04.04.08
19:17
Здраво!
Реших да направя тема в която всички да изказват мнения, въпроси, препоръки, съвети итн, отностно кардиото, тъй като и аз самия имам няколко въпроса.
Изчел съм много мнения, и всеки твърди различно;
1. Някои казват че е най добре да се прави кардио преди закуска, да речем че повечето сме съгласни. Сега някой твърдят, че след кардио е добре да се пие един протеин и да не се яде поне два часа и да не се наливаш с вода. Понеже тялото е изразходвало инсулини и тем подобни, и след като няма от къде да се въстановява започва да дърпа от мазнините. (?) Затова било добре да се зареждаме по-късно след кардиото. Други твърдят че е най добре да си се храним нормално след кардиото примерно 30-40 мин след трен.
2. Кардио преди и след трен.
Кога е най добре да се прави кардиото, за да губим минимална мускулна маса и да горим колкото се може повече мазнини?
Отново по този въпрос има поне 2 мнения;
Някои смятат че преди силова тренировка е по-добре, други смятат че след.
След тренировка инсулина и захарите итн, се били насочили към мускулите и се горяло само мазно. (?) Но пък аз се чудя, кофти е след като си си направил добра тренировка, усещаш се напомпан - да се качиш да въртиш/бягаш и всичко сякаш отива напразно. (Тук пък съм чувал други мнения, че кардио след мускулна трен. повишавало въстановителния процес на 300% ?!)
3. Вода преди/по време и след кардио, може ли и по колко?
За да започне да изгаря мазнини на висок стадии тялото първо се оттървава от водата... ако наистина е така, тогава е логично по време на кардио да не се прекалява с водата или пък най добре вобще да не се пие. Както и след кардио, тялото е изтощено и продължава да дърпа от мазнини/мускули, и ако се налееш с вода непосредствено след кардиото... ??
4. За едно нещо съм съгласен, че кардио след 20.00 часа вечерта не е толкова ефективно нито полезно.
Приемете този пост като въпроси, очаквам коментари, споделете опит, мнения итн.
Също нека който има въпроси към кардиото да ги задава тук за да може да ги обсъдим и всеки да изяви мнение.
05.04.08
05:26
http://www.t-nation.com/article/diet_and_nutrition/solving_the_postworkout_puzzle_part_1
http://www.t-nation.com/article/diet_and_nutrition/solving_the_postworkout_puzzle_part_2
Това ще ти бъде интересно, не е изцяло по темата, но доста се засяга. И аз да кажа какво мисля по въпроса, защото ме вълнуват и мене тея неща :) .
1. Идеята на сутрешното кардио преди закуска нали е че през нощта си изхабил каквито си имал въглехидрати, разграждал си и мазнини(по-скоро с приоритет на мазнините) и сутринта отиваш да тичаш(примерно) и идеята е да гориш само мазно. Ми май не става така, защото организма ти не може без въглехидрати(глюкоза) особено мозъка(не много използван орган в зала, ама все трябва да има някво приложение :) ) особено сутрин на гладно като нямаш нищо вече в организма. И съответно за да си набави нужното прибягва до белтъците(чрез гликонеогенеза - получаване на глюкоза от белтъчни източници, млечна киселина и не помня още какво - Миро ги беше написал в една тема, а и в уикипедия ги има). При гликонеогенезата се използва енергия, която идва от мазнините и практически се получава, че гориш доста мазно, но и белтък. Аз какво почнах да правя от горе-долу 1 седмица - ставам сутрин и се оправям и след половин час някъде правя високо интензивно кардио(табата с тръстър) за 4 мин и после си закусвам нормално(обикновено нещо по калорично и въглехидратно). Вдига се доста температурата на тялото и откакто го правя не пия кафе(доста е освежаващо, а иначе удрях по 1-2 кафета дневно). За табата и високоинтензивното кардио има теми тука във форума(последната беше на един пич и беше с някъв материал придружена в pdf формат - мисля че Guerilla training се казваше темата или нещо подобно). Като цяло мисля че сутрин на гладно не е много далавера да се тренира и особено да не се яде след това, освен ако не искаш да отслабнеш много бързо и отаяно (което си е в доста случай де :) ).
2. За второто мисля, че след силова тренировка(че и преди нея) не би трябвало да има кардио освен за загрявка - ти и без това гориш повече калории като блъскаш отколкото като мааш гащи на колелото, а с кардио тренировката става прекалено дълга и съвсем изчерпваш гликогена в дроба и пак става подобна ситуация като горната - нали цялата идея на яденето след тренировка с бързи въглехидрати е точно да си полъниш гликогена с цел минимална загуба на мускули(ей за това е писано главно в двете статии горе :) ).
3. Това и на мене ми е интересно, но ми звучи нелогично, защото мазнините ги гориш като източник на енергия, не като източник на вода, водата се дърпа от тебе като средство за намаляване на телеснатата температура, не като отпадък на мастните клетки. Даже си мисля че е хубаво да си се пие нормално вода, за да не се дехидратираш и да може органите ти да си функционират нормално. Но както често става физиологията може да не е съгласна с мен :) .
4. Аз пък за това не съм съгласен, че не е ефективно. Кардиото вечер си е като всяко друго кардио с единствената разлика че може да ти попречи да си заспиш ако е непосредствено преди лягане(или в някакъв по кратък диапазон).
Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 05.04.08 05:28.
05.04.08
11:44
Уф уф уф.Здравейте.Доста интересна тема.Но до тук нищо не разбрах,в смисъл от всичко изписано(изчетено) единствено ми стана ясно че сутрин не е обре кардиото на гладно (а как) и че преди и след силова не е добре.Е добре де ама кога да го правя това кардио в този случай ? ...
1)На гладно има само една дейност, която е добре да се извършва, а именно - ядене. Кардиото на гладно е лоша идея, както и всяко друго натоварване.
2)Преди тренировка с тежести ще изгубиш прекалено много енергия и няма да можеш да вдигаш на макс - пак лоша идея, тъй като за изгаряне на мазнини нещата приоритетно трябва да са 1)диета 2)щанги 3)кардио.
3)След тренировка с тежести предполагам няма кой знае какви проблеми да се прави 30 минути велоергометър, но това е много далеч от понятието “ефективна тренировка”.
Според мен най-добре е в 2 дена от седмицата, в които няма тренировка с тежести, да се правят спринтове, като се разпределят така, че да не са непосредствено преди тренировка с клек. Повече от това е просто излишно при правилна работа в залата и правилно хранене.
05.04.08
16:20
За по точка 1(тренирането на гладно) Стоянчо беше писал в една тема че негативните неща, които се избройха могат донякъде да се преодолеят с добавки - по-специално BCAA, glutamin, l-carnitin и горе долу съм съгласен с него(тоест това бях пропуснал да напиша в горния пост :) ).
Жоре, тренирай кардио когато чувстваш че ти се тренира такова, тялото ти няма как да те излъже(освен ако не си много пиян и пред теб стой грозната Мими, която е малко по-масивна от тебе, но въпреки това все пак ти се иска да я близнеш по цицката, ама това е друга тема за разсъждение :) ). Иначе зависи от това какво и как тренираш - аз ако много искам да отслабна и това ми е приоритет ще тичам сутрин на гладно, ако си в периоди на качване и после сваляне може да направиш 1000 варианта(добавки, диети, по-често кардио, може да правиш интервално кардио), ако искаш да се поддържаш - правиш когато ти е кеф :) . Аз винаги гледам да е сутрин не по друга причина, а защото ме освежава много и се чувствам по бодър след това през целия ден. Обикновено го правя на гладно(защото нямам време да ям, да чакам 1 час и после да тренирам, а на пълен стомах ми е тежко), но непосредствено след това си ям.
06.04.08
13:45
;) Мерси “черен” :) .Ами общо взето ползвам карнитин и протеинза добавкире,които спомена.А ако става на въпрос за желание за кардио ми да след тренировка добре се чувствам като потичам на пътеката и врътна на велото.Иначе тренировките с тежести съм ги свел до минимум.В момента тренирам 4 дена подред с тежести и след това кардио.Като тренировките с тежести са:
1ден гърди 2 упражнения по 5 серий 12-14 повторения;трицепс същия вариант и предно рамо 1 упражнение
2ден гръб;бицепс;трапец;задно рамо
3ден пак гърди (други упражнения) трицепс предно рамо
4ден гръб бицепс задно рамо трапец
Краката не ги включвам защото слвд всяка трен тичам иии става доста кофти ...
Диета също пазя.Сега се надявам само на резулатат ;)
Благодаря и Успех!