично. Не разбрах за какво разваляне на симетрията става въпрос. Оги също си е казал, че ще тренира всичко.

Мисля, че ясно показах, че съм за две по-леки и разнообразни тренировки или една по-силна, след това една по-лека или втората може дори да се пропусне, ако първата е била доста натоварваща. Затова казах и че човек трябва да слуша тялото си. То си е ясно, че ако се тренира и двата пъти яко, недостатъчното възстановяване ще се усети - като болка, като липса на сила, като застой и т.н. Следователно, ако човек иска да продължи така, логично трябва да направи тренировките по-умерени. Основната идея тук е да се натоварват мускулите по-често (два пъти седмично, а не веднъж), но по-умерено. Защо човек да не пробва и това по-различно натоварване? Аз лично досега ги товарих веднъж седмично достатъчно добре. Просто искам да опитам сега това. Дори и да нямам прогрес.

Разбирам ви. Съвсем не твърдя, че тази програма е велика. Напълно е възможно да не води до нищо добро (особено за големите мускулни групи). Но защо да не се пробва? Аз лично предпочитам да си пробвам всичко лично, отколкото да слушам хиляди противоречиви мнения и да се чудя къде е истината. Защото тук от 10 отговора на всяка тема за всяко нещо има 20 различни мнения...

Така както се оказа, че сплитът има и много противници, така вярвам, че и немалко хора си тренират мускулните групи 2 пъти седмично. Всички сме чували твърдението, че големите мускулни групи не трябва да се тренират заедно, а отново се оказва, че доста хора са пробвали да ги тренират заедно без проблем. Още нещо - доста хора смятат, че гърди се правят най-добре на лежанка с лост, а както и тук във форума много хора са споделяли - и дъмбелите съвсем не са пренебрегване, даже някои не са пипвали лоста от месеци... Та, знае ли някой със сигурност къде е истината?

И накрая - след месец-два примерно ще дойде време за промяна - аз лично или ще поразместя тренираните групи и ще продължа така още месец-два или ще се върна към трениране веднъж седмично на всяка група. Не се страхувам да разнообразявам, не се страхувам и от застой - той е част от играта. Нека всеки сам избира как да я играе. ;-)

Мнението беше редактирано от kakalakaki на 10.03.08 15:55.

10.03.08
20:41

Не е проблем два пъти седмично, давай смело. Само не прекалявай с обема. Например 6 - 12 работни серии или 2-3 упражнения са достатъчни.
Ако е за въпрос и 6 пъти седмично не е проблем, стига да си подбереш подходяща тренировка :)

Мнението беше редактирано от Петко К на 10.03.08 20:44.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1