Как да разширя гърба???

23.03.08
10:30

Здравейте, единственото упражнение което знам за разширяване на гърба е набирания с широк хват, но немога даже 1 път да се набера. Дайте някакви идей. :)

TE

23.03.08
11:07

Вертикален скрипец
гребане с щанга

SA

23.03.08
14:43

Срепец с 6ирок хват ,гребане ..мъртва тяга (но това ако има6 достата4но стаж).

23.03.08
16:50

Мъртва тяга с възможно най - широк хват и още по добре ако си стъпил на поставки.

23.03.08
17:18

Щом не можеш да направиш дори 1 набиране ти е много рано да мислиш за детайли, като целенасочено “разширяване” на гърба или оформяне на еди-какво си и т.н. Трябва да отделиш около 2 години, през които да ядеш много яко и да вдигаш тежко (за предпочитане предимно на сериозни базови упражнения), едва след което да мислиш за оформяне,наблягане и изчистване на детайли (а и междувременно неусетно ще си станал значително “по-широк”). С уговорката, че това е ако смяташ да се занимаваш сериозно за в бъдеще, иначе ако бързаш за плажа - една диета да ти понамали талията и да създаде илюзията за “разширяване” на гърба, както и упражненията които ти казаха по-горе би трябвало да свършат работа.

..мъртва тяга (но това ако има6 достата4но стаж).

Не трябва стаж, трябва техника и минимална гъвкавост. Стажа няма нищо общо.

23.03.08
17:37

Аз ти предлагам да започнеш да се мъчиш да правиш набирания и постепенно ще свикнеш да ги правиш. Ако може някой в началото да ти помага - да те повдига, защото наистина набирането е много хубаво упражнение.

ТЮ

23.03.08
18:41

Значи слушай вниметално, най-добре се научи да правиш набирания, няма да ти е особено трудно освен ако не си 100 кила сланина.

Първо почваш да ги правиш с раменен подхват, с леки подскоци или с изтласкване, и се спускаш, но бавно! чакаш да мине един ден и пак така, ще усетиш, че можеш повече спускания да правиш, и така няколко дни, след това ще можеш вероятно и да правиш едно цяло набиране, след това продължаваш и лека по лека напредваш, като можеш да правиш 4-5 набирания с подхват така, смени хвата и го прави с тесен надхват, по трудно ще ти е но пак се мъчиш така през ден, след което вече почваш широк надхват и си правиш доволно набиранията, надявам се да ме разбра, не е толкова сложно..

ГП

23.03.08
18:46

Съгласен със Стоянчо ... и аз навремето не можех един път да се повдигна дори ... но си висях по лостовете като си ходя по улиците иии се мъча пред входа излизах и си висях просто опити след време почнах с подскачане до някъде да се вдигам и задържах после и до горе и пусках бавно (колкото можех) и последната “фаза” е когато с един комшия почнахме да си помагаме един на друг за по няколко ;)
Да набиранията са екстра пред,зад врат ;)
Успех !!!

23.03.08
19:12

За набиранията
http://www.bb-team.org/articles/1673/
Това също може да ти е от полза (снимка, че е иначе е голямо обяснение) http://clevelandcrossfit.com/photos/IMG_0141-thumb-440x293.jpg

GEEK ти е написал другото. :)

24.03.08
10:51

казано от BlackStyle на 23.03.08, 10:30:

Здравейте, единственото упражнение което знам за разширяване на гърба е набирания с широк хват, но немога даже 1 път да се набера. Дайте някакви идей. :)

Това, според мен, е ензаменимо упражнение. Без него няма да можеш да изградиш плътен и красив гръб. А ако го усвоиш резултатите ще са много по-бързи и ефективни. Так че... постарай се да го научиш. Няма да съжаляваш!
Успех!

24.03.08
14:50

Набиране,т’ва му е майката... Аз лично имам гръб и корем,сега вече и ръцете си тренирам и гърба е направен само от набирания и скрипец,вече разбирасе разнообразявам,че ще привикне към скрипеца,но набирането не го заменяма,това е пътя към голям гръб,иначе казано като ходиш по плажа и да ти се виждат перките,това искаш нали ? :) Всички това искаме да са ни големи перките и за това ти казвам най - добре е набирането ;)

24.03.08
16:57

баси, набиранията ги правя с десетки в серия, и пак нямам кой знае кви перки :D и да, с надхват ги рпавя, малко по-широк от раменете :)

24.03.08
17:12

казано от Infernaloverkill на 24.03.08, 16:57:

баси, набиранията ги правя с десетки в серия, и пак нямам кой знае кви перки :D и да, с надхват ги рпавя, малко по-широк от раменете :)

прави ги с по-широк от “малко”

BU

24.03.08
17:14

казано от FRANKO1 на 24.03.08, 17:12:

прави ги с по-широк от “малко”

Имам избледнял спомен,че преди време четох в една статия за набиранията.Там даваха пример как един човек влизал в фитнеса и всеки път правел един и същ вид набирания.Така гърбът му нямало да расте.Вярно ли е,че се нуждая от разнообразие или мога да си правя винаги широк надхват?

Мнението беше редактирано от BusyMan на 24.03.08 17:14.

24.03.08
17:36

Ест, че може да си правиш всеки път на широко.Правя набирания от някъде половин година и застой не съм видял.., а винаги ги правя на максимално широко.

24.03.08
17:45

Естествено, че ще прогресираш като разнообразяваш хватовете. Ето какво казва един от фаворитите ми по въпроса: http://www.t-nation.com/findArticle.do?article=body_100back

24.03.08
17:46

Не бих казал, че ако не правиш набирания няма да имаш широк гръб.Аз лично имам проблем с едното рамо и не мога да правя набирания.Замествал съм го със скрипец зад врат и имах супер резултати относно ширина.Няма упражнение което да е чак толокова незаменимо и видиш ли ,ако не го правиш няма начин да развиеш даден мускул.

24.03.08
19:11

Ако са ти лесни и/или неефективни в десетки в серия, добави си тежест..разшири хвата, експериментирай. :)

AlexK - ако имаш проблеми с раменете, може би скрипците зад врат, не са най-добрата идея.

Мнението беше редактирано от 6th на 24.03.08 19:13.

ТЮ

24.03.08
19:24

от гребането с дъмбел още зле става рамото

24.03.08
19:24

казано от С7АЛК3Р на 24.03.08, 19:11:

AlexK - ако имаш проблеми с раменете, може би скрипците зад врат, не са най-добрата идея.

Знам :P .То по принцип това упражнение предразполага към травми и е за препоръчване пред гърди да се изпълнqва,ама....

29.03.08
09:24

http://www.bb-team.org/exercise/1188/ ето това ще правя, но колко серии и с по колко упражнения и с колко килограма някой ако знае да ми каже :)

CJ

31.03.08
21:00

ами аз правя 3х8,килограмите сам ще си ги прецениш,че да осещаш натоварването.

п.с грешка ли е ако правя набирания и след тях вертикален скрипец?

DE

04.04.08
16:52

3 работни със 1-2 загряващи по 10-12 повторения.
И другото.. не искам да те обидя, но на колко години си? Имам предвид, ако си на 13-14 не очаквай да имаш гръб като на батковците по списанията..

04.04.08
18:55

За уплътняване-набиране с много тесен хват или или преплетени пръсти.Това при мен направи чудеса.

05.04.08
09:24

казано от cjbolland на 31.03.08, 21:00:

п.с грешка ли е ако правя набирания и след тях вертикален скрипец?

Не е даже е за предпочитане да съчетаваш,а не да се отдаваш изцяло на скрепци.
Гребането и мечката също е добър въриант, както и мъртвата тяга, но там е добре някой да ти помогне в залата  с нея че не е за подценяване.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1