17.03.08
19:46
Така мисля, че е крайно време да обсъдим този въпрос. Ясно и очевадно е, че родните ни(и не само те) фитнес списания някъкси, незнам сигурно заради реклама, афишират и съветват, да се приемат някъкви страхотни дози от повечето добавки(”препоръчителна дневна доза аргинин: 5-10гр.”) това е само еденичен пример, няма да ми стигне времето да цитирам други такива статии, ясно ми е, че повечето от статиите са взети директно от други елитни(предимно америкаснки издания) и просто са преведени в нашите, но има и не малко родни публикации, с цел някъкси реклама на даден продук(статия колко била полезна няква трева от индо китай) и на следващата страница хоп, фирма предлагаща този продукт. На мен ми е ясно, че сички тези дози давани в списанията са за истинските професионалисти, а не за любители които може би са 90% от аудиторията на тези издания.
За сега оставям само този коментар, по-нататък ще дам още мнения, но мисля, че темата е достатърно важна!!!
17.03.08
19:59
казано от Николай Маринов на 17.03.08, 19:46:
Така мисля, че е крайно време да обсъдим този въпрос. Ясно и очевадно е, че родните ни(и не само те) фитнес списания някъкси, незнам сигурно заради реклама, афишират и съветват, да се приемат някъкви страхотни дози от повечето добавки(”препоръчителна дневна доза аргинин: 5-10гр.”) това е само еденичен пример, няма да ми стигне времето да цитирам други такива статии, ясно ми е, че повечето от статиите са взети директно от други елитни(предимно америкаснки издания) и просто са преведени в нашите, но има и не малко родни публикации, с цел някъкси реклама на даден продук(статия колко била полезна няква трева от индо китай) и на следващата страница хоп, фирма предлагаща този продукт. На мен ми е ясно, че сички тези дози давани в списанията са за истинските професионалисти, а не за любители които може би са 90% от аудиторията на тези издания.
За сега оставям само този коментар, по-нататък ще дам още мнения, но мисля, че темата е достатърно важна!!!
Програмите в тях в повечето случаи са от и за професионалисти.
Прогуктите са предимно за професионално развитие, или за хора, с достатъчно средства.
Абе... рекламата прави съществуването им възможно. Няма какво да коментираме!
17.03.08
20:18
Аз мисля, че търсенето(тоест продажбите) са им по-големия доход,ясно е, че 10грама аргинин ще е по добре от 2гр., но все пак нищо няма да им стане, ако напишат един “П.П дозите са за 100кг. билдер, а за деца на 16 години, тежажти 50 кг са токсични!!!). А именно това е аудиторията 15-20 годишни жадни за знания......
Преди няколко години ми беше попаднал американски “Флекс” - от 70 страници 30 бяха с реклами на БСН и Масълтек, но това е разбираемо... И аз имам чувството, че редакторите на списанията си мислят, че те биват четени само от професионалисти. Не съм забелязвал кой знае какво надуване на дозите.
17.03.08
20:59
Искам да ти обърна внимание над един проблем, поне според мен така го назовавам - който не се оценява добре.
Всички знаем кой е Джо Уайдър, какво енаправил за спорта ни, каква е лабораторията му и какви изследвания се правят там.
Доста неща съм чел на тази тема. Но ми направи впечатление специално едно. При изследвания в лабораторията на Уайдър, относно храненето и гранични потребности на хранителни вещества и калории се стига до няколко извода:
1. Необходимостта от белтъчини (протеини) на килограм тегло е 1.46г. Всеизвестно е, че това, кеото тялото не може да усвои се изхвърля. Много строго е това за белтъчините. Изследването казва: количества белтъчини по-големи от посочените не се усвояват а се изхвърлят от огранизма. Което означава, че ако прекаляваме само хабим храните.
2. Един 100 кг билдър може да усвои на едно хранене слените количества:
- 30 грама белтъчини
- 700 калории
Като прочетеш тези неща, кажи ми как приемаш съветите да се приемат по 2,5 - 3 грама белтъчини на килограм тегло на ден и около 4000 - 6000 калории.
Как би трябвало да се храниш и какво да правиш за да можеш да усвоиш това количество. Какво трябва да ти е теглото и как ще се справиш с изхвърлените белтъчини.
Моля те, коментирай резултатите.
17.03.08
21:04
казано от Велин Иванов на 17.03.08, 20:59:
количества белтъчини по-големи от посочените не се усвояват а се изхвърлят от огранизма.
Или се складират под формата на мазнини. ;-)
казано от Crazy_With_Razor на 17.03.08, 21:04:
количества белтъчини по-големи от посочените не се усвояват а се изхвърлят от огранизма.
Белтъчините не се складират под никаква форма в организма (за съжаление), а се изхвърлят с потта и урината.
17.03.08
21:27
Рекламата прави парата. Като списанието е твое е нормално да рекламираш собствената си марка в него :)
17.03.08
21:47
казано от mitaka101 на 17.03.08, 21:20:
казано от Crazy_With_Razor на 17.03.08, 21:04:
Белтъчините не се складират под никаква форма в организма (за съжаление), а се изхвърлят с потта и урината.
Тялото не може да складира аминокиселините под формата на аминокиселини, но доста успешно се справя със синтезирането на аминокиселини до захар и мазнини.
Because the body is unable to store in the form of protein, excess consumed protein is broken down and converted into sugars or fatty acids.
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 17.03.08 21:54.
18.03.08
06:28
Белтъчините се складират единствено под формата на вид тъкан. Те служат за нейното изграждане. Но само толкова, колкото е необходимо. С помощта на тренировките се стимулира увеличението обема на мускула. И то става точно, като се изгражда само и единствено от белтъчини. Ето го начина на съхранение. Един от многото, тъй като те изграждат почти всичко от нас. Ако не тренираме... колкото и да се храним обилно от към белтъчини - няма да се съхраняват, а ще се изхвърлят. Ще се съхраняват мазнини и въглехидрати, под съответната форма.
Така че... нека не се залъгваме. А и нека не променяме темата. Споделих го, защото според мен има общо с нея. И малко спортуващи се змислят над тези неща. А рекламите “не прощават никому”
:)
18.03.08
06:49
Не се лъжи човече. Част от приетия протеин изгражда тялото, а остатка се синтезира до захар или мазнини :
What happens to the protein:
It is broken down into building blocks known as peptides.
Then, it is further broken down and it becomes amino acids.
The amino acids are absorbed through the small intestine’s lining and enter the blood stream.
From here, some of the amino acids build the body’s protein stores.
Excess amino acids are converted to fats and sugars.
Това което се изхвърля от тялото е :
The liver removes nitrogen from the amino acids, so that they can be burned as fuel, and the nitrogen is incorporated into urea, the substance that is excreted by the kidneys.
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 18.03.08 06:52.
Не се лъжи човече. Част от приетия протеин изгражда тялото, а остатка се синтезира до захар или мазнини
Ако сметнеш колко енергия се губи при преобразуването на белтък-аминокиселини-въглехидрати-мазнини ще видиш, че с белтъчно хранене се ОТСЛАБВА, а не се омазнява.
Можеш и да пробваш, разбирасе със същия успех.
Цитираните от теб пасажи също могат да илюстрират “почтеността” на инфото от фитнес индустрията - цитират се откъслечни факти с цел привличане на внимание или продажба на продукт.
По темата - ами то вече приемаме за “нормално” рекламата да служи не за информация, а за заблуда с цел продажби. На фона на останалите откровено заблуждаващи реклами, които ни заливат отвсякъде не виждам защо тези по фитнес списанията да правят изключение?
Може би разчитате на някакъв морал? Все пак това касае здравето на хората?
Сори - това е БИЗНЕС и (явно) място за морал няма.
Заблуждаваща реклама има и в този форум, даже влизах в пререкания с модераторите при остри изказвания от моя страна по отношение на някои фирми рекламиращи тук.
18.03.08
08:15
казано от mitaka101 на 18.03.08, 08:10:
Не се лъжи човече. Част от приетия протеин изгражда тялото, а остатка се синтезира до захар или мазнини
Ако сметнеш колко енергия се губи при преобразуването на белтък-аминокиселини-въглехидрати-мазнини ще видиш, че с белтъчно хранене се ОТСЛАБВА, а не се омазнява.
Отслабването и омазняването зависят от общия калориен прием/разход. Да, тялото изразходва повече енергия при обработката на белтък, но това не води автоматично до отслабване. Пак си остава да създадеш калориен дефицит с диета + кардио/спорт.
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 18.03.08 08:22.
казано от Crazy_With_Razor на 18.03.08, 08:15:
казано от mitaka101 на 18.03.08, 08:10:
Отслабването и омазняването зависят от общия калориен прием/разход. Да, тялото изразходва повече енергия при обработката на белтък, но това не води автоматично до отслабване. Пак си остава да създадеш калориен дефицит с диета + кардио/спорт.
а)Белтъчно хранене - хранене предино с белтъчини.
б)Като се храниш с белтък си в калориен дефицит.
а) + б) = отслабване.
По-просто немога да ти го напиша.
18.03.08
08:45
За целия ден си ял 3500ккал., не е реалистично да мислиш, че всичко това може да е от белтък така, че да кажам 2000ккал. са от белтък. Обаче си изразходил има/няма 1500-2000ккал. за деня. Пак ли си в дефицит? Пак ли отслабваш?
Един Off-Topic малко, защото в първия пост ставаше дума за аргинин и заблуда. Това, че аргинин-а действа като азотен бустер, е лъжа, нали? (говоря за дози под 40 гр, над-които е самоубийство). Освен това AAKG също е някаква измишльотина?
казано от hridi на 18.03.08, 08:48:
Един Off-Topic малко, защото в първия пост ставаше дума за аргинин и заблуда. Това, че аргинин-а действа като азотен бустер, е лъжа, нали? (говоря за дози под 40 гр, над-които е самоубийство). Освен това AAKG също е някаква измишльотина?
Не разбрах поста ти съвсем добре, но ААКГ определено е продукт който работи много добре, имайки предвид и цената му мисля, че е доста изгоден продукт. Аргинин не се използва като азотен буустер - целта му е съвсем друга.
18.03.08
10:21
казано от hridi на 18.03.08, 08:48:
Нещо си в грешка, никой не е казал, че аргинини е лъжа или че не действа като азотен бустер или въобще нещо друго, Аз коментирам , че дозите които(не само на аргинини) се дават в списанията са силно завишени, че те не помагат, а напротив вредят на здравето, че пишат тези този не заради това, че е много добре да се зимат, а зашото за 1 седмица ще си купиш една котишка от даден продукт, а ако го пиеш съобразно нормите и нуждите на организма ще си земеш 1 кутишка за 2 седмици. За мен не е нормално да препоръчват по 10 грама аргинин, а в същото време на прием да препоръчват по 30-40 гр. протеин, някъкси не върви.
П.П Обмисляите коментарите преди да дадете мнение просто ей така, за да се отебелжите!!!
http://altmedicine.about.com/cs/herbsvitaminsad/a/Arginine.htm
L-arginine is used to make the nitric oxide, a compound in the body that relaxes blood vessels. Preliminary studies have found that L-arginine may help with conditions that improve when blood vessels are relaxed (called vasodilation), such as atherosclerosis, erectile dysfunction, and intermittent claudication.
И така на базата на Л-Аргинин или L-arginine alpha ketoglutarate (AAKG) се правят доста азотни бустери. Използва се, че според проучванията, приет орално е предшественик на азотния оксид.
http://www.arginineresearch.com/
Precursor for the synthesis of Nitric Oxide (NO)
Идеята е:
The existing theory looks like this:
Arginine -> Nitric Oxide -> Vasodilation -> Nutrient Delivery -> Muscle Growth and Strength
В някой статии пише за хора вземали по 30-40 гр!!! L-Arginine дневно.
Понеже доза над 10 гр. предизвиква стомашни проблеми, за тестовете са инжектирали в кръвта.
Because oral arginine only has 70% bioavailability, and up to 50% of this can be broken down to ornithine, taking arginine tablets or powder is impractical for research (6, 9). This is why arginine is usually infused directly into the blood via peripheral IV for scientific studies, and even then an impractical dose of 30 grams of this amino acid is common.
In fact, one study compared infusions and oral dosing. The researchers found that six grams of arginine had no effect via either route of administration, while it took a 30 gram infusion to cause vasodilation (6). So, it takes a 30 gram IV dose to get results. If we were to get these results from an oral dose, we’d have to take 43 grams because only 70% of it is bioavailable (i.e. 30 / .7 = 43).
http://www.t-nation.com/readArticle.do?id=556124
В последната статия, твърдят, че когато аргинин се взема в нормалните дози (до 10 гр.), ефект няма. Няма повишаване на NO. Според проучвания, такова има при дози от 30-40 грама аргинин. Мислех да си купувам NITROUS (Di-L-arginine-L-malate), който е азотен бустер и на опаковката пише да се взема 2 пъти по 5 грама (пак 10 гр.) Но според :
това е хвърляне на пари на вятъра и няма да има никакъв резултат.
Затова попитах. T-Nation ли грешат, или се продават азотни бустери на базата на аргинин, само за да се приберат парите на хората. В статията е засегнато и че ААКГ също няма ефект. (ако правилно съм я разбрал).
Дано да бях по-ясен.
Мнението беше редактирано от hridi на 18.03.08 11:21.
Дано да бях по-ясен.
Ти си пределно ясен, ама не чакай смислен отговор. Ако мислиш, че някой друг е прочел и осмислил горните статии, после е потърсил още инфо и пак го е прочел, осмислил и ще ти даде изчерпателен и категоричен отговор, значи (според мен - дано греша) си наивен оптимист.
За целия ден си ял 3500ккал., не е реалистично да мислиш, че всичко това може да е от белтък така, че да кажам 2000ккал. са от белтък. Обаче си изразходил има/няма 1500-2000ккал. за деня. Пак ли си в дефицит? Пак ли отслабваш?
Никога не съм цитирал калории. И не е необходимо. Ще пиша с главни букви, дано този път бъда разбран:
НЕ Е ВАЖНО КОЛИЧЕСТВОТО НА ПРИЕТИТЕ БЕЛТЪЧИНИ. АКО СИ САМО НА БЕЛТЪЧИНИ И ЦЕЛУЛОЗА (МЕСО И ЗЕЛЕНЧУЦИ) НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЛКО ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО ЩЕ ИЗЯДЕШ - ПРИ ВСИЧКИ ПОЛОЖЕНИЯ ЩЕ ОТСЛАБНЕШ.
Този път се надявам да съм се изразил достатъчно ясно. Ако на някой пак не му е станало ясно му се извинявам предварително, но повече опити за обясняване няма да правя.
18.03.08
11:56
Ок, ще ядеш 3500ккал. от белтък за деня, ще изразходваш 2000ккал. от тях и ще отслабваш. That makes sense.. ;-)
казано от Crazy_With_Razor на 18.03.08, 11:56:
Ок, ще ядеш 3500ккал. от белтък за деня, ще изразходваш 2000ккал. от тях и ще отслабваш. That makes sense.. ;-)
Да, ще отслабнеш по простата приична, че за да разградиш и усвоиш тези 3500 кал. протеин, ще трябва да изгориш още 1050кал. само за тези дейности. И като прибавиш и останалия си разход за деня, излиза че си в преразход. Елементарна математика...
18.03.08
12:02
казано от Winnie на 18.03.08, 12:01:
Да, ще отслабнеш по простата приична, че за да разградиш и усвоиш тези 3500 кал. протеин, ще трябва да изгориш още 1050кал. само за тези дейности. И като прибавиш и останалия си разход за деня, излиза че си в преразход. Елементарна математика...
Елементарна математика? 3500-3000 = 500ккал. .. за деня си +500ккал. .. какво ще стане с тези ккал.?
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 18.03.08 12:03.
18.03.08
12:17
казано от hridi на 18.03.08, 11:19:
http://altmedicine.about.com/cs/herbsvitaminsad/a/Arginine.htm
L-arginine is used to make the nitric oxide, a compound in the body that relaxes blood vessels. Preliminary studies have found that L-arginine may help with conditions that improve when blood vessels are relaxed (called vasodilation), such as atherosclerosis, erectile dysfunction, and intermittent claudication.
И така на базата на Л-Аргинин или L-arginine alpha ketoglutarate (AAKG) се правят доста азотни бустери. Използва се, че според проучванията, приет орално е предшественик на азотния оксид.
http://www.arginineresearch.com/
Precursor for the synthesis of Nitric Oxide (NO)Идеята е:
The existing theory looks like this:
Arginine -> Nitric Oxide -> Vasodilation -> Nutrient Delivery -> Muscle Growth and StrengthВ някой статии пише за хора вземали по 30-40 гр!!! L-Arginine дневно.
Понеже доза над 10 гр. предизвиква стомашни проблеми, за тестовете са инжектирали в кръвта.Because oral arginine only has 70% bioavailability, and up to 50% of this can be broken down to ornithine, taking arginine tablets or powder is impractical for research (6, 9). This is why arginine is usually infused directly into the blood via peripheral IV for scientific studies, and even then an impractical dose of 30 grams of this amino acid is common.
In fact, one study compared infusions and oral dosing. The researchers found that six grams of arginine had no effect via either route of administration, while it took a 30 gram infusion to cause vasodilation (6). So, it takes a 30 gram IV dose to get results. If we were to get these results from an oral dose, we’d have to take 43 grams because only 70% of it is bioavailable (i.e. 30 / .7 = 43).
http://www.t-nation.com/readArticle.do?id=556124В последната статия, твърдят, че когато аргинин се взема в нормалните дози (до 10 гр.), ефект няма. Няма повишаване на NO. Според проучвания, такова има при дози от 30-40 грама аргинин. Мислех да си купувам NITROUS (Di-L-arginine-L-malate), който е азотен бустер и на опаковката пише да се взема 2 пъти по 5 грама (пак 10 гр.) Но според :
това е хвърляне на пари на вятъра и няма да има никакъв резултат.Затова попитах. T-Nation ли грешат, или се продават азотни бустери на базата на аргинин, само за да се приберат парите на хората. В статията е засегнато и че ААКГ също няма ефект. (ако правилно съм я разбрал).
Дано да бях по-ясен.
Леле... останах просто без думи....30грама аргинин..... Аве ти да не си луд, пил ли си някога тази добавка, нямало полза от 10грама, Аз пиех по 2гр. преди тренировка само и се прасках, ти казваш, че от 10грама няма смисал, ам знаеш ли колко струва сравнително евтина опаковка аргинин?... 18лв. 60капс.Х500мг...... искаш да кажеж, че за секи ден трябва да си зимам нова опаковка?! Моляте по-добре като не си компетентен в някои неща не пиши.... Рони и Кътлър приемат по 500 грама протеин на ден, и може би по 30 грама аргинин(в което се съмнявам) ама ти или Аз, или които и да е любител, та даже и проф.спортист ако приема това което приемат те ше пукне.... Тези статии където ги четеш не са нещо по различно от рекламните статии в списанията.
Искам да ти обърна внимание над един проблем, поне според мен така го назовавам - който не се оценява добре.
Всички знаем кой е Джо Уайдър, какво енаправил за спорта ни, каква е лабораторията му и какви изследвания се правят там.
Доста неща съм чел на тази тема. Но ми направи впечатление специално едно. При изследвания в лабораторията на Уайдър, относно храненето и гранични потребности на хранителни вещества и калории се стига до няколко извода:1. Необходимостта от белтъчини (протеини) на килограм тегло е 1.46г. Всеизвестно е, че това, кеото тялото не може да усвои се изхвърля. Много строго е това за белтъчините. Изследването казва: количества белтъчини по-големи от посочените не се усвояват а се изхвърлят от огранизма. Което означава, че ако прекаляваме само хабим храните.
2. Един 100 кг билдър може да усвои на едно хранене слените количества:
- 30 грама белтъчини
- 700 калории
Като прочетеш тези неща, кажи ми как приемаш съветите да се приемат по 2,5 - 3 грама белтъчини на килограм тегло на ден и около 4000 - 6000 калории.
Как би трябвало да се храниш и какво да правиш за да можеш да усвоиш това количество. Какво трябва да ти е теглото и как ще се справиш с изхвърлените белтъчини.
Моля те, коментирай резултатите.
Какво Джо Уайдър е направил за спорта ни ли? ами ето какво:
- Джо Уайдър предлагаше в списанията си тренировките на топ професионалисти да тренират по тях обикновенни момчета, като дори не си е правил труда да намекне какво още използват професионалистите за да издържат на тях.
- Джо Уайдър даде началото на края на бодибилдинга като естетика и любим на хората спорт, с неговите програми за произвеждане на топ културисти чрез масивни дози стероиди и акцентиране върху масата което доведе до днешното “привлекателно” състояние на бодибилдинга.
- Джо Уайдър рекламираше добавките си като нещо незаменимо което прави от културистите му това което са, докато истината е била че това което ги е правило огромни са стероидите, а Джо лъжеше за да продава.
Когато Джо ти каже че слънцето е изгряло по - добре погледни небето за да се увериш че е така.
Необходимстта от протеин при фитнеса и вдигането на тежести е много по - голяма от тази на обикновения човек който не тренира, хората с уседнал начин на живот имат нужда от 1.2гр до 1.7гр протеин на килограм телесно тегло, за тези които вдигат тежести препоръчвания протеин е 2.2гр на килограм телесно тегло който може да се повиши до към 3гр на килограм телесно тегло и да се усвоява защото занимаващите се с вдигане на тежести постоянно причиняват микротравми по мукулните влакна и за да се възстанови тялото от това допълнително натоварване то има нужда от повече суровини.
Съветите които цитираш са изведени от практически опит на атлети от цял свят а не от някакви лаборатории и са достоверни.
Мнението беше редактирано от Alkorin на 18.03.08 13:53.
18.03.08
14:18
Това 1,46 гр. характеризира максималното натрупване на белтъчини в мускулите, а не общата им усвояемост.
Освен това сте в грешка.
С инсулина има много ясен физиологичен процес, чрез който белтъчините се трансформират в ГЛЮКОЗА или в МАЗНИНИ. Няколко комбинации от аминокиселини дават директно глюкоза, даже още в червата.
Факт е в природата, че най - големите хищници ядат 90% белтъчини и почти никакви въглехидрати, те би следвало да нямат енергия да преследват жертвата на кратко разстояние ако тази теория е вярна(липсва им глюкоген). Само дето те точно от засада и на кратки разстояния атакуват и даже нямат голяма издържливост.
Както и да е де.
Само ще кажа каквото винаги съм казвал.
Изследванията за хранителни вещества започнете от физиологията. Не от списанията.
От физиологията ще разберете много неща.
Както и например, че нови хранителни вещества НЕ СА ИЗМИСЛЕНИ. Т.е. че т.нар. “нови продукти” са нови само в рекламите.
И че много от продуктите са просто хитри боклуци за да се вземат парите на невежите потребители ии даже по - лошо - недекларирано съдържание.
ПП. Искрено се радвам на тези, дето растат с по една аминокиселина. Евалата. Била тя аргинин. Що? Глутаминът не е модерен вече?
Кое точно е образувано само от аргинин?
Кратка справка за аргинина в интернет:
- лекува рак
- лекува бъбреци
- лекува цироза
- зараства рани
- увеличава имунната защита
- антиоксидант
- регулира хомеостазата(по - специално солите)
- тушира токсините
- увеличава кръвооросяването
- стабилизира кръвното
- увеличава спермата
- увеличава растежния хормон
- намалява мазнините
- И, РАЗБИРА СЕ, УВЕЛИЧАВА АЗОТНИЯ БАЛАНС И МУСКУЛИТЕ(ОВАЦИИ)
За съжаление не ви лъжа и за още по - голямо съжаление даже не преувеличавам. Напишете в гугъла “Аргинин” и прочетете само първите три източника.
Идва ми да викна :”ДОКТОРЕ! А ЗА ХЕМОРОИДИТЕ СТАВА ЛИ ИЛИ ДРУГО ЩЕ МИ ИЗПИШЕШ?”
Естествено, че това е маркетингова информация, да не я нарека с правилното й име - лъжа.
Логиката е същата, като да кажа, че удвоеният прием на вода след 60 години увеличава живота.
Даже има повече истина при мен. Старите хора се обезводняват и от това често боледуват. Умрелите “от старост” всъщност са най - често обезводнени.
Но обезводняването при тях е само проявление на други телесни процеси, не омраза към водата. Организмът задържа по - малко вода и приемът с нищо не допринася.
Същото и с аргинина. Да, градивен елемент е и на белтъчини, даже може и на глюкоза. Не са го открили преди 4-5 години откогато го продават, нито ттогава чак съумяха да го изолират. И той естествено не прави всичко това, което му се приписва, както и кражбата на чакъл не строи къща сама по себе си.
Самостоятелният му прием е безмислен. Приемът му в комбинации с други препарати е спорен. Верният му прием е от храните.
И това е истината за много продукти.
Next there’s a few pics of a young Weider trying to pose in what looks like a saggy diaper. From there Joe goes on to claim he personally brought bodybuilding from obscurity “into its own.” Before there was Chuck Norris, there was Joe Weider. In fact, reading this crap you gotta wonder how God was able to sit back and rest that seventh day and call a Weider-less world complete.
Somehow Joe’s lifetime achievement of screwing everybody over in business, the air-brushed photos he ran of himself, his fascination with Hitler’s idea of lying to people until they believed the lie, claiming he invented every weightlifting principle known to man, and getting sued over the statue with his head on Robby Robinson’s body, didn’t get mentioned
още
18.03.08
14:24
3500 калории от белтък. Ти не разбра ли, че има праг на усвояване на белтъчините. Един грам белтъчини приравнен в калории е 4,3 Кк. Сам сметни колко грама белтъчини са 3500 Кк. И можеш ли да изядеш толкова.
И дори д аможеш... опитай се да го разбереш. Организма взема от белтъчините толкова, колкото му трябват. Само толкова. Останалото се изхвърля.
Толкова ли е трудно да се асимилира... наистина не разбирам!
18.03.08
14:28
казано от Велин Иванов на 18.03.08, 14:24:
3500 калории от белтък. Ти не разбра ли, че има праг на усвояване на белтъчините. Един грам белтъчини приравнен в калории е 4,3 Кк. Сам сметни колко грама белтъчини са 3500 Кк. И можеш ли да изядеш толкова.
И дори д аможеш... опитай се да го разбереш. Организма взема от белтъчините толкова, колкото му трябват. Само толкова. Останалото се изхвърля.
Толкова ли е трудно да се асимилира... наистина не разбирам!
Опитай се да разбереш казва.. защо ти не се опиташ да разбереш някои неща? Като например, че тялото не може просто да ‘извърли’ белтъка. Този ‘ненужен’ белтък или по точно казано аминокиселини се синтезират до захар и се използват от тялото за енергия, а ако няма нужда от нея - синтезира се до мазнини и съответно отива при подкожните мазнини на тялото. Нещо сложно? Прочети и поста на D3BEP.
С инсулина има много ясен физиологичен процес, чрез който белтъчините се трансформират в ГЛЮКОЗА или в МАЗНИНИ. Няколко комбинации от аминокиселини дават директно глюкоза, даже още в червата.
Факт е в природата, че най - големите хищници ядат 90% белтъчини и почти никакви въглехидрати, те би следвало да нямат енергия да преследват жертвата на кратко разстояние ако тази теория е вярна(липсва им глюкоген). Само дето те точно от засада и на кратки разстояния атакуват и даже нямат голяма издържливост.
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 18.03.08 14:30.
То значи,ако ям само белтък незнам дали ще стигна 3500 ккал 8-/
Мнението беше редактирано от ........ на 18.03.08 14:48.
18.03.08
14:53
казано от ........ на 18.03.08, 14:47:
То значи,ако ям само белтък незнам дали ще стигна 3500 ккал 8-/
Няма значение това, въпроса е че излишните ккал., тоест тези които не се използват от тялото през деня, директно отиват като мазнини, без значение източника на тези калории. Вълехидратите, белтъчините, мазнини - не те правят дебел. Излишните вълехидрати, белтъчини и мазнини те правят такъв.
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 18.03.08 14:54.
18.03.08
15:21
Има и усвояване, и директно изхвърляне. И двете ги има. Това, че белтък може да стане на глюкоза не значи, че не може част от това, което ядеш да бъде директно изхвърлено. Може разбира се.
Лошото е, че стандартите ти пишат обикновенно - едиколко белтъчини на 100 грама. Едиколко си калории.
Верно, ама каква работа ви върши това?
Усвояемостта е различна. 100 грама белтъчини, погълнати от банан, от протеин, от овес или от бадеми са си 100 грама белтъчини, но не значат 100 грама усвоени еднакво белтъчини, даже и ако са едни и същи по състав. За съжаление отклонението е голямо.
Казано с други думи: всъщност отклонението в изчисленията е голямо и идва точно от това, колко точно хранителни вещества сте усвоили от погълнатите... Което е трудна сметка и вече може да ви даде +- няколкостотин калории. За това колко ще усвоите има значение не само какво, ами даже и как и кога го ядете...
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 18.03.08 15:23.
казано от D3BEP на 18.03.08, 15:21:
За това колко ще усвоите има значение не само какво, ами даже и как и кога го ядете...
Абе мани, аз това се опитах да го обясна в една друга тема, ама се оказа, че нищо не разбирам и че е важно само колко калории ядеш :)
18.03.08
15:54
Преебахте ми темата :( ... мерси :) !
П.П За един човек върши работа 1,5гр. белтък, при друг 1,2 при трери 2 , сичко тва си е строго индивидуално и не зависи само от самите белтъци, а от много други фактори, както, ако си зоб и 3грама на кг тегле ще усвоиш...
18.03.08
16:13
казано от Николай Маринов на 18.03.08, 15:54:
Преебахте ми темата :( ... мерси :) !
А, сега сме и виновни.
Ок, кажи кои постове да изтрия за да ти възстановя темата, макар че лично аз мисля, че повечето постове са си в ред.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 18.03.08 16:13.
18.03.08
16:23
Сички за спора относно “дали белтъка се изхфърля или съхранява като мазнина”
Според мен този спор е по-интересен от началната тема.Прехвърлете го като отделна тема а оставете тази чиста,ако може?
18.03.08
17:06
казано от Николай Маринов на 18.03.08, 16:23:
Неприемливо.
1. Има връзка с темата, понеже цялата ти идея е доколкото разбирам дали има смисъл да се взема по 30 грама едикакво си, това, което не е спор, показва ясно какво става или може да стане с излишните количества.
2. Има два поста офтопик от по 1-2 реда, даже са и цитирани. Оттам нататък какво да направим? Какво ще предложиш за моите постове? Да ги разбия на половинки или да ги изтрия?
Според мен ако ти имаш каква насока да дадеш на темата, заповядай, ако не - не се сърди че избива не точно натам, накъдето си си представял. Ако взема да трия, просто ще я унищожа - хората ще спрат да пишат в нея.
Според мен грешката идва оттам, че се опитваш - даже и несъзнателно - да наложиш някаква визия, че хипердозировките са за професионалисти.
Не. Те са от професионалисти.
Само че не от професионалисти в бодибилдинга, а в маркетинга. Те са тъй зададени, че да увеличат консумацията и продажбите и с течение на времето не е чудно даже да вдигат дозите и да вкарват нови продукти, по - скъпи и уж по - чисти. Идеята е потреблението, а не че на някой му пука за спорта. Това е истината.
И за съжаление тезата за мазнините разбива мита, че 10 грама едикаква си добавка е винаги по - добре от 2 грама - сентенция лансирана от теб в тази тема.
Не е по добре. И не е излишно да се знае.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 18.03.08 17:08.
18.03.08
17:57
Уау, темата се е развила доста различно от очакванията ми. Този спор за усвояването/отделянето и преобразуването на протеина ми беше леко в мъгла. Все пак ще подкрепя мнението, че не се омазнява от белтък. То ако се омазняваше от него, как да ядем, когато сме в период на чистене и искаме да запазим мускулната маса? Логичен въпрос... и разбира се с практичен отговор. Както казва бате Рони, когато чистите,увеличете белтъка(нещо такова беше)
Относно оригиналната тема за списанията... е то това си е маркетингова политика, какво да се прави :)
Аз много малко съществено мога да отделя от статиите там и затова спрях да си ги купувам. Тренировките в тях са от професионалисти, с цел мотивация. “Бах ма*а му тоа колко дига, искам и аз кат’ него”. Много ми беше смешен един парадокс, който преди време четох там- значи в едната статия пишат как можело да се усвоява до 40гр. протеин на хранене(за 80 кг човек) и след няколко страници диета със сметнати на хранене имаше 58гр. протеин :P
За научаване май е по-добре една книжка за фитнес да си купиш, отколкото тези лъскави списания.
Мнението беше редактирано от Martinakiss на 18.03.08 17:59.
18.03.08
18:29
казано от D3BEP на 18.03.08, 17:06:
казано от Николай Маринов на 18.03.08, 16:23:
Неприемливо.
1. Има връзка с темата, понеже цялата ти идея е доколкото разбирам дали има смисъл да се взема по 30 грама едикакво си, това, което не е спор, показва ясно какво става или може да стане с излишните количества.
2. Има два поста офтопик от по 1-2 реда, даже са и цитирани. Оттам нататък какво да направим? Какво ще предложиш за моите постове? Да ги разбия на половинки или да ги изтрия?Според мен ако ти имаш каква насока да дадеш на темата, заповядай, ако не - не се сърди че избива не точно натам, накъдето си си представял. Ако взема да трия, просто ще я унищожа - хората ще спрат да пишат в нея.
Според мен грешката идва оттам, че се опитваш - даже и несъзнателно - да наложиш някаква визия, че хипердозировките са за професионалисти.
Не. Те са от професионалисти.
Само че не от професионалисти в бодибилдинга, а в маркетинга. Те са тъй зададени, че да увеличат консумацията и продажбите и с течение на времето не е чудно даже да вдигат дозите и да вкарват нови продукти, по - скъпи и уж по - чисти. Идеята е потреблението, а не че на някой му пука за спорта. Това е истината.
И за съжаление тезата за мазнините разбива мита, че 10 грама едикаква си добавка е винаги по - добре от 2 грама - сентенция лансирана от теб в тази тема.
Не е по добре. И не е излишно да се знае.
Щом казва господин модератора, така да бъде....
18.03.08
19:08
Пиши и на някой друг мод ако искаш, аз няма да противодействам, но според мен това, коеот искаш като цяло първо произхожда от теб и второ само ще развали темата.
Все пак ще подкрепя мнението, че не се омазнява от белтък.
Абсолютно.
Не се омазнява и от мазнина. Ако ядеш само мазнини, няма да станеш мазен - колкото и странно да ти се струва това.
Е друг въпрос дали можеш де....
ПОД ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА ИНСУЛИНА обаче и БЕЛТЪЧИНИТЕ и МАЗНИНИТЕ могат да претърпят трансформация до телесни мазнини. Пак от него и въглехидратите на мазнини стават.
Това предполагам го разбираш.
А инсулинът се вдига от въглехидратите, особено от т.нар. бързи въглехидрати. При това се вдига бързо и бавно спада.
И именно затова бягаме от въглехидратите, и особено от бързите въглехдрати.
Не защото 5 грама захар ще ти разбият калорийния баланс, ще ти развалят приемът на вещества и няма да могат да се усвоят от организма, или пък много ще натежиш от тях....
А защото след тях всичко ще е предразположено да се натрупва като мазнина, веднага щом му се отдаде възможност...
Вярвам, сега идеята се разбира.
За съжаление, Николай Маринов, както виждаш, изясняването на тоя проблем е критично за да се даде някакво компетентно мнение по твоят въпрос. Както се вижда, всеки тук си има свое виждане за това какво става ако се взимат големи дози от нещо си... За съжаление докато не стигнем до ясно и доказано твърдение какво наистина става - как работи нашият организъм, всеки коментар е излишен и алабала. Предполагам ти е ясно. Изказваш се против големите дози. Ок. Тук е казано ЗАЩО.