Тема 4: Културизма - спорт за "гъзария", или дисциплиниран начин на живот?

Прескочи до:

10.03.08
06:39

Здравейте!
Ето следващата ми темичкаааа!
Преди време четох едно интервю на Арнолд Шварценегер и ми направиха впечателние тезите, които защитаваше! Той открито критикуваше новите билдъри за начина им на живот. За това, че на различни събития, събирания и приеми се появяват по спортни облекла, да не кажа анцизи, че нямат стил, че прекаляват със стероиди и грозни количества маса  и т.н.
Всички ние сме свидетели на здрави момчета (може би дори някои от нас), които се разхождат в центъра на града ни по потници, целящи да разкрият огромните мускули, а понякога и пилешки ръчички. Но все пак опит за афиширане, че и те занят къде е залата в града, квартала и т.н.
Дали това наистина е спорт за “гъзарийка”, да се покажем, че влизаме в зала, че тренираме, че имаме голямо тяло, или все пак трябва да се спазва някаква норма? Дали той е спорт на болката, постоянството и дисциплината - душевна и не само.... или е спорт да натрупаме малко килца, да ги поизчистим или не и да излезем на улицата с потника и анцунга и да гледаме другите лошо?
дали агресията в нашия спорт е по-важна и водеща, или е нужно да полагаме усилия .... или може би по-точно хигиена на психиката и мисълта си, поведението към себе си и околните? Все неща, които изхвърляме от начина си на живот.
Дали е само вдигане на тежести и пъчене, или всичко това е една цялостна наука, в която има заложени ум, разум, дисциплина, възпитание.... Дали ние сме просто “гъзари”, които презират слабите, или сме тези, които са преборили болката, сивотата на ежедневието, слабостта на волята и сме изградили в себе си силна личност, която не презира, а посочва пътя към сила на духа и тялото, без излишни пороци... както на душата, така и на плътта!?
Нека заедно се опитаме да определим рамките на един толкова критикуван спорт!

Темата беше редактирана от Велин Иванов на 10.03.08 06:42.

*C

10.03.08
07:39

Аз спортувам фитнес за красиво тяло а не да стана културист и да се фукам а просто ми харесфа да тренирам този спорт.

10.03.08
08:39

Всеки тренира с различна цел , но съм забелязал ,че повечето които влизат в залата идват само за да се “напомпят” и след това да се покажат на момичетата колко са яки. Аз лично вече не мога да си преброя болките в тялото от здравите тренировки, и с чиста съвест мога да кажа че не тренирам за гъзария , а го правя защото ми харесва, правя го за себе си и за никой друг.

10.03.08
08:54

Бах, какви хора сте вие, бе  :bug: ? Аз тренирам за гъзария - искам като си сложа нормална тениска с каквато ходят всички по улиците да я издуя, искам да съм с нормални дрехи, ама като ходя по улиците хората да се обръщат и да викат ” Е тоя, бахти здравото копеле и аз искам да съм като него”. Искам като си вървя и като се размина с някоя двойка, мацката да се обърне и да ме изгледа с жадни очи, а гаджето й да изревнува и да си каже “Ебати пича, от утре почвам да тренирам да стана като него”. Искам като изпусна рейса да мога да се затичам и да го хвана на следващата спирка и всички да ме гледат и да ми се кефят, а аз да не съм се изморил от това. Искам като ходя да свърша няква работа не да клекна след 2 часа с изплезен език, а да се счупя цял ден от тежко бачкане било то копане, носене и накрая на деня като седна доволен да пийна няколко бири хората да кажат ” Тоя е ебати здравия изрод, бачка и е як като бик”. Да кажа, че тренирам само за себе си и само за здраве(има и по-здравословни спортове) и не ме интересува какво мислят другите за мене ще е ебати лицемерието. Така че искам да съм гъзар :).

А да - и искам да измислят бира, от която се става здрав само като я пиеш :) .

Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 10.03.08 08:55.

10.03.08
09:05

казано от Cherniq_Konan на 10.03.08, 08:54:

Бах, какви хора сте вие, бе  :bug: ? Аз тренирам за гъзария - искам като си сложа нормална тениска с каквато ходят всички по улиците да я издуя, искам да съм с нормални дрехи, ама като ходя по улиците хората да се обръщат и да викат ” Е тоя, бахти здравото копеле и аз искам да съм като него”. Искам като си вървя и като се размина с някоя двойка, мацката да се обърне и да ме изгледа с жадни очи, а гаджето й да изревнува и да си каже “Ебати пича, от утре почвам да тренирам да стана като него”. Искам като изпусна рейса да мога да се затичам и да го хвана на следващата спирка и всички да ме гледат и да ми се кефят, а аз да не съм се изморил от това. Искам като ходя да свърша няква работа не да клекна след 2 часа с изплезен език, а да се счупя цял ден от тежко бачкане било то копане, носене и накрая на деня като седна доволен да пийна няколко бири хората да кажат ” Тоя е ебати здравия изрод, бачка и е як като бик”. Да кажа, че тренирам само за себе си и само за здраве(има и по-здравословни спортове) и не ме интересува какво мислят другите за мене ще е ебати лицемерието. Така че искам да съм гъзар :).

А да - и искам да измислят бира, от която се става здрав само като я пиеш :) .

Това си е лично твое мнение, но смяташ ли, че това е спорта, който тренираш?
Ти имаш голямо тяло .. и смяташ, че това е повод да се превърнеш в “гъзар”. Но даваш ли си сметка, че малко или повече всеки от нас носи отговорност за всяко нещо. Според мен не си даваш сметка за това, че и ти я носиш тази отговорност. Според мен има едно забравено нещо, което все по-малко има място в едно общество - възпитание и поведение пред общество. Неща, които не се имат предвид, не се стараем да ги развиваме в правилна посока.
За издражливостта - да, за това, че искаш да си забелязан... да, но така или иначе... мисля, че този спорт може да има едно друго лице, не само на здравия като бик и също толкова умен....
Не е лично... само уточнявам че така се мисли за нас, за такива ни имат. За тъпи спортисти, които могат само да тренират и да се пъчат. Това ли сме, или много повече?!

10.03.08
09:44

Тука има някаква много брутална заблуда. Имам чувството, че хората дето тренират сериозно имат някакви много брутални комплекси, че са тъпи. Кое е това друго лице на спорта - това че сериозно занимаващите се с него имат начални и средни(че в някой случайни повече) познания по биология, химия, генетика, статистика и ред други науки(не говоря само за зоб, говоря за витамини, добавки, правилно хранене, спане и т.н.) и да бъдем честни повечето не го правят с цел здравословен живот, а с цел bulking или отслабване под предлог здравословен живот. Ако всички се стремяхме към здравословен живот нямаше да се ползват почти добавки, всички щяха да са просто атлетични, но не големи и огромни. Всеки иска нещо било то сила, маса, релеф, с две думи хубаво тяло и тук забележи здравословния начин на живот(или по-точно е по-здравословен от начина на живот на повечето хора, но не е оптимално) е по-скоро следствие на режимите и жертвите, който се правят с цел тяло дето да харесваме. Ако искаш толкова здравословен живот занимавай се с планинарство, ски, бойни изкуства(колко повече координация, рефлекси и усет) и какво ли още не. Това да се каже, че човек тренира фитнес и бодибилдинг за здравословен живот, за себе си, не да го забелязват и да му кефят си е просто лицемерие. Другото лице на спорта, за което говориш(ако аз съм го разбрал правилно е здравословен, дисциплиниран, оптимален начин на живот)  не е нищо повече(какво вече казах) от следствие от това да постигнеш хармонично, голямо, силно или издръжливо тяло, но абсурдното тука е, че за да се постигне това се жертват отчасти точно здравословния и оптимален(не знам дали този израз е най-подходящ, ама :) ) начин на живот. Тоест аз както го виждам това дето искаш да направиш е да изкараш “другото лице” причина, а не следствието от това дето именно се прави и цели в този спорт(хармонично, голямо, силно или издръжливо тяло). Всеки си има свойто виждане, но аз лично мисля че е лицемерно( това е бах ти яката думичка) да се каже, че като тренираш и имаш хубаво тяло, не искаш да го покажеш или да представиш по някакъв начин, това което си постигнал пред други хора.

Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 10.03.08 09:47.

10.03.08
12:07

Моето отношение към този спорт, пречупено през моята призма и нужди се изразява в това, че гледам на него като на средство, което ми помага в живота, нещо като сила, която ме корегира, дисциплинира - дава ми да разбера, че не съм най-силния и по този начин ме поставя на място (не мога да вдигна повече от еди колко си...кг.), стимулира ме към борбеност - да опитам все пак да достигна следващо по-добро ниво на физиката, калява психиката, поддържа ме в добро здраве и не на поседно място дава удовлетворение и самочувствие от постигнатото. Е, с това последното някой “злоупотребяват” и ги избива на показност. В моя речник думата потник стои на първо място сред най-омразните (заедно може би с думата писоар) така аз не бих си сложил потник, камо ли да изляза с него по улиците и да ходя в поза най-широко гръб. Не искам да обиждам, но опираме и до избиване на комплекси за малоценност в някаква насока, липса на обноски може би, култура, може би даже простотия, а ако някой и гледа “лошо” говорим и за болестни, агресивни състояния, които са медицински квалифицируеми. Ако някой е як, той и под пуловер ще си личи, че е здравеняк. Гъзарията е излишна в този случай, да не говорим, че човек може да е гъзар и без подобна показност.

10.03.08
12:39

Хахахааааааааа, само да вметна, че гъзар с мускули не се става. Гъзар, известен, атрактивен, харесван от жените може да бъдеш само, ако имаш МНОГО ПАРИ. На голо дупе или някакви си голи мускули не разчитайте - с тях може да станете най-много селски бегове.

Самочувствие, добър външен вид, удоволствие, начин на живот, професионално занимание.
Това е за мен и това ми дава този спорт.
На всеки казвам, че ако просто “ходи на фитнес” ще постигне 10% от това ако реши това да му стане начин на живот.

10.03.08
13:05

казано от Георги Гайдов на 10.03.08, 12:51:

Самочувствие, добър външен вид, удоволствие, начин на живот, професионално занимание.
Това е за мен и това ми дава този спорт.
На всеки казвам, че ако просто “ходи на фитнес” ще постигне 10% от това ако реши това да му стане начин на живот.

Точно! И ако някой отрече, че тренира И заради външния вид означава просто,че лъже!! И квото и да ми говорите здрав много често се става от комплекси - не тръгваш за здраве а за ЗДРАВОСТ :). Обикновено здравеняците са били или дебели, или кл`ощави, но не и атлетични.

Мнението беше редактирано от ozo на 10.03.08 13:16.

10.03.08
13:31

казано от sportist на 10.03.08, 12:39:

Хахахааааааааа, само да вметна, че гъзар с мускули не се става. Гъзар, известен, атрактивен, харесван от жените може да бъдеш само, ако имаш МНОГО ПАРИ. На голо дупе или някакви си голи мускули не разчитайте - с тях може да станете най-много селски бегове.

Ахах, именно ;)
Ако беше така, нямаше да гледате по улиците толкова сухари с яки момичета :)

10.03.08
15:43

Силата си е сила (нямам предвид в буквален смисъл) тя не е нито лоша нито добра, нито хубава, нито грозна или някаква друга.
Като базово понятие фитнеса е спорт който увеличава силата (този път в буквален смисъл :) ), мускулната маса  и придава атрактивен и подобрен външен вид, разбира се както с всеки спорт и свързаните с успехите в него лишения идват и други ползи като дисциплина, познания за храненето и др.
Не може и не трябва обаче да се слагат трениращите и начина им на живот под един знаменател и да се казва те трябва да са такива или онакива и не трябва да са такива - много е просташко и т.н. тъй като занимаването с вдигане на тежести както и всеки спорт който се практикува за самия теб е нещо много лично и причините които мотивират всеки един от нас са много различни а в същината на успеха в тренировките е именно мотивацията - това е нещото което ти помага да пренебрегваш жертвите и лишенията които правиш.
Така че всеки може да си тренира за каквото го мотивира - външен вид, брутална сила или да изглежда като исполин това си е негова работа и няма лошо, хубавото е че ако правиш нещата както трябва можеш да получиш всичко това и още много.

btw Велине интересен цикъл темички си пуснал да си поразмърдаме мозъците, поздравления :)

ТЮ

10.03.08
16:12

Аз лично тренирам за красота, а ти, Велине, прекаляваш с източните философии ми се струва.

10.03.08
16:13

казано от sportist на 10.03.08, 12:39:

Абсолютно!! Не че парите са гаранция за каквото и да било, но гъзар с мускули ми звучи доста смешно :)

Тренирам за кеф, защото ми харесва да развивам тялото си, чувствам се по добре, изглеждам по-добре, но заради мен - не заради жени мъже и т.н...

Мнението беше редактирано от kao на 10.03.08 16:22.

10.03.08
16:20

казано от Alkorin на 10.03.08, 15:43:

btw Велине интересен цикъл темички си пуснал да си поразмърдаме мозъците, поздравления :)

Благодаря. всяка от темичките ми е дошла в минути на размисъл. Вярно е, че всеки си има мнение. И точно то ни прави различни. Вярно е, че въпрос на личен избор си е да решиш какво ще правиш, как ще тренираш... но все пак си мисля, че това как ще се държиш... особено ако си напреднал... носиш отговорност пред момчетата и момичетата, които тепърва прохождат. И докато не променим начина си на мислене... смятам че скоро няма да извадим спорта си от списъка с “трениращи да превърнат всяка мозъчна клетка в мускулна”!
Но това си е лично мое мнение!

10.03.08
16:22

казано от Тютчев на 10.03.08, 16:12:

Аз лично тренирам за красота, а ти, Велине, прекаляваш с източните философии ми се струва.

Не зная... всичко е относително на този свят....  ;-)
Философията си е философия... реалността - реалност!
Мисля, че спорта не може да бъде изолиран от психиката, от философията и ред други неща....!
Според мен за да е добре изграден един билдър.. би трябвало да може да излезе от рамките на хранене - тренировки - възстановяване!
Ти как мислиш?

10.03.08
16:28

Последното нещо, за което тренирам е здравето. Основната ми мотивация е изграждането на самодисциплина, а също се надявам спортните ми постижения да ми донесат професионална реализация в близко бъдеще.

казано от Велин Иванов на 10.03.08, 16:22:

Не зная... всичко е относително на този свят....  ;-)
Философията си е философия... реалността - реалност!
Мисля, че спорта не може да бъде изолиран от психиката, от философията и ред други неща....!
Според мен за да е добре изграден един билдър.. би трябвало да може да излезе от рамките на хранене - тренировки - възстановяване!
Ти как мислиш?

Както казва Дориан Йетс, културизмът е по-скоро мисловен, отколкото физически спорт. Психиката играе огромна роля в тренировките и без подходяща психическа нагласа няма да има значими постижения. Така че съм на едно мнение с теб по този въпрос ;-)

10.03.08
16:30

Вчера един познат ми зададе следния въпрос: “Има ли нещо, което да взимам и да стана голям без да вдигам?”
Да си го кажем направо - за повечето хора фитнесът не е спорт, а нещо което да ги направи по-атрактивни. За много хора ходенето на фитнес е досадно занимание, но го правят “за да изглеждат добре на плажа”. Много сме малко ентусиастите, на които този спорт носи удовлетворение сам по себе си, хората, за които тренировката е удоволствие. А тези, които гоним високи резултати натурално, сме съвсем малко ;)

Колкото до твърдението, изложено по-горе, че атрактивен и харесван от жените е само човек, който има “МНОГО ПАРИ”...  Винаги съм си мислел, че жените, за които парите са на първо място, са нищо повече от стока... поредната екстра наред със скъпата кола, марковите дрехи и модерният телефон. Аз лично харесвам жени, а не стока, която се купува с пари. Ако ще е за пари - има си професионалистки, които таксуват на час ;)
Ама хайде стига толкова, че задълбах в  една друга тема.

Мнението беше редактирано от Владимир8507 на 10.03.08 16:32.

10.03.08
16:40

Те тия, дето таксуват на час, често пъти са по-евтини  ;-)  . Нищо лично към жените, просто лични впечатления :cheese:

10.03.08
16:40

а ти, Велине, прекаляваш с източните философии ми се струва.

Ето такива изказвания много ме дразнят.
Мен пък много ми харесва това, което прави Велин и чета постовете му с интерес! Сто пъти ги предпочитам пред темите от сорта на “Как се пие креатина”.

10.03.08
19:16

казано от Владимир8507 на 10.03.08, 16:30:

Колкото до твърдението, изложено по-горе, че атрактивен и харесван от жените е само човек, който има “МНОГО ПАРИ”...  Винаги съм си мислел, че жените, за които парите са на първо място, са нищо повече от стока... поредната екстра наред със скъпата кола, марковите дрехи и модерният телефон. Аз лично харесвам жени, а не стока, която се купува с пари. Ако ще е за пари - има си професионалистки, които таксуват на час ;)

Красивите жени в България обаче на 95% гледат парите и нещата които показват че ги имаш, защото за тях парите значат класа имаш ли ги - те ще ходят на разкрасяващи процедури, ще се возят на хубава кола, ще носят маркови дрехи и т.н. да не изброявам.
За тях това е много важно защото имайки тези неща те се имат за нещо повече от другите жени които имат по - малко, при тях винаги има едно съперничество, злоба и завист коя е най, женската злоба е страшно нещо. Вие ако не знаете за какво става точно на въпрос няма да повярвате, в това мъжете сме много по - добре ние се отнасяме много по - приятелски един към друг, жените винаги са в съперничество, дори приятелки може да си забият нож в гърба особено ако става въпрос за мъж който и двете харесват. Така че момчета опичайте си акъла защото така седят нещата, има и изключения което е много добре но са малко. А че са стока - стока са, но гледат да са скъпа стока. Що се отнася до професионалистките, тея са толкова студени че не ти е никакъв кеф изобщо, по скоро те трябва да ти плащат :)

казано от Велин Иванов на 10.03.08, 16:20:

Благодаря. всяка от темичките ми е дошла в минути на размисъл. Вярно е, че всеки си има мнение. И точно то ни прави различни. Вярно е, че въпрос на личен избор си е да решиш какво ще правиш, как ще тренираш... но все пак си мисля, че това как ще се държиш... особено ако си напреднал... носиш отговорност пред момчетата и момичетата, които тепърва прохождат. И докато не променим начина си на мислене... смятам че скоро няма да извадим спорта си от списъка с “трениращи да превърнат всяка мозъчна клетка в мускулна”!
Но това си е лично мое мнение!

Схващам накъде биеш, мислиш че напредналите трябва да дават морален пример на останалите и така един вид да носят отговорност за това какво правят и как се държат. Аз не смятам така - всеки носи отговорност за самия себе си спрямо собствения си вътрешен морален компас, това да мислиш че можеш да служиш като пътеводна светлина на друг на пръв поглед изглежда благородно, но погледнато в дълбочина е надуто и себично, всеки трябва да си живее живота според това как му харесва стига да не пречи на другите а не да се опитва да изпълни очакванията на други хора - най - малкото е неблагодарна работа.
Щом някой иска да тренира за да се пъчи по потници хубаво - няма лошо, ако не беше тази причина той иначе не би тренирал така че е без значение какво го мотивира да тренира  - в крайна сметка е важен факта че тренира.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 10.03.08 19:32.

10.03.08
19:31

всеки, който се занимава с културизъм го прави за да изглежда по-добре (в своите или на околните очи).който ми каже, че се занимава с този спорт (културизъм, а не фитнес) за здраве - лъже. културизма е всичко друго, но не и здравословен спорт, въпреки, че за да постигнеш нещо в него е задължително да водиш здравословен начин на живот. аз тренирам защото ми харесва, защото искам да изглеждам по-добре, защото искам да знам какво мога да направя с тялото си (лошото е, че почнах късно), защото искам да съм по-силен, ......, защото  ..... абе кефи ме. откакто тренирам много промених начина си на живот и според мен към добро. нямам спомен някога да съм бил толкова дисциплиниран в живота си.
а гъзарията е неразделна част - когато си постигнал нещо, не можеш да го скриеш, а и не трябва.не мога да се съглася, че гъзарията зависи само от парите - има още един фактор  - вкус му казват. можа прав да се заровиш в пари, ама като нямаш вкус си оставаш селски бег с много пари. да не говорим, че едно е да си се барнал с “Армани” например, ама друго си е арманито да е пълно с месо, а не с подплънки ;)
за жените - ако ще са с теб заради парите, по-добре си плати на професионалистка - ще ти излезе по-тънко и ще ти хареса повече, че и никакви ангажименти няма да имаш.

PS откакто тренирам мнооого нещо за биологията и биохимията изучих и съм убеден, че съм доста по-наясно от нетрениращите в тези области - значи не съм затъпял от тренировките :)

10.03.08
19:41

казано от Cherniq_Konan на 10.03.08, 09:44:

Тука има някаква много брутална заблуда. Имам чувството, че хората дето тренират сериозно имат някакви много брутални комплекси, че са тъпи. Кое е това друго лице на спорта - това че сериозно занимаващите се с него имат начални и средни(че в някой случайни повече) познания по биология, химия, генетика, статистика и ред други науки(не говоря само за зоб, говоря за витамини, добавки, правилно хранене, спане и т.н.) и да бъдем честни повечето не го правят с цел здравословен живот, а с цел bulking или отслабване под предлог здравословен живот. Ако всички се стремяхме към здравословен живот нямаше да се ползват почти добавки, всички щяха да са просто атлетични, но не големи и огромни. Всеки иска нещо било то сила, маса, релеф, с две думи хубаво тяло и тук забележи здравословния начин на живот(или по-точно е по-здравословен от начина на живот на повечето хора, но не е оптимално) е по-скоро следствие на режимите и жертвите, който се правят с цел тяло дето да харесваме. Ако искаш толкова здравословен живот занимавай се с планинарство, ски, бойни изкуства(колко повече координация, рефлекси и усет) и какво ли още не. Това да се каже, че човек тренира фитнес и бодибилдинг за здравословен живот, за себе си, не да го забелязват и да му кефят си е просто лицемерие. Другото лице на спорта, за което говориш(ако аз съм го разбрал правилно е здравословен, дисциплиниран, оптимален начин на живот)  не е нищо повече(какво вече казах) от следствие от това да постигнеш хармонично, голямо, силно или издръжливо тяло, но абсурдното тука е, че за да се постигне това се жертват отчасти точно здравословния и оптимален(не знам дали този израз е най-подходящ, ама :) ) начин на живот. Тоест аз както го виждам това дето искаш да направиш е да изкараш “другото лице” причина, а не следствието от това дето именно се прави и цели в този спорт(хармонично, голямо, силно или издръжливо тяло). Всеки си има свойто виждане, но аз лично мисля че е лицемерно( това е бах ти яката думичка) да се каже, че като тренираш и имаш хубаво тяло, не искаш да го покажеш или да представиш по някакъв начин, това което си постигнал пред други хора.

Разбирасе, че тренираме с цел bulking (поне аз). Разбирасе, че искам да стана по-голям (кой ли не иска). Но не го правя, щото някви ку*ви ще ме харесат, а от любов към спорта. Обичам да тренирам през лятото (ако имах възможност щях да тренирам през цялата год. но мн става) не защото ще ме харесат и ще ми завидят, а защото обичам да вдигам, да бласкам тежестите в залата. Аз чувствам за себе си, че съм запален по този спорт, защото изгражда тялото ти и те научава на обноски.Мен момичетата пак ще ме харесат, защото съм веселяк по душа, не съм газарче смешно и не се прая на Бог. За мен нещо като награда ще бъде някой по малък от мен да дойде да ме попита: Как си направил такива гърди...

10.03.08
20:54

казано от Alkorin на 10.03.08, 19:16:

казано от Велин Иванов на 10.03.08, 16:20:

Схващам накъде биеш, мислиш че напредналите трябва да дават морален пример на останалите и така един вид да носят отговорност за това какво правят и как се държат. Аз не смятам така - всеки носи отговорност за самия себе си спрямо собствения си вътрешен морален компас, това да мислиш че можеш да служиш като пътеводна светлина на друг на пръв поглед изглежда благородно, но погледнато в дълбочина е надуто и себично, всеки трябва да си живее живота според това как му харесва стига да не пречи на другите а не да се опитва да изпълни очакванията на други хора - най - малкото е неблагодарна работа.
Щом някой иска да тренира за да се пъчи по потници хубаво - няма лошо, ако не беше тази причина той иначе не би тренирал така че е без значение какво го мотивира да тренира  - в крайна сметка е важен факта че тренира.

Нали не искаш да кажеш, че все пак нашия спорт е повече гъзария....!
Ще ми се да не съм те разбрал правилно. А все пак темата е точно това... смятаме ли, че гъзарията е това, което ни води.
Но всеки има право на мнение и заслужава то да бъде уважено.
Моето мнение е, че целта да бъдеш здрав, да изглеждаш добре, да бъдеш в кондиция е по-важното.
Колко от момчетата в залите, или респективно форума, се замислят над психологията на този спорт? Колко от тях знаят какво означава хигиена на психиката? Нима това да влезеш за 2 месеца в залата се води спорт...
Нашия спорт е наука, която си има своите корени, има си своите постолати. Има теория, има практика, има правила и .... всеки сам може да довърши...
Мисля, че може всичко да се перефразира... Дали културизма е 2 месеца в живота ти за малко къси ръкави, или това е дълбока философия...
Дали Bodybuilding (изграждане на тялото), култура за тялото... носи смисъл, или е просто един от многото спортове, които се спортуват ей така... да кажем като билота... играем го, когато имаме компания и зрители (зяпачи, кибици). Четирима игрази, кило вино, тесте карти, място с маса и четири стола и малко публика.
Изказвам се малко рязко... но мисля че така казано придава малко цвят на темата!
Вие какво мислите?!?!?

ТЮ

10.03.08
21:54

казано от Владимир8507 на 10.03.08, 16:40:

а ти, Велине, прекаляваш с източните философии ми се струва.

Ето такива изказвания много ме дразнят.
Мен пък много ми харесва това, което прави Велин и чета постовете му с интерес! Сто пъти ги предпочитам пред темите от сорта на “Как се пие креатина”.

Аз изобщо не казах това с цел провокация, дори така да изглежда, аз също му се радвам на Велин и темите му.

Не зная… всичко е относително на този свят....  wink
Философията си е философия… реалността - реалност!
Ти как мислиш?

Така е, напълно си прав за психиката, но просто ми се струва, че имаш склонност към източните философии, което изобщо не ми допада :)

10.03.08
22:10

Велине защо трябва да слагаме на хората етикети тези - такива онези - онакива, обаче нещата не са бели или черни, те са сиви.
Ти критикуваш хората трениращи за показност, но не е ли в самата си същност бодибилдингът показност, в същността си той е именно това да направиш мускули, да орелефиш тяло и да го показваш и самия Арнолд който цитираш навремето е правил точно това.
Какви принципи защитаваш ти които смяташ че са недооценени от трениращите за външен вид?

10.03.08
22:56

казано от Alkorin на 10.03.08, 19:16:

Красивите жени в България обаче на 95% гледат парите...

Цитирам мнението ти само дотук, защото всичко по-надолу е ясно не само на мен, а  на всички.
Обаче точно в този откъс, който съм подчертал е тънкия момент в цялата ситуция - КРАСИВИТЕ ЖЕНИ, жените, които притежават само външна красота. На мен лично такива не ми трябват... или поне не ми трябват за нещо повече от хоризонтални взаимоотношения. Това че били красиви, НИЩО не означава... защото красотата е до време... все още никоя не е победила стареенето! И в точно това е тяхната трагедия - че не могат да разберат тази подробност.
Един човек няма ли някакви добри лични качества, не можеш ли да проведеш един нормален разговор с него... пет пари не струва. Или поне аз така мисля.
Който иска да се движи с бездушни кукли и да пръска луди пари по тях - негово право ;)

Ама хайде стига до тук, че провалихме темата на човека.

11.03.08
07:25

казано от Alkorin на 10.03.08, 22:10:

Велине защо трябва да слагаме на хората етикети тези - такива онези - онакива, обаче нещата не са бели или черни, те са сиви.
Ти критикуваш хората трениращи за показност, но не е ли в самата си същност бодибилдингът показност, в същността си той е именно това да направиш мускули, да орелефиш тяло и да го показваш и самия Арнолд който цитираш навремето е правил точно това.
Какви принципи защитаваш ти които смяташ че са недооценени от трениращите за външен вид?

Аз не критикувам никого. Кой съм за да го правя? Единствено изказвам мнение. И то е, че не потниците и анцузите са лицето на спорта. Така е... всеки тренира за тяло. Но се омаловажават много неща покрай това. Спорта, според мен е философия, а не само обикновеното... “какво яде, колко вдигаш опт лежанка”. Но това е лично мое мнение. Никой не е длъжен да се съгласява с мен.
През годините, когато начевах се запознах с дргата страна на спорта - силата на психиката и нейната роля в тренировките. Мисля, че има похвати, които могат да са много полезни в тренировките, но за целта е добре да се опитваме да сме различни от “щангисти”. Защото само тренировките и храненето ни превръщат точно в такива.
Хигиената на психика, поведение... не могат да се отделят от тренировките и храненето.

11.03.08
07:27

КРАСИВИТЕ ЖЕНИ, жените, които притежават само външна красота. На мен лично такива не ми трябват... или поне не ми трябват за нещо повече от хоризонтални взаимоотношения. Това че били красиви, НИЩО не означава... защото красотата е до време... все още никоя не е победила стареенето! И в точно това е тяхната трагедия - че не могат да разберат тази подробност.
Един човек няма ли някакви добри лични качества, не можеш ли да проведеш един нормален разговор с него... пет пари не струва. Или поне аз така мисля.
Който иска да се движи с бездушни кукли и да пръска луди пари по тях - негово право ;)

Хайде, хайде сега да не стигаме до крайности. Да не искаш да кажеш че красивите жени нямат капка акъл и с тях не можеш да водиш разговор, изобщо не е така има и много умни и някои и забавни, но пак гледат парите. Както и това че дадена жена не притежава “външна красота” не я прави умна, нещата не са толкова прости. Тука говорим за интереси а не за качества.
И какво искаш да кажеш с това че такива не ти трябват? а какви ти трябват грозни ли? естествено е мъжа да го привличат красивите жени, това е генетично заложено мъжа може да оцени с един поглед дадена жена.
Красотата била до време, ами то всичко е до време да не мислиш че ще живеем вечно, повечето жени се съсипват не от възрастта а от това че не се хранят правилно, не спортуват и не си почиват както трябва както и от вредни навици като пиене, пушене и т.н.
Сега се сещам за един цитат от една книга което бях чел “Ръкописа на Петте Пръстена” на Мусаши Миямото, той е бил самурай в средновековна Япония и е влизал в много дуели около 70 мисля без да изгуби нито един, после написал и книга. Та цитата е следния “Истината е такава каквато е а не такава каквато ни се иска да бъде или се прекланяш пред силата и или живееш в лъжа”.

11.03.08
07:37

Честно казано Велине аз съм съгласен с теб че физиката е само едната страна на нещата, развива се и психиката и качества като постоянство, дисциплина и т.н. но те се развиват от почти всеки вид спорт който се практикува не са запазена територия само за фитнеса а те се развиват просто като практикуваш няма нужда да поставяш някакъв акцент върху тях, затова казвам че не е важна мотивацията която кара хората да тренират важен е факта че го правят, правейки го те естествено за да прогресират се адаптират не само като физика но и като психика.

11.03.08
08:02

казано от Alkorin на 10.03.08, 22:10:

“I just use my muscles as a conversation piece, like someone walking a cheetah down 42nd Street.”
Arnold Schwarzenegger
;)

11.03.08
08:16

казано от Alkorin на 11.03.08, 07:27:

КРАСИВИТЕ ЖЕНИ, жените, които притежават само външна красота. На мен лично такива не ми трябват... или поне не ми трябват за нещо повече от хоризонтални взаимоотношения. Това че били красиви, НИЩО не означава... защото красотата е до време... все още никоя не е победила стареенето! И в точно това е тяхната трагедия - че не могат да разберат тази подробност.

Хайде, хайде сега да не стигаме до крайности. Да не искаш да кажеш че красивите жени нямат капка акъл и с тях не можеш да водиш разговор, изобщо не е така има и много умни и някои и забавни, но пак гледат парите. Както и това че дадена жена не притежава “външна красота” не я прави умна, нещата не са толкова прости. Тука говорим за интереси а не за качества.
И какво искаш да кажеш с това че такива не ти трябват? а какви ти трябват грозни ли? естествено е мъжа да го привличат красивите жени, това е генетично заложено мъжа може да оцени с един поглед дадена жена.
Красотата била до време, ами то всичко е до време да не мислиш че ще живеем вечно, повечето жени се съсипват не от възрастта а от това че не се хранят правилно, не спортуват и не си почиват както трябва както и от вредни навици като пиене, пушене и т.н.
Сега се сещам за един цитат от една книга което бях чел “Ръкописа на Петте Пръстена” на Мусаши Миямото, той е бил самурай в средновековна Япония и е влизал в много дуели около 70 мисля без да изгуби нито един, после написал и книга. Та цитата е следния “Истината е такава каквато е а не такава каквато ни се иска да бъде или се прекланяш пред силата и или живееш в лъжа”.

Никъде не съм написал, че искам грозни жени... да не съм ненормален :) Имах предвид, че външната красота не е на първо място при мен. Добре е когато нещата се съчетават, но наистина това са много редки случаи.

11.03.08
08:55

Срещал съм много красиви и умни жени и не по-малко грозни и глупави :)

11.03.08
09:26

Май е време и някоя жена да се включи в дискусията :) Искам да кажа, че лично аз тренирам защото ми доставя удоволствие, защото тренировката ме кара да се чувствам тонизирана, жива и така нататък.Мога да кажа, че откакто тренирам съм научила страшно много неща - не тренирам насляпо чета и се старая да спазвам здравословен начин на живот- да може да е такъв зависи как си го направиш и до колко ти е приоритет.Да тренирам и заради тялото, но мога да кажа че се харесвах и преди и сега даже се дразня особено в залата от разните “свалячи” които не ти дават мира.Колкото до темата с парите и жените - да сагласна съм че има много за които това мъжа до тях да ги издържа е първото нещо което търсят, но примерно за мен би било срамно дори- може би аз държа на това твърде много, не знам, но за мен това че се справям сама е много важно.

11.03.08
12:33

казано от cleo на 11.03.08, 09:26:

Май е време и някоя жена да се включи в дискусията :) Искам да кажа, че лично аз тренирам защото ми доставя удоволствие, защото тренировката ме кара да се чувствам тонизирана, жива и така нататък.Мога да кажа, че откакто тренирам съм научила страшно много неща - не тренирам насляпо чета и се старая да спазвам здравословен начин на живот- да може да е такъв зависи как си го направиш и до колко ти е приоритет.Да тренирам и заради тялото, но мога да кажа че се харесвах и преди и сега даже се дразня особено в залата от разните “свалячи” които не ти дават мира.Колкото до темата с парите и жените - да сагласна съм че има много за които това мъжа до тях да ги издържа е първото нещо което търсят, но примерно за мен би било срамно дори- може би аз държа на това твърде много, не знам, но за мен това че се справям сама е много важно.

Намесата на една жена в такива дискусии в повечето случаи е намясто и навреме!
Добре дошла CLEO в нашия разговор! До колкото разбирам подкрепяш идеята ЗА дисциплината и ПРОТИВ “гъзарията”!

11.03.08
15:29

Интересна тема..според мен причината за тренирането е отчасти и гъзария и начин на живот.Ако някой от вас ми каже, че никога не си е казвал примерно - “Като ме видят фр-тата с голяма ръка какво ли ще си кажат” или нещо подобно.Наистина има хора, които тренират само за гъзария, което е смешно.Такива хора не постигат нищо и никога няма да имат, сърцето и душата на билдър, които притежават истинските билдъри.Направят 35 ръка, извадят походка на самолет пред някоя мадама и си мислят, че ще им обърне внимание.Лошото е, че това доста често става, но за такива жени Владимир много правилно каза - те са просто стока.Има и други, при които фитнесът наистина става начин на живот.Този начин на живот е изпълнен с много лишения, дисциплина, тъпчене и какво ли не.В същност замислете се колко малко наистина мат волята за нещо подобно..?!Мда, много малко, но ги има.Що се отнася до фитнесът, аз също съм на мнение, че фитнесът помага в много сфери от живота - работа, нови контакти, здравословен начин на живот, познания за човешкото тяло, дава огромно количество хъс.. и амбиции, които се постигат с много воля, упоритост и работа както и още много, но това го осъзнават само тези за които фитнесът не е просто спорт, а начин на живот!Респект към всички такива..

BA

11.03.08
15:52

Е то от културизъм и от фитнес маниак има разлика и то голямо.
Но по темата - Ако някой се е трудил години наред да направи тяло, защо да не го покаже ??? Не разбирам какво лошо има в потниците ?? Вярно, че има и пичове, които злоупотребяват, но все пак повечето хора не парадират с тялото си или поне това са моите впечатления.

Злоупотребяват да носят потници... :) Недейте така. Няма нищо зло в това.
Всичко зависи от възпитанието на хората.

Фитнесът е като сичко останало, ще ви дам обикновенни примери, вие само ще си направите сметка за какво тренирате:
Едно момиченце мечтае да стане певица, тя е чиста душа и супер човек....Момичето се изявява харесват я, започва да се развива, след няколко години вече има много врати пред нея, тя става по самуоверена, израства психически, изграждасе като истинска дама.... Минават 1-2 години малкото момиченце от миналото вече се е превърнала в успяла звезда, малко или много тя започва да използва славата си и в отрицателни насоки(пренебрегва стари приятели, роднини, прекомерно самучуствие и т.н). Продалжението секи го знае...
Друг пример, един новак в каквато и да е професия, в началото той е господин “никои” прави добро и услуги на всеки, испълнен с доброта и стремеж към просперитет... след години развитие човекът вече е израснал до такава степен, че започва да забравя от къде е тръгнал, не зачита по-нишите от него, въобще сичко под него е утрепка...
Нещо такова е при фитнесът, бил си дебел или слаб, комплексирал си се, целта е добро тяло, в началото си нищо, развиваш се, секи качен сантиметар на бицепса, качва и малко самучуствие, идва момента вече когато то е прекалено, започва парадирането с мусколите, бащати умира ти дори не отиваш на погребението му защото това ще ти попречи на подготовката за Олимпията и признаваш това с усмивка(Арнолд)
Въобще драги “колеги” човекът е едно толкова слабо същество като цяло, толкова сме нищожни, особено психически, че просто това си е един естествен краговрат на живота и никои неможе да го промени, затова тази тема е за проблема на човешката слабост, не за фукането с мусколи.
Последен пример-Дядови и баща ви псуват богатите хора, че крадът и прочие, но ако в техните раце попадне власт, те ще започнат да правят същото бъдете сигурни...

11.03.08
16:42

казано от Baсил на 11.03.08, 15:52:

Е то от културизъм и от фитнес маниак има разлика и то голямо.
Но по темата - Ако някой се е трудил години наред да направи тяло, защо да не го покаже ??? Не разбирам какво лошо има в потниците ?? Вярно, че има и пичове, които злоупотребяват, но все пак повечето хора не парадират с тялото си или поне това са моите впечатления.

Няма нищо лошо в потниците,само ако разни скакалци дето са влезнали във фитнеса 3 пъти,спрат да вървят като самолети(както се изрази ред уалкер).Няма лошо,когато има какво да покажеш,да го покажеш.

11.03.08
17:25

Напълно съм съгласна с Николай Маринов но все пак съм на мнение че дори при хора които са започнали да тренират с мисалта за хубаво тяло, което разбира се само по себе си не е чуждо на никои желание, та дори такива хора могат да постигнат много положителни промени като тренират.Тренировката (кутуризъм, фитнес мания наричаите го както искате )създава у хората много положителни навици, самодисциплина, много праволинеен начин на мислене, което постепенно се превръща в начин на живот, ако не се откажеш разбира се. Така че лично аз вярвам че спорта и желанието да успееш могат да променят хората към по-добро.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1