Рекламата по фитнес списанията...!!!

Прескочи до:

23.03.08
07:09

към Митака101: аз имам една вифаджийска физиология, в която пише “...гликоген може да се образува чрез гликогенонеогенеза- от продукти на белтъците и на мазнините”, та въпроса ми е- не може ли след това гликогена да стане глюкоза

За гликонеогенезата писах и цитирах учебници в друга тема. Да, може и се получава глюкозаа от белтъчини (и после тази глюкоза може да се складира под формата на гликоген в черния дроб и мускулите). Въпроса е дали този процес е с отделяне на енергия или не.
А той не е. Тоест за да преобразуваш белтък на въглехидрат ГОРИШ енергия.
И в резултат на предимно белтъчно хранене остлабваш от към мазнини - имам достатъчно замерени клиенти за да го твърдя с над 95% сигурност.

Adolf Hitler - 22.03.2008, 23:51
Преди няколко месеца точно преди тренировката като хапна мед или шоколад,още някъде в началото на тренировката ми се доспиваше и от тогава не ям такива продукти с висок ГИ....Не можах да си го обясня,въпреки,че тези два продукта трябва да дават енергия....

Това е защото именно продуктите с висок ГИ качват много ряско инсулина и също толкова ряско след около 15 мин. той спада точно от това спадане се получава умората и сънливоста.

Сигурен ли си, че сънливостта е от ПАДАНЕТО на инсулина?

23.03.08
07:40

тва ясно, но аз имах предвид за мазнините, защото на предната страница в едно мнение писа, че от мазнини няма как да стане

Да! За да се изразя по-добре, сънливоста се поражда от ряското понижаване на инсулина в кръвта...

23.03.08
10:55

Инсулина се повишава, а от там се понижава рязко кръвната захар, затова се получава сънливост.

23.03.08
15:34

тва ясно, но аз имах предвид за мазнините, защото на предната страница в едно мнение писа, че от мазнини няма как да стане

Ако отвориш на 220 страница на Биохимията за НСА последните 10 реда ще ти отговорят на въпроса.
Пишеш, че имаш “Физиология на спорта”, в която пишело друго. И аз я имам и такова нещо ненамирам в нея. Би ли ми подсказал, на коя страница да търся или поне в кой раздел и коя глава?
Благодаря предварително!

Митак или някой друг който има инфо, може ли да ми кажете заглавия на книги или учебници които може да ми бъдат полезни и за натрупване на знания в храненето и въобше сичко полезно за фитнесът, много ви благодаря предварително.
П.С Нека изданията да не са писани от хора обвързани пряко с бизнесът на хранителните добавки!

24.03.08
08:14

“Храненето в спорта”
“Храненето на спортиста”
И двете са от български автори, за съжаление отдавна не са преиздавани. Това са най-смислените книги за храненето, които съм срещал.

А каде ще мога да ги открия?

28.03.08
22:33

mitaka101, не отговорих до сега, защото бях зает. По въпроса- първо само за пояснение, не искам да излиза като заяждане. За това, за което аз говорех- съмявам се да разполагаме с еднакви учебници, моят е “Физиология на човека” с подзаглавие ” С физиология на спорта” четвърто издание, медицина и физкултура София 1987г. Предполагам, че след като това е било 4то издание до днес са издадени още доста. Но все пак имах предвид следното:
” Гликоген в черния дроб може да се образува и от междинните продукти на разпадането на глюкозата (млечна к-на), а чрез гликогенонеогенеза - и от продуктите на белтъците и мазнините. Количеството му в черния дроб може да достигне 150-200гр. Под влияние на хормона адреналин част от гликогена в зависимост от разхода на въглехидрати от тъканите отново се разпада до глюкоза, която постъпва в кръвта.” (стр. 384, в края на 3ят абзац)

Забелязъл съм, че разбираш нещата, не целя да кажа нещо друго, а да разбера дали аз греша някъде или какво е?
Аз, благодаря предварително!

Глю(и)коген е основната складова форма на глюкозата. Глюкоза е в транспортен вид. Не виждам за какво спорите. Говорим за две фази на глюкозата в организма.
От въпроснит глюкоген се получава енергия, както и от глюкозата.
Митакът в общи линии казва верни неща, но аз не съм съгласен напълно с нещо. Може би и не съм го разбрал правилно, но ето какво ще кажа аз:
При прием на твърде много месо ще има преформиране на много глюкоген. Вярно, изграждането на глюкоген от аминокиселини изисква малко енергия, но това не е съществен проблем поради факта, че всъщност тялото има вторичен важен и вечен източник (докато е живо) - глюконеогенезата, т.е. от остатъците от мускулната работа то постоянно преформира в глюкоза. Отгоре на това то има постоянен запас, даже в костите.

Т.е. енергия за да преформира белтъците в глюкоза тялото ЩЕ НАМЕРИ. Да не намери означава ,че то е толкова изтощено, че вече да няма сили да се храни. Изходът е само един.
Освен това когато количеството е голямо ще има много преформиране в глюкоза и процесът ще се засилва с времето(постоянна белтъчна диета)Отделно, когат, защото тялото ще развива все повече ензими, като пепсин и подобни, помагащи му да разгради повече белтъчини. Т.е. в крайна сметка в тялото ще получи доста глюкоза.
НЯМА ХРАНИТЕЛНО ВЕЩЕСТВО, което при нормален цикъл да изисква повече енергия от тялото, отколкото да е способно да даде .ТОва въобще е нарушение на идеята за хранене. Такова вещество няма да е хранително. Организмът НЕ УЧАСТВА в процес на образуване на енергия от храната от който да се губи енергия. Така че тезата ,че белтъкът иска повече енергия да стане на глюкоза отколкото глюкозата дава, е несъстоятелна, без да говорим, че големи структури от белтъка могат да участват в глюконеогенезата.
И в крайна сметка със системното ядене на много месо имаме:
- висока концентрация на глюкоза в кръвта
- повишена усвояемост във времето
- отлагане на резерви, вкл. и мазнини

Къде е разликата:
1. Белтъчините дават по - малко глюкоза от нормалната глюкоза, но малко по - малко, знаете примерно че съотношението е 4,5 ккал към 4,2 глюкоза/белтъчини. Тази енергия, която смятате в храненето си белтъците я дават чрез глюкозен синтез, рядко нисля че с аеробно горене.
2. Белтъчините по - трудно се усвояват пълно
3. Процесът на глюкосинтез там е по - забавен.
В следствие на което от 1 кг. белтъчини няма да натрупате мазнинка колкото от 1 кг. торта или вафли, но пак ще има нещо.

Основното:
1. С Балансиран или малко завишен спрмо нуждите на организма ви режим на хранене, наблягащ на белтъчини, няма да затлъстеете.
2. Затлъстяването с белтъчини наистина е по - бавно - по - трудно се усвояват и отлагат
3. Затлъстяването с белтъчини изисква системна “работа”, т.е. дълго време ядене и по възможност често преяждане с белтъчини, за да се вдига и инсулина.

Това, коеот говорим тук е че хипотетично затлъстяване при ВБД е напълно възможно, но ако практически спазвате някаква ясна диета от бяло месо и гърдички със зададена цел, даже и да допуснете известни отклонения нагоре в количествата пилешко, едва ли ще ви се случи нещо такова.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 29.03.08 12:52.

29.03.08
14:33

казано от mitaka101 на 19.03.08, 07:23:

поправя допълнението ти:
мозъка не се храни с ГЛИКОГЕН (той е в мускулите и черния дроб), а с ГЛЮКОЗА. И ако не се доставя от храната се разграждат белтъчини (НО НЕ И МАЗНИНИ), включително и собствени за задоволяване на енергийните нужди на мозъка.
Справка - Биохимия

имаах предвид, че може да се образува и от мазнини.

иначе  D3BEР обясни нещата доста изчерпателно според мен.

29.03.08
14:46

DOES EXCESS PROTEIN TURN TO FAT?

How Much Protein?

Most athletes feel more is better. So they consume mega dosages of weight gains, amino acids and metabolic optimizers packed with proteins to fuel their bodies. But, is more protein the real answer?
The principal contents of protein are amino acids, 20 of which are present in the body proteins in significant quantities. In proteins, these amino acids are aggregated into long peptides to form protein molecules. Some of these protein molecules are comprised of many thousands of amino acids combined together by peptide linkages. The average is about 400 amino acids.

Transport And Storage Of Amino Acids

The normal concentration of amino acids in the blood is between 35 to 65 mg/dl. However, the precise distribution of the different amino acids in the blood depends usually on the types of proteins ingested. A diet that contains an imbalance of amino acids can limit protein synthesis. Therefore, the first important characteristic of protein is that it should supply at least the nine essential amino acids and enough nitrogen to synthesize the others. If one amino acid is found in short supply relative to the amounts needed, then protein synthesis is limited because the body does not make partial proteins, only complete ones. The unusable amino acids are degraded or used to make fat.

Immediately after a meal, the blood amino acid concentration rises very slowly over a 2 to 3 hour period allowing only small quantities of amino acids to be absorbed at a time. Therefore, large concentrations of amino acids almost never accumulate in the blood. Excess amino acids are absorbed within 5 to 10 minutes by cells throughout the entire body, especially the liver. Whenever plasma level amino acid concentrations fall below their normal levels, amino acids are transported out of the cell to replenish the plasma supply. In this way plasma levels of amino acids are maintained at reasonably constant levels.

Upper Limits Of Protein Storage

Each type of cell has an upper limit to the amount of proteins it can store. Once this level is reached the excess amino acids in circulation are then degraded for energy or used to make fat. This degradation begins with the process of domination which strips an amino acid’s nitrogen-containing amino group and produces ammonia. The liver detoxifies the ammonia by combining it with CO2, another waste product, to produce urea before releasing it into the blood stream. After its formation, the urea diffuses from the liver cells into body fluids and is excreted by the kidneys.

Putting It All Together

Proteins or surplus amino acids cannot be stored in the body. When protein is eaten in excess of what is needed to replace needed body proteins, they are stripped of their nitrogen. Putting it all together, protein eaten in excess of body protein needs is surplus amino acids and cannot be stored in the body as such. Amino acids have to be converted to other compounds, therefore, stripped of their nitrogen and converted to acetyl CoA (either directly or indirectly, through pyruvate). If the energy requirements of the body have been met, acetyl CoA is not broken down any further. Instead, it is used to make fatty acids and is stored as body fat.

The bottom line is, excess protein is not a muscle building food but a fat-building food. To the extent it is used for energy, carbohydrates would do a more efficient job and at a lower cost.

In addition, the dietary protein amino acid ratios must be about the same as the ratios in the body tissues if the entire protein is to be fully usable. If one essential amino acid is in low concentration then the other amino acids bio availability is brought down to the ratios of the low concentration amino acid. The unusable amino acids are degraded as above and used to make fat.

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 30.03.08 09:36.

29.03.08
17:51

ПЪРВО- можеше да го преведеш и без тва не е много голямо. Не разбирам мн английски, но доколкото разбрах това иска да каже че от мазнините се дебелее, т.е. това, в/у което от доста мнения на сам никой не спори. Но не забелязах нещо, което да ми направи впечетление и ако някой не разбира нещата да си изгради мнение по въпроса.

29.03.08
17:57

Нищо не си разбрал..

29.03.08
18:58

Голяма статия,ма не се разбира.Нещо на руски да беше или немски поне.

Искам да дам цитат на един друг човек от едно друго електронно издание(нека модератори не се убидят) :

“Големите културистични списания и техните създатели /т. е. производителите на суплементи/ са решителни противници на анаболите.
Това не е изцяло правилно, дори от най-просто икономическо гледище. Културистичните списания са говорителите на производителите на хранителни препарати. В списанията се прави реклама на хранителни концентрати. За да се придаде тежест на рекламата, почти винаги се отпечатват върховни културисти, които да създадат впечатление, че продуктите действат фантастично. Анаболите правят добрите културисти по - добри, по - добрите културисти продават по - добре добри и лоши хранителни концентрати, отколкото по - малко добрите културисти. Поради това нито един производител на хранителни препарати не би прогонил върховен културист от своята реклама само защото той е „назобан” с анаболи.”

Значи цитатът е от тема която не е пряко сфързана със списания и хранителни добавки, и в никакъв случей не я поствам заради анаболните стероиди уписани в нея. Значи човекък е казал много добре това което имах предвит Аз и чрез неговите думи искам да изкажа моята позиция за тези списания.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1