17.04.08
19:59
Добър вечер на всички. Искам да ми препоръчате някакви упражнения с които мога да повиша скоростта си. Един мой познат ми препоръча скачане на въже и спринтове, но бих искал да чуя и вашето мнение. Благодаря много.
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 18.04.11 13:54.
Скоростта на какво? Скорост може да значи доста неща. Ако говорим за скорост при спринт - тежък клек,преден и заден (3-5 повторения, над 85% от макса) и спринтове 50/100метра най-вече и щангистките движения като добавка (обръщането най-вече). Ако говорим за нещо друго - кажи какво е.
17.04.08
20:37
Ами да видя как да го формулирам точно. Да от една страна именно тази скорост искам да повиша, друго, понеже се занимавам и с бойни изкуства искам самите ми удари да са по-бързи. Не знам дали има такива упражнения, но бях длъжен да питам. Мерси.
Бой със сянка с гирички (2-4 кг обикновено) помага за скорост на удара. Упражняване на самия удар на чувал също. В карате ползват и еластично съпротивление, което не съм пробвал и не знам доколко се отразява, но може и да работи. Иначе във фитнеса - експлозивните движения (обръщане,изхвърляне), тежките базови такива (клек,тяга и разновидностите им) и някои упражнения със собствено тегло (силово набиране, лицеви с пляскане (длани в длани, длани в гърди, длани в колена, 2 пъти длани и т.н.), скокове на дължина) също дават положителен ефект. Но най-вече практикуването на самия удар. Това е според мен, а ако питаш тренера си със сигурност ще ти каже и още работи за които не се сещам в момента.
18.04.08
08:00
казано от Sk1LLz на 17.04.08, 20:37:
Ами да видя как да го формулирам точно. Да от една страна именно тази скорост искам да повиша, друго, понеже се занимавам и с бойни изкуства искам самите ми удари да са по-бързи. Не знам дали има такива упражнения, но бях длъжен да питам. Мерси.
Тренирай с тежести на краката. Оптимални, когато ти станат леки ги увеличаваш. Има специални китайски упражнения за това. Достигат се доста добри резултати. Но е нужно да не ги сваляш, когато тренираш!
Аз също трениеам бойно изкуство. Правим лицеви на юмруци с пляскане. Ако успееш преди да паднеш пак да си на юмруци, това означава че си стигнал много високо ниво в бързината. Също така подскоците с тежест са много добро упражнение за експлозивност на краката (при майгери, мавашигери и др кикове...) Относно за ударите с гирички, най-напредналите при нас го правят с гири от по 1кг някъде. Целта е да го правиш бързо, колкото и без. Самото умражняване на техниката на удъра също дава ефект, защото колкото по-чиста ти е техниката, толкова по-добър и ефективен става удъра.
Първо да НАТЪРТЯ , че съм далече от каквото и да е експертно мнение.
Колкото съм чувал: приложената сила се контролира от нервната система. обикновенно билдърите използват 15-20% от силата на мусколите си, обикновените хора до 20-30%макс. До колкото знам при кадаврите се случва някой мускол да се стегне така, че да счупи костите на тялото си.
Някой беше споменал скачане на въже. До колкото знам помага доста за координация.-централна нервна система, така че + . Това което съм чувал като препоръки е : повече повторения 20-30 (противопоказно за мусколите, късаш прекалено много влакна), повече серии. Тренировки на места с по-малко влажност/кислород - планина и т.н. .....конкретно има фермани изписани за дишането при тренировка и според мен то се е доказало от най- голямо значение.
Мойто любимо(пак не съм сигурен, че върши чудеса) са упражненията със затворена кинетична верига. Тоест упражнения при които изместваш тялото спрямо друг обект: набирания,лицеви опори, кофички и каквото друго се сети човек. Тук има малък спор, че те са за джудисти, айкидоки и вътрешни стилове а за каратисти и т.н. е по добре отворена кинетична верига заради ударите. Но за това да си спорят майсторите, аз гледам кво правият тези с дръпнатите очи :)
Чувал съм, че кофеинова диета помага също. Повечето практикуващи използват чайчета а не кафе. Може би защото някои чайета имат повече кофеин от кафето :). За самата диета малко си спомням, знам че първия чай трябваше да е около 3 часа след ставане.
Сумарно: най-доказало се е програма за дишане, има ги много по форумите за б.изк. и йога. Както и сенсея може да ти помогне със съвет за дишане при конкретните удари и тренировки. Всички истории за тренировки на високо и на дълбоко са точно с цел да те научат да контролираш дишането си. С уговорка, че правиш сички други тренировки както трябва :)
Мнението беше редактирано от viron на 23.06.08 10:35.